Hittills i år har 13 personer dödats i trafiken när de åkt på en moped, det är fler än under hela 2003. Nio av dessa var ungdomar i åldrarna 15-17 år. Allvarliga olyckor där mopeder är inblandade har alltså ökat markant, varför NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) nu kräver hårdare tag mot trimning av mopeder.
Redan ifjol krävde NTF hårdare kontroller på mopeder och trimning av mopeder. Detta i samband med att olyckorna ökat efter att Sverige introducerats med den populära EU-mopeden. Bland annat gick 2003-års kampanj ut på att kartlägga hur vanligt förekommande det är att branschen hjälper till att trimma mopeder åt ungdomar.
Undersökningen visade att det var mycket vanligt att unga killar och tjejer kunde lämna in sin moped hos en verkstad och hämta den någon dag senare vässad till max.
När detta kom upp för debatt blev situationen bättre, men när NTFs nyligen följde upp fjolårets undersökning, visade det sig att var fjärde mopedhandlare fortfarande medverkar till trimning. Därför kräver NTF hårdare tag. Bland annat vill man se ny lagstiftning som gör det straffbart för branschen att medverka till trimning av mopder.
Vanligt med trim i Lindesberg
Att trimma en EU-moped är förenat med många risker. Dock kan de enkelt undvikas om man informerar på rätt sätt. Många föräldrar är nämligen inte medvetna om att den så kallade 45-moppen (EU-mopeden) faktiskt kan gå så snabbt som 60-65 km/h helt otrimmat.
Mopedhandlaren Stefan Friedrichsen berättar att det är vanligt att föräldrar höjer på ögonbrynen när han informerar om hur snabbt mopeden går.
-Jag informerar alltid köparen om mopedens hastighet. Dessutom är jag noga med att poängtera vad det innebär att åka trimmat, bland annat att det rubriceras som olovlig körning och att alla garantier och försäkringar slutar gälla, säger Stefan.
Att trimning ändå förekommer är han medveten om. Dock är det inte lika vanligt att ungdomar kommer in och frågar.
-Det är fler vuxna faktiskt. Ibland händer det till och med att någon förälder kommer in och frågar om vi inte kan ge deras barns moped lite extra skjuts i motorn. Men vi har alltid varit bestämda på frågan och sagt nej. Det enda vi ställer upp på är att “strypa” ner EU-mopeder så de inte går lika fort längre, berättar han.
I Lindesberg rullar många EU-mopeder, vissa snabbare än andra. När det nyligen inträffade en ganska allvarlig olycka i centrum, då två flickor krockade med en bil, så konstaterade polisen att det måste göras något åt mopedtrafiken. Nonchalansen är ofta påtaglig. Unga killar och tjejer kör hejvilt på gator och torg, ibland utan hjälm och oftast med passagerare.
En skrämmande utveckling, konstaterade trafikpolisen.
Under lördagseftermiddagen förvandlades äldreboendet Ågårdens parkering till en festplats, som hämtad ur en klassisk 50-talsfilm. Livemusik, grillade hamburgare och en rad blänkande ”raggarbilar” som radat upp sig satte guldkant på den rockabillyfest som personalen anordnat för de boende.
– Vi har haft lite småfester på avdelningen där vi jobbar, men ryktet spred sig, så då tänkte vi: Äh, vi kör hela huset gungar! skrattar Lotta Svensson.
Strax efter klockan 13.00 på fredagen utbröt total glädjeeufori, när Kristinavägen fylldes med festligt utsmyckade lastbilar med dunkande musik flödande ur gigantiska högtalare, medan överlyckliga studenter dansade och ropade till åskådarna som fyllt trottoarerna till bredden.
Missade du när Lindeskolans avgångselever bjöd på karneval och spex? Här får du en chans att se och höra karnevalyran som drog genom stadens gator och torg.
Sommarlovets första vecka blir en riktigt festlig sådan, när LIBO tillsammans med flera av kommunens olika idrottsföreningar bjuder in till aktivitetsvecka. Under veckan ges barn och ungdomar möjligheten att testa olika sporter och knyta nya vänskapsband inför sommarlovet. Nytt för i år är att man utökar orterna till att även innefatta Guldsmedhyttan och Frövi.
Just nu befinner sig räddningstjänsten vid Fåsjön, på gränsen mellan Nora och Lindesbergs kommuner, med anledning av att en rökpelare har siktats från en obebodd ö.
– Man håller just nu på att lägga i båten för att ta sig ut dit, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs förskolor är den normala öppettiden vardagar kl.06.00 – 18.00. Sedan ett antal år tillbaka erbjuder förskolan även barnomsorg kvällstid, nattetid och helger, Nattviolen, som finns på Tallbackens förskola i Lindesberg (för närvarande 27 barn) och på Skogsdungens förskola i Frövi (för närvarande 8 barn). Sådan omsorg, ibland kallad nattis, är inte en del av förskola utan benämns som ”annan pedagogisk verksamhet” och kommunen är inte skyldig att erbjuda denna verksamhet men ska sträva efter att tillgodose invånarnas önskemål. Kommunen får inte ta extra betalt för denna service.
Länsstyrelsen meddelar idag, måndag, att man fattat beslut om att införa eldningsförbud i hela Örebro län. Detta med anledning av att risken för bränder i skog och mark är mycket stor i länet just nu – och något hopp om nederbörd kan ej skönjas i de väderleksprognoser som presenterats av SMHI.
– Det är torrt i skog och mark och det varma vädret verkar hålla i sig. Vi har i samråd med räddningstjänsten idag beslutat om eldningsförbud för hela Örebro län. Eldningsförbudet börjar gälla från och med den 6 juni, säger Marcus Sjöholm, biträdande beredskapsdirektör, Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Den 6:e juni firas nationaldagen med pompa och ståt på flera platser i Lindesbergs kommun. Bland annat stundar ett fullspäckat program inför firandet i Oscarsparken i Lindesberg med en blandning av både traditionellt och modernt slag.
– Det blir både traditionell folkdans från Lindesbergs Folkdansgille och moderna högstadieungdomar från Stråssa GF som kommer, det tycker vi är väldigt kul, berättar Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun.