På polisstationen sker det just nu förändringar. Sedan i måndags har stationen och Lokalpolisområde Lindesberg en ny chef – Robert Haslinger – efter Thomas Jäderqvist, som har fått en ny chefstjänst i Karlskoga. Robert kommer närmast från Örebropolisens Grova brott-grupp, vilken han också var chef för.- Det är mycket nytt och spännande, kommenterar den nye chefen.
Robert kommer ursprungligen från Örebro men har flyttat runt under åren. Han har jobbat inom polisen sedan 1990 och gjorde sina första år i yttertjänst i Stockholm. Han har bland annat i sitt yrke också figurerat utomlands i olika länder, däribland Afghanistan, men även varit hos lokalpolisen i Hallsberg. Inom utredningsverksamhet har han arbetat de senaste tjugo åren, nu senast som chef för Grova brott-gruppen (innan årsskiftet gick det under namnet Grova brott-roteln), Örebropolisen, men också ställföreträdande chef för utredningssektionen, det vill säga, gamla länskrim.
– Vårt område här är nytt för mig även om vi haft en del ärenden i området, där styrs man av brott så då hade vi ansvar även för Lindesberg och runtomkring, men då handlade det om specifika brottsutredningar, säger Robert.
Robert gjorde sin första dag på Lindesbergs polisstation i måndags och på hans kontor står fortfarande flertalet kartonger ouppackade. Han konstaterar att man får ta en sak i taget. Givetvis tar det sin lilla tid att komma in i allt det nya. Robert fortsätter:
– Det är mycket nytt och spännande. Det är inte bara nytt för mig, det är ju faktiskt nytt för alla. Men det är ett trevligt gäng här, det är det intryck som jag har fått. Det är bra stämning, så det känns väldigt bra. Men det är väldigt mycket att ta in nu, mycket information att ta in på kortast möjliga tid.
Robert berättar vidare att man framöver, med start efter sommaren och semesterperioder, vill och ska i största möjliga mån, arbeta närmare allmänheten.
– Vi ska försöka närma oss medborgarna och lyssna in allmänheten, höra deras synpunkter och vad de upplever för problem i deras område. Vi har begränsade resurser i området, de flesta är uppbokade på måste-grejer. Men vi har en liten resurs att ha till egeninitierad verksamhet. I den delen vill vi få till bättre kommunikation med samhället, det kompletterar vår egen bild.
– Vi tänker även mer direkt med folk på stan, föreningar och ideella organisationer. Jag vill inte bygga upp falska förhoppningar men det vi kan ska vi lyssna in, förklarar Haslinger.
Det är stora förändringar som nu sker för Robert. Han kommer från en helt annan verksamhet och byter dessutom geografiskt område. Men han ser positivt på sin nya roll och det lyser klart och genuint igenom när han till sist säger:
– Det känns som en rolig utmaning, det blir helt nya grejer. Det blir en personlig utveckling!
Barn- och utbildningsnämndens utredning gällande flytt av Vedevågsskolans årskurs 4-5 har rört upp starka känslor. Under torsdagskvällen samlades engagerade ortsbor för att diskutera tillsammans med politiker om hur framtiden ser ut.
– Jag vill gråta när jag tänker på det här, säger Magglie Malaboeuf med tårar i ögonen.
De finns många olika typer av fotografering och en av dessa är närbildsfotografering – att fotografera ett motiv på nära håll. Ibland så nära att objektivet kommer i kontakt med motivet. Man kan antingen fotografera under kontrollerande former och då vanligtvis inomhus med korrekt ljussättning och ingen stress eller så kan man fotografera under mindre kontrollerande former – och det är precis det jag gör.
Julbelysningen i träden längs Kristinavägen uteblev förra året, då man hade upptäckt att dessa gått hårt åt av tidens tand, samt att träden tagit skada av dem. Nu kommer man att plocka ner ljusslingorna, men inga nya sätts upp, åtminstone inte i år.
– Det blir julbelysning, även om man kanske hade önskat mer, men vi gör det vi kan med de resurser vi har, säger nämndens vice ordförande Conny Ärlerud (M).
REPLIK: Svar till Anders Hedlund, Storå. Som tidigare informerats så gavs möjligheten till en hyressänkning av förvaltningslokaler till största delen på grund av flytten av äldreboenden från LIBO till FALAB, från ett bolag med avkastningskrav till ett bolag som förhåller sig till självkostnadsprincipen.
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunen gör ett underskott på 100 miljoner. Under ca 20 års tid lämnade vi överskott. Senaste överskottet var drygt 90 miljoner kronor. Bland annat beroende på Socialdemokratiska regeringar har vi klarat oss bra men också genom att bygga reserver. S-regeringen kompenserade oss för att vi är en kommun med många äldre och allt färre i arbetsför ålder och till exempel för ökade kostnader under pandemin, äldrelyftet, pengar till barns sommar m.m.
När man är ute och fotograferar så är det lätt att man endast stannar upp vid de där självklara motiven. Säg exempelvis att jag får se en fin fågel. De första många skulle tänka är nog att just ta ett kort på bara fågeln. Jag har under de senaste åren börjat tänka annorlunda.
Socialnämnden går mot ett minusresultat på 77 miljoner kronor, samtidigt undrar anställda inom verksamheten vart alla pengar egentligen tar vägen. Nämndens ordförande, Jari Mehtäläinen (SD) ger sin förklaring till varför läget ser ut som det gör.
– Tittar man på nettokostnaderna så driver vi verksamheten på mindre pengar än det borde kosta, med jämförbara kommuner, samtidigt som skolan kostar mer än den borde, säger han.
Denna vecka ska jag slå ljus på jakten efter århundradets komet: C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS.