I början av november rapporterade LindeNytt om en rad missförhållanden vid ett äldreboende i Lindesberg. Problemen med bland annat stölder, dåligt bemötande och illa skött hygien var något som hade pågått under många år, trots tidigare anmälningar avseende samma brister. Nu har IVO avslutat sin utredning gällande den Lex Sarah-anmälan som låg till grund, men ytterligare en gjordes för knappt en vecka sedan. Även denna anmälan avser allvarliga missförhållanden vid samma kommunala äldreboende.
Den 22 december avslutade IVO ärendet gällande den Lex Sarah-anmälan som upprättades tidigare under hösten av Socialnämnden i Lindesberg efter att flertalet brister i verksamheten på Tallåsens äldreboende uppdagats. Bland annat handlade det om brister i hygientvätt och nagelvård av de äldre, samt brister i den palliativa vården, vård i livets slutskede.
Kommunens utredning visade bland annat att det fanns totalt 16 ärenden gällande klagomål eller Lex Sarah upprättade sedan 2016, av dessa var 11 Lex Sarah och fem klagomål. Utredningen visade att ärendet var komplext och bestående av många olika delar, där saker har fått pågå under en lång tid, där det har varit bristfälligt systematiskt kvalitetsarbete, brist på respekt och förståelse för kollegor och de boende samt brister i introduktion av vikarier och nyanställda.
IVO beslutade efter utredning att inga vidare åtgärder var nödvändiga, då man var nöjda med kommunens arbete där man tagit fram en åtgärdsplan om 18 punkter för att förhindra att liknande situationer inträffar igen.
Så sent som 2019 gjordes en åtgärdsplan som därefter inte följdes, hur kan man säkerställa att denna följs?
– Det finns specificerat när den ska vara klar, och den ska även redovisas för nämnden, så det är mer specifikt den här gången med vem som har ansvar för vad, säger Jessica Öhlund, verksamhetschef inom vård och omsorg.
Dock gjordes en ny Lex Sarah-anmälan så sent som den 20 december, alltså två dagar innan det förra ärendet avslutades. Även den här gången gällde det äldreboendet Tallåsen, där en anställd ska ha utövat våld mot boende.
Enligt anmälan ska en boende hållits fast av en anställd, trots att personen skrikit ”släpp mig”, och sedan fått ta emot slag mot armar och händer från den anställde. Händelsen fortsätter sedan inne på den boendes rum, där den anställde går in och låser dörren bakom sig, och ett vittne uppger att de båda skriker åt varandra.
Vid ett annat tillfälle ska samma personal lägga en av de boende, då denne griper tag i den anställdes tröja. Den anställde delar då ut slag mot personens armar och händer. Den boende hamnar snett i sängen varpå personalen slänger upp personens ben så fort och hårt att den boende slår huvudet i sänggaveln. Sänggrinden dras upp trots att den inte ska det och man placerar heller inte ut någon fallmatta.
Två anställda stängdes tillfälligt av efter händelsen, men är nu åter i arbete.
– Två personer blev avstängda i drygt en vecka, men är nu åter. Jag kan dock inte svara på om de är tillbaka på samma avdelning eller på väg någon annanstans. Jag vill också understryka att utredningen pågår fortfarande och är inte klar, säger Öhlund.