Bilprovningens helt nya anläggning har redan tagits i bruk, men det är faktiskt först på fredag som den officiella invigningen sker med pukor och trumpeter – och en traditionell ceremoni med bandklippning och lättare förtäring förstås. Men varför vänta en hel dag?
På torsdagsmorgonen följde vi med på en helt vanlig besiktning och lät testpiloten, i detta fall körskolelärare Roger Almgren, kommentera hur han upplevde den nya Bilprovningen.
Men först lite kortfattad information: Anläggningen är utrustad med 3 banor för personbilar, 1 för tunga lastbilar samt 1 för MC. På fastighetens utsida är informationen tydlig och lättöverskådlig. Här finns inte mycket att anmärka på egentligen, det skulle väl i så fall vara det något kylslagna vädret för dagen, men det kan inte beskyllas på Bilprovningen trots allt.
Väl inne i lokalerna så känns det väldigt mycket lugnare och ljusare än hur det såg ut förr hos Bilprovningen. Här råder inte längre något direkt oljud, eftersom avgastesterna inte längre sker inomhus så slipper man lyssna på en rad motorer som varvar i ens närhet. Detta innebär också att tiden med de enorma och långa avgasslangarna är förbi. Avgasprov sker numera på bakgården vid en station med plats för flera fordon samtidigt.
Anläggningen känns kanske något mindre på insidan än vad man hade förväntat sig, men inte på sådant sätt att det upplevs som trångt och rörigt – tvärtom faktiskt. Med flera banor jämte varandra så utnyttjas utrymmet maximalt och ger såväl kunden som besiktningsteknikerna armbågsutrymme och bra möjligheter att kommunicera.
Faktum är att man har strävat efter att skapa en lugnare miljö inte minst för att minska, eller snarare helt reducera, stress och oljud. Och vill inte kunden vara med vid sitt fordon finns också den så kallade ”rastplatsen” i lokalen där både kaffe och informationsbroschyrer finns att tillgå.
Åter till vår testpilot Roger Almgren: Dörren öppnas och Roger kör in bilen på en av banorna. Bilen hissas upp på kortbanelyften och besiktningen kan börja.
Med anledning av detta system så sker större delen av proceduren på samma plats med fordonet stilla. En effektivisering som naturligtvis innebär kortare väntetider för kunderna.
Helhetsintrycket verkar åtminstone imponerat en gnutta på vår testpilot.
-Jag tycker det var jättebra. Lokalerna är riktigt fina och allt är väldigt tydligt, sedan var det lätt att köra in på banan också. Det finns nog inte så mycket mer att tillägga, säger Roger.
Men visst finns det något att tillägga, för nu undrar alla om testbilen fick körförbud eller klarade sig genom besiktningen. Jodå, nog fick bilen grönt ljus att rulla vidare.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.