På måndagen kom den så, hybridbilen som är Lindesbergs kommun senaste drag för att skona miljön. Här ses Hasse Fagerström från Toyota överlämna den första bilen till kommunens upphandlare Magnus Nordkvist.-Jag som personligen gillar lite större motorer blev ganska överraskad av den här bilen trots att det är en hybrid. Den är väldigt trevlig att köra samtidigt som den är ett bra miljöval, som håller även för morgondagens betydligt strängare regelverk, säger Nordkvist.
Den nya Toyotahybriden ”Auris” har fallit Lindesbergs kommun i smaken. Idag levererades det första exemplaret och inom ett par års tid förväntas cirka hälften av kommunens bilpark, som innefattar cirka hundra fordon, att bestå av just denna modell av hybridbil. Måndagens leverans ses alltså lite som startskottet för kommunens miljösatsning och anpassning för morgondagens miljökrav vad gäller tjänstefordon.
-Den här hybriden ger betydligt lägre utsläpp, endast 89 gram per kilometer, och drar 0,38l/mil vid blandad körning. Den kommer alltså klara de framtida miljökrav som diskuteras inom EU just nu, säger Hasse Fagerström.
Dessa fakta kontra prislappen på strax över 200 000 kr, blev avgörande för kommunen när bilpoolen skall förnyas.
-Tidigare var det egentligen inte ekonomiskt försvarbart att köpa hybrider eftersom de var framtagna för andra behov än vad vi har inom kommunen, dessa var mer för den lite större familjen kan man säga. Den här nya modellen är dock något helt annat och det passar för vår bilpool, säger Nordkvist.
Kommunens bilpool skall ständigt förnyas, där blir en bil aldrig äldre än tre år. Under 2011 är det relativt få bilar som faller bort av ”hög ålder” men under nästkommande år kommer väldigt många bilar bytas ut.
Kortfattat kan sägas att en hybrid växlar mellan elmotor och bensinmotor beroende på körning. Elmotorn används i regel helt självständigt när man kör inom tätorten, dvs hastigheter under 60 km/h. Det är bara om man behöver bemästra en brant uppförsbacke som bensinmotorn ger en hjälpande hand vid stadskörning. Elmotorn laddas ständigt genom den energi som uppstår när bilen körs.
-När vi gör en större upphandling idag måste vi naturligtvis gardera oss mot morgondagens regelverk. Annars gör vi en väldigt dålig affär, säger Nordkvist.
Fotnot: Lindesbergs kommuns tjänstebilar avverkar cirka 240 000 mil per år sammantaget.
Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett tungt fordon på riksväg 68 på onsdagsmorgonen. Enligt uppgift skall lastbilen dessutom ha varit drabbad av en däckexplosion strax före omkörningen ägde rum.
– Här kan man verkligen ifrågasätta om chauffören verkligen är lämplig att vara ute i trafiken, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.
En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.