DEBATT/INSÄNDARE Socialnämnden i Lindesbergs kommun hade, under förra året, en ekonomisk skyldighet att prioritera och spara inför 2018:s budget. Att vara ledamot i socialnämnden innebär att man är med och påverkar olika beslut som leder verksamheten till utveckling och en service i världsklass inom välfärdsområdet om man lyfter blicken internationellt, inleder John Omoomian en debattartikel rörande det kritiserade beslutet att spara pengar genom att ställa in resorna till daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning.
Men ibland innebär detta uppdrag tuffa prioriteringar som leder till att en eller flera verksamheter påverkas. Som en nämnd, måste man välja den linjen som leder till minst skada. Det är tufft och jobbigt men det är ett måste!
Vad principbeslutet handlat om är att säga Ja eller Nej till att Lindesbergs kommun även i fortsättningen skjutsar våra enskilda till och från sina dagliga verksamheter med befintlig personal.
Den frågeställningen har haft tre utgångspunkter i nämndens diskussioner.
1. Ska vi använda vår personal som chaufförer eller ska vi använda vår personalresurs till det de är utbildade i?
2. Ska vi med vår personal vara i en annan bransch där huvudkompetensen är olika former av transporter?
3. Ska vi utifrån likhetsprincipen särbehandla våra enskilda i daglig verksamhet och skjutsar dem fram och tillbaka till deras verksamheter varje dag?
Gällande första frågan har Socialnämnden en tydlig och enig ambition om att de som jobbar inom förvaltningen ska ha relevant utbildning för det de gör. Så utifrån den ambitionen landade nämnden i att vi använder vår personalresurs till det de är utbildade i.
Kring andra frågan har vi utifrån olika domar och SKL:s rekommendationer och juridiska stöd landat i att vi helst inte ska befinna oss i en bransch där vi inte har relevant utbildning och kompetens i, dvs transportbranschen.
Vad gäller tredje frågan vet vi att daglig verksamhet för vissa av våra enskilda som deltar i den räknas, känns och betraktas som ett arbete. Detta trots att den symboliska ersättning de får inte är en lön utan den kompletteras med andra ersättningar i form av aktivitetsstöd och annat, och utifrån den principen beslutade nämnden att inte särbehandla daglig verksamhetens enskilda.
Jag, i min funktion som ansvarig inom sociala frågor för Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun, hoppas att den ovanstående förklaringen är svar på några frågor vårt parti fått kring varför vi har tagit detta beslut.
Vårt parti, Socialdemokraterna, har alltid haft en ideologi och tankesätt som grundar sig på bra välfärd och likvärdighet och vår kommun har fått mycket statligt stöd under mandatperioden tack vare en S-ledd regering. Det tycker jag är viktigt att komma ihåg inte minst pga att vi snart har ett vägval framför oss den 9 september.
John Omoomian (S)
Vice Ordförande i Socialnämnden och ansvarig för sociala frågor för
Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun