Samhällsbyggnadsnämnden menar att det finns anledning att utreda om allt gick rätt till när de nya båtplatserna vid Gröna bron byggdes. Man misstänker nämligen att det saknas bygglov för bryggorna.
När nämnden hade sammanträde nyligen, var frågeställningen med på dagordningen. Enligt nämndens uppfattning har det kommunala fastighetsbolaget byggt bryggor i fast förankrad form. Detta faller utanför det byggnadstillstånd man fick, menar nämndledamot Jan Hansson.
– Det finns anledning att misstänka att det inte har gått rätt till, därför vill vi nu utreda det här för att få klarhet, kommenterar Hansson.
På det kommunala fastighetsbolaget förvånas man av anklagelserna. Inte minst då man fick grönt ljus från just Samhällsbyggnadsförvaltningen för det här valet av bryggor.
– Jag tycker att vi har varit väldigt tydliga med vad vi ville bygga. Och vi fick ju ett OK från förvaltningens tjänsteman för det här. Nu helt plötsligt verkar nämnden tycka ”oj, det blev lite stort det här”. Det verkar som att de inte riktigt vet själva vad som gäller, säger Roger Sixtensson, VD FALAB/LIBO.
Att nämnden hävdar att de nya bryggorna är fast förankrade, menar Sixtensson är mycket märkligt.
– Vad är ”fast förankrat” enligt deras tolkning? Det vill jag gärna veta. En flytbrygga kan ju inte bara ligga löst i vattendraget och fara omkring helt okontrollerat. Precis som de tidigare bryggorna hålls dessa på sin plats med pålar. Vi valde de här flytbryggorna för deras rejäla konstruktion, som gör dem väldigt stadiga och dessutom inte behöver plockas upp varje höst. Det är tänkt som en service till kommuninvånarna och alla som vill ha en båtplats. Eftersom man inte behöver ta upp bryggorna varje höst, kan båtägaren själv avgöra när båten tas upp och behöver inte anpassa sig efter något särskilt datum, säger Roger Sixtensson.
Tidigare i veckan var jag och en kompis till en plats där jag tidigare har sett strömstare. Jag ville se efter om jag kunde få en glimt av fågeln nu när vintern börjar greppa tag om naturen. Tyvärr såg jag ingen strömstare, men jag fick istället se en gärdsmyg – en liten fågel som gärna rör sig på marken bland buskar grenar. Dessvärre blev denna gärdsmyg skrämd av oss när vi promenerade längs en stig. Jag gjorde ett tappert försök att fota den, men fick ge upp till slut.
Under tisdagskvällen lystes strandpromenaden i Lindesberg upp av 400 marschaller som tänts av Rotary Lindesberg. Marschalltändningen är ett årligen återkommande evenemang, som klubben brukar anordna i samband med julkonserten. I år startade man även en insamling, där målet var att få in pengar som räckte till 8 nya elgeneratorer som ska skickas till det krigsdrabbade Ukraina. Resultatet blev dock betydligt mer än man hoppats på, och i början av nästa år skickas hela 15 generatorer till landet.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun har ett enormt ekonomiskt underskott och alla nämnder plus all kommunal verksamhet beordras att genomföra besparingar, så även Barn-och utbildningsnämnden där jag är ordförande och leder arbetet.
INSÄNDARE/DEBATT: Som ung kvinna med finska rötter, uppvuxen i Sverige blir jag gång på gång påmind om hur lite det faktiskt betyder för vissa. I Lindesbergs kommun har frågan om finskspråkig äldreomsorg dragits i långbänk sedan 2012, trots att kommunen är del av finskt förvaltningsområde. Detta innebär att äldreomsorgen ska erbjudas helt eller till väsentlig del på finska. Men vad är det egentligen som händer i regionen? För vad händer när kommunen sviker? Jo, ansvaret faller också på Region Örebro län, som måste ta sitt ansvar.
Under måndagsförmiddagen gick andra lokala medier ut med nyheten att Storåskolans högstadium, samt Vedevågsskolans årskurs 4-5, får vara kvar i sin nuvarande form. Något som enligt medierna skulle vara beslutat i Barn- och utbildningsnämnden under måndagen. Detta stämmer dock inte, då man under det beredande mötet endast beslutade sig för att bordlägga frågan rörande Storåskolan.
– Vi har inte beslutat någonting idag, vi har haft beredande och har pratat om olika typer av förslag. Det är så olyckligt, för det skapar ju sådant hopp, säger nämndens ordförande Lillemor Bodman (M).
Det har gått ett år sedan Granngården kunde återöppna sin butik, efter månader av sanering på grund av den brand som bröt ut i en angränsande lokal. Nu firar man stort, med en hel veckas kalas och festligheter.
– Det känns skönt att det aldrig ens ifrågasattes om vi skulle öppna igen, utan det var självklart, säger butikschef Daniel Israelsson.
Det blev en rysare som avslutade årets hemmamatcher i elitserien. Göteborg gjorde sitt fjärde elitseriemöte mot Linde Volley under lördagen där de två första seten blev spännande att följa. Med jämna 22-22 på poängtavlan till det inledande setet så fick gästerna den bästa början på matchen genom att skriva 0-1 i set. Även till seten därefter fanns marginalerna på gästernas sida.
INSÄNDARE/DEBATT: Klyftan är djupare än någonsin mellan politiker och medborgare. Folkets bekymmer ignoreras. Beslut fattas högt över huvudet på dem som påverkas, utan insyn. Det är inte bara ett demokratiskt problem, utan är ett hot mot stabiliteten och förtroendet för systemet.