Inte det minsta nervös var Rune Andersson för operationen - och efteråt var han riktigt glad. Foto: Hans Andersson

”Nu vill vi operera mer än tusen om året!”

Lindesbergs Lasarett har kortat köerna för gråstarrsoperationer i Örebro län. Över tusen patienter från Lindesberg och de andra norrkommunerna har sluppit resa in till Örebro. Nu vill man operera fler i Lindesberg. Redan i höst vill områdeschefen Per-Olof Larsson ha dubbelt så många operationer.- Vi vill bli bättre på att snabbare kunna ta emot gråstarrspatienter. Vi ligger inte så bra till jämfört med övriga landet och vårt mål är att kunna genomföra 1 200 operationer om året i Lindesberg. Redan från i höst vill vi öka på,  så att det blir 800 operationer om året, säger Per-Olof Larsson.

Han utreder just nu på uppdrag av hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Olsson hur det har kan göras. Det handlar främst om att få ihop en organisation för läkare, sköterskor och annan personal. När det gäller operationslokaler, ser Per-Olof Larsson att det går att ordna med det som finns nu och med den flexibilitet som de lokalerna har. Idag behöver 3 500 gråstarrsoperationer göras i länet varje år. De görs av Lindesbergs Lasarett , USÖ och den privata Capio Läkargruppen i Örebro. Patienterna ska inte behöva vänta så länge som idag på att opereras, tycker Per-Olof Larsson.
 
Det var för knappt tre år sedan – den 18 april 2012 – som den första operationen för gråstarr ( kataraktoperation, som det heter på läkarspråk) genomfördes på Lindesbergs Lasarett. Då beräknades behovet till 2 600 operationer om året i länet.Gösta Persson från Lindesberg var den allra första patienten, när han fick högra ögat opererat.  Nu är han inne för att fixa det vänstra.
 – Det är ju som ett grått dis och färgerna blir annorlunda, men nu får jag tillbaka den syn jag hade förut och jag ser färgerna, säger han.
 
Han sitter i patientväntrummet – fortfarande i de vita kläder han haft under operationen. Rune Andersson från Stråssa väntar på sin andra gråstarrsoperation och redan i väntrummet förbereds han med pupillvidgande droppar av sjuksköterskan Ann-Sofi Eriksson.


Rune Andersson förbereds för operationen redan i patientväntrummet. Foto: Hans Andersson
 
– Nu är det dags för det vänstra ögat. Om jag blundar med det opererade högra ögat, så är det suddigt på det vänstra och ute i trafiken störs jag av billjusen och ser flera lampor än det är, säger Rune, test-tittar på väggklockan och beskriver skillnaden.  Min fru har opererat båda ögonen och kan nu läsa vanlig tidningstext utan besvär.
 
Rune och Gösta är två av de tio som opereras den här onsdagen. Det är främst  patienter från Lindesbergstrakten som opereras här. De får också alla mätningar och undersökningar gjorda på lasarettet i Lindesberg. Ibland kommer det patienter också från de södra länsdelarna och rentav från Arboga, som ju tillhör USÖ, när det gäller den regionala ögonsjukvården.
 
 – Det är perfekt att bli opererad i Lindesberg. Alla här är så trevliga och det är lättare att hitta här än i det stora sjukhuset USÖ i Örebro, säger Rune Andersson. Lindrigare än så här kan det inte bli.
 
Det är ögonläkaren Birgitta Ejdervik-Lindblad som opererar Rune och som får resa till Lindesberg i stället – en av de ögonkirurger från Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, som varje onsdag utför tio gråstarrsoperationer.


På runt en kvart har Birgitta Ejdervik-Lindblad opererat Runes öga. Foto: Hans Andersson
 

– Det blir 350 – 400 operationer om året här i Lindesberg, berättar hon. Det började för att USÖ inte hade operationssalar, så det räckte för att öka antalet kataraktoperationer. Vi har en stor andel äldre i länet och behovet av kataraktoperationer ökar. Samtidigt började USÖ ta emot ett större antal patienter från andra delar av landet som behövde operera sin hornhinna. Trots det har vi kunnat korta köerna och väntetiden i Lindesberg är just nu ca tre månader.


Så här ser en gråstarrsoperation ut i närbild. Foto: Hans Andersson

Hon välkomnar tanken på att öka operationerna i Lindesberg. Själva ingreppet tar under en kvart och med allt arbete före och efter det får Rune Andersson vara i operationsrummet ungefär 20 minuter. Zdenka Trlicik och Yvonne Lamu är operationssköterskor medan Ann-Sofi Eriksson står för omvårdnandet  av Rune, som efteråt, när han fått kaffe, informerar honom om hur det kommer att kännas de närmaste timmarna/dagarna, vad han kan göra och vad han ska undvika för att inte ögat ska infekteras.
 
– Jag jobbar annars mest på ögonmottagningen och då mycket med administration, säger Ann-Sofi Eriksson. Jag har jobbat ungefär 40 år i yrket och tycker det är roligt att få jobba så här nära patienterna. Det skulle vara roligt om vi fick operera ännu mer här i Lindesberg.
 
Lindesbergs Lasarett ansvarar för den allmänna medicinska kompetensen och för vårdflöden, när det gäller gråstarrsoperationerna. Regionledningen arbetar efter idén om en sjukvård på tre ben – Örebro, Lindesberg och Karlskoga och gråstarrsoperationerna i Lindesberg är ett bra exempel på hur man kan samordna resurser mellan sjukhusen. ”Vi kommer att se fler samarbeten av det här slaget i framtiden”, sade sjukhusdirektören i Lindesberg när de här operationerna drog igång för tre år sedan.


Inte det minsta nervös var Rune Andersson för operationen – och efteråt var han riktigt glad. Foto: Hans Andersson

Rune Andersson åker hem till Stråssa och om han skulle vilja ta fram en el-ritning och titta på den som han gjorde, när han och kompanjonen Frank drev installationsföretag – utan att bli för ansträngd i ögat – då kan han göra det. Han är ett bra exempel på den bättre  livskvalitet som Birgitta Ejdervik-Lindblad säger att hon vill ge patienterna. Och inte var det pirrigt innan operationen:
 
– Inte det minsta! Jag har väl haft en sagolik tur, jag har aldrig opererats för något innan det här – och sjukskriven har jag varit 21 dagar under 67 år.
 
Fakta: Gråstarr, eller katarakt, innebär att ögats lins grumlas vilket leder till försämrad synskärpa. Gråstarr kan ge endast lätta bländningsbesvär men också leda till att synen försämras så att patienten bara kan skilja mellan ljus och mörker.

Publicerad 6 februari 2015 klockan 12:29

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Med den agrivoltaiska tekniken går det att kombinera solpark och jordbruk. Foto: Linde Energi

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom Linde Energi och det privata företaget Solisten David Larsson AB, lyckats knipa dubbla nomineringar till de prestigefyllda utmärkelserna.
– Det är jätteroligt att av de totalt 16 nominerade i Sverige på kategorierna mark och byggnad, så går två av dem till Lindesberg. Det känns som att det säger någonting om att vi ligger lite i framkant på det här området i Lindesberg, säger Simon Tullstedt, marknads- och kommunikationschef på Linde Energi.

21 februari 2024 klockan 20:46 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Ingrid Nilsson ingår i U21-landslaget. Foto: Magnus Nilsson

Lokala judotalanger uttagna till landslagets grupper

Svenska judoförbundets landslagsorganisation uppdaterade nyligen sina listor över de aktiva som blivit uttagna till landslagen samt utvecklingsgrupperna. Bland namnen finns flera av Frövi judos talanger, bland annat Ingrid Nilsson, som efter dubbla SM-guld var en given kandidat.

21 februari 2024 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Attention varnar – unga med diagnoser drabbas när estetprogrammet tas bort

INSÄNDARE/DEBATT: Flera reportage och insändare har den senaste tiden handlat...

Laddat för aktiviteter på sportlovet

Nästa vecka är det dags för sportlov för skolbarn och ungdomar i Lindesbergs kommun och som vanligt anordnas en hel ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

SMHI varnar för plötslig ishalka

Under fredagskvällen och in på lördagsdygnet råder risk för plötslig ishalka i norra länsdelen. Detta varnar SMHI för.

16 februari 2024 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Moderaterna Lindesberg/Fredrik Norman

Konsekvensanalys saknades när beslut om Lindeskolan togs – nämndordföranden kan inte svara på varför

FN:s Barnkonvention blev svensk lag år 2020, för att säkerställa barns rättigheter samt att de ska tas i beaktande av alla samhällets verksamheter. Detta innebär att alla barns bästa ska beaktas och att barn ska få uttrycka sin åsikt i frågor som berör dem och deras närmiljö. Därför ska en barnkonsekvensanalys göras vid beslut som får långsiktiga effekter för barn och vid beslut av övergripande eller strategisk karaktär. När LindeNytt granskade beslutsunderlaget till besparingsförslagen gällande Lindeskolans programutbud, fanns ingen sådan utan endast en ekonomisk konsekvensanalys. Nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M), kan inte ge svar på varför detta underlag saknades vid sammanträdet tidigare i veckan.
– Ärligt talat så kan jag inte svara, kommenterar hon.

15 februari 2024 klockan 14:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor
Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan. Det rådde knappast någon brist på uppfinningsrikedomen hos ungdomarna: ...
15 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen
Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare - i form av mjukisdjur. Bakom initiativet står Lions Club ...
14 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Insändare: Beslut ska grunda sig på fakta
INSÄNDARE/DEBATT: Beslut skall grunda sig på fakta inte på antaganden eller vad man vill tro. Att lämna ut beslutsunderlag som inte överensstä...
14 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Alice och Ellen, två av estetiska programmets blivande poliser

INSÄNDARE/DEBATT: Vi är två elever från estetiska programmet på Lindeskolan som nu studerar vidare till poliser. Vi flyttade från Stockholm och Södertälje för att satsa på våra sporter volleyboll och handboll.

14 februari 2024 klockan 13:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Moderaterna Lindesberg/Fredrik Norman

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att vård- och omsorgsprogrammet pausas från och med hösten 2024, samtidigt inväntar man sökunderlaget för estetiska programmet för att kunna avgöra dess framtid. Under nästa sammanträde i mars ska man även fatta beslut gällande ”tunga fordon”, då man nu ska utreda om det går att rädda.
– Det är ett otroligt svårt ekonomiskt läge, det säger man ju alltid kan man tycka, men det är verkligen extremt dåligt, säger Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

13 februari 2024 klockan 12:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kristdemokraternas syn på Lindeskolans besparingskrav

INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna Lindesberg är måna om att Lindesbergs kommun har en kvalitativ ...

Hur var det nu igen med det politiska modet?

INSÄNDARE/DEBATT: På Barn och utbildningsnämnd den 12 januari pratades det mycket om de strukturförändringar ...

bildspel Barnens Vasalopp i bilder

Under optimala förhållande gick starten för den populära miniklassikern Barnens Vasalopp i Fritidsbyn under söndagen. Det var ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Beslutet: Dessa program pausas och läggs ned på Lindeskolan

UPPDATERAD KL 14:58 Inför måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden hade oppositionen lagt fram ett alternativt sparförslag gällande Lindeskolan, där programutbudet skulle förbli intakt. Majoriteten valde dock att gå på sin egen linje, med en liten modifikation, att man ska pausa, utreda och sedan eventuellt lägga ned Lastbil och mobila maskiner på Fordons- och transportprogrammet. Vård- och omsorgsprogrammet pausas och frågan gällande Estetiska programmet skjuts fram till nästa sammanträde i mars.
– Vi vill behålla viktiga yrkesutbildningar, inte ta bort dem. Med de kompetensbehov och utmaningar som vi möter, är det självklart för oss. Men vi vann inte och eleverna hade behövt ett annat besked nu! säger oppositionen i ett pressmeddelande.

12 februari 2024 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”

På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på ...

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden

Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson ...

Lärare polisanmäld efter allvarlig händelse under skoltid

En lärare vid en skola i norra kommundelen blev under tisdagen tagen ur tjänst efter att en hä...

Öppet brev angående förslagen av besparingarna på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Vi som har Lindeskolan som arbetsplats vill med detta brev uttrycka vår oro...

Tre personer häktade för synnerligen grov misshandel

Tre personer, varav två tonåringar, häktades under onsdagen vid Örebro Tingsrätt för synnerligen ...

Debattsvar: VI GÖR DET SOM MÅSTE GÖRAS

INSÄNDARE/DEBATT: Tack, Bengt, för ditt inlägg om besparingar på Lindeskolan. Jag förstår att det känns ovant ...

Med sju minuter kvar av matchen saknades fem viktiga spelare i LIF Lindesberg. Trots en bra spelad match så blev skadan för stor när poängen skulle fördelas. Foto: Hasse Persson

bildspel Två röda kort fällde LIF Lindesberg

Med två röda kort, en skadad spelare och två frånvarande nyckelspelare så var det hela fem viktiga spelare som försvann från den tillgängliga bänken, när Anderstorp gästade Lindesberg. Matchen höll sig jämn under onsdagskvällen, där de sista sju minuterna blev mardrömsliknande för hemmalaget som var chanslösa i slutminuterna.

8 februari 2024 klockan 14:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Saknad kulturprofil hedras med minnesfond
I slutet av 2022 gick den mycket uppskattade keramikern och konstnären Gunilla Dovsten bort efter en tids sjukdom. För att hedra hennes minne delas ...
8 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Majoriteten föreslår att lägga ned program på Lindeskolan – vi har andra förslag
INSÄNDARE/DEBATT: Liggande förslag från majoriteten är att Lindeskolans Undersköterskeprogram pausas, att Estetiska programmet och Lastbil och ...
8 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nya förslaget: Lägga ned populära program på Lindeskolan
Under hösten 2023 beslutade Barn-och utbildningsnämnden att genomföra en besparing om 10 miljoner kronor på Lindeskolan. Enligt ett nytt förslag ...
7 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-07

2024-02-07

2024-02-06

2024-02-05

2024-02-05

2024-02-05

2024-02-02

2024-02-02

2024-02-02

2024-02-01

2024-02-01

2024-02-01

2024-02-01

2024-02-01

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-02-21 22:59