Enligt ett nytt sparförslag, som presenterades av sjukvårdsdirektör Jonas Claesson under fredagsmorgonen, ska den akuta kirurgin, samt specialistmottagningar såsom öron och ögon vid Lindesbergs lasarett flyttas till USÖ. Detta för att bland annat möta det sparkrav som regionen fått till sig, där hela 414 miljoner behöver hämtas in.
– En av de viktigaste orsakerna till att vi vill förändra upplägget för Lindesberg och ta bort den akuta kirurgin, är att det är extremt svårt att försörja med kirurger på jourlinjesidan, så det handlar inte bara om pengar, säger sjukvårdsdirektör Jonas Claesson.
Så sent som i augusti 2022 träffades Peter Larsson, Per Sander, Ola Hedblad, Bengt Storbacka, Reidar Johansson och Andreas Svahn för att ta ett gemensamt handslag för ett bra uppföljningsarbete efter återöppnandet av jourlinjerna vid akutmottagningen i Lindesberg.
Knappt ett år senare presenterar sjukvårdsdirektör Jonas Claesson ett sparförslag, som innebär att jourlinjen för kirurgi återigen försvinner från Lindesbergs lasarett.
– Det positiva är att vi vill göra mer verksamhet på Lindesbergs lasarett, mera planerad verksamhet, framförallt kirurgi, ortopedi, men även medicin, specialiserad intern medicin. Man kan också lägga ett större uppdrag för utbildning och forskning, framförallt inom medicin i Lindesberg. Det blir dock på bekostnad av att man inte kommer göra akut kirurgi på Lindesbergs lasarett, utan enbart planerad. Man kommer inte heller ta emot patienter som söker för kirurgiska problem vid akutmottagningen, utan vi kommer ha en medicinsk akutmottagning enligt förslaget, säger Claesson.
Jourlinjen för kirurgi är dock inte den enda verksamheten som får flytta om förslaget antas av Hälso- och sjukvårdsnämnden, specialistmottagningar som öron, ögon och gyn ligger nämligen också i farozonen.
– Specialistmottagningarna, de som är hyrläkarberoende både på Karlskoga och Lindesberg, vilket huvudsakligen är ögon och öron, de kan vi tjäna pengar på att centralisera. Sedan kommer vi titta på alla specialistmottagningar ur perspektivet att det är dyrt att dubblera uppsättningar av utrustning och lokaler för sådant som man gör väldigt sällan, förklarar Claesson.
Claesson är dock noga med att poängtera att detta fortfarande är ett förslag, som sedan ska utredas för att se vilka effekter det kan ha på ekonomin, patientsäkerheten och arbetsmiljön.
– En av de viktigaste orsakerna till att vi vill förändra upplägget för Lindesberg och ta bort den akuta kirurgin, är att det är extremt svårt att försörja med kirurger på jourlinjesidan, så det handlar inte bara om pengar. I den lösning vi har nu måste vi i princip använda hyrläkare eller motsvarande för att kunna lösa en kirurgjourkedja med någon form av kvalitet, och då handlar det om många miljoner, säger Jonas Claesson.
Den 19 oktober ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut i ärendet, och om det godkänns kan det träda i kraft tidigast under våren 2024.