Ahmad Entezar ledde debatten där Linda Svahn, Barn- och utbildningsnämnden, och Lars Hellsten, Audio Video, deltog.

”Öka pulsen i Linde – då stannar ungdomarna!”

Det var stor uppslutning och en rejäl debatt, när eleverna på Handels- och administrationsprogrammet på Lindeskolan  ordnade möte med politiker, handelns företrädare och andra intresserade på onsdagskvällen.Eleverna har gjort en marknadsundersökning som visade att ungdomar och unga vuxna i Lindesberg väldigt ofta handlar i Örebro och inte på hemmaplan. Huvudfrågan för debatten var – hur ska vi ändra på det?

Det presenterades många analyser om varför det är så och vad man kan göra åt det. Mötet mynnade ut i att det behövs en mötesplats för ungdomar, så att de stannar, och troligen också handlar, i Lindesberg.
 
Linda Svahn, socialdemokratisk ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, bjöd in ungdomarna till ett möte redan nästa vecka. Då kommer säkerligen behovet av en fritidsgård – en samlingspunkt för de äldre ungdomarna att diskuteras.
 
– Ser man inte behovet, när 40 ungdomar hänger ute i kylan parkeringsplatsen utanför Lidl, undrade Ahmad Entezar, en av de elever som hade ordnat debatten.

Eleverna hade bjudit in till den här  debatten efter den marknadsundersökning de gjort på uppdrag av köpmännen i Linde City. De fick 639 enkätsvar. Eleverna reagerade på att köptroheten mot butikerna i Lindesberg – ffa bland de unga –  inte är så stor. Det gäller särskilt kläder, skor och prylar för hemmet och för sport. De åker till Örebro.


My Eman, elev på Lindeskolan. Foto: Hans Andersson
 
Minst hälften av de tillfrågade ungdomarna och unga vuxna kollade inte ens utbudet i Lindesberg, innan de åkte från stan för att handla kläder och skor på andra ställen. De unga eleverna,  som deltog i debatten, hade sin förklaring:
– Vi vill att det händer saker runt där vi är. Det finns ingen rörelse i Lindesberg. Jag åker till Tegelbruket i Örebro, säger My Eman. Och Ahmad Entezar berättar att han åker till fritidsgården i Nora. Där finns det fritidsledare och där har man verksamhet som passar:
 
– Vi behöver en mötesplats för 16 – 20-åringar, en plats där det finns något att göra, att mötas och då handlar vi också i de affärer som finns, säger han.
 
Han tyckte under debatten att Lindesberg först ska satsa på den handel som finns i centrum, innan man tar ställning till ett nytt stort galleriacentrum i norra delen av centrum. Den frågan togs upp av kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (s), som också betonade att kommunen måste bygga bostäder, för att locka hit invånare och skapa underlag för handel.
 
När det gäller en mötesplats för unga lindesbergare, så framhöll han Löa som ett gott exempel:
– De kräver inte  saker. De kommer till kommunen, när de får problem, för att få hjälp med det.


Anette Jacobsson, Anne Resare och Fredrik Nordmark. Foto: Hans Andersson

Och nu kommer ungdomarna i centrala  Lindesberg till politikerna nästa vecka för att prata om en mötesplats. Fredrik Nordmark, lärare på Lindeskolan, menade att de olika parterna inte kan peka på varandra och säga att  andra ska fixa det här. Kommunen måste dra sitt strå till stacken. På mötet pekades också på andra goda krafter som kan bidra till en positiv utveckling i Lindesberg. Det som görs vid Hillstreet för ungdomarna framhölls som ett gott exempel.
 
Hur ska man då göra för att få fart på handeln i Lindesberg – både bland de yngre och andra? Det fördes fram flera analyser för varför det ser ut som det gör – med tomma butikslokaler och shoppingresor till Örebro och andra orter. Förslag till lösningar var också flera.
 
– Ändra attityden och säg inte att det är bättre i Nora, menade Anders Ceder. På andra orter norr om Lindesberg tycker de att det är ett bra utbud här, vittnade Linda Svahn, som är inflyttad hit, vi måste få flera nära korttidsparkeringar vid butikerna, som det är nu förlorar vi mycket pengar, sa Anette Jacobsson, medan andra framhöll insatser för att locka hit fler turister.
 
Marknadsundersökningen visade att de flesta handlar maten i Lindesberg och flertalet går också på café och restaurang här. När det gäller sport/fritid och hemutrustning är det ganska jämnt mellan Lindesberg och Örebro och när det gäller kläder och skor, är det Örebro som gäller.
 
– Vi tycker att det ska finnas större klädbutiker, då de flesta åldersgrupper faktiskt har efterfrågat det, skriver eleverna i en kommentar till marknadsundersökningen. De rekommenderar också fler sportbutiker och att det görs en särskild marknadsundersökning för kläder och skor.

Publicerad 15 maj 2014 klockan 09:23

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Karin Vidfelt har i tio års tid arbetat på Lindeskolans restaurangprogram - nu skall hon servera lunchgäster i arenan framöver. Foto: LindeGastro

Ny aktör öppnar arenarestaurangen

I våras kungjorde Restaurang Krydda att man hade för avsikt att lämna Lindesberg Arena efter knappt fem års huserande i lokalerna. Nu har kommunen fått klart med en ny restaurangentreprenör och redan på måndag öppnar man för lunchservering där.
– Vi kommer att hålla oss till god mat med hög igenkänningsfaktor, säger Karin Vidfelt, som är lunchansvarig hos LindeGastro.

7 augusti 2020 klockan 07:46 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Bob Linger

Ingen Caprice i höst på grund av coronaläget

På grund av coronasituationen och de restriktioner och förbud som råder, kunde inte årets Caprice genomföras i våras. Istället tog arrangören – Manskören Harmoni – sikte på att genomföra showen nu i höst istället. Dessvärre har man nu insett att inte heller denna nödlösning kommer att hålla. I går, torsdag, beslutade styrelsen därför att skjuta fram capricen ytterligare – nu till våren 2021.

7 augusti 2020 klockan 08:57 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Guldsmedshyttan får nytt torg och busshållplats

Nu går spaden i marken för en ny busshållplats i Guldsmedshyttan. Under kommande år skall även ett nytt ...

HUR LÅNG TID SKA DET TA?

INSÄNDARE/DEBATT: Den 5 oktober 2017 skrev jag en motion till kommunfullmäktige om att anlägga gästbryggor i Lindesjön och den ...

Lindesimmet, som ingår i Bergslagsklassikern, kommer inte att arrangeras i år. Arkivbild. Foto: Sami Rahkonen

Lindesimmet strandat av rådande coronaläge

Den 36:e upplagan av simtävlingen Lindesimmet kommer inte att arrangeras i år. Arrangörens beslut grundar sig på den rådande coronapandemin.
– Vi fattade beslutet redan i våras på grund av den osäkerhet som råder, kommenterar Ing-Marie Lignell, Lindesbergs Simsällskap.

5 augusti 2020 klockan 08:57 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Många sökte sig till Munkhyttans skola i söndags. Foto: Leif Andersson

Kilovis med paj och litervis med vaniljsås gick åt i ett nafs

I söndags höll Lindesbergs Hembygdsförening den allra sista ”sommarsöndagen” vid Munkhyttans skola för i år. Sedan i mitten av juni har man välkomnat allmänheten dit för ett, som man uttrycker det, coronaanpassat umgänge i avkopplande miljö. När man så i söndags hade dukat upp för säsongsavslutning, kom det överraskande många besökare dit.
– Det kom mer än dubbelt så många jämfört med tidigare söndagar i sommar, så det var riktigt roligt och vi hade ju bra väder också, berättar Ingegerd Olofsson, Lindesbergs Hembygdsförening.

4 augusti 2020 klockan 14:10 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Dieseltjuvar slog till mot företag – två nätter i rad
Ett företag på industriområdet i Lindesberg, har två nätter i rad haft påhälsning av tjuvar som på företagets område försökt att stjäla ...
4 augusti 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Sportslig bredd på Fornaboda
Montélopp, kallblodslopp och 3-åringslopp, det var en salig blandning bland det sportsliga när Fornaboda Travbana körde sin nästsista tä...
3 augusti 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ingen kräftgång trots kall sommar
Den relativt kalla sommaren tycks inte ha haft någon märkbar negativ inverkan på kräftbeståndet i Lindesbergs farvatten. Arrangören av allmä...
3 augusti 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brandkåren ryckte ut på mindre brand vid sjön

På måndagsmorgonen fick Nerikes Brandkår larm om en mindre brand vid södra änden av Lindessjön. Enligt uppgift från SOS Alarm skall ha det ha brunnit i anslutning till en eldningsplats längs motionsspåret Lindessjön Runt.
– Branden hade spridit sig från en tunna till marken. Det hade även uppstått förkolnad i ett träd, uppger larmoperatör vid SOS Alarm.

3 augusti 2020 klockan 10:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Läsarbild / Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Död hund dumpad i sjön: ”Helt obegripligt att man kan göra så här”

Sent i fredags kväll fick polisen samtal från en privatperson, som hade hittat något som utifrån formen kunde tolkas som en död människa insvept i plast. Fyndet gjordes i Grönbosjön, Grönbo i östra kommundelen, och renderade ett större pådrag. Senare skulle det visa sig att det rörde sig om en död hund, som någon svept in i plast och sedan dumpat i sjön.
– Det är helt obegripligt att man kan göra så här, kommenterar Mats Öhman, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

27 juli 2020 klockan 12:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

MC körde in i bil i centrala Lindesberg: ”Allvarligt skadad”

(UPPDATERAD KL. 21.25) En person har skadats allvarligt i en trafikolycka som inträ...

Säsongens fjärde hemmaseger till Nidalee

Det var en solig dag på Fornaboda när nya lunchtävlingar skulle köras under torsdagen, flertalet hemmaekipage ...

bildspel Folkfest när Martin Almgren intog Råsvalen

Närmare 200 båtar lade ankare ute på sjön strax utanför Lövåsen på lördagskvällen för att höra Martin ...

Annons

Mattias Djuse-tränade Radetzky imponerade stort på Fornaboda under tisdagslunchen Foto: Timmy Lundegård

bildspel Radetzky bjöd på uppvisning efter teknikstrul

Det blev en blöt och skitig tävlingsdag som kördes när Fornaboda Travbana arrangerade sin nionde tävlingsdag för säsongen, efter ett tekniskt fel med banljudet så inledde Mattias Djuse tävlingarna genom att visa upp Radetzky, en häst som hittills bara förlorat ett lopp på svensk mark och som laddas mot större drabbningar.

14 juli 2020 klockan 19:27 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förorenat område upptäckt bakom Stadsskogsskolan

PRESSMEDDELANDE: Ett område mark bakom Stadsskogsskolan har upptäckts vara förorenat av bly. Föroreningen...

Två ”kändisar” anhållna för grov stöld

Två män, den ene i 50-årsåldern och den andre i 35-årsåldern, greps i lördags misstänkta för ...

Bil påkörd av tåg: ”Klipper upp taket för att få ut personerna”

Strax före klockan fyra på söndagseftermiddagen, larmades polis, brandkår ...

Krögarparet tar över Lindegården

Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta...

Lindeföretagets weekendläger blev en galopperande succé

När ridresor till soliga länder i Europa plötsligt kändes avlägnsa på grund av den envisa ...

bildspel Far och son driver jaktbutiken med det lilla extra

När Magnus Meriläinen startade sitt företag MM Hunt & Forestry 2015 var den huvudsakliga inriktningen ...

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Trångt på serveringar i Lindesberg – både gäster och serveringar behöver ta sitt ansvar

PRESSMEDDELANDE: Flera anmälningar om trängsel på serveringar har inkommit till Lindesbergs kommun. Vid tillsyn har det framkommit att en del ställen har behövt ändra möbleringen för att hålla avstånd mellan gästerna. Men allt bygger på att alla tar sitt ansvar.

9 juli 2020 klockan 10:26 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Före detta elev tar över som lärare
Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av ...
8 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten
Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är lokaliserad och ett 20-tal fastigheter kommer ...
8 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hemestra i Bergslagen i sommar!
INSÄNDARE: Nu är vi inne i semesterperioden och många ser fram emot en skön ledighet. Ofta förknippas semester med resor, men i dessa tider kan ...
8 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-07-07

2020-07-07

2020-07-07

2020-07-06

2020-07-06

2020-07-04

2020-07-03

2020-07-03

2020-07-03

2020-07-02

2020-07-02

2020-07-02

2020-07-02

2020-07-02

2020-08-08 05:14