Lindesbergspolisen Mikael Andersson informerade under kvällen om narkotikasituationen. Foto: Ida Lindkvist
Ökat missbruk i den norra länsdelen
– Situationen är inte bra helt enkelt, det eskalerar oerhört mycket.
Med de orden inledde Mikael Andersson, vid Polisen i Lindesberg, när han under kvällen besökte Fellingsbro Folkhögskola för informera om den rådande narkotikasituationen i den norra länsdelen.
Det är varmt och trångt, och arrangörerna, Fellingsbro Föreläsningsförening, av kvällens besök anade att det skulle komma många för att lyssna, men inte såhär många! Varenda stol är upptagen, och det är likväl unga som gamla. Mikael Andersson, polis här i Lindesberg, är på plats för att berätta om narkotikasituationen i den norra länsdelen. Narkotikamissbruken ökar, framförallt bland ungdomar som börjar att röka cannabis eller hasch, och det ökar betydligt mer än vad statistiken möjligen kan påvisa.
– Största problemet är att det är förhållandevis billigt och väldigt lätt att använda, man mår inte alls dåligt i början, säger Mikael men påpekar att biverkningarna, de kommer så småningom som ett brev på posten.
– Det sätter sig fast i kroppen, i fettvävnaderna och någon gång fastnar man i ett stadie från när man var 25-30, eller ännu yngre och hjärnan slutar utvecklas.
Drogen Spice som var väldigt omskriven för ett tag sedan, som genast lämnade efter sig oerhörda konsekvenser, tycker Mikael ha lugnat sig en aning.
– Man hör mindre om det, och jag tror att det är för att man inte törs, det är för farligt. Äldre missbrukare som jag talat med säger att de skulle inte ens ta i Spice. Spice kan gå bra någon gång, men efter två bloss kan du hamna i koma och vara i psykos fortfarande efter två år. Vem som helst kan tillverka det. Därför försöker vi få näringsidkarna att sälja aceton bakom disk, det finns de som kan gå in och köpa en hel kartong aceton, det är en av sakerna man har i Spice, förklarar Mikael.
Och cannabisen, ja, den är inte heller vidare svåråtkomlig. Att beställa frön är inte olagligt, det olagliga är det som växer ovan jord, så odlingar finns det här och var och till stor del är Sverige självförsörjande på den drogen.
– Det går längre och längre ner i åldrarna. Men upptäcker vi till exempel en 13-åring så får vi inte per automatik prova det barnet. De måste föregås med en åklagare eftersom barnet inte är straffmyndigt. Så det är ett problem, för om de rökt sedan de var 12-13 år och sedan blir 15 och straffmyndiga, då är det inte så lätt, säger Mikael.
Mikael uppmanar de närvarande att vara lyhörda, det är inte bara när muntorrhet och stora pupiller infaller som vaksamheten bör vakna till liv. Annorlunda beteende, förändrat umgänge, sämre resultat i skolan, från att vara aktiv inom olika idrotter till att bara sitta hemma och sedan hänga ute på nätterna, kan vara nog så allvarliga tecken. Mikael vill gärna se ett samarbete mellan samhället och polisen.
– Vi är beroende av er, ni måste hjälpa oss. Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite.
Finns det de som säljer droger i Fellingsbro, frågar någon.
– Det finns alla sorter, säljare och konsumenter, svarar Mikael.
Men vad kan vi göra då, undrar någon annan.
– Det är jätteviktigt att synas, prata med varandra, dialogen är jätteviktigt. Och prata med era barn, inte att de missbrukar men de går på samma skola och har kanske sett eller hört något, luska!
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Årets gymnasiemässa blev välbesökt. Foto: Camilla Lagerman
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
19 november 2024 klockan 10:41 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
15 november 2024 klockan 12:24 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
14 november 2024 klockan 10:08 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.
Guldsmedshytte SK vände till tredje raka
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot ...