Några tankar kring avverkningen i Fågelsången i Lindesberg
INSÄNDARE/DEBATT: Samhällsbyggnad Bergslagen beslutade att göra ett rejält ingrepp i Fågelsången genom att fälla ett antal träd. Det är i sig inget konstigt utan ett naturligt steg med tanke på bl a almsjuka och döda träd i området. Det som däremot kan ifrågasättas är hur det gjorts och frånvaron av kommunikation med oss som bor i Fågelsångens absoluta närhet.
Foto: Fredrik Norman
Vi kan bara med förskräckelse inse att vår närmiljö, södra sidan av Fågelsången, har påverkats så vi kommer att ha bråte från avverkningen i vårt blickfång många år framöver. Frågan är varför det som avverkas där måste läggas ytterst i södra kanten av Fågelsången.
Enligt Arne Tschentscher är Fågelsången en skog. Ja, men då kan väl all bråten som ligger i kanten av ”skogen” placeras inne i Fågelsången där det ändå är ett enda virrvarr av träd liggande som ett plockepinn.
Fågelsången är ett grönområde i stadens centrala del, som invånarna helst inte skall använda sig av så mycket, enligt Arne Tschentscher och Samhällsbyggnad, för det är inte utan risk att gå där.
Foto: Fredrik Norman
Man förstår att det kan vara farligt när man ser den ”fälla” som finns vid en av stigarna på sydöstra sidan. En grov björkgren har slitits av från en björk som fälldes och hänger nu i ett träd intill precis över den stig som går där. När faller den?
Samhällsbyggnad Bergslagen och Arne Tschentscher har naturligtvis, när de beslutar och talar om Fågelsången, ett avstånd till det som skall ske och hur resultatet blir utifrån deras beslut. Det är vi som bor intill Fågelsången som drabbas av avverkningens negativa följder.
Tänk om en kontakt tagits, och det kunnat bli ett resonemang om hur det kan göras på ett sätt som också vi boende kunde känna oss nöjda med. Det skulle ha visat intresse för närboende och att vilja nå ett bra resultat. Vore inte det naturligt att ha en sån kontakt?
Det märkliga, som jag förstår, är att det vid sammanträdet, när beslutet togs, kommenterades om att det kan bli kritik av avverkningen. Följdfrågan blir då, om man var klar på detta i förväg, varför togs ingen kontakt, för att undvika kritiken?
Det vore intressant om vi tillsammans kan göra en besiktning av det som gjorts. Samhällsbyggnad Bergslagen, Länsstyrelsen, eftersom ni hänvisar till dem i den här frågan när man talar med er och vi närboende. Ni är välkomna, vi kanske till och med bjuder på en kopp kaffe!
Slutligen en inbjudan till alla Lindesbergare att bese stadens fulaste grönområde!
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Till minne av Andreas Carlsson
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar - deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett å...
Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och ...
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
På bilden syns ett gäng glada arrangörer av Gammelbo Stock och Sten: Torbjörn Johansson, Johanna Ställberg, Mats Flink, Ingela Stålknapp samt Magnus Skilberg som även är ägare till den extraordinära likvagnen. Foto: Privat
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.
FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.