Plötsligt blir sträckan Lindesberg-Örebro betydligt kortare när fler avgångar blir aktuellt med nya moderna tåg när Tåg i Bergslagen blir verklighet sommaren 2001. Första avgång är enligt planerna den 17 juni. 30 minuter efter avgång från Lindesberg står man på stationen inne i Örebro och med omkring 11 avgångar per dag i vardera riktning är risken minimal att man inte når sitt mål. Missar man det första tåget, så tar man bara nästa, eller nästa osv. Ett nöjeståg? Ta en sväng in till Örebro, ät och drick gott och ta tåget hem framåt natten? Nej, något nöjeståg är det inte på tal om. I första hand inriktar man sig på folk som pendlar till och från sitt arbete eller skola. –Något nöjeståg blir det inte, säger Göran Andersson, Länstrafiken, som ingår i Tåg i Bergslagen.
Han fortsätter:
-Men tanken är inte dum och faktum är att vi försöker planera så att sista avgången blir så sent som möjligt för att folk som jobbar sent och vill ta en bit mat inne i Örebro ska kunna göra det i lugn och ro innan resan hem. Jag kan tänka mig att det går att kombinera med bussturerna.
Man tar tåget in till nöjeslivet i Örebro och tar sedan en buss hem igen, säger han. Exakt hur tågtiderna kommer att se ut är inte fastställt ännu och enligt det förslag man tagit fram så skulle sista avgången vara någon gång mellan kl 21:00-21:30.
Många stopp omöjliggör Banvägen som genomfart
En vanlig dag går det cirka 25 tåg genom Lindesberg, det innebär 25 öppningar och fällningar av järnvägsbommarna. Sedan när ”Tåg i Bergslagen” startar och börjar köras för fullt kommer järnvägsbommarna att öppnas och fällas ännu fler gånger. Cirka 34 gånger per dygn kommer bommarna att vara nedfällda.
På lördag den 21 september är det återigen dags för Frövi judos egna tävling, Linde Judo Open. Sedan starten 2016 har man ständigt slagit nya rekord i antalet anmälda, och så även i år.
– Förra året landade vi på 476 starter, nu är vi redan uppe i 546 med några dagar kvar, säger Johan Orrbo.
INSÄNDARE/DEBATT: Under ca två decennier har vi lyckats bygga upp ett visst ekonomiskt planeringsutrymme. En resultatutjämningsreserv på 70 miljoner som nu tas i bruk samt en planeringsreserv under Kommunstyrelsen på ca 25 miljoner. Kommunen har, som Tomas Klockars (M) säger i Lindenytt 16/9, ett beräknat underskott på drygt 100 miljoner kronor. Nu är resurserna slut. Bra ändå att vi byggde denna ”krockkudde”. Annars hade det varit värre. När Tomas tillträdde sa han i sitt ”linjetal” att kommunen är välskött. Så är det. Kommun har till exempel inte behövt låna till investeringar så som många kommuner behövt. Nu är det annorlunda. Hur har vi hamnat här?
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunstyrelsens ordförande och moderat tar det hela med ro?? Varför skapar inte detta panik och krismöten kan man undra? Svaret är enkelt det är varken någon oro eller kris för oss i moderaterna, vi är trygga i vår politik och våra värderingar, dom håller vi fast vid.
Med biljettången klippte Rosemarie Rudenvall guldbiljetten och förkunnade Galleri OCH i Frövi tågstation invigt.
– Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Vi är på en tågstation, så istället för att klippa ett band så klipper vi biljetten, förklarade Rosemarie innan det var dags att öppna dörrarna för de första besökarna.
När Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) anlände till Lindesberg vid lunchtid på måndagen, hade han ett späckat schema framför sig. Förutom att han gästade Rotarys möte, hann han även med att besöka solparken i Vässlingby samt att inviga Industriutställningen i Bergsparken.
– Det händer otroligt mycket inom energiområdet, och det måste hända mycket om vi ska få ihop det, så det vill jag gärna lära mig mer om, berättar han.
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva Lindemarken vidare, klev Lindlövens IF in som ny arrangör. Under en pressträff på fredagen berättar man mer om hur upplägget kommer se ut, när marknaden återvänder till centrum igen.
– Vi ska göra så gott vi kan för att alla ska vara glada och nöjda, och att det blir en fortsättning, säger Arne Öhman från Lindlöven.
INSÄNDARE/DEBATT: Man kan inte låta bli att undra över de avvägningar som Regionstyrelsen i Örebro, efter ett anbudsförfarande, funnit att de privata företaget CAPIO vunnit och kommer att utföra den specialistvård som hittills bedrivits av lasarettet i Lindesberg. Eftersom nämnda ”anbudsförfarande” tycks vara höljt i dunkel, vore det intressant att få mer information om tillvägagångsätt och omfattning avseende förfarandet.