Mio och Dagfinn Aarum segrade Lennart Arvidssons Minneslopp. Foto: Timmy Lundegård

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade dessutom vinnarcirkeln direkt efter sitt körda lopp. Förutom höga farter bjöds det även på många galopper, där många ledande hästar fick sina vinstchanser förstörda.

Lennarts dotter ”Anki” (t.v.) på plats. Foto: Timmy Lundegård

Även om startlistorna inte var fyllda till bredden, så bjöd tisdagslunchen på hög kvalitet som förgyllde dagen på Fornaboda. Flertalet hästar som tidigare har hittats på V75, eller som laddar mot tyngre uppgifter, hittades på ”Sveriges grönaste travbana” under lunchen. Publiken fick även chansen att se dessa varmblodstravare i vinnarcirkeln.

Huvudloppet för dagen var däremot kallblod. För fjärde året i rad så kördes Lennart Arvidssons Minneslopp, detta för att hedra ”Rya Arvid”, en av Fornabodas tidigare framgångsrika A-tränare.

Den norska hästen Mio såg länge ut att ha allt under kontroll av loppet, men slog på galopp precis innan den sista svängen. Hästen ställde sig snabbt men snubblade direkt över till en ny galopp, trots detta kunde sexåringen utmana om segern mot mer rutinerade hästar på upploppet. Hästen hade den bästa farten på upploppet och gick mot en säker seger, trots de dubbla galopperna.

– Det blev ett lite för tufft tempo för honom i ledningen, samtidigt som de mer rutinerade hästarna på tillägg kom upp på utsidan. Hästen har mycket kapacitet, så vid första galoppen så var jag inte så rädd av att loppet hade gått förlorat. När en ny galopp kom direkt därefter började jag däremot bli lite orolig, säger vinnarkusken Dagfinn Aarum i vinnarcirkeln.

Mio och Dagfinn Aarum innan start. Foto: Timmy Lundegård

– Han hittade stilen igen och när han började att utmana konkurrenterna på upploppet, så kändes det som att det bara var en ny galopp som kunde förstöra segern. Det är en jättefin häst som trots bara tolv gjorda lopp, har mycket kapacitet.

Fler imponerande vinnare hittades redan i loppet därefter. Den tvåfaldiga V75-vinnaren Cyrano de B. gästade Fornaboda, i ett försök att hitta tillbaka till sin tidigare toppform som har hjälpt hästen till lite över 800 000 kronor insprunget. Med sin tränare Per Lennartsson i sulkyn släpptes duon snabbt till ledningen, väl där blev det en ren uppvisning på upploppet.

– Det tar några femtio meter innan han får upp farten, så att vi kunde släppas till ledningen så pass tidigt var såklart tacksamt.

– Han var riktigt bra idag. Det största pluset känner jag däremot är att han visar att han är på väg tillbaka, då han har varit svår att få tillbaka i tävlingsform. Jag vet faktiskt inte varför han har tagit den långa tiden att komma tillbaka, men han har bra kapacitet och det är nog inte omöjligt att vi snart kan börja ladda för V75 igen, sade vinnarkusken.

Cyrano de B kördes i ledningen. Foto: Timmy Lundegård

Galoppdramatiken fortsatte – Sex diskade hästar i samma lopp.
Det bjöds på mycket galopper under tävlingsdagen, samtliga med olika orsaker. I det sjunde loppet blev upp till sex hästar diskvalificerade för galopper, därav Gateruds Nylon som hade ledningen inför upploppets början.

Galoppen underlättade däremot för Åbykusken Dwight Pieters, som fanns placerad på utsidan och kunde enkelt överta ledningen. Därifrån kunde han med den norsktränade hästen Fourfiveseconds, köra in dagens största skräll.

– Helt förvånad är jag inte. Tränaren hade gett positiva rapporter inför starten, men att ledaren galopperade hjälpte såklart det också.

Även i det nionde loppet blev det dramatik framåt upploppet. Hemmahästen Käbb’s Valente kördes snabbt till ledningen och såg ut att gå mot en behaglig seger, när upploppet närmade sig. Men efter ett inledande högt tempo i loppet, började den ledande 50-oddsaren att känna sig trött.

– Jag försökte att rycka av huvan in på upploppet men den lossnade inte. Jag försökte på nytt att rycka huvan, vilket gjorde att hästen snubblade till och galopperade, berättar körande Marita Gustafsson.

Istället blev det kamp mellan två Örebrohästar om segern, där The Secret passerade mållinjen först. Detta med Cay Mäkinen från Eskilstuna.

Upploppsduell där The Secret (nr 6) segrar före Engla S.S. (nr 7). Foto: Timmy Lundegård

– Jag fick inte direkt några körorder. Jag fick däremot veta att hästen har lätt till galopp och att den kan galoppera när som helst. Det blev ett passande lopp för oss, framför allt med lite flyt på upploppet där ledaren galopperade. Jag tror inte att vi hade hunnit ikapp om den inte hade gjort det, samtidigt måste man ha lite flyt för att kunna vinna lopp.

I samma lopp placerade sig hemmahästen Miss Sharon som fyra, vilket blev den främsta placeringen för hemmahästarna. Hemmakusken Suzanne Walterström körde till fjärde platsen.

– I det stora hela är vi nöjda. Hon var rätt seg under det första varvet men då gick det också rätt fort där framme. Hon var duktig och fick med sig bra pengar i slutändan, medan Suzanne gjorde vad hon kunde i sulkyn. Vi hade såklart önskat ett mildare tempo på det inledande varvet, men i det stora hela så är vi nöjda, berättar hästens tränare Kerstin Hell.

Lunchens vinnare:
Lopp 1: Pappajonnys Ilse – Andreas Lövdal (Mikael Eriksson) – 2,37
Lopp 2: Mio – Dagfinn Aarum (Hovel Helmen) – 1,41
Lopp 3: Cyrano de B. – Per Lennartsson – 2,63
Lopp 4: Juni Rapid – Anders Svanstedt – 3,89
Lopp 5: Livingstone – Petter Karlsson – 3,81
Lopp 6: Charter Party – Tom Horpestad – 11,36
Lopp 7: Fourfiveseconds – Dwight Pieters (Tom Forkerud) – 48,73
Lopp 8: Gone Fishing – Mats E Djuse (Robert Bergh) – 8,19
Lopp 9: The Secret – Cay Mäkinen (Kenneth L T Nilsson) – 14,28
Lopp 10: Yash – Veronika Karlsson (Peter Törnqvist) – 24,45

Publik: 220 personer
Nästa tävlingsdag: Torsdag den 5:e augusti med första start kl. 12.20. Biljetter köpes genom tickster.com (följ länk).

Publicerad 27 juli 2021 klockan 19:08

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Roland Hellsing och Christian Kokvik. Foto: Manskören Harmoni

Efter 13 år – nu lämnar Roland över ansvaret till näste man

Under 13 års tid har Roland Hellsing verkat som ordförande för Manskören Harmoni. Nu har det dock blivit hög tid att lämna över ansvaret till näste man – Christian Kokvik, som har varit vice ordförande under Hellsings tid.

16 augusti 2022 klockan 15:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Kameraövervakning för att få bukt med skadegörelse på Lindbackaskolan

Upprepade fall av skadegörelse och elever som larmat om att delar av skolan känns otrygg har nu gjort att Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg fattat beslut om att kameraövervaka delar av den nybyggda Lindbackaskolan. Dessutom kommer skolan att införa ett mobilt team som ska röra sig bland eleverna för att skapa trygghet och minska skadegörelse. Det meddelar nämnden i ett pressmeddelande under tisdagen.

16 augusti 2022 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

PRO bjuder in allmänheten till debatt med politiker

Med mindre än en månad kvar till valet bjuder PRO i Lindesberg in allmänheten till en hearing i Folkets ...

Man i 65-årsåldern hittad avliden i Norrsjön

Under lördagskvällen pågick ett eftersök i Norrsjön på gränsen mellan Lindesberg och Ljusnarsbergs ...

Framtidskuskarna tog för sig på travet

Säsongens nästsista tävlingsdag på Fornaboda kördes under söndagslunchen, där flera av sportens framtidsnamn fick...

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Ulf Lundell i Lindesberg Arena

Under rungande applåder klev Ulf Lundell upp på scenen under lördagskvällen i Lindesberg Arena för att göra sin sista spelning under sin allra sista sommarturné. Det resulterade i en magisk afton som lockade publik från hela Norden och även så långt bort som Tyskland för att få uppleva vad som kanske kan komma att bli Ulf Lundells sista livespelning. LindeNytt fanns på plats under kvällen för att kunna bjuda på ett bildspecial.

13 augusti 2022 klockan 21:58 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

Stekhet debatt på Norrtullstorget

Under en timmeslång stekhet debatt i tryckande värme lyftes flera av de mest aktuella frågorna inom sjukvården i Regionen på lördagsförmiddagen. Bland annat debatterades möjlighet att kunna ha en fast läkarkontakt, akutmottagningen i Lindesberg och hur man ställer sig till privata vårdgivare.

13 augusti 2022 klockan 16:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Skogsbrand utanför Storå var snabbt under kontroll
UPPDATERAD. Vid 17-tiden på fredagen upptäcktes en skogsbrand strax utanför Storå. Enligt Niclas Nielsen, räddningsledare vid Nerikes Brandkår, ...
12 augusti 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kraftmätning väntas när Bergslagens Snabbaste ska avgöras
Lördagen den 20 augusti är det åter dags för kommunens bilentusiaster att besöka Linde Raceway, där den andra och sista tävlingen i Bergslagens...
12 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Stort polispådrag: ”Hotade skada sig själv och andra”
Sent på torsdagseftermiddagen beordrades flera polispatruller till en adress i norra kommundelen. Enligt larmuppgift skall en person uttryckt ...
12 augusti 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

LIF Lindesberg tog en seger mot Svenska Mästaren Ystads IF. Foto: Hasse Persson.

Uddamålseger mot Sveriges bästa lag!

Det färska SM-vinnande laget Ystads IF gästade Lindesberg Arena under onsdagskvällen, för en match inom Svenska Cupen. Ett roligt besök där många nog redan på förhand, trodde att Division 1-laget LIF Lindesberg skulle få svårt att hänga med. Så blev det däremot inte. Efter en otrolig andra halvlek så slutade matchen med uddamålsseger till hemmalaget!

11 augusti 2022 klockan 10:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hyrmaskiner

Grov stöld vid uthyrningsföretag

Natten till torsdag har företaget Hyrmaskiner i Lindesberg drabbats av en grov stöld. En minigrävare med tillhörande släp efterlyses nu av företaget.

11 augusti 2022 klockan 09:02 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Byggmästare Moberg möter Bergslagsmor i tredje upplagan av Flydda Tider

För tredje året i rad arrangerar Bergslagens Spektakelteater teatervandringen Flydda ...

bildspel Linde Sports Camp igång för nionde året i ordningen

För nionde året i ordningen är omåttligt populära Linde Sports Camp i full gång, i och runt ...

Man hotfull mot allmänheten i centrala Lindesberg: ”Hade ett tillhygge”

En man i 30-årsåldern misstänks för att under tisdagen ha hotat flera ...

Annons


Ikonen och legendaren Ulf Lundell gästar Lindesberg på lördag. Foto: Pressbild

Bara dagar kvar till Ulf Lundells konsert i Lindesberg: ”Vi hoppas på en fullsatt arena”

På lördag gästar en av landets absolut största artister, Ulf Lundell, scenen i Lindesberg Arena. Konserten som är det sista stoppet på hans stora sommarturné kan även komma att bli en av Lundells sista livespelningar, något som eventstrateg Jeanette Andersson hoppas kunna locka storpublik.
– Han har själv sagt att det här är hans absolut sista sommarturné, och vi är det sista stoppet, säger hon till LindeNytt.

9 augusti 2022 klockan 13:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg möter SM-vinnande Ystads IF

Försäsongen har bara börjat för LIF Lindesberg där man på en match mot VästeråsIrsta, håller sig obesegrade...

Vill man bli gammal i Sverige?

INSÄNDARE/DEBATT: Är ålderdomen i Sverige trygg? Fångar man upp alla gamla människor som behöver hjälp i det dagliga livet...

Polisen stoppade vårdslös förare efter samtal från trafikant

En bilist på riksväg 68 utanför Lindesberg, misstänks för att ha utsatt övriga i trafiken ...

Ungdomar bröt sig in i skola

Vid 18-tiden på söndagen larmades polisen om ett pågående inbrott i Lindeskolan.

Familjeglädje på Fornaboda

Inför fredagens lunchtävlingar så hade kusken, Valentin Prevost, stora delar av familjen på plats för en trevlig lunch på ...

Ville och Adams cykelresa genom Sverige slog insamlingsmålet

Måndagen den 11 juli påbörjade vännerna sin cykelresa genom Sverige, med målet att samla in 25...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Stew förbereder sig för spelning på Kopparbergsfestivalen

I slutet av maj turnéöppnade det Lindesbergsbaserade rockbandet Stew på Riff Musik Bar tillsammans med det rutinerade stockholmsgänget Lugnet. Nu förbereder sig killarna i Stew på ytterligare en spelning med samma arrangörer, då Kopparbergsfestivalen anordnas till helgen.
– Det ska bli skitkul, det är första festivalspelningen för oss i år, säger Nicklas Jansson.

4 augusti 2022 klockan 14:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Mycket glädje trots kalldusch när seniorerna hade kickoff
Det bjöds på mycket skratt, grillad korv, spel och ett plötsligt ösregn när SPF Seniorerna i Lindesberg träffades vid Äventyrsgolfen under ...
4 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Ingrid Nilsson uttagen till U18-VM
I slutet av förra veckan kammade Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson hem ett välförtjänt guld vid Ungdoms-OS i Slovakien. Nu väntar nya ...
3 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bokhandlarna Christina och Ann lanserar webbshop
För att möta sina kunders behov gör Blombergska Bokhandeln i Lindesberg en stor satsning på e-handeln och startar upp en egen webbutik i Ugglans ...
2 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-08-01

2022-07-29

2022-07-29

2022-07-28

2022-07-27

2022-07-27

2022-07-26

2022-07-25

2022-07-23

2022-07-22

2022-07-21

2022-07-20

2022-07-19

2022-07-18

2022-08-16 18:14