Arkivbild. Foto: Ida Lindkvist

När brister jag i mitt föräldraansvar mitt i en pandemi?

INSÄNDARE/DEBATT: Är det när jag skickar mitt barn i detta fall med astma (som enligt mig är en riskgrupp men enligt Folkhälsomyndigheten inte är det) till skolan där den riskerar att smittas av Covid-19 eller är det när jag bryter mot skolplikten och håller mitt barn hemma för att skydda barnets hälsa mitt i en Pandemi?

Jag har sett samtliga av mina 3 barn kippa efter andan när de lagts in på sjukhus p.g.a. förkylningsastma till följd av en simpel förkylning, jag har sett dem få inhalation efter inhalation utan förbättring och jag har tackat gud varje gång de tillfrisknat och vi har fått åka hem.

Med mina barns redan nedsatta lungkapacitet bävar jag för om dem skulle smittas av Covid-19. Jag är säker på att de skulle behöva intensivvård om de ens skulle överleva. Vad är jag då för förälder om jag med den vetskapen och dessa erfarenheter mot min magkänsla motvilligt går med på att skicka mina barn till skolan efter påtryckning av klassföreståndare och rektor?

Enligt Skolinspektionen:
Föräldrabalken kapitel 6 paragraf 1 & 2

Garantansvaret & Föräldrabalken är så kallade skyldighetslag/paragrafer och väger tyngre än rätten till utbildning som är en rättighetslag.

Alltså har vi föräldrar ett föräldraansvar över våra barns hälsa i förstahand och har rätt att hålla dem hemma under en Pandemi.

Att skicka ett barn till skolan under en Pandemi och riskera barnets hälsa är att bryta mot föräldraansvaret och förenat med det i sig en orosanmälan till socialtjänsten.

Ändå jobbar Rektorer och klassföreståndare febrilt för att kalla tillbaka alla dessa barn som hålls hemma, deras starkaste argument är att det råder skolplikt och att om barnen inte kommer tillbaka kan en orosanmälan göras till socialtjänsten.

Men tar ni klassföreståndare och rektorer ansvar för att inte barnen smittas i skolan och blir sjuka, och i värsta fall dör?

Kan vi få ett påskrivet avtal på det? Att ni garanterar våra barns säkerhet?

Hur kan ni vifta bort oss föräldrars oro? Hur kan ni ta så lätt på läget vi befinner oss i?

Senast Sverige befann sig i pandemi är över hundra år sedan, ingen av oss idag levande kan förutspå Covid-19.

Ingen kan garantera eller lova något, Facit har vi först om något eller t.o.m några år.

Vi uppmanas dagligen att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer, man uppmanas jobba och plugga hemma… Gymnasieskolor stänger och undervisas på distans, vissa skolor och klasser har distansundervisning t.o.m skolor inom samma kommun. Hur kan vi skilja på folk och folk?

VARFÖR SKA VÅRA YNGRE BARN RISKERAS?

I Sthlm är det helt ok att hålla barn hemma om man är så kallad ”Orolig” vad är skillnaden här och där? Vi står väl under samma lagar?

Det är helt omöjligt för Skolor att hålla folkhälsomyndighetens restriktioner, hur ska en klassföreståndare hålla reda på 22 elever vardera, som äter i en matsal med ruljans på ca snitt 132 elever?

Matserveringar hotas att få stänga om gäster sitter för tätt, i skolan sitter elever två och två vid en och samma bänk för grupparbeten.

Hur ser det ut i korridorer och skolgårdar?

Vart är Utbildningsförvaltningen? Vart är barn & Ungdomsförvaltningen, Rektorer och Politiker? Varför utsätter ni våra barns hälsa för fara, varför får vissa föräldrar på andra skolor befogenhet att skydda sina barn fullt ut och inte alla och varför möts vi oroliga ansvarstagande föräldrar av hot om orosanmälan med hänvisning till skolplikten? Eller i värsta fall ett brett hånskratt?

Vi Föräldrar ber om att få skydda våra barn, genom att hemundervisa och tar på oss ansvaret att hålla lagen om Läroplikt, som i sig inte är knuten till en plats (vill säga skolan.)

KLURIG MATEMATIK

Lisa & Olle är syskon, de går i skolan.
De är smittade av Covid-19 precis som sin mamma som jobbar inom äldreomsorgen, men vet inte om det ännu och visar än så länge inga symptom.

I Lisas klass är de 22, i Olles klass är de 24. På skolan går 132 barn från åk 1-6 . Hur många blir smittade och eller tar med sig smittan vidare och hem????

Ni som i tidigt stadie sade att Covid-19 är ”snällt mot barn” att den skonar barn, vad säger ni nu när barn och unga blivit sjuka och t.o.m dött (om ännu inte i Sverige) ?

Regeringen riskerar barnens hälsa för ekonomin, bara för att skolorna måste fortsätta vara öppna för så pass små barn som behöver tillsyn så att föräldrar kan fortsätta arbeta och driva runt ekonomin.
Regeringen och ni alla ansvariga på detta skepp borde orosanmälas. Ni är omdömeslösa.

Jag är inte ensam och jag talar för många fler föräldrar som är oroliga och som inte tänker låta er utsätta våra barns hälsa för onödig risk.

Vi kräver er Politiker, Rektorer och ansvarigas engagemang och stöttning NU, våra barn ska varken bli de förta och eller de sista, dem ska inte ens ha en plats i Covid-19´s statistik.

Vakna NU! TA ANSVAR!

Jag förväntar mig handling och ett svar.

Publicerad 27 april 2020 klockan 08:56

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden

Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mälardalen, som tillsammans med Lindesbergs kommuns bidrag om samma summa, nu får ett tillskott på sammanlagt 200 000 kronor via kommunen och Sparbanksstiftelsen Bergslagens satsningar.
– Socialt engagemang och att vara en naturlig, drivande del av samhällsbyggandet är centrala delar i vår verksamhet som en lokal sparbank i Bergslagen, säger Cecilia Jeffner, vd på Bergslagens Sparbank i ett pressmeddelande.

16 juni 2021 klockan 14:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Ann-Christin Ledstam, Kia Löwenbrink, Mahmoud Shawish, Per Zetterlund och Helena Sundberg informerade under mötet. Foto: Camilla Lagerman

Nytt samarbete ska få fler att vaccinera sig

Då läkaren Per Zetterlund, som arbetar på vaccinationsmottagningen i Lindesberg, insåg att det var problem att nå vissa grupper i Lindesberg, kontaktade han Röda Korset i hopp om att de kunde vara behjälpliga som brobyggare för att nå ut med information. Resultatet blev ett samarbete där bland annat en imam, läkare och sjukvårdspersonal samt tolkar på flera olika språk kommer finnas till hjälp med att boka vaccinationstider till de som själva inte kan.
– Många vet att Röda Korset är den största hjälp- och krisorganisationen och det därför är en naturlig plats att vända sig till för att få hjälp även med detta, säger Kia Löwenbrink, ordförande Lindesbergs Röda Korskrets.

16 juni 2021 klockan 11:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel 6-årige Vide blev storfiskaren för dagen

I lördags arrangerades Fiskets Dag, som trots regnskurar blev en solskensdag för bland andra 6-årige Vide Persson, ...

Ruttet hö dumpat utanför kommunhuset

UPPDATERAD. Natten till tisdag har någon eller några dumpat stora mängder med ruttet hö utanför kommunhuset i ...

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Bengt-Göran Karlsson och Jan Edhammer från Lions överräckte den nya grillen till Källgården. Foto: Camilla Lagerman

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran Karlsson som tillsammans med Jan Edhammer kom för att överräcka en efterlängtad grill till de boende.
– Det här blir helt perfekt! säger enhetschef Emma Thegel med ett stort leende.

14 juni 2021 klockan 15:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Politikerna backar ytterligare: Erbjudandet om 10 månaders visstidsanställning kvarstår
Löftet från Lindesbergs kommun om 10 månaders visstidsanställning efter studenten bröts med bara två veckor kvar av terminen, och eleverna vid ...
14 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

20 000 vaccindoser till regionen under veckan
Under vecka 24 vaccinerar Region Örebro län med totalt 20 000 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra, där det just nu är personer födda ...
14 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bengt Storbacka om Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut
PRESSMEDDELANDE: Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat följande angående nattakuten i Lindesberg: Att uppdra till hälso- och sjukv...
14 juni 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Glädje och spring i benen under Kristinaskolans allra sista skolavslutning. Foto: Camilla Lagerman

Sista skolavslutningarna för Kristinaskolan och Stadsskogsskolan

Under fredagen sprang de allra sista eleverna ut på sommarlov från Kristinaskolan och Stadsskogsskolan. Till hösten väntar nya skolor för eleverna, och för de gamla skolbyggnaderna väntar en helt annan framtid.

11 juni 2021 klockan 18:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Glädjetjut och eufori när Lindeskolans avgångselever äntligen tog studenten. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildextra: Studenternas utspring

Trots hårda pandemirestriktioner lyckades Lindeskolans personal arrangera ett studentfirande som var så nära det normala som man kan komma. Under en klarblå himmel och strålande sol fick väntande anhöriga ta emot sina nyutsprungna studenter på den utsmyckade skolgården.

11 juni 2021 klockan 15:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Gamla elever tillbaka i skolan – för sista gången

I en 110 år gammal skola kan man bara tänka sig vilka historier som finns att berätta om mä...

Trots protesterna: Inget återöppnande av primärjouren på Lindesbergs lasarett

Under torsdagen presenterade Hälso- och sjukvårdsnämnden sin utvärdering om...

Fiskets Dag flyttar till Dalkarlshyttan – störande vattenskotrar huvudorsak

På lördag arrangeras det traditionella Fiskets Dag i Lindesberg, men det ...

Annons

Gänget i Dystopia, med kalkbrottet i bakgrunden. Foto: Viaplay

Snart premiär för Dystopia – skräckserien som spelades in i Lindesberg

Under sommaren 2020 spelades Viaplays kommande skräckserie, Dystopia, in på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. Serien har nu fått sitt premiärdatum, och den 13 juni släpps samtliga åtta avsnitt hos streamingtjänsten.
– Vi gick verkligen all in med det visuella, men det hade inte blivit så här bra utan de fantastiska miljöerna vi filmade i, berättar regissören och upphovsmakaren Richard Jarnhed för LindeNytt.

9 juni 2021 klockan 11:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Räkna om och räkna rätt, Karin (S)undin!

INSÄNDARE/DEBATT: Ingen besparing uppnådd genom indragen primärjour på Akuten, Lindesberg! Indragen primärjour ...

Efter succén – flytande konsert med Martin Almgren även i år

Det blir en efterlängtad repris av förra årets stora folkfest, den flytande konserten ...

Kvinna rånad vid bankomat: ”Gärningsmannen försvann på cykel”

En kvinna i 45-årsåldern blev på måndagskvällen rånad av en ensam gä...

Efter brutna löftet om anställning – nu backar politikerna

"Med en examen från barn- och fritidsprogrammet erbjuds du en visstidsanställning på 10 må...

Kvinna slagen i ansiktet med tillhygge: ”Sambon misstänkt för grov misshandel”

En man misstänks ha misshandlat sin sambo med ett tillhygge under ...

Årets stipendiater och pristagare utsedda

De årliga utmärkelserna Byggnadspriset, Kulturstipendiet och Föreningsledarstipendiet har delats ut. På grund av ...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Låt skolavslutningen bli ett härligt minne – Inte något du helst vill glömma

INSÄNDARE/DEBATT: Vi, landshövding Maria Larsson, chefen för polisområde Örebro län, Elisabeth Anestad, regiondirektör Rickard Simonsson, Örebro kommuns säkerhetschef Mats Brantsberg och Kumlas kommundirektör Daniel Jansson-Hammargren, ingår i en samarbetsorganisation som kallas Samhällsråd-T. Vi arbetar bland annat med länets brottsförebyggande strategi och för arbetet mot alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT).
Nu vill vi i Samhällsråd T ge ett öppet brev till elever och föräldrar inför skolavslutningen.

7 juni 2021 klockan 09:53 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Travpubliken är tillbaka!
Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insl...
6 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ögonblick från studentbalen 2021
Vad är väl en studentbal i coronatider? Den kan vara dötrist, långtråkig och alldeles, alldeles underbar! Något annat än leenden och skratt var...
5 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindqvist & Son Glasmästeri blir Glaskedjan
Precis innan årsskiftet blev det klart att Lindqvist & Son Glasmästeri kommer att bli en, av de över 80 glasmästerier inom branschens största ...
4 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-06-03

2021-06-03

2021-06-03

2021-06-03

2021-06-02

2021-06-02

2021-06-01

2021-06-01

2021-06-01

2021-05-31

2021-05-31

2021-05-29

2021-05-28

2021-05-28

2021-06-17 10:28