Ahmad Entezar ledde debatten där Linda Svahn, Barn- och utbildningsnämnden, och Lars Hellsten, Audio Video, deltog.

”Öka pulsen i Linde – då stannar ungdomarna!”

Det var stor uppslutning och en rejäl debatt, när eleverna på Handels- och administrationsprogrammet på Lindeskolan  ordnade möte med politiker, handelns företrädare och andra intresserade på onsdagskvällen.Eleverna har gjort en marknadsundersökning som visade att ungdomar och unga vuxna i Lindesberg väldigt ofta handlar i Örebro och inte på hemmaplan. Huvudfrågan för debatten var – hur ska vi ändra på det?

Det presenterades många analyser om varför det är så och vad man kan göra åt det. Mötet mynnade ut i att det behövs en mötesplats för ungdomar, så att de stannar, och troligen också handlar, i Lindesberg.
 
Linda Svahn, socialdemokratisk ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, bjöd in ungdomarna till ett möte redan nästa vecka. Då kommer säkerligen behovet av en fritidsgård – en samlingspunkt för de äldre ungdomarna att diskuteras.
 
– Ser man inte behovet, när 40 ungdomar hänger ute i kylan parkeringsplatsen utanför Lidl, undrade Ahmad Entezar, en av de elever som hade ordnat debatten.

Eleverna hade bjudit in till den här  debatten efter den marknadsundersökning de gjort på uppdrag av köpmännen i Linde City. De fick 639 enkätsvar. Eleverna reagerade på att köptroheten mot butikerna i Lindesberg – ffa bland de unga –  inte är så stor. Det gäller särskilt kläder, skor och prylar för hemmet och för sport. De åker till Örebro.


My Eman, elev på Lindeskolan. Foto: Hans Andersson
 
Minst hälften av de tillfrågade ungdomarna och unga vuxna kollade inte ens utbudet i Lindesberg, innan de åkte från stan för att handla kläder och skor på andra ställen. De unga eleverna,  som deltog i debatten, hade sin förklaring:
– Vi vill att det händer saker runt där vi är. Det finns ingen rörelse i Lindesberg. Jag åker till Tegelbruket i Örebro, säger My Eman. Och Ahmad Entezar berättar att han åker till fritidsgården i Nora. Där finns det fritidsledare och där har man verksamhet som passar:
 
– Vi behöver en mötesplats för 16 – 20-åringar, en plats där det finns något att göra, att mötas och då handlar vi också i de affärer som finns, säger han.
 
Han tyckte under debatten att Lindesberg först ska satsa på den handel som finns i centrum, innan man tar ställning till ett nytt stort galleriacentrum i norra delen av centrum. Den frågan togs upp av kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (s), som också betonade att kommunen måste bygga bostäder, för att locka hit invånare och skapa underlag för handel.
 
När det gäller en mötesplats för unga lindesbergare, så framhöll han Löa som ett gott exempel:
– De kräver inte  saker. De kommer till kommunen, när de får problem, för att få hjälp med det.


Anette Jacobsson, Anne Resare och Fredrik Nordmark. Foto: Hans Andersson

Och nu kommer ungdomarna i centrala  Lindesberg till politikerna nästa vecka för att prata om en mötesplats. Fredrik Nordmark, lärare på Lindeskolan, menade att de olika parterna inte kan peka på varandra och säga att  andra ska fixa det här. Kommunen måste dra sitt strå till stacken. På mötet pekades också på andra goda krafter som kan bidra till en positiv utveckling i Lindesberg. Det som görs vid Hillstreet för ungdomarna framhölls som ett gott exempel.
 
Hur ska man då göra för att få fart på handeln i Lindesberg – både bland de yngre och andra? Det fördes fram flera analyser för varför det ser ut som det gör – med tomma butikslokaler och shoppingresor till Örebro och andra orter. Förslag till lösningar var också flera.
 
– Ändra attityden och säg inte att det är bättre i Nora, menade Anders Ceder. På andra orter norr om Lindesberg tycker de att det är ett bra utbud här, vittnade Linda Svahn, som är inflyttad hit, vi måste få flera nära korttidsparkeringar vid butikerna, som det är nu förlorar vi mycket pengar, sa Anette Jacobsson, medan andra framhöll insatser för att locka hit fler turister.
 
Marknadsundersökningen visade att de flesta handlar maten i Lindesberg och flertalet går också på café och restaurang här. När det gäller sport/fritid och hemutrustning är det ganska jämnt mellan Lindesberg och Örebro och när det gäller kläder och skor, är det Örebro som gäller.
 
– Vi tycker att det ska finnas större klädbutiker, då de flesta åldersgrupper faktiskt har efterfrågat det, skriver eleverna i en kommentar till marknadsundersökningen. De rekommenderar också fler sportbutiker och att det görs en särskild marknadsundersökning för kläder och skor.

Publicerad 15 maj 2014 klockan 09:23

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.

28 februari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt

Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan ...

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin
Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-19. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var ...
24 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar
Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen av vaccineringen har använts. Genomgången visar att nå...
24 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”
UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter från SOS Alarm och polisen i region Bergslagen. ...
23 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”...

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg

I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i ...

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi

Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i ...

Annons


Magnus Storm vald till ny ordförande efter Jonas Kleber. Foto: Centerpartiet

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.

22 februari 2021 klockan 08:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Partiell distansundervisning även efter sportlovet

Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till ...

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram

Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekä...

Färre nya coronafall i Lindesberg

Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i ...

Sara Sporre, kultursekreterare i Lindesbergs kommun. Foto: Lindesbergs kommun

Bibblan erbjuder digitalt sportlovsprogram

På måndag startar årets sportlov för kommunens barn och ungdomar, och precis som så mycket annat i pandemitider blir även lovprogrammet ett annorlunda sådant.
”Att vara ute är bra men barnen vill kanske göra lite annat än att bara åka skidor. Eftersom vi inte får ha live-arrangemang blir vi digitala under lovet”, meddelar kultursekreterare Sara Sporre i ett pressmeddelande.

19 februari 2021 klockan 09:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Begränsade vaccinleveranser ger få tider att boka
I dagsläget har cirka 14 000 länsbor vaccinerats mot covid-19, men leveranserna av vaccin är fortfarande mycket begränsade, vilket gör att ...
18 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Befarad ladugårdsbrand var kontrollerad eldning
UPPDATERAD. Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår ut till en befarad brand i en ladugård strax norr om ...
18 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Varnar för plötslig ishalka i samband med väderomslag
SMHI har på torsdagen utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka. Varningen gäller för hela länet och flera angränsande län.
18 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-18

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-12

2021-03-01 08:32