Region Örebro Län behöver spara pengar, och som ett led i att försöka göra just det har man beslutat att begränsa öppethållandet av jourlinjen för operation under kvällar, nätter och helger vid akutmottagningen i Lindesberg. Istället skickas kirurg- och ortopedpatienter till USÖ eller Karlskoga lasarett för operation under dessa tider.
Under Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 25 september beslutade man att reducera antalet arbetade timmar på kvällar, nätter och helger vid bl a akutmottagningen i Lindesberg. Det kommer i praktiken innebära att man begränsar öppethållandet av jourlinjen för operation under dessa tider, och istället skickas kirurg- och ortopedpatienter till USÖ eller Karlskoga lasarett. Något man menar ska möjliggöra både en förbättrad arbetsmiljö, förbättrad tillgänglighet till planerad vård – och en besparing på ca 7 miljoner kronor.
I beslutsunderlaget har man räknat ut att det genomförs få operationer nattetid i Lindesberg, totalt 25 under 2018, mellan kl 21.00-07.00. Därför menar man att mer än hälften av de aktuella operationerna skulle med bättre planering kunnat utföras på dagtid, och att den ökade belastningen på USÖ och Karlskoga lasarett kan klaras utan resursförstärkning, då det är ett begränsat antal patienter som berörs av förändringen.
Beslutet har fått flera anställda att reagera kraftigt, då man menar att siffrorna helt enkelt inte stämmer och att man äventyrar patienternas säkerhet såväl som sjukhusets framtid. En anställd, som önskar vara anonym skriver:
”Vi på Lindesbergs lasarett har opererat 175 patienter akut mellan arbetstidens slut 16:30 till kl 07:45 dagen därpå. (Jourtid) (Lägg till 15 akuta patienter till fram till 190930, alltså 190 operationer!!) Dessa 190 patienter hittills i år ska alltså göras någon annanstans?? Var och av vem och på bekostnad av vilka andra operationer? Ska cancerpatienter få skjutas åt sidan?
Av dessa akuta operationer är det många som kommer från Universitetssjukhuset i Örebro samt från Karlskoga lasarett pga att de saknar resurser, dvs är upptagna med andra operationer eller inte har operatörer och specialistsjuksköterskor.
Alla akuta operationer skall opereras så snart som möjligt, risken att dö i en komplikation ökar betydligt med väntetiden.
Det som nu tjänstemän och politiker föreslår kommer att leda till en försämring av tillgängligheten för boende i norra länsdelen. Sjukvården och dess tillgänglighet skall vara lika oavsett var man bor i Sverige, enligt lag om jämlik vård.
Detta är en början till nedmontering av sjukvården i norra länsdelen. Man har gjort ett försök till stängning av kirurgakuten tidigare vilket resulterade i minskad tillgänglighet och ökade patientrisker. Detta gick inte bra och man fick öppna kirurgakuten nattetid igen.
Det som kommer att hända är att patienter som kommer till kirurgakuten 15 min innan stängningsdags hänvisas till Örebro. Detta leder till att patienter inte kommer till kirurgakuten för de vet att de bara skickas till Örebro. Detta leder till slut till att kirurgakuten inte får några patienter –och kan läggas ner. Sjukhusets existens hotas.
Kostnaden för ambulanstransport till Örebro kommer att öka lavinartat och med råge överstiga de 7 milj kr man vill spara. Observera att vid förra försöket av nedläggning av kirurgakuten så transporterades patienter som behövde opereras akut kl 19:00 från Lindesberg till USÖ för operation. Men på USÖ hade man inte resurser för att operera, så patienterna transporterades tillbaka till Lindesberg igen på morgonen dagen därpå för operation!! Detta var absurt och helt galet!
Att riskera människors liv och hälsa för att spara 7 miljoner kronor borde verkligen tänkas över och vändas ännu en gång!!”
– Man känner sig maktlös, många känner en stor uppgivenhet, att det är långt från ”golvet” till de som bestämmer i ledningen och att man inte fått gehör för den frustration och oro som man gång på gång har lyft, berättar sjuksköterskan Simon Ökvist, och fortsätter:
– Många känner att: varför kan vi inte bara få ”vara ifred”, sköta oss själva och göra det som vi är otroligt duktiga på, att ta hand om patienterna på bästa sätt och sätta patienterna i första hand. Istället så kommer det gång på gång sparbeslut som underminerar verksamheterna istället för att utveckla, och beslut som innebär startskott för nedmontering av Lindesbergs lasarett som akutsjukhus. Det är många bland personalen som tappat sugen och inte orkar kämpa för Lasarettet längre, och det är en farlig utveckling. Frågan alla ställer sig är om det här är sista spiken i kistan?
Så är dock inte fallet enligt Sebastian Cehlin (M), 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Nej, inte från Moderaternas håll. Vi anser att vi behöver alla tre sjukhusen i länet, och jag från oppositionen kommer begära regelbundna uppföljningar kring det här beslutet för att noga kunna följa utvecklingen, säger han.