Höjda bensin- och dieselkostnader, och som inte det vore nog vill man även höja fordonsskatten. Ja, det är melodin Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu spelar för landets alla bilister. Och refrängen är tydlig. De som redan har det knapert med ekonomin blir förslagets stora förlorare – och värst drabbas pendlare.
Motormännens Riksförbund ryter ifrån – precis som alla bilister vars vardag innebär flera mils pendlande till och från sitt arbete. Att regeringen går på Miljöpartiets linje, att höja bensinen med 25 öre litern och dieseln med 30 öre samt höjd fordonsskatt, är bedrövligt, menar Motormännens presschef Tomas Nilsson. Och han är inte ensam om att tycka så. Inför höstens budgetförhandlingar överlämnades drygt 6500 namnunderskrifter från upprörda bilister till regeringen. Men dessa verkar inte haft någon som helst effekt.
Slår hårt mot småsamhällen
Förslaget att belasta fordonsägare ytterligare kommer även som ett slag i ansiktet på ett annat plan. Befolknings- och företagsutvecklingen på mindre orter och samhällen.
Roger Almgren, som bor i Kopparberg men arbetar i Lindesberg, är en av de som dagligen åker många mil för att komma till arbetet.
-Det är naturligtvis inte bra, varken ekonomiskt sett för oss som åker mycket om dagarna, men även i perspektiv till hur utvecklingen ser ut på de mindre orterna som vi pendlar ifrån, säger Roger.
Han är övertygad om att det enbart får effekten att fler väljer att flytta och därmed blir resultatet av ett sådant här förslag inte bara katastrofalt för den privata ekonomin.
-Man ser ju hur utvecklingen ser ut idag, och är det så att man inte längre har råd att pendla så är alternativet inget annat än att flytta närmare sitt arbete, förklarar Roger Almgren.
Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.
Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, nu när kirurgi/ortopedi/urologi sedan oktober 2020 blivit nedlagt på sen kväll och nattetid. Trygghet är för oss äldre är mycket viktigt. Därför är vi som pensionärsorganisation bekymrade.