Genrebild: Fredrik Norman

Nu räcker det! Öppna akutmottagningen Lindesbergs lasarett nu!

INSÄNDARE/DEBATT: Med förhoppningen att spara pengar och frigöra opererande läkarkompetens så beslutade regionpolitikerna att stänga primärjouren på Akutmottagningen, Lindesbergs lasarett. Nu 2021 meddelar RÖL ett överskott på 500 miljoner kronor 2020?

Stängd primärjour på Akutmottagningen på Lindesbergs lasarett 21.00 – 07.30 skulle pågå under en försöksperiod från 201001 till 210331 för alla patienter med akuta problem som blödande sår, frakturer och proppfulla urinblåsor.

Akuta patienter i norra Region Örebro län tvingas resa ytterligare fem mil i mörker till Akutmottagningen USÖ eller 7 mil till Akutmottagningen i Karlskoga. Med returresa sammanlagt 10 eller 14 mil!!

Nu i mörker och snömodd, is och halka!
En minst sagt obehaglig upplevelse för patienter med frakturer, sår och proppfulla urinblåsor?

Örebro-patienter i kläm!
Samtidigt blir Akutmottagningen på USÖ förstås ytterligare överfylld med dessa akuta patienter från norra länet.

Mycket långa väntetider på USÖs Akutmottagning ! Så till den grad att personalen på USÖs Akutmottagning nu anmält sin ledning till Arbetsmiljöverket !

Sparade pengar
Stängd akutmottagning Lindesbergs lasarett i förhoppning att spara pengar (3-7 miljoner/år) och frigöra opererande läkarkompetens.

Sjuksköterska på Akutmottagningen Lindesbergs lasarett vidarebefordrar akut patient till nästa sjuksköterska på USÖs Akutmottagning – dubbelarbete! Alternativt hänvisning av 1177 till Akutmottagningen USÖ.

Läkartid på Akutmottagningen på USÖ motsvarar sannolikt läkartiden på Akutmottagningen Lindesbergs lasarett.

Alltså: Ingen besparing!

Frigjord opererande läkarkompetens?
Läkare på akutmottagningar är yngre läkare med modern teoretisk utbildning, men med behov av praktisk utbildning under handledning av erfarna bakjourer. Dessa läkare på akutmottagningar är alltså ej färdiga operatörer. Vidaretransport av akuta patienter från en läkare på akutmottagningen i Lindesberg till en annan läkare på USÖ innebär ju att samma läkararbete ska utföras.

Ett nollsummespel !

Alltså: Ingen frigjord opererande läkarkompetens!

Utvärdering av stängd primärjour med komplett statistik
Utvärdering av denna halvårslånga stängning av primärjour på Akutmottagningen Lindesbergs lasarett ska göras. Men inga löften om när?

Exakt samma försöksperiod gjordes 2004-2005 men utfallet blev inte bra, ffa ekonomiskt, så försöksperioden avbröts. Har regionpolitikerna glömt historien eftersom de nu genomför en ny likadan försöksperiod? Flugan mot fönstret!

Utvärderingen ska förstås grunda sig på statistik gällande antal akuta patienter som tvingats resa förbi Lindesberg till USÖs akutmottagningen, kostnader för transporter med ambulans, sjukresor, privatbilar, ekonomiskt utfall och frigjord opererande läkarkompetens.

Ambulanser för Prio-1-larm (alltså ur-akuta!) har målet att nå mer än 90% inom 20 minuter. Tidigare täckningsgrad cirka 60%! Och nu ännu sämre? 50%?

Att köpa och bemanna ytterligare en ambulans dygnet runt skulle kosta cirka åtta miljoner ! Vad blev det då av ekonomiska besparingen?

Hoppas att utvärderingen av stängd primärjour på Akutmottagningen Lindesbergs lasarett görs på ett ärligt, transparent och opartiskt sätt. Detta så att inget döljs genom att säga att ”inga kostnader uppstått under stängningen därför att uppkomna kostnader görs inom befintliga ekonomiska ramar” eller genom att skylla på att ”Corona omöjliggör utvärdering”!!

Alltså:
Ingen besparing ekonomiskt och ingen frigjord opererande läkarkompetens ? Usel arbetsmiljö på USÖs akutmottagning? Patienter i kläm?
Redan nu efter fyra månader kan resultatet förstås ses!
Valet 2022 närmar sig och vi glömmer inte!
Öppna redan nu eller senast 1 april 2021 Akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett!

Socialdemokrat – ett tag till…

Publicerad 1 februari 2021 klockan 10:00

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rebecka Persson (t.v.) och Matilda Persson (t.h.) var laddade när Cirkulära Butiken öppnade portarna under lördagsförmiddagen. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Cirkulära Butiken fick en lyckad invigning

Det rasade in med folk när Rebecka Persson och Matilda Persson öppnade portarna för den nya secondhandbutiken, Cirkulära Butiken, i Nya Snickerifabriken under förmiddagen. De två initiativtagarna bjuder på ett nytänkande koncept som ska underlätta försäljningen åt privatpersoner.
– Det är lite som en fysisk köp- och säljgrupp, berättar Matilda Persson.

1 oktober 2022 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Elin, Elias, Mona och Teodor Ek kommer till Erikshjälpen på lördag. Erikshjälpens maskot - för barnen. Foto Lotta Sunvisson

Lajvare, gamers och liveband under Världens Barn-helg

Årets insamling för Världens Barn är inne på slutspurten. Erikshjälpen i Lindesberg växlar upp nu på lördag – med en riktig Maskotdag. På Hillstreet blir det gaming och ett nytt ungdomsband som gäller.

30 september 2022 klockan 11:43 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Björn fångade pandemin i sin nya fotobok

När Storåbon Björn Dahlfors bestämde sig för att utmana sig själv som konstnär tog projektet en oanad vändning...

Zlatan Ibrahimović donerar pris till helgens minnescup

Lördagens minnescup, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, f...

Lindesberg faller igen när Svenskt Näringsliv lägger företagsklimatet under lupp

Förra året klättrade Lindesbergs kommun i den årliga rankingen av ...

Arkivbild på Merta Sjögren som är en av spelarna som hittas i truppen även i Division 1. Foto: Hasse Persson

Premiärseger för Linde Volley

Under helgen gjorde Linde Volley säsongspremiär i Division 1, efter att förlorat sin plats i Elitserien till Göteborg. Lindelaget slog direkt på en seger i säsongens första match som spelades på bortaplan. Trots ett steg neråt i divisionstrappan så blev det ingen hämtningsseger då man fick bjuda på fem jämna set.

27 september 2022 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

IFK Lindesbergs pojklag arrangerar minnescup i bortgångne vännens namn. Arkivfoto: Saga Lagerman

Pojklaget hyllar sin bortgångne vän med minnescup

På lördag, den 1 oktober, arrangerar IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, cupen Benjamins minne i Fritidsbyn. Totalt 10 lag från 7 olika klubbar, både från Örebro och Stockholm, kommer att spela cupen, som är en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin som för 2,5 år sedan gick bort i cancer.
– Ända sedan Benjamin gick bort har tanken funnits att hålla en cup i hans minne, och nu efter pandemin kan vi äntligen göra det, berättar killarnas tränare Aleksander Lazarevic.

27 september 2022 klockan 14:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lunchgäst drabbad av livsfarlig allergisk chock – anmäler restaurangen
En person med kraftig jordnötsallergi drabbades av anafylaxi efter ett restaurangbesök i Lindesberg, då maten denne serverats innehöll jordnötter...
27 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindessjön Runt delvis avstängd när döda träd skall avverkas
I skogsområdet kring Carlssons Udde och Parkudden - på västra sidan av Lindessjön - har man kunnat konstatera träd som har dött efter angrepp av...
27 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Nytt jätteprojekt till lokal byggfirma
Så sent som i oktober 2020 skrev det lokala byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB ett kontrakt med Coop som då var företagets största n...
26 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Medaljregn över Frövi Judo under helgens hemmatävling

Med hela 9 guld, 12 silver och 10 brons, blev Frövi Judo bästa klubb vid helgens Linde Judo Open. Med över 300 starter från 47 klubbar, både svenska, norska och en från Åland, kan man konstatera att judon är tillbaka i toppform efter det långa pandemistoppet.

26 september 2022 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En villa utanför Vedevåg totalförstördes i en brand på lördagen. Foto: Camilla Lagerman

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”

UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts i en brand. Larmet inkom vid 16-tiden på lördagen.
– Det handlar om en fullt utvecklad brand och man kommer låta villan brinna ner under kontrollerade former, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

24 september 2022 klockan 17:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, ...

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan

Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan ...

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp...

Annons


Peter N är en av grupperna som spelar för Världens Barn på söndag. Foto: Joachim Tadell.

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn

Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-insamlingen som pågår för fullt. Årets konsert bjuder på en musikalisk bredd. Linnea Wilhelmsson, som i våras sjöng tillsammans med John Lundvik, toppar konserten. Några sångare från Manskören Harmoni och Tolga som har Hillstreet som ”hemmascen” gästar också. Peter N är nya stjärnor på Lindesbergs artist-himmel. Det är namnet på bandet, som har fem medlemmar: Elina B, Ruben M, Theodor K, Astrid A, Linus S.

23 september 2022 klockan 09:27 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Härlig stämning när äldreboendets marknad arrangerades – igen

Efter förra årets succé, arrangerades på torsdagen äldreboendet Ågårdens egna ...

Stort intresse för helgens Linde Judo Open

På lördag arrangeras Linde Judo Open i Lindesberg arena, ett evenemang som lockar hundratals aktiva från både ...

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ

Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i ...

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek

Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i ...

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken

När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde...

bildspel Adrian från Lindesberg är Sveriges starkaste man

Trots ett krossat finger och en spökande ryggskada lyckades Adrian Andersson från Lindesberg uppfylla sitt m...

Granngårdens nya inneboende söker sin ägare. Foto: Granngården

Ännu en katt har flyttat in på Granngården – ägare eftersöks

I slutet av januari 2021 rapporterade LindeNytt om den lilla katten Lee, som bosatt sig på Granngårdens lager i Lindesberg. Nu har ännu en katt flyttat in hos företaget, som med hjälp av organisationen Hemlösa Tassar nu efterlyser dess ägare.
– Återigen är vi här, det är så otroligt märkligt att det händer på samma ställe igen, säger föreningens ordförande Melissa Andersson.

16 september 2022 klockan 11:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bjuder in samtliga partier till förhandlingsbordet – med undantag för SD
Efter att samtliga 17 distrikt i Lindesbergs kommun har blivit räknade, står det nu klart att valet resulterat i en omfördelning av mandaten i ...
16 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg
På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste Man avgörs. Hemmahoppet ...
15 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Här byggs Nordens största solcellspark
På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra Solvallen vilken blir den största...
14 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-14

2022-09-13

2022-09-13

2022-09-12

2022-09-09

2022-09-09

2022-09-08

2022-09-08

2022-09-07

2022-09-06

2022-09-05

2022-09-05

2022-09-04

2022-09-03

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-10-01 13:20