Mio och Dagfinn Aarum segrade Lennart Arvidssons Minneslopp. Foto: Timmy Lundegård

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade dessutom vinnarcirkeln direkt efter sitt körda lopp. Förutom höga farter bjöds det även på många galopper, där många ledande hästar fick sina vinstchanser förstörda.

Lennarts dotter ”Anki” (t.v.) på plats. Foto: Timmy Lundegård

Även om startlistorna inte var fyllda till bredden, så bjöd tisdagslunchen på hög kvalitet som förgyllde dagen på Fornaboda. Flertalet hästar som tidigare har hittats på V75, eller som laddar mot tyngre uppgifter, hittades på ”Sveriges grönaste travbana” under lunchen. Publiken fick även chansen att se dessa varmblodstravare i vinnarcirkeln.

Huvudloppet för dagen var däremot kallblod. För fjärde året i rad så kördes Lennart Arvidssons Minneslopp, detta för att hedra ”Rya Arvid”, en av Fornabodas tidigare framgångsrika A-tränare.

Den norska hästen Mio såg länge ut att ha allt under kontroll av loppet, men slog på galopp precis innan den sista svängen. Hästen ställde sig snabbt men snubblade direkt över till en ny galopp, trots detta kunde sexåringen utmana om segern mot mer rutinerade hästar på upploppet. Hästen hade den bästa farten på upploppet och gick mot en säker seger, trots de dubbla galopperna.

– Det blev ett lite för tufft tempo för honom i ledningen, samtidigt som de mer rutinerade hästarna på tillägg kom upp på utsidan. Hästen har mycket kapacitet, så vid första galoppen så var jag inte så rädd av att loppet hade gått förlorat. När en ny galopp kom direkt därefter började jag däremot bli lite orolig, säger vinnarkusken Dagfinn Aarum i vinnarcirkeln.

Mio och Dagfinn Aarum innan start. Foto: Timmy Lundegård

– Han hittade stilen igen och när han började att utmana konkurrenterna på upploppet, så kändes det som att det bara var en ny galopp som kunde förstöra segern. Det är en jättefin häst som trots bara tolv gjorda lopp, har mycket kapacitet.

Fler imponerande vinnare hittades redan i loppet därefter. Den tvåfaldiga V75-vinnaren Cyrano de B. gästade Fornaboda, i ett försök att hitta tillbaka till sin tidigare toppform som har hjälpt hästen till lite över 800 000 kronor insprunget. Med sin tränare Per Lennartsson i sulkyn släpptes duon snabbt till ledningen, väl där blev det en ren uppvisning på upploppet.

– Det tar några femtio meter innan han får upp farten, så att vi kunde släppas till ledningen så pass tidigt var såklart tacksamt.

– Han var riktigt bra idag. Det största pluset känner jag däremot är att han visar att han är på väg tillbaka, då han har varit svår att få tillbaka i tävlingsform. Jag vet faktiskt inte varför han har tagit den långa tiden att komma tillbaka, men han har bra kapacitet och det är nog inte omöjligt att vi snart kan börja ladda för V75 igen, sade vinnarkusken.

Cyrano de B kördes i ledningen. Foto: Timmy Lundegård

Galoppdramatiken fortsatte – Sex diskade hästar i samma lopp.
Det bjöds på mycket galopper under tävlingsdagen, samtliga med olika orsaker. I det sjunde loppet blev upp till sex hästar diskvalificerade för galopper, därav Gateruds Nylon som hade ledningen inför upploppets början.

Galoppen underlättade däremot för Åbykusken Dwight Pieters, som fanns placerad på utsidan och kunde enkelt överta ledningen. Därifrån kunde han med den norsktränade hästen Fourfiveseconds, köra in dagens största skräll.

– Helt förvånad är jag inte. Tränaren hade gett positiva rapporter inför starten, men att ledaren galopperade hjälpte såklart det också.

Även i det nionde loppet blev det dramatik framåt upploppet. Hemmahästen Käbb’s Valente kördes snabbt till ledningen och såg ut att gå mot en behaglig seger, när upploppet närmade sig. Men efter ett inledande högt tempo i loppet, började den ledande 50-oddsaren att känna sig trött.

– Jag försökte att rycka av huvan in på upploppet men den lossnade inte. Jag försökte på nytt att rycka huvan, vilket gjorde att hästen snubblade till och galopperade, berättar körande Marita Gustafsson.

Istället blev det kamp mellan två Örebrohästar om segern, där The Secret passerade mållinjen först. Detta med Cay Mäkinen från Eskilstuna.

Upploppsduell där The Secret (nr 6) segrar före Engla S.S. (nr 7). Foto: Timmy Lundegård

– Jag fick inte direkt några körorder. Jag fick däremot veta att hästen har lätt till galopp och att den kan galoppera när som helst. Det blev ett passande lopp för oss, framför allt med lite flyt på upploppet där ledaren galopperade. Jag tror inte att vi hade hunnit ikapp om den inte hade gjort det, samtidigt måste man ha lite flyt för att kunna vinna lopp.

I samma lopp placerade sig hemmahästen Miss Sharon som fyra, vilket blev den främsta placeringen för hemmahästarna. Hemmakusken Suzanne Walterström körde till fjärde platsen.

– I det stora hela är vi nöjda. Hon var rätt seg under det första varvet men då gick det också rätt fort där framme. Hon var duktig och fick med sig bra pengar i slutändan, medan Suzanne gjorde vad hon kunde i sulkyn. Vi hade såklart önskat ett mildare tempo på det inledande varvet, men i det stora hela så är vi nöjda, berättar hästens tränare Kerstin Hell.

Lunchens vinnare:
Lopp 1: Pappajonnys Ilse – Andreas Lövdal (Mikael Eriksson) – 2,37
Lopp 2: Mio – Dagfinn Aarum (Hovel Helmen) – 1,41
Lopp 3: Cyrano de B. – Per Lennartsson – 2,63
Lopp 4: Juni Rapid – Anders Svanstedt – 3,89
Lopp 5: Livingstone – Petter Karlsson – 3,81
Lopp 6: Charter Party – Tom Horpestad – 11,36
Lopp 7: Fourfiveseconds – Dwight Pieters (Tom Forkerud) – 48,73
Lopp 8: Gone Fishing – Mats E Djuse (Robert Bergh) – 8,19
Lopp 9: The Secret – Cay Mäkinen (Kenneth L T Nilsson) – 14,28
Lopp 10: Yash – Veronika Karlsson (Peter Törnqvist) – 24,45

Publik: 220 personer
Nästa tävlingsdag: Torsdag den 5:e augusti med första start kl. 12.20. Biljetter köpes genom tickster.com (följ länk).

Publicerad 27 juli 2021 klockan 19:08

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lindeskolans gymnasiechef Staffan Hörnberg. Foto: Camilla Lagerman

Gymnasiechefens och fackförbundets svar efter kritiserad granskning

Efter att LindeNytt publicerat uppgifter ur ett pressmeddelande från fackförbundet Sveriges Lärare i förra veckan, fick redaktionen ta emot massiv kritik från Lindeskolans medarbetare då man menade att LindeNytt gått ut med falska siffror. Det man från skolans håll menade var de korrekta siffrorna var en undersökning gjord av Skolverket, medan det vi publicerat var en bearbetning gjord av Sveriges Lärare där man räknat in andra parametrar och således kommit fram till andra resultat. Det handlar alltså om två olika undersökningar, med olika resultat.

11 december 2023 klockan 16:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Både Lindlöven och Skövde gjorde sig klara för Allettan innan söndagens möte i Lindehov. Skövde plockade fyra poäng mot Lindetruppen under HockeyEttan men lagen möts vid dubbla tillfällen i Allettan. Revansch då? Foto: Hasse Persson

Förlust i serieavslutningen: Nu väntar Allettan

Med platsen i Allettan säkrad så var det inget större allvar på spel när Lindlöven gick ut på isen för HockeyEttans säsongsavslutning. Äran är däremot viktig nog för en trupp idrottsmän, men trots en förlust mot serievinnaren Skövde så kan Lindlöven ladda om. Söndagens hemmamatch blev ingen succé men den 28:e december börjar allvaret på riktigt.

10 december 2023 klockan 21:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nytt rekord: Frövi judos damer svenska mästare för sjunde året i rad

Under lördagen avgjordes årets upplaga av Lag-SM i judo, som den här gången hölls i...

Bråda dagar för vitvaruhandlare när hemelektronik flyttar in

Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon p...

bildspel Första hyreskontrakten klara för gamla Kristinaskolan

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu ...

Fotograf: Patrik Svedberg

Man i 60-årsåldern döms till fängelse för grov våldtäkt mot barn

Den man i 60-årsåldern från Lindesbergs kommun, som i juni frikändes från åtal gällande grov våldtäkt mot barn, har nu dömts till fängelse i 6 år och 6 månader vid Göta Hovrätt. Mannen ska dessutom betala 640 000 kronor i skadestånd till offret.

7 december 2023 klockan 09:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindlöven plockade full poäng mot Falu IF under säsongens HockeyEtta. Onsdagens seger välkomnade Lindetruppen till Allettan fram mot våren. Arkivfoto: Hasse Persson

Lindlöven är klara för Allettan

Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon Falu IF, där man efter en stark tredje period avgjorde poängjakten. Trots att det första delmålet är avklarat så kom tråkiga nyheter från Lindlöven under torsdagen, där två toppspelare spelare är aktuella.

7 december 2023 klockan 12:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Mer pengar från Lions till behövande i svåra juletider
På onsdagen fick Linde bergslags församling ett välbehövligt tillskott till kassan inför den stundande julen, när Lions Club Lindesberg lämnade...
6 december 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

RÖL:s avvecklingsplan: 80 varv runt jorden
INSÄNDARE/DEBATT: Ta ansvar Andreas Svahn, Bechet Barsom och Jenny Steen!
6 december 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Julandan i fokus när Rejmes och Lindlöven slår sig ihop: ”Antalet utsatta blir bara fler”
Lördagen den 16 december bjuder Rejmes och Lindlövens IF in till ett gemensamt event för att sprida julstämning inför högtiden. Under dagen ...
5 december 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Fredrik Norman

”Vaffö gör di på detta vis?”

INSÄNDARE/DEBATT: Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) hade nämndmöte 16 november 2023 och då beslutade majoriteten (S, KD, C) att ge uppdraget till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HS) att utifrån utvecklingsplanen återkomma till nämnden med ”En plan för att avsluta akuta kirurgiska ingrepp vid Lindesbergs lasarett.” För specialistmottagningar vid Lindesbergs och Karlskoga lasarett planeras koncentration av hela eller delar av mottagningarna till USÖ. Redan nu har halvering av IVA-platser samt begränsning av verksamhet vid laboratoriet och röntgen genomförts vid Lindesbergs lasarett. Lasarettets kök föreslås övergå från att laga maten till att få paketerad mat två gånger i veckan från USÖ. Politikerna i HSN har alltså beslutat att Hälso-och sjukvårdsförvaltningen ska ta fram planer som framför allt påverkar länsinvånarna i norra länsdelen med begränsningar i bassjukvården.

5 december 2023 klockan 10:22 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Gymnasiet får dåligt betyg – 37 procent utan examen

Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

4 december 2023 klockan 15:29 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Förlust under Lindlöven och Libos familjedag

Trots en trevlig stämning i Lindehov, så blev det desto bittrare på isen. Med tre insläppta mål i boxplay fö...

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. ...

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter ...

Stråkvana elever och lärare från Kulturskolan Garnalia. Foto: Privat

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella föreningen Spelrum in till Världsmusikkonsert. Programmet är laddat med allt från finsk polka till arabisk och latinamerikansk musik.
– Det blir verkligen blandad musik – och riktigt bra musik dessutom. Det är bara hitlåtar, så det kommer att bli väldigt kul, säger orkesterledare Anna Johansson.

1 december 2023 klockan 13:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, ...

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg...

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig ...

Bortaförlust i säsongens första straffläggning

Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad ...

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är ...

Anders Persson (LPO), Tom Persson (SD), Tomas Klockars (M), Sanna Jansson (L) och Markus Lundin (KD). Foto: Camilla Lagerman

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”

Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en handlingsplan för att kunna få en budget i balans. Detta efter att årets kommunbudget går mot ett underskott om 8,4 miljoner kronor, mot prognostiserade 11 miljoner i plusresultat.
– Vi kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut framöver, säger Tom Persson (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen.

28 november 2023 klockan 15:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott
Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige ...
28 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-...
27 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet
Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna...
27 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-26

2023-11-26

2023-11-26

2023-11-25

2023-11-24

2023-11-24

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-21

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-11 16:54