Det var stor uppslutning och en rejäl debatt, när eleverna på Handels- och administrationsprogrammet på Lindeskolan ordnade möte med politiker, handelns företrädare och andra intresserade på onsdagskvällen.Eleverna har gjort en marknadsundersökning som visade att ungdomar och unga vuxna i Lindesberg väldigt ofta handlar i Örebro och inte på hemmaplan. Huvudfrågan för debatten var – hur ska vi ändra på det?
Det presenterades många analyser om varför det är så och vad man kan göra åt det. Mötet mynnade ut i att det behövs en mötesplats för ungdomar, så att de stannar, och troligen också handlar, i Lindesberg.
Linda Svahn, socialdemokratisk ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, bjöd in ungdomarna till ett möte redan nästa vecka. Då kommer säkerligen behovet av en fritidsgård – en samlingspunkt för de äldre ungdomarna att diskuteras.
– Ser man inte behovet, när 40 ungdomar hänger ute i kylan parkeringsplatsen utanför Lidl, undrade Ahmad Entezar, en av de elever som hade ordnat debatten.
Eleverna hade bjudit in till den här debatten efter den marknadsundersökning de gjort på uppdrag av köpmännen i Linde City. De fick 639 enkätsvar. Eleverna reagerade på att köptroheten mot butikerna i Lindesberg – ffa bland de unga – inte är så stor. Det gäller särskilt kläder, skor och prylar för hemmet och för sport. De åker till Örebro.
My Eman, elev på Lindeskolan. Foto: Hans Andersson
Minst hälften av de tillfrågade ungdomarna och unga vuxna kollade inte ens utbudet i Lindesberg, innan de åkte från stan för att handla kläder och skor på andra ställen. De unga eleverna, som deltog i debatten, hade sin förklaring:
– Vi vill att det händer saker runt där vi är. Det finns ingen rörelse i Lindesberg. Jag åker till Tegelbruket i Örebro, säger My Eman. Och Ahmad Entezar berättar att han åker till fritidsgården i Nora. Där finns det fritidsledare och där har man verksamhet som passar:
– Vi behöver en mötesplats för 16 – 20-åringar, en plats där det finns något att göra, att mötas och då handlar vi också i de affärer som finns, säger han.
Han tyckte under debatten att Lindesberg först ska satsa på den handel som finns i centrum, innan man tar ställning till ett nytt stort galleriacentrum i norra delen av centrum. Den frågan togs upp av kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (s), som också betonade att kommunen måste bygga bostäder, för att locka hit invånare och skapa underlag för handel.
När det gäller en mötesplats för unga lindesbergare, så framhöll han Löa som ett gott exempel:
– De kräver inte saker. De kommer till kommunen, när de får problem, för att få hjälp med det.
Anette Jacobsson, Anne Resare och Fredrik Nordmark. Foto: Hans Andersson
Och nu kommer ungdomarna i centrala Lindesberg till politikerna nästa vecka för att prata om en mötesplats. Fredrik Nordmark, lärare på Lindeskolan, menade att de olika parterna inte kan peka på varandra och säga att andra ska fixa det här. Kommunen måste dra sitt strå till stacken. På mötet pekades också på andra goda krafter som kan bidra till en positiv utveckling i Lindesberg. Det som görs vid Hillstreet för ungdomarna framhölls som ett gott exempel.
Hur ska man då göra för att få fart på handeln i Lindesberg – både bland de yngre och andra? Det fördes fram flera analyser för varför det ser ut som det gör – med tomma butikslokaler och shoppingresor till Örebro och andra orter. Förslag till lösningar var också flera.
– Ändra attityden och säg inte att det är bättre i Nora, menade Anders Ceder. På andra orter norr om Lindesberg tycker de att det är ett bra utbud här, vittnade Linda Svahn, som är inflyttad hit, vi måste få flera nära korttidsparkeringar vid butikerna, som det är nu förlorar vi mycket pengar, sa Anette Jacobsson, medan andra framhöll insatser för att locka hit fler turister.
Marknadsundersökningen visade att de flesta handlar maten i Lindesberg och flertalet går också på café och restaurang här. När det gäller sport/fritid och hemutrustning är det ganska jämnt mellan Lindesberg och Örebro och när det gäller kläder och skor, är det Örebro som gäller.
– Vi tycker att det ska finnas större klädbutiker, då de flesta åldersgrupper faktiskt har efterfrågat det, skriver eleverna i en kommentar till marknadsundersökningen. De rekommenderar också fler sportbutiker och att det görs en särskild marknadsundersökning för kläder och skor.