Lindesbergs Lasarett har kortat köerna för gråstarrsoperationer i Örebro län. Över tusen patienter från Lindesberg och de andra norrkommunerna har sluppit resa in till Örebro. Nu vill man operera fler i Lindesberg. Redan i höst vill områdeschefen Per-Olof Larsson ha dubbelt så många operationer.- Vi vill bli bättre på att snabbare kunna ta emot gråstarrspatienter. Vi ligger inte så bra till jämfört med övriga landet och vårt mål är att kunna genomföra 1 200 operationer om året i Lindesberg. Redan från i höst vill vi öka på, så att det blir 800 operationer om året, säger Per-Olof Larsson.
Han utreder just nu på uppdrag av hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Olsson hur det har kan göras. Det handlar främst om att få ihop en organisation för läkare, sköterskor och annan personal. När det gäller operationslokaler, ser Per-Olof Larsson att det går att ordna med det som finns nu och med den flexibilitet som de lokalerna har. Idag behöver 3 500 gråstarrsoperationer göras i länet varje år. De görs av Lindesbergs Lasarett , USÖ och den privata Capio Läkargruppen i Örebro. Patienterna ska inte behöva vänta så länge som idag på att opereras, tycker Per-Olof Larsson.
Det var för knappt tre år sedan – den 18 april 2012 – som den första operationen för gråstarr ( kataraktoperation, som det heter på läkarspråk) genomfördes på Lindesbergs Lasarett. Då beräknades behovet till 2 600 operationer om året i länet.Gösta Persson från Lindesberg var den allra första patienten, när han fick högra ögat opererat. Nu är han inne för att fixa det vänstra.
– Det är ju som ett grått dis och färgerna blir annorlunda, men nu får jag tillbaka den syn jag hade förut och jag ser färgerna, säger han.
Han sitter i patientväntrummet – fortfarande i de vita kläder han haft under operationen. Rune Andersson från Stråssa väntar på sin andra gråstarrsoperation och redan i väntrummet förbereds han med pupillvidgande droppar av sjuksköterskan Ann-Sofi Eriksson.
Rune Andersson förbereds för operationen redan i patientväntrummet. Foto: Hans Andersson
– Nu är det dags för det vänstra ögat. Om jag blundar med det opererade högra ögat, så är det suddigt på det vänstra och ute i trafiken störs jag av billjusen och ser flera lampor än det är, säger Rune, test-tittar på väggklockan och beskriver skillnaden. Min fru har opererat båda ögonen och kan nu läsa vanlig tidningstext utan besvär.
Rune och Gösta är två av de tio som opereras den här onsdagen. Det är främst patienter från Lindesbergstrakten som opereras här. De får också alla mätningar och undersökningar gjorda på lasarettet i Lindesberg. Ibland kommer det patienter också från de södra länsdelarna och rentav från Arboga, som ju tillhör USÖ, när det gäller den regionala ögonsjukvården.
– Det är perfekt att bli opererad i Lindesberg. Alla här är så trevliga och det är lättare att hitta här än i det stora sjukhuset USÖ i Örebro, säger Rune Andersson. Lindrigare än så här kan det inte bli.
Det är ögonläkaren Birgitta Ejdervik-Lindblad som opererar Rune och som får resa till Lindesberg i stället – en av de ögonkirurger från Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, som varje onsdag utför tio gråstarrsoperationer.
På runt en kvart har Birgitta Ejdervik-Lindblad opererat Runes öga. Foto: Hans Andersson
– Det blir 350 – 400 operationer om året här i Lindesberg, berättar hon. Det började för att USÖ inte hade operationssalar, så det räckte för att öka antalet kataraktoperationer. Vi har en stor andel äldre i länet och behovet av kataraktoperationer ökar. Samtidigt började USÖ ta emot ett större antal patienter från andra delar av landet som behövde operera sin hornhinna. Trots det har vi kunnat korta köerna och väntetiden i Lindesberg är just nu ca tre månader.
Så här ser en gråstarrsoperation ut i närbild. Foto: Hans Andersson
Hon välkomnar tanken på att öka operationerna i Lindesberg. Själva ingreppet tar under en kvart och med allt arbete före och efter det får Rune Andersson vara i operationsrummet ungefär 20 minuter. Zdenka Trlicik och Yvonne Lamu är operationssköterskor medan Ann-Sofi Eriksson står för omvårdnandet av Rune, som efteråt, när han fått kaffe, informerar honom om hur det kommer att kännas de närmaste timmarna/dagarna, vad han kan göra och vad han ska undvika för att inte ögat ska infekteras.
– Jag jobbar annars mest på ögonmottagningen och då mycket med administration, säger Ann-Sofi Eriksson. Jag har jobbat ungefär 40 år i yrket och tycker det är roligt att få jobba så här nära patienterna. Det skulle vara roligt om vi fick operera ännu mer här i Lindesberg.
Lindesbergs Lasarett ansvarar för den allmänna medicinska kompetensen och för vårdflöden, när det gäller gråstarrsoperationerna. Regionledningen arbetar efter idén om en sjukvård på tre ben – Örebro, Lindesberg och Karlskoga och gråstarrsoperationerna i Lindesberg är ett bra exempel på hur man kan samordna resurser mellan sjukhusen. ”Vi kommer att se fler samarbeten av det här slaget i framtiden”, sade sjukhusdirektören i Lindesberg när de här operationerna drog igång för tre år sedan.
Inte det minsta nervös var Rune Andersson för operationen – och efteråt var han riktigt glad. Foto: Hans Andersson
Rune Andersson åker hem till Stråssa och om han skulle vilja ta fram en el-ritning och titta på den som han gjorde, när han och kompanjonen Frank drev installationsföretag – utan att bli för ansträngd i ögat – då kan han göra det. Han är ett bra exempel på den bättre livskvalitet som Birgitta Ejdervik-Lindblad säger att hon vill ge patienterna. Och inte var det pirrigt innan operationen:
– Inte det minsta! Jag har väl haft en sagolik tur, jag har aldrig opererats för något innan det här – och sjukskriven har jag varit 21 dagar under 67 år.
Fakta: Gråstarr, eller katarakt, innebär att ögats lins grumlas vilket leder till försämrad synskärpa. Gråstarr kan ge endast lätta bländningsbesvär men också leda till att synen försämras så att patienten bara kan skilja mellan ljus och mörker.