Nyheter från förr

Linde Bergslags sexmän år 1792Kungl. Maj:ts instruktion för hur sexmännen skall utföra sitt arbete i skogarna.

År 1792, den 2 mars hölls ett möte på Ramsbergs Gästgivaregård (Laga Bergstinget med Linde och Ramsbergs bergslager). Mötesdeltagarna tyckte att inget förtjänade mer uppmärksamhet än skogarnas vård. Kungl. Majt. hade tidigare, år 1741 skrivit ett brev till Rikets bergskollegium om uppsyningsmännens tillsättande och nu ville man bidraga till noga efterlevnad. Huvudorsaken med dessa uppsyningsmän hade egentligen varit att få närmare insyn i svedningar, inlagor och hyggen. Nu hade emellertid skogarna försvagas genom för starka hemmansdelningar, och anläggande av torp på ställen som var direkt skadliga för skogen. Man ville nu lämna en utförlig instruktion för hur de utsedda sexmännen skulle utföra sitt arbete. Utsyningsmännen- eller sexmännen som de också kallades, skulle åtaga sig var sin trakt, eller vissa hyttelag eller byar.

De i trakten utsedda sexmännen var:
Sexman Bengt Tengman vid Grimsö som blev uppsyningsman över övre trakten av Ramsbergs socken eller Grimsö Hyttelag vid Resta By.
Sexman Erik Ersson i Östra Löa, som blev uppsyningsman över Löa Hyttelag och Ramsbergsskogen, samt Trekantens allmänning.
Sexman Daniel Ersson i Jönshyttan, blev uppsyningsman över Kårberget, Nederhyttan, Gränshyttan, Danshyttan och Nybergets skogar, samt Vasselhyttan, Jönshyttan och Ingelshyttan
Sexman Hindrik Lindmark i Fornaboda, blev uppsyningsman över Guldsmedshyttan, Reboda, Garphyttan, Uskaboda, Snuggan, Fornaboda och Hafta.
Sexman Petter Nilsson uti Lindesby, blev uppsyningsman över Torphyttan, Siggeboda, Siggebohyttan, Munkhyttan och Fanthyttan.
Sexman Anders Andersson i Björkhyttan, blev uppsyningsman över Björka samt Andershemman vid Björkhyttan.
Sexman Erik Eriksson i Björkhyttan, blev uppsyningsman över Gusselhyttan och Gusselby vid Aspa.

Deras arbete skulle i huvudsak bland annat bestå i att:
– Komma med goda råd för att förekomma delningar av hemman och anläggande av nya torp på sådana ställen där det var svårt för flera att livnära sig på jorden.

– Informera om Bergsdomstolens tillstånd för att bygga upp nya torp.

– Anmäla om åboerna misshushållade med skogen på något sätt.

– Innan skog fälldes, skulle åboerna tala med sexmannen, för att denne tillsammans med förståndig granne besiktigade skogen för att utröna om svedning kunde ske utan markens skadande. Sexmannen var skyldig att lämna ett besiktningsprotokoll om vem mer än han själv var närvarande vid besiktningen. Sedan var det upp till Domstolen att avgöra om svedning skulle tillåtas eller ej. Om man tillät svedning skulle uppsyningsmännen hålla ett vakande öga på området.

– Om intagor av utmarken skulle göras, skulle också uppsyningsmannen kallas,även här med en god granne för att besiktiga området. Första tingsdagen skulle lämnas en noga beskrivning av platsen, varvid man fick vänta på domstolens svar innan något inhägnades.

– Uppsyningsmännen fick utan vidare order utsyna timmerhyggen för eget behov. De skulle upprätta en förteckning på alla sådana områden och lämna in första tingsdagen. Det här gjordes för att i händelse timret skulle avyttras, skulle det prövas noga om det kunde göras utan att hemmanet eller skogens bestånd skadades.
– Vid vårdslöshet, skulle någon av de närmaste varande uppsyningsmännen tillkallas, och de skulle då gemensamt med gårds eller byagranne skriva till domstolen. Större utsynande skulle sexmännen inte befatta sig med.

Källa: F d domänverkets arkiv i Kloten , Klotens Bruks handlingar.
Tolkat av Anita Johnsson

LindeNytt tackar Anita för vårt första historiska reportage.

Publicerad 15 november 2001 klockan 09:43

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Camilla Lagerman

Planerade morddåd på skola – döms till rättspsykiatrisk vård

Den 20-årige man som den 22 december 2023 greps i anslutning till Lindesberg arena, misstänkt för bland annat förberedelse till mord dömdes under måndagen vid Örebro Tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

26 februari 2024 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsJari Mehtäläinen (SD) ordförande i socialnämnden. Foto: Camilla Lagerman/Fredrik Norman

Matlådor inte längre ett alternativ vid nya biståndsansökningar

I november 2021 lade Socialnämnden i Lindesberg fram ett förslag om att öka avgiften på matlådor levererade av hemtjänsten. Förslaget möttes av skarp kritik och kommunen fick senare i backa i frågan. Nu har nämnden fattat ett beslut där matlådorna istället tas bort helt för alla vårdtagare som inte har behov av specialkost. Detta gäller dock inte de som redan blivit beviljade.

26 februari 2024 klockan 11:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindlövens drömmar om semifinal lever

Det blev en tuff norrlandsturné för Lindlöven där man inleder med en stor förlust mot Boden för att dagen därefter...

bildspel LIF Lindesberg utklassar serierivalen

Med en placering i botten av tabellen så hade LIF Lindesberg kniven mot strupen inför söndagens mycket viktiga match. ...

Hemtjänstpersonal testades för droger – nu får polisen kritik

Under torsdagsförmiddagen stoppade en polispatrull ett fordon i utkanten av centrala ...

Arkivbild

3800 biljetter sålda – nu öppnar Harmoni för fler läktarplatser

Biljettförsäljningen till årets Caprice med Manskören Harmoni, har skett med sådan fart att man nu kommer att släppa fler platser till kvällsföreställningen. Detta meddelar Roland Hellsing, Harmoni.

23 februari 2024 klockan 13:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bengt Storbacka (S) och Magnus Storm (C). Arkivfoto: Camilla Lagerman

Är ekonomin som LPO påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Det är så klart smickrande att LPO i stort tycker som oppositionen vad gäller besparingarna på Lindeskolan, men att säga att den förra majoriteten lämnat över en svag ekonomi, där vi inte satt undan pengar till sämre tider och satt oss i den här ekonomiska situationen stämmer inte alls.

23 februari 2024 klockan 11:13 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Beredskapssjukhus finns i Lindesberg
INSÄNDARE/DEBATT: Alltsedan Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i januari i år har det varnats för att Sverige utsätts för ett allt ...
23 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Ny statistik: Lägsta barnafödandet på 17 år
Ny statistik från SCB visar att antalet nyfödda fortsätter att minska i Sverige och så även i Lindesbergs kommun. Under 2023 föddes 197 levande ...
22 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Förlängd åtalstid för häktad Lindetrio
De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för synnerligen grov misshandel och grovt hemfridsbrott, omhäktades ...
22 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vilken hjälte! Jonathan Frykholm stod emot samtliga 47 skott från Väsby och höll därmed nollan. Det tappra jobbet gav Lindlöven tre mycket viktiga poäng till tabellen. Foto: Hasse Persson

bildspel Hamburgare och tvåmålsseger i Lindehov

När restaurangkedjan Brödernas lag, Väsby IK HK, gästade Lindehov så käkades det hamburgare på läktaren. Som en rolig pik på Väsbys nya partner för säsongen, så hade Lindlöven egna hamburgare till pangpriser. En lyckad förtäring för föreningen som även fick en lyckad onsdagskväll på isen, där Lindlöven höll sig lugna och kontrollerade Väsbys 47 målförsök.

21 februari 2024 klockan 23:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Med den agrivoltaiska tekniken går det att kombinera solpark och jordbruk. Foto: Linde Energi

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom Linde Energi och det privata företaget Solisten David Larsson AB, lyckats knipa dubbla nomineringar till de prestigefyllda utmärkelserna.
– Det är jätteroligt att av de totalt 16 nominerade i Sverige på kategorierna mark och byggnad, så går två av dem till Lindesberg. Det känns som att det säger någonting om att vi ligger lite i framkant på det här området i Lindesberg, säger Simon Tullstedt, marknads- och kommunikationschef på Linde Energi.

21 februari 2024 klockan 20:46 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lokala judotalanger uttagna till landslagets grupper

Svenska judoförbundets landslagsorganisation uppdaterade nyligen sina listor över de aktiva som blivit ...

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Attention varnar – unga med diagnoser drabbas när estetprogrammet tas bort

INSÄNDARE/DEBATT: Flera reportage och insändare har den senaste tiden handlat...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Laddat för aktiviteter på sportlovet

Nästa vecka är det dags för sportlov för skolbarn och ungdomar i Lindesbergs kommun och som vanligt anordnas en hel del av roliga aktiviteter på hemmaplan. Vad sägs om att gå på en käpphästfest, bygga ett slott eller kanske ”gejma loss” i bibblans TV-spelsutmaning? Detta och många fler roligheter serveras från 19-25 februari.

16 februari 2024 klockan 13:08 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

SMHI varnar för plötslig ishalka

Under fredagskvällen och in på lördagsdygnet råder risk för plötslig ishalka i norra länsdelen. Detta varnar SMHI för.

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan...

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare - i form av mjukisdjur. ...

Insändare: Beslut ska grunda sig på fakta

INSÄNDARE/DEBATT: Beslut skall grunda sig på fakta inte på antaganden eller vad man vill tro. Att lämna ut ...

Alice och Ellen, två av estetiska programmets blivande poliser

INSÄNDARE/DEBATT: Vi är två elever från estetiska programmet på Lindeskolan som nu studerar ...

Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Moderaterna Lindesberg/Fredrik Norman

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att vård- och omsorgsprogrammet pausas från och med hösten 2024, samtidigt inväntar man sökunderlaget för estetiska programmet för att kunna avgöra dess framtid. Under nästa sammanträde i mars ska man även fatta beslut gällande ”tunga fordon”, då man nu ska utreda om det går att rädda.
– Det är ett otroligt svårt ekonomiskt läge, det säger man ju alltid kan man tycka, men det är verkligen extremt dåligt, säger Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

13 februari 2024 klockan 12:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kristdemokraternas syn på Lindeskolans besparingskrav
INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna Lindesberg är måna om att Lindesbergs kommun har en kvalitativ gymnasieskola. Den ska vara attraktiv för både...
13 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hur var det nu igen med det politiska modet?
INSÄNDARE/DEBATT: På Barn och utbildningsnämnd den 12 januari pratades det mycket om de strukturförändringar som behöver göras på Lindeskolan ...
13 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Barnens Vasalopp i bilder
Under optimala förhållande gick starten för den populära miniklassikern Barnens Vasalopp i Fritidsbyn under söndagen. Det var omkring 40 barn i...
12 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-12

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-09

2024-02-09

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-08

2024-02-07

2024-02-07

2024-02-07

2024-02-06

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-02-27 05:51