Besökarna var många när Klockarsgården idag bjöd in allmänheten att vara med vid invigningen av det nybyggda, fina ridhuset. Förutom att ett band skulle klippas fanns det mycket att göra. Det var alltifrån kadrilj och hästrasparad till nyfödda kultingar, hoppborg och ponnyridning.
Klockarsgården har, förutom sin ständigt växande ridskoleverksamhet, blivit något av Lindesbergs egna lilla zoo. På Johannas Klockarsgården hittar man alpackor som i godan ro tuggar i sig hö, nyfödda griskultingar, flera minigrisar, får, lammungar, höns, kaniner och deras små mjuka ungar, hästar i alla sorters storlekar och flera olika raser.
Detta kunde allmänheten idag ta del av bäst man orkade, samt gå till ridhuset och se voltigeuppvisning, kadrilj och hästrasparad. Det var full karusell när Johanna Klockars idag skulle inviga ridhuset.
– Det känns helt fantastiskt. Det är hur mycket folk som helst. Det är jätteskönt, jag har sett fram emot det med både spänning och nervositet, berättar Johanna som alldeles snart ska göra sig redo för att sätta saxen i bandet.
Freja Lundgren, 8 år, har ridit på Klockarsgården i ett år och bubblar av kunskap.
– Jag har lärt mig trava och galoppera och hästarna är så gosiga. Idag har jag varit med på kadrilj, vi har tränat på det några onsdagar. Man ska rida kluriga vägar och försöka ha likadan trav och följa efter varandra, förklarar Freja.
Inför sommaren har en hästtokig tjej som Freja något att se fram emot:
– Vi ska hyra två hästar i fyra veckor, Myran och Corall som står här. Vi ska också ta hem några får och lite lamm så de kan beta.
Freja har inte tid att prata mer, hon hjälper också till vid ponnyridningen. Hon leder en av hästarna och man förstår att även de yngre barnen här på Klockarsgården får lära sig att ta ansvar och de är hjärtevärmande delaktiga i verksamheten.
Beatrice Melin sitter upp på trähästen. Det är inte alls lika roligt som att rida på en riktig häst, men man tager vad man haver. Beatrice har tidigare under dagen tagit ett Ridborgarmärke.
– Först ville inte Collin trava, så då fick vi ta ett varv till, och då fick jag upp honom i trav. Sedan var det klart, förklarar Beatrice och visar stolt upp det lilla märket som sitter fäst i jackan.
Beatrice har ridit på Klockarsgården i drygt ett år.
– Först ville jag bara prova att rida, och då red jag på ett annat ställe. Men då fick jag knappt trava så då slutade jag för det var inte roligt. Då hittade mamma Johanna och då blev det mycket bättre. Nu har jag fått lära mig galoppera, vi brukar galoppera på fredagarna.
Efter hästrasparaden, där 14 olika raser är med och visar upp sig, blir det dags för Johanna att klippa bandet till ridhuset. Johanna får hjälp av lille sonen William och det är ett känslosamt tal som följer när bandet gått itu.
– Jag vill tacka alla som står här. Och mamma och pappa, utan er hade det inte varit möjligt, säger Johanna inledningsvis.
Lite längre bort bräker ett får, en häst gnäggar. Och ridhuset, det är nu invigt.
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
Det befarade underskottet på cirka 100 miljoner kronor blev tillslut ett nollresultat när man under tisdagen redovisade resultatet för 2024. Tack vare ett överskott från tidigare års resultat, samt ökade utdelningar från bolagen, lyckades man slutligen få en nolla på sista raden.
– Det återstår ett stort jobb för nämnderna att nå en budget i balans, och det är inget vi kan sticka under stol med, säger Markus Lundin (KD).
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det viktigt med en helhetssyn, likvärdigheten; alla barn har rätt till samma kvalité och samma förutsättningar i skolan.