Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist

När brister jag i mitt föräldraansvar mitt i en pandemi?

INSÄNDARE/DEBATT: Är det när jag skickar mitt barn i detta fall med astma (som enligt mig är en riskgrupp men enligt Folkhälsomyndigheten inte är det) till skolan där den riskerar att smittas av Covid-19 eller är det när jag bryter mot skolplikten och håller mitt barn hemma för att skydda barnets hälsa mitt i en Pandemi?

Jag har sett samtliga av mina 3 barn kippa efter andan när de lagts in på sjukhus p.g.a. förkylningsastma till följd av en simpel förkylning, jag har sett dem få inhalation efter inhalation utan förbättring och jag har tackat gud varje gång de tillfrisknat och vi har fått åka hem.

Med mina barns redan nedsatta lungkapacitet bävar jag för om dem skulle smittas av Covid-19. Jag är säker på att de skulle behöva intensivvård om de ens skulle överleva. Vad är jag då för förälder om jag med den vetskapen och dessa erfarenheter mot min magkänsla motvilligt går med på att skicka mina barn till skolan efter påtryckning av klassföreståndare och rektor?

Enligt Skolinspektionen:
Föräldrabalken kapitel 6 paragraf 1 & 2

Garantansvaret & Föräldrabalken är så kallade skyldighetslag/paragrafer och väger tyngre än rätten till utbildning som är en rättighetslag.

Alltså har vi föräldrar ett föräldraansvar över våra barns hälsa i förstahand och har rätt att hålla dem hemma under en Pandemi.

Att skicka ett barn till skolan under en Pandemi och riskera barnets hälsa är att bryta mot föräldraansvaret och förenat med det i sig en orosanmälan till socialtjänsten.

Ändå jobbar Rektorer och klassföreståndare febrilt för att kalla tillbaka alla dessa barn som hålls hemma, deras starkaste argument är att det råder skolplikt och att om barnen inte kommer tillbaka kan en orosanmälan göras till socialtjänsten.

Men tar ni klassföreståndare och rektorer ansvar för att inte barnen smittas i skolan och blir sjuka, och i värsta fall dör?

Kan vi få ett påskrivet avtal på det? Att ni garanterar våra barns säkerhet?

Hur kan ni vifta bort oss föräldrars oro? Hur kan ni ta så lätt på läget vi befinner oss i?

Senast Sverige befann sig i pandemi är över hundra år sedan, ingen av oss idag levande kan förutspå Covid-19.

Ingen kan garantera eller lova något, Facit har vi först om något eller t.o.m några år.

Vi uppmanas dagligen att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer, man uppmanas jobba och plugga hemma… Gymnasieskolor stänger och undervisas på distans, vissa skolor och klasser har distansundervisning t.o.m skolor inom samma kommun. Hur kan vi skilja på folk och folk?

VARFÖR SKA VÅRA YNGRE BARN RISKERAS?

I Sthlm är det helt ok att hålla barn hemma om man är så kallad ”Orolig” vad är skillnaden här och där? Vi står väl under samma lagar?

Det är helt omöjligt för Skolor att hålla folkhälsomyndighetens restriktioner, hur ska en klassföreståndare hålla reda på 22 elever vardera, som äter i en matsal med ruljans på ca snitt 132 elever?

Matserveringar hotas att få stänga om gäster sitter för tätt, i skolan sitter elever två och två vid en och samma bänk för grupparbeten.

Hur ser det ut i korridorer och skolgårdar?

Vart är Utbildningsförvaltningen? Vart är barn & Ungdomsförvaltningen, Rektorer och Politiker? Varför utsätter ni våra barns hälsa för fara, varför får vissa föräldrar på andra skolor befogenhet att skydda sina barn fullt ut och inte alla och varför möts vi oroliga ansvarstagande föräldrar av hot om orosanmälan med hänvisning till skolplikten? Eller i värsta fall ett brett hånskratt?

Vi Föräldrar ber om att få skydda våra barn, genom att hemundervisa och tar på oss ansvaret att hålla lagen om Läroplikt, som i sig inte är knuten till en plats (vill säga skolan.)

KLURIG MATEMATIK

Lisa & Olle är syskon, de går i skolan.
De är smittade av Covid-19 precis som sin mamma som jobbar inom äldreomsorgen, men vet inte om det ännu och visar än så länge inga symptom.

I Lisas klass är de 22, i Olles klass är de 24. På skolan går 132 barn från åk 1-6 . Hur många blir smittade och eller tar med sig smittan vidare och hem????

Ni som i tidigt stadie sade att Covid-19 är ”snällt mot barn” att den skonar barn, vad säger ni nu när barn och unga blivit sjuka och t.o.m dött (om ännu inte i Sverige) ?

Regeringen riskerar barnens hälsa för ekonomin, bara för att skolorna måste fortsätta vara öppna för så pass små barn som behöver tillsyn så att föräldrar kan fortsätta arbeta och driva runt ekonomin.
Regeringen och ni alla ansvariga på detta skepp borde orosanmälas. Ni är omdömeslösa.

Jag är inte ensam och jag talar för många fler föräldrar som är oroliga och som inte tänker låta er utsätta våra barns hälsa för onödig risk.

Vi kräver er Politiker, Rektorer och ansvarigas engagemang och stöttning NU, våra barn ska varken bli de förta och eller de sista, dem ska inte ens ha en plats i Covid-19´s statistik.

Vakna NU! TA ANSVAR!

Jag förväntar mig handling och ett svar.

Publicerad 27 april 2020 klockan 08:56

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Simon Ongeri, en målvakt med framtiden framför sig Foto: Hasse Persson

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade målvakt Simon Ongeri, som redan under helgen återgår till sitt ordinarie hemmalag HK Aranäs.
– Simon var inte inlånad till oss, under de resterande matchernas ursprungliga datum, säjer Ricky Nordahl.

7 mars 2021 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Arkivbild Foto: Hasse Persson

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i åttondelsfinalen, lyckades laget från Jönköping att segra i returmötet när Linde stod som gäster. Säsongen har därmed satt sin punkt för Linde Volley, som har en minst sagt udda säsong att se tillbaka på.

6 mars 2021 klockan 21:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Stor polisinsats sedan allmänheten larmat om beväpnad man i samhället

Vid lunchtid på fredagen hade polisen en större insats i Storå med anledning av uppgifter från allmänheten som sade att en man gick omkring i samhället beväpnad med vad som liknade ett gevär.
– Vi har haft mycket resurser på plats för det här. Mannen är lokaliserad och omhändertagen och vi utreder det här just nu som ett brott mot vapenlagen, vilket är en rubricering som kan komma att ändras beroende på vad utredningen kommer fram till och om det verkligen rör sig om ett skjutvapen eller bara en attrapp, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

5 mars 2021 klockan 14:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Osman och Dalal Agrali välkomnar sina första matgäster under fredagen. Foto: Camilla Lagerman

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang Jalla Jalla. Efter att den sistnämnda stängde för gott i september 2017 arbetade han en period i Nora på Maria Langs Krog, men längtan efter Lindesberg och sina kunder blev för stor, och under fredagen öppnar hans nya restaurang Steak & Burgers i Bellas gamla lokal på Bytesgatan.

5 mars 2021 klockan 09:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård
Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya v...
4 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande
Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av ...
4 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven
Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, d...
3 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.

3 mars 2021 klockan 21:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

I förra veckan spärrades polishuset av sedan en väska med ett misstänkt farligt föremål i hade hittats. Foto: Camilla Lagerman

Det misstänkt farliga föremålet var – välling

I slutet av förra veckan upptäcktes en väska vid polisstationens bakgård – i vilken man hittade ett misstänkt farligt föremål: en påse innehållande ett pulver som ej kunde identifieras på plats. Polishuset och delar av kvarteret spärrades av i väntan på att föremålet skulle tas om hand och förvaras på ett säkert sätt i väntan på att Nationella Bombskyddet hämtade föremålet och tog med det för analys. Nu har beskedet kommit – att det rörde sig om ett helt ofarligt vällingpulver.
– Ärendet kommer nu att läggas ner och den person som tidigare misstänktes för brott är inte längre misstänkt, uppger förundersökningsledare vid Örebropolisen som handlägger ärendet.

3 mars 2021 klockan 13:37 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Polisen varnar för vaccinationsbedrägerier

Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura m...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet

Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”

Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.

2 mars 2021 klockan 10:18 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Foto: Camilla Lagerman

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt

Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på baksidan av polisstationen. Kort därefter kunde polisen gripa en misstänkt person i närområdet som kunde knytas till denna väska. Nu uppger polisen att föremålet i väskan tagits om hand och förvaras på en säker plats i väntan på att nationella bombskyddet tar hand om det.
– Jag kan inte gå in på detaljer just nu, men det här rör sig inte om något explosivt ämne i alla fall, men det kan vara hälsofarligt om det hanteras på felaktigt sätt, säger Lars Hedelin vid polisen.

26 februari 2021 klockan 13:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Misstänkt farligt föremål vid polishuset – man gripen misstänkt för blåljussabotage
UPPDATERAD. Polishuset och delar av kvarteret spärrades på fredagsmorgonen av för allmänheten sedan man hittat ett misstänkt farligt föremål ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb
Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget fö...
25 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-24

2021-02-24

2021-02-23

2021-02-23

2021-02-23

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-19

2021-02-19

2021-03-08 06:26