Inte det minsta nervös var Rune Andersson för operationen - och efteråt var han riktigt glad. Foto: Hans Andersson

”Nu vill vi operera mer än tusen om året!”

Lindesbergs Lasarett har kortat köerna för gråstarrsoperationer i Örebro län. Över tusen patienter från Lindesberg och de andra norrkommunerna har sluppit resa in till Örebro. Nu vill man operera fler i Lindesberg. Redan i höst vill områdeschefen Per-Olof Larsson ha dubbelt så många operationer.- Vi vill bli bättre på att snabbare kunna ta emot gråstarrspatienter. Vi ligger inte så bra till jämfört med övriga landet och vårt mål är att kunna genomföra 1 200 operationer om året i Lindesberg. Redan från i höst vill vi öka på,  så att det blir 800 operationer om året, säger Per-Olof Larsson.

Han utreder just nu på uppdrag av hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Olsson hur det har kan göras. Det handlar främst om att få ihop en organisation för läkare, sköterskor och annan personal. När det gäller operationslokaler, ser Per-Olof Larsson att det går att ordna med det som finns nu och med den flexibilitet som de lokalerna har. Idag behöver 3 500 gråstarrsoperationer göras i länet varje år. De görs av Lindesbergs Lasarett , USÖ och den privata Capio Läkargruppen i Örebro. Patienterna ska inte behöva vänta så länge som idag på att opereras, tycker Per-Olof Larsson.
 
Det var för knappt tre år sedan – den 18 april 2012 – som den första operationen för gråstarr ( kataraktoperation, som det heter på läkarspråk) genomfördes på Lindesbergs Lasarett. Då beräknades behovet till 2 600 operationer om året i länet.Gösta Persson från Lindesberg var den allra första patienten, när han fick högra ögat opererat.  Nu är han inne för att fixa det vänstra.
 – Det är ju som ett grått dis och färgerna blir annorlunda, men nu får jag tillbaka den syn jag hade förut och jag ser färgerna, säger han.
 
Han sitter i patientväntrummet – fortfarande i de vita kläder han haft under operationen. Rune Andersson från Stråssa väntar på sin andra gråstarrsoperation och redan i väntrummet förbereds han med pupillvidgande droppar av sjuksköterskan Ann-Sofi Eriksson.


Rune Andersson förbereds för operationen redan i patientväntrummet. Foto: Hans Andersson
 
– Nu är det dags för det vänstra ögat. Om jag blundar med det opererade högra ögat, så är det suddigt på det vänstra och ute i trafiken störs jag av billjusen och ser flera lampor än det är, säger Rune, test-tittar på väggklockan och beskriver skillnaden.  Min fru har opererat båda ögonen och kan nu läsa vanlig tidningstext utan besvär.
 
Rune och Gösta är två av de tio som opereras den här onsdagen. Det är främst  patienter från Lindesbergstrakten som opereras här. De får också alla mätningar och undersökningar gjorda på lasarettet i Lindesberg. Ibland kommer det patienter också från de södra länsdelarna och rentav från Arboga, som ju tillhör USÖ, när det gäller den regionala ögonsjukvården.
 
 – Det är perfekt att bli opererad i Lindesberg. Alla här är så trevliga och det är lättare att hitta här än i det stora sjukhuset USÖ i Örebro, säger Rune Andersson. Lindrigare än så här kan det inte bli.
 
Det är ögonläkaren Birgitta Ejdervik-Lindblad som opererar Rune och som får resa till Lindesberg i stället – en av de ögonkirurger från Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, som varje onsdag utför tio gråstarrsoperationer.


På runt en kvart har Birgitta Ejdervik-Lindblad opererat Runes öga. Foto: Hans Andersson
 

– Det blir 350 – 400 operationer om året här i Lindesberg, berättar hon. Det började för att USÖ inte hade operationssalar, så det räckte för att öka antalet kataraktoperationer. Vi har en stor andel äldre i länet och behovet av kataraktoperationer ökar. Samtidigt började USÖ ta emot ett större antal patienter från andra delar av landet som behövde operera sin hornhinna. Trots det har vi kunnat korta köerna och väntetiden i Lindesberg är just nu ca tre månader.


Så här ser en gråstarrsoperation ut i närbild. Foto: Hans Andersson

Hon välkomnar tanken på att öka operationerna i Lindesberg. Själva ingreppet tar under en kvart och med allt arbete före och efter det får Rune Andersson vara i operationsrummet ungefär 20 minuter. Zdenka Trlicik och Yvonne Lamu är operationssköterskor medan Ann-Sofi Eriksson står för omvårdnandet  av Rune, som efteråt, när han fått kaffe, informerar honom om hur det kommer att kännas de närmaste timmarna/dagarna, vad han kan göra och vad han ska undvika för att inte ögat ska infekteras.
 
– Jag jobbar annars mest på ögonmottagningen och då mycket med administration, säger Ann-Sofi Eriksson. Jag har jobbat ungefär 40 år i yrket och tycker det är roligt att få jobba så här nära patienterna. Det skulle vara roligt om vi fick operera ännu mer här i Lindesberg.
 
Lindesbergs Lasarett ansvarar för den allmänna medicinska kompetensen och för vårdflöden, när det gäller gråstarrsoperationerna. Regionledningen arbetar efter idén om en sjukvård på tre ben – Örebro, Lindesberg och Karlskoga och gråstarrsoperationerna i Lindesberg är ett bra exempel på hur man kan samordna resurser mellan sjukhusen. ”Vi kommer att se fler samarbeten av det här slaget i framtiden”, sade sjukhusdirektören i Lindesberg när de här operationerna drog igång för tre år sedan.


Inte det minsta nervös var Rune Andersson för operationen – och efteråt var han riktigt glad. Foto: Hans Andersson

Rune Andersson åker hem till Stråssa och om han skulle vilja ta fram en el-ritning och titta på den som han gjorde, när han och kompanjonen Frank drev installationsföretag – utan att bli för ansträngd i ögat – då kan han göra det. Han är ett bra exempel på den bättre  livskvalitet som Birgitta Ejdervik-Lindblad säger att hon vill ge patienterna. Och inte var det pirrigt innan operationen:
 
– Inte det minsta! Jag har väl haft en sagolik tur, jag har aldrig opererats för något innan det här – och sjukskriven har jag varit 21 dagar under 67 år.
 
Fakta: Gråstarr, eller katarakt, innebär att ögats lins grumlas vilket leder till försämrad synskärpa. Gråstarr kan ge endast lätta bländningsbesvär men också leda till att synen försämras så att patienten bara kan skilja mellan ljus och mörker.

Publicerad 6 februari 2015 klockan 12:29

Hans Andersson , 0581-61 71 71

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta

En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav två nu misstänks för brott.

7 maj 2021 klockan 09:55 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning

Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt ...

Barndietistens råd ger mindre matkrångel

Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. ...

På onsdagen öppnade Café Oscar igen, nu med ett enormt tillskott. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nämligen.
– Många har varit nyfikna när de har gått förbi, och vi har fått väldigt positiv respons. Jag tror att det här kan bli ett lyft för allas del, för hela Lindesberg, säger Shavan Zakholi.

5 maj 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

5 maj 2021 klockan 08:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga
Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad nyhet, då kommunen återigen får ekonomiskt stöd för att ...
4 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt
Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, möter deltagarna människor som ...
4 maj 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Linde Volley döms till stor skuld
Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en st...
3 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Oskar Schriever-Abeln/Region Örebro län

13 000 doser vaccin till länet under veckan – satsar på att färdigvaccinera personer äldre än 65 år

Under vecka 18 vaccinerar Region Örebro län med totalt 13 000 doser vaccin. Telefonbokningen är enbart öppen för personer som är födda 1956 och tidigare. För dem finns 5 000 telefontider att boka måndag till fredag. Övriga prioriterade grupper ska boka tid digitalt.

3 maj 2021 klockan 10:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på våren, vilket är ett initiativ för att stötta den lokala handeln i tuffa tider. Värdechecken gäller återigen ända fram till den 30 september, det betyder att personer som är sjuka eller tillhör en riskgrupp kan vänta med att handla tills de frisknat till, vaccinerat sig fullt ut eller tills smittorisken minskat.

3 maj 2021 klockan 09:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Annons

Fältassistent Claes Lamourin tillsammans med ungdomspolis Henrik Andersson. (Johan Andersson saknas dock på bilden.) Foto: Hans Andersson

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar. Trots att de offentliga evenemangen är inställda även i år till följd av coronaviruset uppmanar fältassistenterna och ungdomspolisen i Lindesbergs kommun föräldrar att hålla koll på sina ungdomar.
– Vi upplever att ungdomarna träffas mer över kommungränserna nu eftersom de är bilburna, så det är inte säkert att de befinner sig där man tror, säger ungdomspolis Henrik Andersson.

29 april 2021 klockan 14:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet

PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefrå...

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga

Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året ...

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka

Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den ...

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står ...

Valborgsmässofirandet inställt även i år

Inte heller i år kommer något Valborgsmässofirande att ske i Lindesberg. Detta meddelar Manskören Harmoni, som p...

Trafikstörningar att vänta när ny GC-väg byggs i Brodalen

En ny gång- och cykelväg skall byggas i Brodalsområdet, för att göra resan till och från den ...

Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19, visar hur Lådan fungerar. Foto: Jennie Larsson.

Enklare att testas för covid-19 med Lådan

Region Örebro län utökar nu möjligheterna att kunna testa sig för covid-19 genom att införa Lådan. Lådan finns från och med idag, måndag, utplacerad på flera ställen i länet och i den kan man själv hämta sitt testkit utan att boka tid innan. För att göra testet krävs e-legitimation som man använder för att koppla provet till sig själv och sedan registrera det på 1177.se.

26 april 2021 klockan 09:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 - det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osä...
23 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Örebro län har tredje högsta smittspridningen i landet
Med ca 1500 nya coronafall under vecka 15 placerar sig Örebro län som den region i landet med den tredje högsta smittspridningen. I Lindesbergs ...
23 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att ...
22 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-04-19

2021-04-16

2021-04-16

2021-04-16

2021-04-15

2021-04-15

2021-04-14

2021-05-07 22:17