Arkivfoto: Hans Andersson

Nattliga kirurg- och ortopedpatienter ska skickas till USÖ för vård

Region Örebro Län behöver spara pengar, och som ett led i att försöka göra just det har man beslutat att begränsa öppethållandet av jourlinjen för operation under kvällar, nätter och helger vid akutmottagningen i Lindesberg. Istället skickas kirurg- och ortopedpatienter till USÖ eller Karlskoga lasarett för operation under dessa tider.

Under Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 25 september beslutade man att reducera antalet arbetade timmar på kvällar, nätter och helger vid bl a akutmottagningen i Lindesberg. Det kommer i praktiken innebära att man begränsar öppethållandet av jourlinjen för operation under dessa tider, och istället skickas kirurg- och ortopedpatienter till USÖ eller Karlskoga lasarett. Något man menar ska möjliggöra både en förbättrad arbetsmiljö, förbättrad tillgänglighet till planerad vård – och en besparing på ca 7 miljoner kronor.

I beslutsunderlaget har man räknat ut att det genomförs få operationer nattetid i Lindesberg, totalt 25 under 2018, mellan kl 21.00-07.00. Därför menar man att mer än hälften av de aktuella operationerna skulle med bättre planering kunnat utföras på dagtid, och att den ökade belastningen på USÖ och Karlskoga lasarett kan klaras utan resursförstärkning, då det är ett begränsat antal patienter som berörs av förändringen.

Beslutet har fått flera anställda att reagera kraftigt, då man menar att siffrorna helt enkelt inte stämmer och att man äventyrar patienternas säkerhet såväl som sjukhusets framtid. En anställd, som önskar vara anonym skriver:

”Vi på Lindesbergs lasarett har opererat 175 patienter akut mellan arbetstidens slut 16:30 till kl 07:45 dagen därpå. (Jourtid) (Lägg till 15 akuta patienter till fram till 190930, alltså 190 operationer!!) Dessa 190 patienter hittills i år ska alltså göras någon annanstans?? Var och av vem och på bekostnad av vilka andra operationer? Ska cancerpatienter få skjutas åt sidan?

Av dessa akuta operationer är det många som kommer från Universitetssjukhuset i Örebro samt från Karlskoga lasarett pga att de saknar resurser, dvs är upptagna med andra operationer eller inte har operatörer och specialistsjuksköterskor.

Alla akuta operationer skall opereras så snart som möjligt, risken att dö i en komplikation ökar betydligt med väntetiden.

Det som nu tjänstemän och politiker föreslår kommer att leda till en försämring av tillgängligheten för boende i norra länsdelen. Sjukvården och dess tillgänglighet skall vara lika oavsett var man bor i Sverige, enligt lag om jämlik vård.
Detta är en början till nedmontering av sjukvården i norra länsdelen. Man har gjort ett försök till stängning av kirurgakuten tidigare vilket resulterade i minskad tillgänglighet och ökade patientrisker. Detta gick inte bra och man fick öppna kirurgakuten nattetid igen.

Det som kommer att hända är att patienter som kommer till kirurgakuten 15 min innan stängningsdags hänvisas till Örebro. Detta leder till att patienter inte kommer till kirurgakuten för de vet att de bara skickas till Örebro. Detta leder till slut till att kirurgakuten inte får några patienter –och kan läggas ner. Sjukhusets existens hotas.

Kostnaden för ambulanstransport till Örebro kommer att öka lavinartat och med råge överstiga de 7 milj kr man vill spara. Observera att vid förra försöket av nedläggning av kirurgakuten så transporterades patienter som behövde opereras akut kl 19:00 från Lindesberg till USÖ för operation. Men på USÖ hade man inte resurser för att operera, så patienterna transporterades tillbaka till Lindesberg igen på morgonen dagen därpå för operation!! Detta var absurt och helt galet!

Att riskera människors liv och hälsa för att spara 7 miljoner kronor borde verkligen tänkas över och vändas ännu en gång!!”

– Man känner sig maktlös, många känner en stor uppgivenhet, att det är långt från ”golvet” till de som bestämmer i ledningen och att man inte fått gehör för den frustration och oro som man gång på gång har lyft, berättar sjuksköterskan Simon Ökvist, och fortsätter:
– Många känner att: varför kan vi inte bara få ”vara ifred”, sköta oss själva och göra det som vi är otroligt duktiga på, att ta hand om patienterna på bästa sätt och sätta patienterna i första hand. Istället så kommer det gång på gång sparbeslut som underminerar verksamheterna istället för att utveckla, och beslut som innebär startskott för nedmontering av Lindesbergs lasarett som akutsjukhus. Det är många bland personalen som tappat sugen och inte orkar kämpa för Lasarettet längre, och det är en farlig utveckling. Frågan alla ställer sig är om det här är sista spiken i kistan?

Så är dock inte fallet enligt Sebastian Cehlin (M), 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Nej, inte från Moderaternas håll. Vi anser att vi behöver alla tre sjukhusen i länet, och jag från oppositionen kommer begära regelbundna uppföljningar kring det här beslutet för att noga kunna följa utvecklingen, säger han.

Publicerad 2 oktober 2019 klockan 13:44

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.

9 april 2021 klockan 10:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.

8 april 2021 klockan 14:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...
7 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.

3 april 2021 klockan 09:10 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

Annons


Den vinnande bilden i LindeNytts fototävling! Foto: Ylva Björk

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och överlagt igen, och en vinnare är nu utsedd.

1 april 2021 klockan 13:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

På måndagsmorgonen landade ett gäng påskkärringar i rondellen vid Lidl. Foto: Camilla Lagerman

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs cirkulationsplatser. Tidigt på måndagsmorgonen skred man till verket och placerade ut skapelserna för allmän beskådan.
– Vi tyckte det kunde vara en kul grej att göra något inför påsken, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef för Park- och idrottsverksamhet.

29 mars 2021 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!
INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett njurstensanfall. Ni som varit med om det vet hur fruktansvärt ...
29 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson p...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten
Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som upplevs som mest angelägna att stävja där den enskilde ...
26 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-13 20:54