Ahmad Entezar ledde debatten där Linda Svahn, Barn- och utbildningsnämnden, och Lars Hellsten, Audio Video, deltog.

”Öka pulsen i Linde – då stannar ungdomarna!”

Det var stor uppslutning och en rejäl debatt, när eleverna på Handels- och administrationsprogrammet på Lindeskolan  ordnade möte med politiker, handelns företrädare och andra intresserade på onsdagskvällen.Eleverna har gjort en marknadsundersökning som visade att ungdomar och unga vuxna i Lindesberg väldigt ofta handlar i Örebro och inte på hemmaplan. Huvudfrågan för debatten var – hur ska vi ändra på det?

Det presenterades många analyser om varför det är så och vad man kan göra åt det. Mötet mynnade ut i att det behövs en mötesplats för ungdomar, så att de stannar, och troligen också handlar, i Lindesberg.
 
Linda Svahn, socialdemokratisk ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, bjöd in ungdomarna till ett möte redan nästa vecka. Då kommer säkerligen behovet av en fritidsgård – en samlingspunkt för de äldre ungdomarna att diskuteras.
 
– Ser man inte behovet, när 40 ungdomar hänger ute i kylan parkeringsplatsen utanför Lidl, undrade Ahmad Entezar, en av de elever som hade ordnat debatten.

Eleverna hade bjudit in till den här  debatten efter den marknadsundersökning de gjort på uppdrag av köpmännen i Linde City. De fick 639 enkätsvar. Eleverna reagerade på att köptroheten mot butikerna i Lindesberg – ffa bland de unga –  inte är så stor. Det gäller särskilt kläder, skor och prylar för hemmet och för sport. De åker till Örebro.


My Eman, elev på Lindeskolan. Foto: Hans Andersson
 
Minst hälften av de tillfrågade ungdomarna och unga vuxna kollade inte ens utbudet i Lindesberg, innan de åkte från stan för att handla kläder och skor på andra ställen. De unga eleverna,  som deltog i debatten, hade sin förklaring:
– Vi vill att det händer saker runt där vi är. Det finns ingen rörelse i Lindesberg. Jag åker till Tegelbruket i Örebro, säger My Eman. Och Ahmad Entezar berättar att han åker till fritidsgården i Nora. Där finns det fritidsledare och där har man verksamhet som passar:
 
– Vi behöver en mötesplats för 16 – 20-åringar, en plats där det finns något att göra, att mötas och då handlar vi också i de affärer som finns, säger han.
 
Han tyckte under debatten att Lindesberg först ska satsa på den handel som finns i centrum, innan man tar ställning till ett nytt stort galleriacentrum i norra delen av centrum. Den frågan togs upp av kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (s), som också betonade att kommunen måste bygga bostäder, för att locka hit invånare och skapa underlag för handel.
 
När det gäller en mötesplats för unga lindesbergare, så framhöll han Löa som ett gott exempel:
– De kräver inte  saker. De kommer till kommunen, när de får problem, för att få hjälp med det.


Anette Jacobsson, Anne Resare och Fredrik Nordmark. Foto: Hans Andersson

Och nu kommer ungdomarna i centrala  Lindesberg till politikerna nästa vecka för att prata om en mötesplats. Fredrik Nordmark, lärare på Lindeskolan, menade att de olika parterna inte kan peka på varandra och säga att  andra ska fixa det här. Kommunen måste dra sitt strå till stacken. På mötet pekades också på andra goda krafter som kan bidra till en positiv utveckling i Lindesberg. Det som görs vid Hillstreet för ungdomarna framhölls som ett gott exempel.
 
Hur ska man då göra för att få fart på handeln i Lindesberg – både bland de yngre och andra? Det fördes fram flera analyser för varför det ser ut som det gör – med tomma butikslokaler och shoppingresor till Örebro och andra orter. Förslag till lösningar var också flera.
 
– Ändra attityden och säg inte att det är bättre i Nora, menade Anders Ceder. På andra orter norr om Lindesberg tycker de att det är ett bra utbud här, vittnade Linda Svahn, som är inflyttad hit, vi måste få flera nära korttidsparkeringar vid butikerna, som det är nu förlorar vi mycket pengar, sa Anette Jacobsson, medan andra framhöll insatser för att locka hit fler turister.
 
Marknadsundersökningen visade att de flesta handlar maten i Lindesberg och flertalet går också på café och restaurang här. När det gäller sport/fritid och hemutrustning är det ganska jämnt mellan Lindesberg och Örebro och när det gäller kläder och skor, är det Örebro som gäller.
 
– Vi tycker att det ska finnas större klädbutiker, då de flesta åldersgrupper faktiskt har efterfrågat det, skriver eleverna i en kommentar till marknadsundersökningen. De rekommenderar också fler sportbutiker och att det görs en särskild marknadsundersökning för kläder och skor.

Publicerad 15 maj 2014 klockan 09:23

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Hemmahästen Danois Simoni inledde dagen med en seger Foto: Timmy Lundegård

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi Ehlers-tränade Danois Simoni travade in som dagens första vinnare. Glada känslor blev det där kuskande Jeanette Holmskov, bjöd på en vinnargest när duon passerade mål.

16 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Det glada Solbergagänget visar upp sina nya förskolebuss. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en cirka 12 meter lång buss som från och med hösten kommer fungera som en mobil förskoleavdelning. Under lördagen finns bussen uppställd på parkeringen utanför Mejk, så att både stora och små kan beskåda den.
– Jag vill nästan flytta in, den är så häftig! berättar vd Maria-Pia Karlsson.

15 maj 2021 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Misstanke om grovt rattfylleri i fyrhjulingsolycka

En man i 50-årsåldern skadades lindrigt när han på torsdagen körde omkull med en fyrhjuling. Polisen ...

Sju gymnasieelever döms för ofredande efter hotfull och kränkande ”nollning”

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom i målet mot de ...

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst ...

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu är det personer över 18 år, som är i de utpekade riskgrupperna som ska boka tid för vaccination. Dessutom planerar man nu för nästa steg i prioriteringsordningen, då personer i fas fyra ska erbjudas vaccin.

10 maj 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Ehlers visade stallform i premiären
Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt sä...
8 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!
På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig ...
7 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta
En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav ...
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Grafik och data från Region Örebro län.

Fortsatt hög smittspridning

Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.

7 maj 2021 klockan 09:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Barndietistens råd ger mindre matkrångel

Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. ...

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framfö...

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Annons

Dags att blicka fram emot ett roligt och fartfyllt sommarlov. Foto: Lindesbergs kommun

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad nyhet, då kommunen återigen får ekonomiskt stöd för att arrangera kostnadsfria lovaktiviteter för traktens barn och ungdomar. Totalt kan man nu erbjuda 12 läger samt 2 simskolor och anmälan öppnar redan imorgon, onsdag.

4 maj 2021 klockan 10:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, ...

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Foto: Camilla Lagerman

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnvägsövergång i centrala Lindesberg. Föraren valde nämligen att smita från platsen utan att anmäla det inträffade eller invänta polis.
– Det finns vittnen till det här, kommenterar Stefan Wickberg, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

30 april 2021 klockan 11:07 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!
Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar. Trots att de offentliga evenemangen ä...
29 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet
PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefråga i negativ mening. Eftersom man inte var...
29 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga
Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året har lärarbehörigheten minskat med 2,8...
28 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-28

2021-04-27

2021-04-27

2021-04-26

2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-05-17 05:50