Mio och Dagfinn Aarum segrade Lennart Arvidssons Minneslopp. Foto: Timmy Lundegård

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade dessutom vinnarcirkeln direkt efter sitt körda lopp. Förutom höga farter bjöds det även på många galopper, där många ledande hästar fick sina vinstchanser förstörda.

Lennarts dotter ”Anki” (t.v.) på plats. Foto: Timmy Lundegård

Även om startlistorna inte var fyllda till bredden, så bjöd tisdagslunchen på hög kvalitet som förgyllde dagen på Fornaboda. Flertalet hästar som tidigare har hittats på V75, eller som laddar mot tyngre uppgifter, hittades på ”Sveriges grönaste travbana” under lunchen. Publiken fick även chansen att se dessa varmblodstravare i vinnarcirkeln.

Huvudloppet för dagen var däremot kallblod. För fjärde året i rad så kördes Lennart Arvidssons Minneslopp, detta för att hedra ”Rya Arvid”, en av Fornabodas tidigare framgångsrika A-tränare.

Den norska hästen Mio såg länge ut att ha allt under kontroll av loppet, men slog på galopp precis innan den sista svängen. Hästen ställde sig snabbt men snubblade direkt över till en ny galopp, trots detta kunde sexåringen utmana om segern mot mer rutinerade hästar på upploppet. Hästen hade den bästa farten på upploppet och gick mot en säker seger, trots de dubbla galopperna.

– Det blev ett lite för tufft tempo för honom i ledningen, samtidigt som de mer rutinerade hästarna på tillägg kom upp på utsidan. Hästen har mycket kapacitet, så vid första galoppen så var jag inte så rädd av att loppet hade gått förlorat. När en ny galopp kom direkt därefter började jag däremot bli lite orolig, säger vinnarkusken Dagfinn Aarum i vinnarcirkeln.

Mio och Dagfinn Aarum innan start. Foto: Timmy Lundegård

– Han hittade stilen igen och när han började att utmana konkurrenterna på upploppet, så kändes det som att det bara var en ny galopp som kunde förstöra segern. Det är en jättefin häst som trots bara tolv gjorda lopp, har mycket kapacitet.

Fler imponerande vinnare hittades redan i loppet därefter. Den tvåfaldiga V75-vinnaren Cyrano de B. gästade Fornaboda, i ett försök att hitta tillbaka till sin tidigare toppform som har hjälpt hästen till lite över 800 000 kronor insprunget. Med sin tränare Per Lennartsson i sulkyn släpptes duon snabbt till ledningen, väl där blev det en ren uppvisning på upploppet.

– Det tar några femtio meter innan han får upp farten, så att vi kunde släppas till ledningen så pass tidigt var såklart tacksamt.

– Han var riktigt bra idag. Det största pluset känner jag däremot är att han visar att han är på väg tillbaka, då han har varit svår att få tillbaka i tävlingsform. Jag vet faktiskt inte varför han har tagit den långa tiden att komma tillbaka, men han har bra kapacitet och det är nog inte omöjligt att vi snart kan börja ladda för V75 igen, sade vinnarkusken.

Cyrano de B kördes i ledningen. Foto: Timmy Lundegård

Galoppdramatiken fortsatte – Sex diskade hästar i samma lopp.
Det bjöds på mycket galopper under tävlingsdagen, samtliga med olika orsaker. I det sjunde loppet blev upp till sex hästar diskvalificerade för galopper, därav Gateruds Nylon som hade ledningen inför upploppets början.

Galoppen underlättade däremot för Åbykusken Dwight Pieters, som fanns placerad på utsidan och kunde enkelt överta ledningen. Därifrån kunde han med den norsktränade hästen Fourfiveseconds, köra in dagens största skräll.

– Helt förvånad är jag inte. Tränaren hade gett positiva rapporter inför starten, men att ledaren galopperade hjälpte såklart det också.

Även i det nionde loppet blev det dramatik framåt upploppet. Hemmahästen Käbb’s Valente kördes snabbt till ledningen och såg ut att gå mot en behaglig seger, när upploppet närmade sig. Men efter ett inledande högt tempo i loppet, började den ledande 50-oddsaren att känna sig trött.

– Jag försökte att rycka av huvan in på upploppet men den lossnade inte. Jag försökte på nytt att rycka huvan, vilket gjorde att hästen snubblade till och galopperade, berättar körande Marita Gustafsson.

Istället blev det kamp mellan två Örebrohästar om segern, där The Secret passerade mållinjen först. Detta med Cay Mäkinen från Eskilstuna.

Upploppsduell där The Secret (nr 6) segrar före Engla S.S. (nr 7). Foto: Timmy Lundegård

– Jag fick inte direkt några körorder. Jag fick däremot veta att hästen har lätt till galopp och att den kan galoppera när som helst. Det blev ett passande lopp för oss, framför allt med lite flyt på upploppet där ledaren galopperade. Jag tror inte att vi hade hunnit ikapp om den inte hade gjort det, samtidigt måste man ha lite flyt för att kunna vinna lopp.

I samma lopp placerade sig hemmahästen Miss Sharon som fyra, vilket blev den främsta placeringen för hemmahästarna. Hemmakusken Suzanne Walterström körde till fjärde platsen.

– I det stora hela är vi nöjda. Hon var rätt seg under det första varvet men då gick det också rätt fort där framme. Hon var duktig och fick med sig bra pengar i slutändan, medan Suzanne gjorde vad hon kunde i sulkyn. Vi hade såklart önskat ett mildare tempo på det inledande varvet, men i det stora hela så är vi nöjda, berättar hästens tränare Kerstin Hell.

Lunchens vinnare:
Lopp 1: Pappajonnys Ilse – Andreas Lövdal (Mikael Eriksson) – 2,37
Lopp 2: Mio – Dagfinn Aarum (Hovel Helmen) – 1,41
Lopp 3: Cyrano de B. – Per Lennartsson – 2,63
Lopp 4: Juni Rapid – Anders Svanstedt – 3,89
Lopp 5: Livingstone – Petter Karlsson – 3,81
Lopp 6: Charter Party – Tom Horpestad – 11,36
Lopp 7: Fourfiveseconds – Dwight Pieters (Tom Forkerud) – 48,73
Lopp 8: Gone Fishing – Mats E Djuse (Robert Bergh) – 8,19
Lopp 9: The Secret – Cay Mäkinen (Kenneth L T Nilsson) – 14,28
Lopp 10: Yash – Veronika Karlsson (Peter Törnqvist) – 24,45

Publik: 220 personer
Nästa tävlingsdag: Torsdag den 5:e augusti med första start kl. 12.20. Biljetter köpes genom tickster.com (följ länk).

Publicerad 27 juli 2021 klockan 19:08

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Joachim Tadell

Nya musikaliska smaker från Stew: ”Ser fram emot att möta publiken igen”

Mycket har hunnit hända sedan Lindebandet Stew släppte sitt debutalbum ”People” under hösten 2019. Bara några månader senare begav de sig ut på en turné i Tyskland, något som skulle visa sig bli de sista spelningarna på länge då coronaviruset drog fram över Europa. Nu blickar man dock framåt igen, med två färska singlar släppta, och ett nytt album på väg ut i etern.

24 september 2021 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsJoakim Bååk är laddad inför lördagens hemmapremiär. Arkivbild: Hasse Persson

Hemmapubliken gör comeback i Allsvenskan!

På lördag är det hemmapremiär i Handbollsallsvenskan! Med de lättade restriktionerna innebär även detta att publiken får göra comeback i arenan, där maxgränsen ligger på 600 personer. Vinslöv står som seriens första motstånd i hemmaarenan, där LIF är redo att återse sin efterlängtade publik.

24 september 2021 klockan 11:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Telefonbedragare aktiva i regionen – flera personer drabbade på kort tid

Just nu ser polisen i vår region en tendens till ökad aktivitet av försök ...

Många sätt att vara en bra förälder

Det är viktigt att komma ihåg, att det finns många sätt att vara en bra förälder på. Att vara delaktig i barnets ...

Dubbla USM-guld i Ultimate Frisbee för Frövi IK!

I den gångna helgen avgjordes Ungdoms-SM i Ultimate Frisbee i skånska Kävlinge. Frövi IK deltog med lag i ...

Från och med 1 januari 2022 kan den som fimpar på gatan bli bötfälld. Foto: Camilla Lagerman

Slutfimpat på marken efter årsskiftet

Från och med den 1 januari 2022 blir ringa nedskräpning straffbart. Det innebär att det kan utfärdas böter om 800 kronor till den som slänger en fimp, snus, tuggummi eller annat mindre skräp på marken.

23 september 2021 klockan 11:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild: Fredrik Norman

Stängt betyder öppet?

INSÄNDARE/DEBATT: Replik snarast, tack! Oemotsagd får sjukvårdsdirektör Jonas Claesson publicera en märklig inlaga i media med nya definitioner av ord? Stängd betyder enligt Claesson öppet.

23 september 2021 klockan 08:34 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Smittan minskar i länet
Smittspridningen av covid-19 minskar nu i Örebro län. Under vecka 37 testade cirka 180 personer positivt för sjukdomen, vilket är en minskning med...
22 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas
Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det Ljusnarsberg som sticker ut ordentligt när det ...
22 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Gaming event för första gången i Linde – för Världens Barn
Insamlingen för Världens Barn hittar nya vägar i Lindesberg. Nu i helgen håller Studiefrämjandet ett gaming event i sin lokal Hillstreet på ...
22 september 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Bo Sjöström med en riktig marknadsdelikatess, nyspunnet socker. Foto: Jennie Larsson

bildspel Inställd Lindemarken födde idé till Ågårdens egna marknad

Lindemarken må ha blivit inställd, men trots det fick de boende på Ågården i Lindesberg uppleva en härlig marknadsdag då personalen på äldreboendet anordade en helt egen variant av den populära tillställningen. Ågårdens marknad fick högsta betyg av dess besökare, och man kan inte annat än ana en ny tradition.

21 september 2021 klockan 16:37 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Frövi Judos talanger tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium. Foto: Privat

Frövi Judos Ida och Alexander får elitidrottsstipendium

50 aktiva idrottare från hela landet tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2021–2022, på vardera 50 000 kronor. I listan över de talangfulla idrottarna finns bland annat Alexander Dahlin och Ida Eriksson från Frövi Judo.

21 september 2021 klockan 08:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Odling på schemat för elever på Björkhagaskolan

Sedan i våras genomför Björkhagaskolan i Lindesberg projektet Blomstrande skolgård, som syftar till att ...

Du bestämmer var skåpet ska stå när Erikshjälpen auktionerar

Lotta Sunvisson vill att lindesbergarna hjälper henne att slå rekord, när Erikshjälpen nu ...

Kommunhuset utsatt för ny hödumpning

Under natten mot söndag dumpades ett tiotal balar med ruttet hö på flera platser i Lindesberg, bland annat utanför ...

AnnonsArkivbild. Foto: Hasse Persson

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot Torslanda så började slarvspelet att visa sig, vilket bjöd tillbaka motståndarlaget in i matchen. I den andra halvleken låg LIF dessutom i ett åttamålsunderläge, vilket blev för många mål att hämta in.

18 september 2021 klockan 17:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven...

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola

Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner ...

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen g...

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”

En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. ...

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm

Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd ...

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt

Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanf...

Vännerna Jesper Hugosson och Martin Almgren planerar julfest. Foto: Camilla Lagerman

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som skulle blivit showens femårsjubileum blev istället ett långt uppehåll då pandemin drog in med tillhörande restriktioner. I vinter är det dock dags att ta fram finkavajen ur garderoben igen, då julfesten kommer tillbaka till Lindeskolans aula.
– Det ska bli så roligt att få göra någonting på riktigt igen, och extra roligt att det är på hemmaplan, säger Martin.

15 september 2021 klockan 15:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Regionen tar kontakt med ovaccinerade
I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer Region Örebro län nu att...
15 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19
Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och vaccineringen har fortlöpt enligt plan. Under de ...
14 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

20 år sedan terrorattackerna i USA: Brandmännens hyllning till räddningsarbetarna som offrade sina liv
På lördagen var det 20 år sedan de ofattbara terrorattackerna som drabbade USA och som lamslog en hel värld. På station 3200 i Guldsmedshyttan ...
14 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-13

2021-09-13

2021-09-10

2021-09-10

2021-09-09

2021-09-09

2021-09-08

2021-09-08

2021-09-07

2021-09-07

2021-09-06

2021-09-06

2021-09-03

2021-09-02

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-24 17:12