Arkivfoto: Fredrik Norman

Öppet brev angående förslagen av besparingarna på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Vi som har Lindeskolan som arbetsplats vill med detta brev uttrycka vår oro inför skolans framtid. Hur mycket kommer att raseras om besparingsförslaget klubbas?

Lindeskolan – en av Lindesbergs kommuns viktiga byggstenar för en levande bygd

Lindeskolan är rankad som Örebro Läns bästa gymnasieskola och som nummer 17 i hela landet. Detta skulle BUN mer aktivt marknadsföra på bred front med hjälp av kommunens strateger. Kan vi få fler elever att välja Lindeskolan i stället för andra kommuners skolor skulle det spara många miljoner.

Att kommunen har en gymnasieskola med Lindeskolans breda programutbud är en förutsättning för en fortsatt levande kommun.

Idrottscollege som är en av Lindeskolans största rekryterare av elever från andra kommuner är en stor tillgång för skolan och kommunen. Inte minst ekonomiskt. Vi behöver även fortsättningsvis erbjuda möjligheten för dem att kunna välja ur ett brett programutbud. Detta läsår är det 76 st elever från annan kommun än Lindesberg som går idrottscollege.

Lindeskolan är unik på många sätt, förutom att vara ett utbildningscentrum med behörig personal så har Lindeskolans lärare i olika utvärderingar högt anseende både hos elever och vårdnadshavare. Att ge alla elever så bra stöd som möjligt är viktigt. I tider med gängkriminalitet är Lindeskolan viktig för att fånga upp och se de som är i riskzonen för gäng, kriminalitet och annat utanförskap. Arbetssituationen är ansträngd, klasserna är stora, många elever har extra stora stödbehov, kraven på dokumentation och administrativa uppgifter har de senaste åren ökat markant. Trots detta har vi låga sjukskrivningstal hos lärarna.

Inflyttning och det fria skolvalet

Lindeskolan med sitt breda programutbud är en stark faktor för en levande bygd. Många av de eleverna som gått på Lindeskolan stannar kvar, eller återvänder efter fortsatt utbildning, för att bo och arbeta på orten.

Två arbetsplatser, Hinseberg och Tomatodlingen kommer att anställa ca 500 personer inom en snar framtid. Personer som väljer att flytta hit för jobb kommer även se om det finns skolgång för barn hela vägen från förskola till gymnasium. Finns inte utbildningen i kommunen så kommer de i första hand välja Örebroskola vilket kostar för en gymnasielev i snitt ca 140 000 kr per elev och läsår. Pengar som Lindesberg kommun är skyldiga att betala, interkommunal ersättning. En elev med NPF-diagnos kan välja att gå en friskola i Örebro och då blir kostnaden en helt annan. En elev kostar då ca 300 000 per läsår för studierna och då tillkommer övriga kostnader för mat och boende vilka är ännu högre. Vi har flera elever som i stället har valt att gå på Lindeskolan.

Ekonomiska konsekvenser

Lindeskolan är ett mycket viktigt nav i kommunens framtida kompetensförsörjning. Skolledningen har gjort en översyn över de konsekvenser som lagda förslag kommer att ge. Det framgår tydligt att förslagen inte ger den besparing som önskas utan tvärtom, det kommer att bli en ökad kostnad i stället. Det gäller även långsiktigt.
Det går att göra andra förändringar för fordons lokalproblem än den som beskrivs. Fordon har högt söktryck och eleverna har arbete efter utbildningen. De flesta stannar kvar i kommunen. Lindeskolans fordonsprogram är det enda i Örebro län som har QMT Certifierade av maskinleverantörer. Förutom i Lindesberg erbjuds QMT på endast 12 skolor i hela Sverige.

Även vård- och omsorgsprogrammet förser kommunen med utbildad personal till en bransch som skriker efter personal. Lindeskolan har ett välfungerande samarbete med olika vårdinrättningar för att få ut eleverna på APL. Enhetschefer och APL samordnare uttrycker en stark oro över bristen på utbildad personal.

Estetiska programmet har möjlighet att erbjuda både en teoretisk och kreativ utbildning. Genom samläsningslösningarna med andra studieförberedande program får man klasser som är försvarbara i antal elever. Kurserna i inriktning och fördjupning på programmet läses i B -form. Detta gör att ett mindre antal kurser ges per år och kostnaden hålls nere. Att det har sagts i förslaget att det behöver vara minst 15 behöriga elever blir då en ekonomisk ickefråga.
Samhällsprogrammet kan idag erbjuda 15 extra platser eftersom samläsningen med estetiska programmet ger utrymme till detta.

Utökad undervisningstid

Det förs även diskussioner om att utöka lärarnas undervisningstid. Läraryrket har förändrats under åren. Det har blivit mer och mer komplext och kringarbetet har ökat markant. Inte minst mentorsuppdraget. Kravet på tex betydligt mer dokumentation är påtagligt i arbetsbördan. Det man nu som lärare i många år har fått ge avkall på är planeringstiden både den enskilda och i olika övergripande grupper. Man borde ta hänsyn till detta och i stället sänka undervisningstiden.

Jäv och andra intressekonflikter

Angående Jäv och andra intressekonflikter kan man läsa i Sveriges kommuner och landstings vägledning:
Du kan också vara jävig om det finns någon annan särskild omständighet som skulle kunna rubba förtroendet för din opartiskhet, till exempel om du är
• vän eller ovän med någon som är part eller intressent i ärendet,
• ekonomiskt beroende av en part eller intressent,
• engagerad i saken på ett sådant sätt att misstanke lätt kan uppkomma att det brister i förutsättningarna för en opartisk bedömning.

I myndigheters verksamhet förekommer ibland situationer som inte är entydiga eller enkla att bedöma ur jävssynpunkt. Det kan finnas omständigheter som helt enkelt inte ”känns bra” och som därför kan ifrågasättas. I denna gråzon av olika förhållanden, bindningar eller intressekonflikter mellan dig som tjänsteman eller förtroendevald och någon part i ärendet kan omständigheterna vara av den karaktären att myndighetens trovärdighet skulle kunna skadas även om det inte är fråga om jäv i lagens mening. I alla sådana fall kan en försiktighetsprincip tillämpas som innebär att det kan vara bäst att avstå från att delta i hanteringen av ärendet ”för säkerhets skull”.

Ordförande i BUN är tjänstledig från Lindeskolan men deltar aktivt och driver dessa förslag i sin nuvarande befattning samt ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Personal på Lindeskolan

Publicerad 9 februari 2024 klockan 09:11

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

- Det här är såklart jättestort för oss. Lindlöven har varit bra i många år och vi har visat upp oss som ett bra och etablerat Ettan-lag, säger Lindlövens sportchef Tomas Östlund som ser fram emot Lindlövens fjärde slutspel. Arkivfoto: Hasse Persson.

Nu börjar slutspelet: ”Det är vi mot världen nu”

Vid 19-slaget på tisdag så släpps pucken i Lindehov till Lindlövens fjärde slutspel mot HockeyAllsvenskan. Lindlöven slutade på en tredje plats i AllEttan och fick därmed vara ett av de första lagen att välja motståndare, där valet föll på Vallentuna. Trots att det blev en fyramålsseger i senaste mötet, så väntas tuffa matcher.
– Det här är nog det närmsta Allsvenskan man kommer, säger Tomas Östlund.

4 mars 2024 klockan 19:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Efter svåra olyckan med trimmad A-traktor – pojke döms till ungdomstjänst

Den 15 juli 2023 inträffade en allvarlig trafikolycka på Stafettgaten i Lindesberg, där en A-traktor krockade med en betongmur. Under torsdagen föll domen mot en pojke i 15-årsåldern som framförde fordonet under olyckskvällen. Han döms för olovlig körning, vållande till kroppsskada samt vårdslöshet i trafik. Påföljden blir ungdomstjänst i 30 timmar.

4 mars 2024 klockan 15:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg i fara efter helgens förlust

Det är bara viktiga matcher kvar i LIF Lindesbergs spelschema. Till helgen tog man resan till Torslanda, där båda...

Ungdomar sköt raketer och smällare vid Lindbackaskolan – avvisades av polis

Vid 21-tiden på fredagskvällen larmades polisen till Lindbackaskolan i ...

Oscar bodde i sitt konstverk inför årets Vinterspår

Med ljus, musik och 98 målningar på kartongpapper förvandlade konststuderande Oscar Karlsson sitt ...

Veronica Holst Kallin visade upp silverbling och mycket mer. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vinterspår 2024

Med 140 medverkande utställare, på 31 olika platser, drog kommunens största kulturevenemang Vinterspår igång under lördagen. Mängder av besökare vallfärdade för att ta del av konst- och hantverk av alla dess slag och självklart var även LindeNytt på plats för att kunna bjuda på ett bildspel från evenemanget.

3 mars 2024 klockan 12:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lindlöven var överlägsna mot Vallentuna under AllEttans säsongsavslutning, nu hoppas Lindetruppen på repris. Foto: Hasse Persson

Lindlöven väljer Vallentuna till slutspelet

Under söndagen skulle kvartsfinalen till HockeyAllsvenskans kval få sitt spelschema. Lindlöven fick välja som tvåa när HockeyEttan hade sin livesändning, där motståndaren blev bekant. Med jämna lag att välja emellan så lades valet på ett återbesök av Vallentuna.
– Det är ett lag som vi känner till, säger Tomas Östlund.

3 mars 2024 klockan 13:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Glasklart val när det första Gunilla Dovsten-stipendiet delades ut: ”Väldigt eniga”
Under lördagen, i samband med Vinterspår, delades det allra första första stipendiet ut ur Keramiker Gunilla Dovstens Minnesfond. Det lilla ...
2 mars 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Postpaket försvann – dök upp efter elva månader
När Elena Aurén i Lindesberg hämtade posten förra veckan blev hon minst sagt förvånad. I ett av paketen i brevlådan låg nämligen barnklä...
1 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Är det sprickor i fasaden?
INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill börja med att tacka för frågorna och det är kul att ni är intresserade av att se våra lösningar. Men Lillemor och ...
1 mars 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Polisstationen i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

Öppnandet av polisstationens reception drar ut på tiden

Polisen Lindesberg meddelar nu att den pågående renoveringen av receptionen dragit ut på tiden och därför tvingas man åter skjuta upp öppnandet till efter sommaren 2024.

1 mars 2024 klockan 13:07 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Lindesbergs kommun

Öppet att söka sommarjobb hos kommunen

Nu finns möjlighet för ungdomar i kommunen att söka sommarens feriearbete. Är man född 2007 och 2008 och är folkbokförd i Lindesbergs kommun kan detta vara ett ypperligt tillfälle att få prova på ett yrke och tjäna egna pengar.

1 mars 2024 klockan 13:21 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Per-Anton Olsson har i samband med flera uttalanden uttryckt; Tänk om – gör rätt!

INSÄNDARE/DEBATT: I sin dagliga gärning som lärare är hans uppgift...

Lastbilsbrand stoppar trafiken på R68

Vid sextiden på fredagsmorgonen larmades polis och räddningstjänst ut till en lastbilsbrand på riksväg 68, strax sö...

HUR VILL OPPOSITIONEN, (S), (C), (MP), (V) KLARA BESPARINGARNA PÅ LINDESKOLAN?

INSÄNDARE/DEBATT: I juni 2023 fick Barn-och utbildningsnämnden i Lindesbergs ...

LIF Lindesbergs klubbchef Ricky Nordahl är stolt att kunna presentera den femte upplagan i Libo Cup. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Till helgen gör Libo Cup sin femte upplaga

Ungdomsturneringen Libo Cup blev en succé redan under sitt första år i Lindesberg Arena. På rekordtid så har cupen etablerats i handbollssverige, där 90 lag har anmält intresse inför den femte upplagan som spelas till helgen. De sista finslipningarna är i full gång under torsdagen, där man även bygger om Lindehov till en handbollsplan.
– Vi är inte störst, men vi har blivit större än en vanlig cup, säger Ricky Nordahl.

29 februari 2024 klockan 17:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

51-årig kvinna åtalas – misstänkt för djurplågeri

UPPDATERAD KL 13:30. En 51-årig kvinna från Lindesberg åtalas vid Örebro Tingsrätt för djurpl...

bildspel Stabila Lindlöven segrar men missar semin

Under onsdagskvällen skulle det avgöras hur Lindlöven spelar sitt kommande slutspel. Av kvällens fem matcher så ...

Därför plockades konstverket ”Svävande Linden” ner

Under helgen upptäcktes skador på konstverket "Svävande Lind" som pryder rondellen mellan ...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på ...

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har ...

Jonathan Frykholm har varit viktig i målet för Lindlöven. Även under onsdagen kommer han att finnas framför målet när AllEttans sista match ska spelas. Arkivfoto: Hasse Persson

Fri entré när Lindlöven kan gå till semifinal

Semifinal i ett kval till Allsvenskan eller att bli ett av de första lagen att välja motståndare i kvartsfinalen är belöningen om Lindlöven tar tre poäng under onsdagen. Mycket står på spel när AllEttans sista match för säsongen ska spelas i Lindehov och även om Lindlöven inte har något att förlora så bjuder Lindesbergs Fastigheter på fri entré för att öka stödet för tre viktiga poäng.
– Onsdagens match handlar om vilka förutsättningar vi får i slutspelet, säger Henry Nordlund.

27 februari 2024 klockan 16:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige
Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur...
27 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolans lärare sökte svar på kommunfullmäktige: ”Politiskt mod och andra floskler”
Det var en närmast fullsatt åhörarläktare under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige. Den stora församlingen berodde dock inte på någon...
27 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Planerade morddåd på skola – döms till rättspsykiatrisk vård
Den 20-årige man som den 22 december 2023 greps i anslutning till Lindesberg arena, misstänkt för bland annat förberedelse till mord dömdes under...
26 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-26

2024-02-25

2024-02-25

2024-02-23

2024-02-23

2024-02-23

2024-02-23

2024-02-22

2024-02-22

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-20

2024-02-19

2024-03-05 01:01