Högstadieskolan Stadsskogsskolan får bottenbetyg av Skolverket. Skolan rankas som en av de sämre i hela landet på flera punkter. Men att det är så illa som statistiken visar vill inte alla hålla med om. Mattias Jansson, som går i nian på skolan, menar att eleverna själva har störst skuld i de siffror som redovisas.
Niondeklassarna Mattias Jansson och Hossen Ashkan (längst till höger i bild) upplever Stadsskogsskolan som en relativt bra skola. Trots det dåliga betyget Skolverket har gett skolan. Skolans ledning förklarar situationen med att de nior som gick ut i våras dragit ner genomsnittet. Många gick ut utan fullständigt betyg.
Skolans ledning får visst medhåll av eleverna vi pratat med.
Personalen får faktiskt ett ganska gott betyg av dem, men samtidigt efterlyser killarna bättre elevkontakt från vissa lärare. Brist på elevkontakt får vissa konsekvenser, menar de.
-Det blir ju mycket roligare att gå till skolan om man har en lärare som man tycker bra om, en lärare som har god kontakt med eleverna. Därför kunde nog vissa lärare bli lite bättre på att prata med sina elever och bemöta dem på ett bättre sätt, säger Mattias.
Hossen Ashkan håller med. Bättre elevkontakt är viktigt och kan förebygga till exempel skolk, som varit mycket vanligt på skolan.
-Numera är det bättre, men tidigare fanns ett antal elever här som bråkade och skolkade ganska mycket. Det påverkar naturligtvis hela skolan när det blir så, förklarar Hossen.
Mattias Jansson tror att många elever inte tar skolan riktigt på allvar, inte förrän de börjar närma sig gymnasieåldern. Man slappar lite för mycket genom sjunde och åttondeklass.
-Jag var likadan, men nu har man en helt annan inställning. Jag måste plugga upp mina betyg nu, säger han.
Både Mattias och Hossen är helt på det klara med att fortsätta studera efter högstadiet.
Fotnot: Skolverkets statistik visar att Stadsskogsskolan har ett meritvärde på endast 173 poäng. Rikssnittet är 205 poäng. Andelen elever som saknar fullständiga betyg har ökat markant.
*Med i bild syns även Kim Larsson längst till vänster och Alex Gustafsson i förgrunden.
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Jag vill först tacka dig Andreas Svahn, när du nu lämnar ditt ordförandeuppdrag i Regionstyrelsen, för det arbete du lagt ner i Regionen. Jag har inte alltid hållit med dig. Men det hindrar inte att jag uppskattar ditt engagemang för vår gemensamma framtid. Tack. Vila upp dig och kom sedan tillbaka till något du då tycker är väsentligt.
För femte året i rad delar Grillköket i Lindesberg ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av ett mål mat och lite extra uppmuntran under den kommande högtiden.
– Meningen med jultallrik är att de ska ha julmat på bordet under julafton, säger Walat Dino.
Över 3000 biljetter, till nästa års Caprice, har redan sålts sedan biljettsläppet för en knapp vecka sedan. Aldrig tidigare har man upplevt en sådan rivstart på försäljningen, konstaterar Roland Hellsing, Manskören Harmoni.
– Trycket är hårt i år. Det är naturligtvis jättekul, säger Hellsing.
Branden i ett bostadsområde i Guldsmedshyttan, som vi rapporterat om tidigare, har under räddningsinsatsens gång eskalerat till ett svårare scenario. Man har nu kunnat konstatera att branden, som började i ett närliggande garage, har fått fäste i husets övervåning, vind och tak. Detta uppgav SOS Alarm vid 13.40-tiden.
LindeNytt är kvar på platsen och bevakar räddningsarbetet.
Ett fordon i ett garage tros vara orsaken till en kraftig brand på en adress i Guldsmedshyttan under onsdagen. Det var vid 11.30-tiden som räddningstjänsten larmades om händelsen.
– Branden skall ha börjat i ett närliggande garage och till viss del ha spridit sig till villan. Räddningstjänsten arbetar just nu för att förhindra fortsatt spridning, uppger Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige står inför en energiomställning som kräver stora satsningar på förnybar energi. Vindkraft är en central del i den utvecklingen, men det är avgörande att satsningarna genomförs med respekt för de människor som lever i dess närhet.
Det blir artisten Molly Hammar, som utöver en hemlig artist, kliver upp på scenen när nästa års Caprice arrangeras av Manskören Harmoni. Detta offentliggjordes för allmänheten på fredagen inför helgens biljettsläpp.
– Vi tror att hon kan vara en artist som gör att vi når ut till fler nya besökare, som inte tidigare har upplevt capricen, en yngre publik, kommenterar Roland Hellsing, Manskören Harmoni.