Folkpartiets Nyamko Sabuni vill se att svenska folket tar sig tid att äta lunch i lugn och ro. Detta efter att antalet sjukskrivningar ökar i landet. Samma tendens har setts i Lindesbergs kommun under de senaste åren. En tämligen osund arbetsplats, om man ska tolka antalet sjukdagar, där sjukskrivningarna år för år eskalerat till rent utsagt sjuka siffror. Arbetslivsminister Hans Karlsson presenterade för en kort tid sedan en utredning som ska minska antalet sjukskrivningar samt hjälpa de långtidssjuka tillbaka till arbetslivet.
Nyamko Sabuni tycker dock att alldeles för lite fokuseras på det förebyggande arbetet. Hon tycker nu att folk ska ha tid att ta en rast i arbetet. -En riktig lunchrast är oerhört viktigt, säger hon i en radiointervju med Radio Örebro. Sjukskrivningarna kan delvis skyllas på folkets osunda lunchvanor, då inte med valet av näringsintag som riktmärke – enbart bör tilläggas. Snarare är det att man inte har tid att ta en ordentlig lunch, då man kan slå sig till ro med arbetskamrater och äta en riktig lunch och vila ett slag.
Även Lindesbergs kommuns personalchef Eva Wahlsten deltog i denna intervju och höll med Nyamko om att problemet med lunchslarvet till viss del kan relateras till folks ohälsa. –Det är en rättighet att ta en rast och vi försöker ordna det på våra arbetsplatser för att detta ska kunna efterföljas, sade Eva. Nyamko Sabuni kommer nu lägga fram ett förslag där lunchrasterna kommer att synas under lupp. En kvart med ett par mackor och en kaffe är inget acceptabelt leverne, menar hon.
Antalet sjukdagar inom kommunens verksamheter år för år:
1998 – 17,3 sjukdagar
1999 – 26,4 sjukdagar
2000 – 35,1 sjukdagar
2001 – 43,5 sjukdagar
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.