Mikael Andersson, trygghetssamordnare vid Lindeskolan. Foto: Ida Lindkvist
Ny tjänst ska ge trygghet och trivsel
Mikael ”Micke” Andersson cirkulerar på Lindeskolan, äter tillsammans med eleverna i matsalen, lyssnar och har tiden; oavsett om man vill prata om stora eller små problem, eller bara snacka. Micke är skolans trygghetssamordnare sedan snart ett par månader tillbaka, och han ska bidra till att trygghet och trivsel genomsyrar skolans värld.
Det är förmiddag på Lindeskolan och Micke Andersson sitter i cafeterian och snackar med några elever. En kort promenad till huset bredvid och Micke hälsar på alla ungdomar han möter. Under 27 år har Micke arbetat på olika skolor under varierade befattningar, och de sex senaste åren här på Lindeskolan. Sedan mars har han fått axla en ny roll och tjänst då han numer figurerar på skolan som trygghetssamordnare.
– Mikael är handplockad för sina egenskaper. Han har erfarenheten och lugnet för att få tillit och förtroende från eleverna, berättar gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Staffan förespråkar trygghet och trivsel i fokus på skolan, och med de två grundstenarna följer automatiskt den viktiga studieron, menar han.
– Man hade skolvärdar förr, vi hade en skolvärdinna som var som allas extramamma. Det här är en officiell satsning för ännu mer trivsel och trygga elever och personal. Det var i februari vi bestämde oss och vi har upparbetat en trygghetsplan, säger Staffan.
Det här arbetet är otroligt viktigt för Staffan, och därför har Staffan och Mikael direktkontakt utan att Mikael behöver gå andra omvägar.
– Staffan är otroligt drivande, han gör ett fantastiskt arbete, berömmer Mikael gymnasiechefen varmt.
Micke hälsar på alla han möter. Foto: Ida Lindkvist
Framförallt vill man komma åt tempot, att eleverna blir hörda, guidade och hjälpta direkt.
– Blir någon elev till exempel kränkt ska man inte behöva vänta i flera veckor, man ska kunna få hjälp samma dag, menar Staffan.
– Mikael sitter här på elevhälsan och ingår i elevhälsoarbetet, där vi också stärker upp. Vi gör en stor satsning och anställer ytterligare en kurator, ytterligare en skolsköterska och en SYV. Vi stärker också upp på den specialpedagogiska sidan.
Micke inleder sina morgnar som trygghetssamordnare med att gå ett varv runt skolan i samband med att eleverna strömmar till. Därefter spenderar han en stund i cafeterian och pratar med ungdomarna.
– Ofta är det någon typ av elevärende. Det är alltifrån problem men även positivt, berättar Micke.
Micke går också runt och pratar med lärarna, och två dagar i veckan äter han i skolans matsal. Samordning mellan polis, fältarbetarna och elevhälsan sköter också Micke.
– Händer det något så tar jag tag i det direkt. Det är en stor skola så vi får kartlägga var jag behövs mest, säger Micke.
Den goda stämningen som Staffan märker av på skolan har lett till flera positiva resultat.
– Det är kul för vi har en ökning på 17% sökande hit. Det är en positivt uppåtgående trend. Jag vill ha full gas framåt, det är kul att utvecklas. Lindeskolan är viktigt för Lindesberg. Det ska vara en bra skola!, poängterar Staffan.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Årets Drömjobbare redo att testa sina vingar
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.
Dramatisk biljakt fick sitt slut i Vedevåg
Under natten till måndag blev polisen i region Bergslagen kontaktade av polisen i region Mitt. Anledning var en pågående biljakt på E18 som ...