Nationaldagsfirande i Oscarsparken 2023. Foto: Jennie Einarsson

Nationaldagen: En heldag med festligheter och tradition

Torsdag 6:e juni stundar årets nationaldagsfirande som i år blir en dag fylld med aktiviteter för hela familjen. Festligheterna inleds med det fartfyllda Trollrallyt vid Lindeskolan och fortsätter vidare med traditionellt firande i Oscarsparken på eftermiddagen.
– Det händer mycket på nationaldagen i år, det blir verkligen en fullspäckad dag, berättar Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun.

Redan klockan 09.00 på torsdagsmorgonen startar festligheterna på årets nationaldag då startskottet går för den årliga lådbilstävlingen Trollrallyt vid Lindeskolan. Därefter väntas medborgarceremoni på Kulturum 17:30 och strax därefter är det dags för det sedvanliga fantåget att ta avmarsch från Lindeskolan till Oscarsparken.

– Alla som vill är varmt välkomna att gå med i fantåget från Lindeskolan, vi kanske kan få med oss lite folk som har varit på Trollrallyt att följa med oss, säger Sara Sporre hoppfullt.

I Oscarsparken drar nationaldagsfirandet igång redan klockan 17.00 med en gratis clownföreställning för hela familjen: ”Det bubblar” med Clownerna Klara och Puff.

– Efter detta så kommer det bli ett traditionellt nationaldagsfirande i Oscarsparken, vi ska ju hålla på traditionerna, skrattar Sara.

Det blir en pampig inledning av Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan och Lindesbergs folkdansgille bjuder upp till dans. Efter detta bjuder Ström, Kleber & Serra upp till somrig allsång som följs av prisutdelningar och tal till nationen.

– Det blir verkligen en fullspäckad nationaldag i år. Jag har arrangerat nationaldagsfirandet i nio år, hittills har det inte regnat en enda gång och det ser faktiskt ut att bli fint väder i år också, avslutar Sara glatt.

Hela programmet för firandet i Oscarsparken och övriga platser i kommunen hittar du i listan nedan.

Lindesberg – Lindeskolan

Lådbilstävling, vid Lindeskolan kl. 9.00-17.00 där alla barn och unga kan delta. Barnen kan köra egen lådbil eller låna en lådbil på plats. Mat kommer finnas till försäljning och underhållning utlovas under dagen.

Arrangör: Bergslagens IF och Trollrallyt

Lindesberg – Oscarsparken

Clownföreställning – en rolig sådan – om vänskap för hela familjen, från 4 år kl.17.00-17.30 (gratis) i Oscarsparken. Riksteatern i Lindesberg är arrangör.

Det traditionella Nationaldagsfirandet börjar kl. 18.00 i Oscarsparken, med Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan och Lindesbergs folkdansgille som bjuder upp till dans.
Det bjuds på allsång av härliga sommarsånger med Ström, Kleber & Serra på den stora scenen i Oscarsparken.

Tillväxtnämndens ordförande Tom Persson delar ut Kulturstipendiet, Föreningsledarstipendiet samt Byggnadspriset. Kommunfullmäktiges ordförande Arnold Bengtsson håller tal till nationen och det hela avslutas med Sveriges nationalsång.

Arrangör: Lindesbergs kommun

Frövi

Firandet startar kl. 11.00 vid Hembygdsgården i Mariedal. Underhållning av Frövidansarna och Frövifors musikkår. Högtidstalare är Peter Lundell. Hembygdsföreningen ordnar med lotteri och kaffeservering.

Arrangör: Näsby Hembygdsförening

Fellingsbro

Kl. 13.00 är det samling vid Olofsborg för parad av föreningar med fanor och Frövifors musikkår. Kl. 13.30 startar firandet vid Hembygdsgården. Dagens talare är diakon Anna-Lena Widén. Rotarystipendier delas ut. Servering.

Arrangör: Fellingsbro hembygds- och fornminnesförening.

Vedevåg

Kl. 14.00 firas Sveriges nationaldag utanför teatern i Vedevåg. Vid dåligt väder flyttas firandet inomhus. Högtidstalare är oppositionsrådet Magnus Storm (C). Wedevågs hembygdsförening bjuder på kaffe, tårta. Musikunderhållning av bandet Ingevidars.

Arrangör: Wedevågs Hembygdsförening.

Fornaboda

Nationaldagstrav på Fornaboda travbana. Första start kl. 14.00. Gratis barnaktiviteter. Kl 12.00 – 16.00 Megatrack hinderbana. 13.00 – 16.00 Ponnyridning och ansiktsmålning. Matservering.

Arrangör: Lindes Travklubb

Gusselby

Byaloppis och marknad vid Kerstins Gårdsbutik klockan 11.00 – 15.00. Flera säljare finns på plats med försäljning av bland annat hantverk, rökt fisk, ägg, blommor, hembakta kakor, kläder m.m. Hamburgare, korv, glass och fika.

Arrangör: Kerstins Gårdsbutik
—————————————————————————————–
Saknar du något firande i listan? Kontakta oss gärna.

Publicerad 3 juni 2024 klockan 13:42

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Senaste hemmaförlusten blev den första på länge för IFK Lindesberg. Grabbarna visade däremot en fortsatt kämparvilja i ett hopplöst läge och kommer behöva göra en bra match på torsdag. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-Skyllbergs IK: ”Vi ska göra ett hårt jobb”

IFK Lindesberg är på väg ut ur en mycket tung period i spelschemat. På kort tid har det skadedrabbade laget fått möta seriens bästa lag i tabellen, där förlusttrenden har stigit. Enbart två lag saknas innan Lindelaget får börja möta tabellens nedra regioner. På torsdag gästas Fritidsbyn av tabellfemman Skyllberg innan spelschemats tuffa period avslutas med möte mot tabellfyran.

12 juni 2024 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Mycket glad rallyduo efter vinstern i Rally Uppland. Kartläsare Jonas Sandin och rallyförare Kim Nydén Foto: Lina Aronsson

Rivstart för rallyduo i jakten på SM-guldet

Spänningen stiger efter att den fjärde deltävlingen i Svenska Mästerskapet i rally 2024 avgjordes i Tierp. I sin Mitsubishi Mirage var Kim Nydén från Lindesberg snabbast i mål och har nu vittring på ett efterlängtat SM-guld.
– Vi känner oss ganska trygga i att bara vi håller i det här så ska ska det kunna räcka till ett SM-guld i år, säger Kim Nydén.

12 juni 2024 klockan 11:17 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Amanda och Elin tog silver vid historiskt Kata-EM

Kata-EM i Sarajevo blev ett historiskt mästerskap, då den Europeiska Judo Unionen för första gången godkä...

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer

Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu ...

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt

Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB - Tommy Allström ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Klart: Ramsbergs förskola får leva kvar

I mitten av maj rapporterade LindeNytt om ett nytt sparförslag inom barn- och utbildningsnämnden, där man ville utreda möjligheterna att avveckla flera verksamheter inom förskolan, däribland Ramsbergs förskola. Efter ett ledamotsinitiativ från Magnus Storm, (C), kommer dock verksamheten att lämnas utanför utredningen – och kan därmed leva vidare.
– För mig och Centerpartiet känns det bra att kunna rädda Ramsbergs förskola från nedläggning, säger Storm (C).

10 juni 2024 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Studentkortegen 2024

Strax efter klockan 13.00 på fredagen utbröt total glädjeeufori, när Kristinavägen fylldes med festligt utsmyckade lastbilar med dunkande musik flödande ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna som fyllt trottoarerna till bredden.

7 juni 2024 klockan 17:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studenternas utspring
Lindeskolans torg var under fredagen fyllt till bredden med stolta familjer som ivrigt väntade på att få krama om sina nybakade studenter, och ...
7 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

FotoFredag: Björnar i Finland
I skrivande stund så är det nästan 10 år sedan jag och min pappa åkte till östra Finland i hopp om att kanske få se en vild brunbjörn. Vi har ...
7 juni 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Skolavslutningsfest i storslagen stil på Fröviskolan
Under onsdagskvällen var det dags för 73 elever från årskurs nio på Fröviskolan att fira skolavslutningen med en traditionsenlig högtidlig ...
7 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel En sista morgon med gänget – Champagnefrukost med BA21

Redan klockan fem i morse var de flesta av grabbarna i avgångsklassen på Lindeskolans Bygg- och anläggningsprogram vakna för att göra sig redo för den stora dagen. Iklädda stiliga kostymer och sina vita studentmössor samlades gänget tidigt på morgonen för en sista morgon tillsammans. LindeNytt fick följa med klassen på den sedvanliga champagnefrukosten, som är startskottet för hela studentdagen.
– Det känns bra, men man är ganska trött, skrattar Hannes Juneholm.

7 juni 2024 klockan 08:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets Kulturstipendium delades ut till Julia Olsson via FaceTime. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Efter regn kom solsken över nationaldagsfirandet

Nationaldagen bjöd på skurar titt som tätt, men när det var dags för firandet i Oscarsparken strålade solen som sig bör just denna dag. Parken fylldes snart av musik- och dansuppvisning, clownteater, allsång och en annorlunda prisutdelning via FaceTime med en pristagare i Berlin.

6 juni 2024 klockan 23:26 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Snabba upplopp under Nationaldagstravet

Trots en travdag med vissa förseningar och oklart väder, så blev det en lyckad dag på Fornabodas årliga ...

bildspel Följ med på rundvandring i nya förskolan Paletten

Under onsdagseftermiddagen fick barn- och utbildningsnämndens ledamöter en första rundvandring i det som ...

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av ...

Naturfotografen Sami Rahkonen. Foto: Privat

Häng med naturfotografen ut på jakt efter ett ”Kodak moment”

Med start fredag 7 juni kommer våra läsare få chansen att hänga med ut i vildmarken tillsammans med naturfotografen Sami Rahkonen. Under vinjetten ”FF: FotoFredag” kommer en serie artiklar publiceras framöver där Sami inte bara berättar om spännande möten i skog och mark, utan också delar med sig av sina erfarenheter och tips när det kommer till fotografering.

Håll fokus på fredagar framöver.

6 juni 2024 klockan 12:07 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentkarnevalen 2024

Inte ens ett riktigt busväder kunde hindra Lindeskolans traditionsenliga studentkarneval, som under onsdagen dundrade genom ...

Webb-TV: Karnevalen 2024

Gick du miste om när Lindeskolans avgångselever trotsade regnovädret och satte fart på staden med stoj och spex? Nu har du chansen ...

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten ...

Provsprängning gick fel – orsakade brand i terrängen

Räddningstjänsten har larmats ut till Nammofabriken i Lindesberg med anledning av en brand. Enligt...

Skogsbrand utanför Grönbo under kontroll

Räddningstjänsten befinner sig just nu (kl. 14.56) i ett område strax utanför Grönbo med anledning av en mindre ...

Larz-Kristerz återvänder till Lindesberg: En afton med kräftor och dans

Nu står det klart att det populära dansbandet Larz-Kristerz kommer till Lindesberg f...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hög stämning när studenterna firade mösspåtagning

Stämningen var på topp när Lindeskolans avgångselever firade den traditionsenliga mösspåtagningen under måndagskvällen. Brasserie All In fylldes med ett myller av glada studenter som glatt stoltserade med sina vita mössor, som efter kvällens slut kanske inte var fullt lika vita längre. LindeNytt fick som enda tidning följa med på den stora festkvällen.

4 juni 2024 klockan 09:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen ...
1 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Båt släckte elnätet för 2000 abonnenter
För snart en vecka sedan inträffade ett stort strömavbrott i Lindesberg, som drabbade strax över 2000 abonnenter. Under veckan har Linde energi ...
31 maj 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Krögarparet firar 1-årsjubileum med ny satsning
Den 1 juni har det gått ett år sedan krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström slog upp portarna till Brasserie All In på Kungsgatan i ...
31 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-31

2024-05-31

2024-05-30

2024-05-30

2024-05-29

2024-05-28

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-25

2024-05-24

2024-05-23

2024-05-23

2024-06-13 08:04