Nyföretagandet i Lindesbergs kommun måste bli starkare. Det konstaterar kommunchef Peter Bring. Men det är inget man kan ordna i en handvändning, det kräver mycket arbete för att skapa goda förutsättningar för utveckling och tillväxt. Inte minst måste kommunen vara attraktiv nog för att få hit fler företagsamma människor.
I tisdags presenterade Jobs and Society Nyföretagarcentrum siffror för fjolåret över just nyföretagandet i landet. Lindesberg tillsammans med Falköping och Piteå ligger i bottenskrapet samtidigt som Höganäs, Sigtuna och Nynäshamn toppar listan under kategorin ”Medelstora städer”.
Varför nyföretagandet varit så svagt i Lindesberg är något Peter Bring inte kan svara på idag.
-Det är svårt. Men det saknas företagsamma människor helt enkelt. Vi jobbar med just den här frågan, men det är så mycket som spelar in att det helt enkelt tar tid. Bland annat jobbar vi för att starta eget-utbildning ska finnas tillgängligt för alla, inte bara de som är arbetslösa. Sedan gäller det helt klart att skapa en kommun som är attraktiv. Annars får vi inte hit nya människor, så är det bara, säger Peter Bring.
Svenskt Näringsliv har listat en rad åtgärder kommunerna bör följa för att förbättra företagsklimatet. Bland annat ska politiker och kommunala tjänstemän träffa företagarna oftare än vad som sker i dag. Det är något kommunchefen håller med om.
-Vi är ju redan idag ute och träffar företagen, men jag måste säga att det faktiskt borde ske oftare. Och det jobbar vi på.
Andra åtgärder är att förenkla det krångliga. Till exempel genom att ta bort onödiga regler.
Dessutom propagerar man för att lägga ut fler kommunala verksamheter på entreprenad. Något Lindesbergs kommun genom åren varit mycket kritiska till, samtidigt som det i andra kommuner visat sig ge ett gott resultat.
Fakta: Antalet nystartade företag per 1000 invånare är i genomsnitt 3,7 för medelstora städer. Lindesberg halkar långt efter genomsnittet med endast 2,6.
Mer information angående nyföretagandet finns på www.jobs-society.se
Relaterade artiklar:
Vad är Entreprenörsprogrammet?
Varför ska Lindesberg vara sist jämt?
Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.
Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.
Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka – men inte i den takt man hade hoppats på. Halkan är nämligen så svår att även maskinerna haft svårigheter att ta sig fram.
– Det är extremt, kommenterar Jan Gustafsson, som är arbetsledare för Samhällsbyggnads avdelning Park/Idrott.
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.