Arkivfoto: Hans Andersson

Nattliga kirurg- och ortopedpatienter ska skickas till USÖ för vård

Region Örebro Län behöver spara pengar, och som ett led i att försöka göra just det har man beslutat att begränsa öppethållandet av jourlinjen för operation under kvällar, nätter och helger vid akutmottagningen i Lindesberg. Istället skickas kirurg- och ortopedpatienter till USÖ eller Karlskoga lasarett för operation under dessa tider.

Under Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 25 september beslutade man att reducera antalet arbetade timmar på kvällar, nätter och helger vid bl a akutmottagningen i Lindesberg. Det kommer i praktiken innebära att man begränsar öppethållandet av jourlinjen för operation under dessa tider, och istället skickas kirurg- och ortopedpatienter till USÖ eller Karlskoga lasarett. Något man menar ska möjliggöra både en förbättrad arbetsmiljö, förbättrad tillgänglighet till planerad vård – och en besparing på ca 7 miljoner kronor.

I beslutsunderlaget har man räknat ut att det genomförs få operationer nattetid i Lindesberg, totalt 25 under 2018, mellan kl 21.00-07.00. Därför menar man att mer än hälften av de aktuella operationerna skulle med bättre planering kunnat utföras på dagtid, och att den ökade belastningen på USÖ och Karlskoga lasarett kan klaras utan resursförstärkning, då det är ett begränsat antal patienter som berörs av förändringen.

Beslutet har fått flera anställda att reagera kraftigt, då man menar att siffrorna helt enkelt inte stämmer och att man äventyrar patienternas säkerhet såväl som sjukhusets framtid. En anställd, som önskar vara anonym skriver:

”Vi på Lindesbergs lasarett har opererat 175 patienter akut mellan arbetstidens slut 16:30 till kl 07:45 dagen därpå. (Jourtid) (Lägg till 15 akuta patienter till fram till 190930, alltså 190 operationer!!) Dessa 190 patienter hittills i år ska alltså göras någon annanstans?? Var och av vem och på bekostnad av vilka andra operationer? Ska cancerpatienter få skjutas åt sidan?

Av dessa akuta operationer är det många som kommer från Universitetssjukhuset i Örebro samt från Karlskoga lasarett pga att de saknar resurser, dvs är upptagna med andra operationer eller inte har operatörer och specialistsjuksköterskor.

Alla akuta operationer skall opereras så snart som möjligt, risken att dö i en komplikation ökar betydligt med väntetiden.

Det som nu tjänstemän och politiker föreslår kommer att leda till en försämring av tillgängligheten för boende i norra länsdelen. Sjukvården och dess tillgänglighet skall vara lika oavsett var man bor i Sverige, enligt lag om jämlik vård.
Detta är en början till nedmontering av sjukvården i norra länsdelen. Man har gjort ett försök till stängning av kirurgakuten tidigare vilket resulterade i minskad tillgänglighet och ökade patientrisker. Detta gick inte bra och man fick öppna kirurgakuten nattetid igen.

Det som kommer att hända är att patienter som kommer till kirurgakuten 15 min innan stängningsdags hänvisas till Örebro. Detta leder till att patienter inte kommer till kirurgakuten för de vet att de bara skickas till Örebro. Detta leder till slut till att kirurgakuten inte får några patienter –och kan läggas ner. Sjukhusets existens hotas.

Kostnaden för ambulanstransport till Örebro kommer att öka lavinartat och med råge överstiga de 7 milj kr man vill spara. Observera att vid förra försöket av nedläggning av kirurgakuten så transporterades patienter som behövde opereras akut kl 19:00 från Lindesberg till USÖ för operation. Men på USÖ hade man inte resurser för att operera, så patienterna transporterades tillbaka till Lindesberg igen på morgonen dagen därpå för operation!! Detta var absurt och helt galet!

Att riskera människors liv och hälsa för att spara 7 miljoner kronor borde verkligen tänkas över och vändas ännu en gång!!”

– Man känner sig maktlös, många känner en stor uppgivenhet, att det är långt från ”golvet” till de som bestämmer i ledningen och att man inte fått gehör för den frustration och oro som man gång på gång har lyft, berättar sjuksköterskan Simon Ökvist, och fortsätter:
– Många känner att: varför kan vi inte bara få ”vara ifred”, sköta oss själva och göra det som vi är otroligt duktiga på, att ta hand om patienterna på bästa sätt och sätta patienterna i första hand. Istället så kommer det gång på gång sparbeslut som underminerar verksamheterna istället för att utveckla, och beslut som innebär startskott för nedmontering av Lindesbergs lasarett som akutsjukhus. Det är många bland personalen som tappat sugen och inte orkar kämpa för Lasarettet längre, och det är en farlig utveckling. Frågan alla ställer sig är om det här är sista spiken i kistan?

Så är dock inte fallet enligt Sebastian Cehlin (M), 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.
– Nej, inte från Moderaternas håll. Vi anser att vi behöver alla tre sjukhusen i länet, och jag från oppositionen kommer begära regelbundna uppföljningar kring det här beslutet för att noga kunna följa utvecklingen, säger han.

Publicerad 2 oktober 2019 klockan 13:44

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Mattias Djuse-tränade Radetzky imponerade stort på Fornaboda under tisdagslunchen Foto: Timmy Lundegård

bildspel Radetzky bjöd på uppvisning efter teknikstrul

Det blev en blöt och skitig tävlingsdag som kördes när Fornaboda Travbana arrangerade sin nionde tävlingsdag för säsongen, efter ett tekniskt fel med banljudet så inledde Mattias Djuse tävlingarna genom att visa upp Radetzky, en häst som hittills bara förlorat ett lopp på svensk mark och som laddas mot större drabbningar.

14 juli 2020 klockan 19:27 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Camilla Lagerman

Förorenat område upptäckt bakom Stadsskogsskolan

PRESSMEDDELANDE: Ett område mark bakom Stadsskogsskolan har upptäckts vara förorenat av bly. Föroreningen uppmärksammades när Lindesbergs kommun utredde förutsättningarna för att bygga bostäder i området. Orsaken är den skjutbana som tidigare legat på platsen men som lades ner för omkring hundra år sen. Nu spärras området av för framtida sanering.

14 juli 2020 klockan 15:09 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Två ”kändisar” anhållna för grov stöld

Två män, den ene i 50-årsåldern och den andre i 35-årsåldern, greps i lördags misstänkta för ...

Bil påkörd av tåg: ”Klipper upp taket för att få ut personerna”

Strax före klockan fyra på söndagseftermiddagen, larmades polis, brandkår ...

Krögarparet tar över Lindegården

Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta...

David Nordlander och Anna Lindberg ordnar dressyrläger i Lindesberg i sommar. Foto: Privat

Lindeföretagets weekendläger blev en galopperande succé

När ridresor till soliga länder i Europa plötsligt kändes avlägnsa på grund av den envisa coronapandemin vändes blickarna inåt landet och till det som fanns inom Sveriges gränser. Något som bidrog till att Lindeföretaget Stall Equi Education fick sina weekendläger fullbokade på bara tio dagar.

10 juli 2020 klockan 10:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Magnus och Sebastian Meriläinen driver tillsammans MM Hunt & Forestry. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Far och son driver jaktbutiken med det lilla extra

När Magnus Meriläinen startade sitt företag MM Hunt & Forestry 2015 var den huvudsakliga inriktningen skogsvård. Nu fem år senare är även sonen Sebastian involverad i företaget, som nu har breddat sin verksamhet och även har en egen butik.

9 juli 2020 klockan 13:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trångt på serveringar i Lindesberg – både gäster och serveringar behöver ta sitt ansvar
PRESSMEDDELANDE: Flera anmälningar om trängsel på serveringar har inkommit till Lindesbergs kommun. Vid tillsyn har det framkommit att en del stä...
9 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Före detta elev tar över som lärare
Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av ...
8 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten
Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är lokaliserad och ett 20-tal fastigheter kommer ...
8 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto. Foto: Emmy Vesterberg

Hemestra i Bergslagen i sommar!

INSÄNDARE: Nu är vi inne i semesterperioden och många ser fram emot en skön ledighet. Ofta förknippas semester med resor, men i dessa tider kan det vara värt att påminna om att semestern lika gärna kan handla om att göra något annorlunda på hemmaplan. Gör någonting du inte brukar! Vi kristdemokrater i norra länsdelen vill därför passa på att påminna om allt som finns att upptäcka i vår del av Örebro län.

8 juli 2020 klockan 11:08 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Jorma Kontio visade körhänderna och tog en trippel på Fornaboda, här med Keira de Veluwe Foto: Timmy Lundegård

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren” som han kallas för visade upp körhänderna på nytt där han efter tre segrar under samma kväll tog ett grepp om körsvenschampionatet på Fornaboda, motstånd kan dock vara på väg.

7 juli 2020 klockan 23:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fyndläge när Bergslagens Loppishelg återkommer

Turistbyråerna i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg hoppas kunna upprepa succén från förra året...

Lindesbergs kommun satsar på 12-stegsbehandling

PRESSMEDDELANDE: Nu finns möjligheten för invånare i Lindesbergs kommun som har problem med alkohol eller ...

Brunnskaret porlar åter av liv

Efter ett tags vila porlar nu vattnet åter ur det gamla brunnskaret i Flugparken. Dessutom har det nu fått tillökning i ...

Annons


Många elkunder blir vilseledda av telefonförsäljare. Foto: Linde energi.

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder

PRESSMEDDELANDE: Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande ”El till inköpspris” och kommit fram till att det är vilseledande för dig som kund, eftersom avgifter och påslag tillkommer. Dessutom blir det vanligare att småföretagare utsätts för intensiva påtryckningar och luras att signera fullmakter och inleda mindre fördelaktiga avtal. Det är en bild vi på Linde energi känner igen, då många kunder hör av sig och känner sig lurade av ivriga telefonförsäljare.

6 juli 2020 klockan 10:08 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

En person till sjukhus efter misshandel

En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av...

Nyklippt och friserat längs sjön

Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår l...

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, ...

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett ...

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat ...

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ...

Utebliven slåtter har satt sin prägel på motionsspåret. Läsarbild.

Många klagomål på igenväxt motionsspår

Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu bara blir trängre och trängre. Orsaken till utebliven slåtter förklaras med att den maskin som används för ändamålet har gått sönder och står på en verkstad.
– Vi jobbar för fullt med att lösa det här på annat sätt, berättar Monica Iwarsson Lindh som är enhetschef för Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

2 juli 2020 klockan 09:25 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan
Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med förnybar el från det lokala energibolaget vid ...
2 juli 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda
Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till ...
2 juli 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

12 nya häktningsplatser till Lindesberg
Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. Efter en inventering står det...
1 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-07-01

2020-06-30

2020-06-30

2020-06-30

2020-06-29

2020-06-29

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-25

2020-06-25

2020-07-16 19:04