I veckans hälso- och sjukvårdsnämnd informerades ledamöterna om en rad färdplansuppdrag som ska effektivisera verksamheten, dels reducera kostnaderna. Bland de tre färdplansuppdrag som är först ut finns primärvården i norr samt det akuta kirurgiska patientflödet.
– Men när det gäller konkreta beslut om de olika verksamheterna kommer det att dröja. Ett exempel är akutkirurgin i Lindesberg där vi inte kommer att fatta beslut förrän tidigast vintern 2024, säger Jenny Steen (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.
I veckans hälso- och sjukvårdsnämnd informerades ledamöterna om hur utvecklingsplanen, som presenterades för nämnden, i november ska omsättas i verkligheten genom en rad färdplansuppdrag.
– Nu konkretiseras det så viktiga förändringsarbetet inom hälso- och sjukvården och i dag fick vi information om hur hälso- och sjukvårdsförvaltningen vill ta de första stegen i det arbetet. Men vi får inte glömma bort att det är ett omfattande arbete och det kommer att ta tid att genomlysa de olika verksamheterna, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.
De färdplansuppdrag som nu tas fram kommer att få en detaljerad beskrivning som redogör för vad som ska göras, vad tidsplanen är, hur den ekonomiska aspekten ser ut och vem som ska göra vad.
– Vi vet att den svenska hälso- och sjukvården står inför flera stora utmaningar. Just nu har vi inte ett facit som visar hur vi ska möta utmaningarna men de färdplaner som tas fram inom respektive område kommer att visa vilka åtgärder som krävs för att vi ska kunna säkra omställningen av hälso- och sjukvården. Men när det gäller konkreta beslut om de olika verksamheterna kommer de att dröja. Ett exempel är akutkirurgin i Lindesberg där vi inte kommer att fatta beslut förrän tidigast vintern 2024, och innan dess kommer det inte att bli några förändringar på akutmottagningen, säger Jenny Steen (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.
Vid dagens sammanträde informerades nämndens ledamöter om de tre färdplansuppdrag som är först ut och som just nu befinner sig på planeringsstadiet. De tre uppdragen är:
• En beskrivning och förslag för samarbetsområden och utbud inom primärvård (med start i norr).
• Ett förslag för hur det akuta kirurgiska patientflödet skall omhändertas inom länet.
• En plan för koncentration av psykiatriska heldygnsplatser samt ett förslag till specialistpsykiatriska omvårdnadsteam.
Efter de tre inledande färdplansuppdragen kommer ytterligare uppdrag att initieras. Som exempel kan nämnas att se över operationsflödet i syfte att öka planerade ingrepp i Karlskoga och Lindesberg, genomlysa primärvårdens jourverksamhet som en del av det akuta omhändertagandet samt att utreda formerna för samverkan med länets kommuner.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
De tre unga män i 20-årsåldern hemmahörande i Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, dömdes under fredagen till 6,5 respektive 7 års fängelse vid Örebro Tingsrätt. Männen ska även betala 680 000 kronor i skadestånd till det ena offret samt 490 000 till det andra.