– Det är roligt att lyssna på andras musik. Och att prata om det vi hör på. Det säger deltagarna som deltar i torsdagskvällens Vinylafton på biblioteket. Och lyssnar gör de – njutningsfullt, ibland nästan andaktsfullt.
Det började en gång med Arne Johnssons vinylsamling och han och bibliotekskollegan Per Andersson är värdar. Deltagarna har med sig skivor hemifrån – för att spela och prata om. Kvällen fylls med jazz-musik, men Sten B Norén börjar med att spela två stycken ur Drottningholmsmusiken och man pratar om hur den här klassiska konstmusiken låter litet som Händel och inspirerat t ex Carl Michael Bellman.
Det är så kvällen utvecklas – om tiden när musiken skapats, hur musiker inspirerar varandra, Per Andersson hade fyndat på Erikshjälpen och spelade ”I am a fool to want you” med Frank Sinatra och om honom hade vinylentusiasterna mycket att prata. Sedan spelades 2014 års version av samma melodi – den här gången med Bob Dylan och under intensiv tystnad från åhörarna.
Inte bara jazz. Arne Johnsson och Sten B Norén inspekterar en vinyl med Drottningholmsmusiken. Foto: Hans Andersson
Under kvällen byter man både skiv- och konsertminnen. Sten B Norén berättade hur han föll pladask för Linda Ronstadt när hon sjöng med Nelson Riddles orkester och stack direkt till skivaffären för att köpa alla hennes skivor. Andra berättade om musikminnen från Göteborgs Konserthus eller Skeppsholmen i Stockholm. Eller den där gången Modern Jazz Quartet spelade på en skärgårdsbåt och man satt nästan mitt i orkestern.
Karl-Åke Grönlund spelar inte bara skivor, det blir litet piano varje dag. Sten B Norén tog också med sig några 78-varvare. Foto: Hans Andersson
Karl-Åke Grönlund spelar ett spår från LP:n ”Thore Swanerud with friends” där Monica Zetterlund och en stor del av den svenska jazz-eliten finns med. Det blir mycket lugna låtar under kvällen, men Karl-Åke Grönlund hottar upp med litet Oscar Peterson Trio. Här finns också skivor med Duke Ellington och Dave Brubeck.
Som det brukar vara när musikfantaster träffas så pratar killarna om vilka som spelade på den inspelningen – hur sättningen var.
”Var är brudarna?”, utbrister någon när han kommer. Det är sju herrar den här kvällen, men kvinnor har varit med vid tidigare tillfällen.