I fjol utlovades tomtmark i ett så attraktivt läge som bara tänkas kan i Lindesberg av stadsarkitekt Måns Hallén. Även om uppgifterna då var mycket fåordiga så framgick ändå att Lindesjön och kyrkan var två motiv som bara måste vara med för att skapa detta attraktiva läge. Dessutom skulle det vara gång- och cykelavstånd till centrum. Många spekulerade säkert vilt och kom fram till att södra änden av Lindesjön var den plats Hallén såg som den rätta. Nu kan LindeNytt berätta att det var helt fel. Platsen som stadsarkitekten fastnade för ligger mycket närmare centrum än så.
Platsen ligger idag öde och används bara ett fåtal gånger om året. När vi träffar Hallén på platsen får man verkligen en inblick i verkligheten där. Skräp och annan bråte ligger utspridd och området ser inte direkt inbjudande ut idag. Men platsen har även många bra egenskaper: Ett stenkast till sjön, Bottenån och centrum t ex. Platsen där Hallén vill se den nya stadsdelen byggas upp är tivoliplatsen nere vid Gröna bron. Redan har förslaget tagits emot på ett positivt sätt då det presenterades för Kommunstyrelsen häromveckan.
Tivoliplatsen blir därmed en plats som tillför liv och rörelse året runt. Tanken är att bostadsområdet ska vara en offentlig plats där alla ska trivas – ett samhälle i samhället. Bostäderna ska byggas i modern tappning och arkitektur med maximalt utnyttjande av å-stranden och vyer. Fler mindre vägar kommer att snirkla sig in i den nya stadsdelen för att öka tillgängligheten och genomfarten. Och för att man verkligen ska känna av att det är en levande del av staden är tanken att mindre affärsrörelser som t ex kaféer, hårfrisör eller dylikt ska finnas med i bilden. Om förslaget godkänns från politiskt håll hoppas Hallén att projektet ska vara klart inom tidsramen fem år.
Var ska då tivolit slå upp sina attraktioner när det stundar? Ja, enligt Måns Hallén finns det gott om andra platser som idag står tomma och mycket väl kan nyttjas som tivoliplats. Som exempel ger han kvarteret Bulten på Banvägen där ett stort grönområde idag står oanvänt hela året. Klicka här för stor bild>>
Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.
Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.
Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka – men inte i den takt man hade hoppats på. Halkan är nämligen så svår att även maskinerna haft svårigheter att ta sig fram.
– Det är extremt, kommenterar Jan Gustafsson, som är arbetsledare för Samhällsbyggnads avdelning Park/Idrott.
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.