Igår kunde LindeNytt rapportera att ett politiskt beslut att spara 300 000 kronor årligen genom att dra in den så kallade kompletteringstrafiken, har fått skarp kritik från de direkt berörda och deras anhöriga. Nu har politikerna backat och givit en kontraorder som innebär att turerna tillsvidare kan fortsätta som vanligt.
Från och med 1 mars i år skulle kompletteringstrafiken inte längre finansieras av Lindesbergs kommun. I praktiken skulle det innebära att möjligheten för äldre invånare, som bor på platser dit kollektivtrafiken inte når, inte längre skulle ha samma möjligheter att ta sig till stan för att uträtta viktiga ärenden.
Det handlar om totalt 19 personer som berörs. Dessa, och deras anhöriga, blev mycket oroliga för framtiden när de fick kännedom om beslutet och dess innebörd.
– Jag har fått flera telefonsamtal från oroliga och jag förstår deras oro mycket väl, förklarar socialnämndens ordförande Irja Gustavsson, som påpekar att hon själv blev lika överraskad när det stod klart att turerna skulle upphöra.
– Jag har helt enkelt varit för dåligt påläst och kände inte till att besparingen som gjordes på avdelningen Näringsliv och utveckling skulle innebära att kompletteringstrafiken upphörde. Det måste jag erkänna, säger Irja.
Beslutet att spara 300 000 kronor på avdelningen var inte punktat på just kompletteringstrafiken.
– Men i praktiken blev det tyvärr så, säger kommunalrådet Anders Ceder. Därför lyfte vi frågan direkt och gav en kontraorder på tidigare beslut. Vi har gett kommunchefen i uppdrag att informera Näringsliv och utveckling att turerna skall fortsätta som vanligt tillsvidare, säger Anders Ceder.
Lindesbergs kommun vill dock fortfarande inte att kompletteringstrafiken skall finansieras utanför de ramar man redan betalar till Länstrafiken. Kompletteringstrafiken är en extrakostnad utöver den ordinarie.
– Ungefär hälften av kommunerna i länet betalar extra för dessa turer. Vi kommer att ta fram ett bättre underlag samt återuppta diskussionerna med Länstrafiken för att finna en bättre lösning än den vi har idag. Oavsett hur det går kommer vi låta turerna gå, för det är en väldigt liten kostnad räknat per person som nyttjar servicen och den är mycket viktig för dem, säger Anders Ceder.
Irja Gustavsson menar att kompletteringstrafiken är viktig ur ett socialt perspektiv också.
– Den sociala gemenskapen turerna innebär är också väldigt viktig. Vissa åker ju i grupp och får chansen att träffas och umgås och det är mycket värt för dem, avslutar Irja.
I helgen hölls Judo-SM i Eriksdalshallen i Stockholm, där Frövi judo hade 27 anmälda starter. Resultatet blev ett strålande sådant, med hela 17 medaljer – 6 guld, 6 silver och 5 brons.
– Man kan inte vara annat än nöjd, de gjorde det bra. Vi känner att vi har jättebra stöttning hemifrån kommunen och då är det väldigt roligt att kunna leverera, säger Björn Nyberg till LindeNytt.
Under lördagen var det premiär för matmarknaden ”Pop-up en trappa upp” i centrala Lindesberg. Så fort dörrarna slogs upp klockan 10, började besökarna att strömma in och snabbt fyllde ett härligt sorl såväl den övre som nedre våningen i Nya Snickerifabriken.
– Vi är jättenöjda, det har varit mycket folk sedan öppning både här nere i Cirkulärbutiken och uppe på matmarknaden, säger Matilda Persson delägare av Nya Snickerifabriken.
Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ett antal lektionstimmar har elever fått i uppdrag att arbeta med innovationer, för att sedan presentera en idé för en jury, där en vinnande grupp utsågs. Årets vinnande bidrag blev ett förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolorna, något som juryn nappade på.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, berättar Leif Lundell tf kommunikationsansvarig på Linde energi.
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med en inflation som raderat ut de senaste årens löneutveckling.
Frövi judos mycket lovande talang, Ida Eriksson, knep ett brons vid helgens Grand Prix i portugisiska Almada. Bronspengen är 24-åringens första medalj på världstouren, något som onekligen bådar gott inför framtiden.
Efter att cirkulärbutiken i Nya Snickerifabriken fått en kanonstart breddar ägarduon Rebecca Persson och Matilda Persson nu verksamheten till glädje för alla matälskare. Man gör nämligen en satsning på att lyfta fram det lokala mathantverket med en matmarknad på övervåningen – Pop-up en trappa upp.
– Vi har pratat om att göra det här ända sedan vi öppnade i oktober eftersom vi båda tycker det är intressant, det finns så mycket producenter i vårt område, förklarar de när LindeNytt kommer på besök.
På dagen 78 år efter att koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriats, genomfördes på fredagskvällen en minneskonsert i Lindeskolans aula. En kväll för att minnas alla de människor vars liv tog slut i nazisternas gaskammare, men också för att aldrig glömma det som hänt, så det aldrig sker igen.
– Tyvärr är det inte så många överlevare kvar livet, men många av deras barn och barnbarn berättar nu deras historia, för så länge vi minns lever deras minne, sade Lillemor Bodman (M) under sitt invigningstal.
En förskola i Frövi håller stängt på tisdagen på grund av ett inbrott som upptäcktes vid sextiden på morgonen. Enligt polisen skall det förutom konstaterat tillgrepp ha blivit rejält tillrört i lokalerna. Gärningsmännen har dessutom skadat en elcentral så att elen har slagits ut.