Sedan 1 juli 2011 har polisen rätt att bötfälla personer som kastar skräp på allmän plats, men den skärpta lagen har inte fått önskvärt resultat. Istället upplevs en markant ökning av nedskräpning i Lindesberg centrum.- Jag och fler med mig upplever en väldigt stor ökning av skräp som bara kastas på marken, berättar Elisabeth Falk som arbetar på BKT:s gata/park och har städat i centrumdistriktet i två års tid.
Stiftelsen Håll Sverige Rent har tidigare kritiserat den nya lagen för att den saknar udd. Nedskräpning har för låg prioritet hos polisen för att lagen skall ha en förebyggande effekt. I Lindesberg har visserligen ett par personer blivit bötfällda för nedskräpning sedan lagen trädde i kraft – men det räcker inte på långa vägar.
På Bergslagens Kommunaltekniks avdelning Gata/park ser man tydligt hur uddlös lagen är. Nedskräpningen har inte minskat, tvärtom har den ökat. Markant.
– Värst är det vid buss- och tågstationen samt ett stråk mellan stationsområdet bort till Lindeskolan, säger Elisabeth Falk som städar i centrumdistriktet.
Hon får medhåll från kollegan Göran Orre som ansvarar för det norra centrumdistriktet, från Prästbron och norrut.
– Ja, det är inte klokt hur det har blivit. Vi lägger ner 60 arbetstimmar i veckan men det räcker ändå inte för att hålla rent och snyggt. Om man städar upp en plats så tar det inte många timmar innan det ser lika illa ut igen, säger Göran Orre.
Det är inte enbart mängden skräp som tycks öka för varje år. Mycket av nedskräpningen handlar nämligen om större sopor än bara ett hopskrynklat godispapper.
– Pizzakartonger och andra matförpackningar är ju inte ovanligt att det bara slängs på gatan eller i en park, säger Orre.
– Och alla dessa fimpar också. Det brukar ju vara fullt av fimpar utanför restaurangerna, säger Elisabeth Falk och fortsätter:
– Jag har vid ett tillfälle tänkt tanken att spara alla fimpar och sedan visa hur mycket man plockar upp under exempelvis en veckas tid, så att människor blir varse om problemet, säger Elisabeth Falk.
Även hennes kollega, Göran Orre, har tankar på hur man eventuellt kan visa problemets omfattning.
– Det vore intressant om all städning upphörde i en vecka för att alla skall se hur illa det verkligen är. Då kanske det blir bättring, för lagen har ju ingen verkan på problemet, konstaterar han.
Bägge konstaterar också att privata fastighetsägare har en roll i problemet.
– Det är få som tar ansvar för skräpet vid sina fastigheter, vissa låter det bara ligga och hoppas på att det blåser ut på gatan, för då blir det på vårt ansvar istället, avslutar Göran Orre.