Arkivfoto: Fredrik Norman

Öppet brev angående förslagen av besparingarna på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Vi som har Lindeskolan som arbetsplats vill med detta brev uttrycka vår oro inför skolans framtid. Hur mycket kommer att raseras om besparingsförslaget klubbas?

Lindeskolan – en av Lindesbergs kommuns viktiga byggstenar för en levande bygd

Lindeskolan är rankad som Örebro Läns bästa gymnasieskola och som nummer 17 i hela landet. Detta skulle BUN mer aktivt marknadsföra på bred front med hjälp av kommunens strateger. Kan vi få fler elever att välja Lindeskolan i stället för andra kommuners skolor skulle det spara många miljoner.

Att kommunen har en gymnasieskola med Lindeskolans breda programutbud är en förutsättning för en fortsatt levande kommun.

Idrottscollege som är en av Lindeskolans största rekryterare av elever från andra kommuner är en stor tillgång för skolan och kommunen. Inte minst ekonomiskt. Vi behöver även fortsättningsvis erbjuda möjligheten för dem att kunna välja ur ett brett programutbud. Detta läsår är det 76 st elever från annan kommun än Lindesberg som går idrottscollege.

Lindeskolan är unik på många sätt, förutom att vara ett utbildningscentrum med behörig personal så har Lindeskolans lärare i olika utvärderingar högt anseende både hos elever och vårdnadshavare. Att ge alla elever så bra stöd som möjligt är viktigt. I tider med gängkriminalitet är Lindeskolan viktig för att fånga upp och se de som är i riskzonen för gäng, kriminalitet och annat utanförskap. Arbetssituationen är ansträngd, klasserna är stora, många elever har extra stora stödbehov, kraven på dokumentation och administrativa uppgifter har de senaste åren ökat markant. Trots detta har vi låga sjukskrivningstal hos lärarna.

Inflyttning och det fria skolvalet

Lindeskolan med sitt breda programutbud är en stark faktor för en levande bygd. Många av de eleverna som gått på Lindeskolan stannar kvar, eller återvänder efter fortsatt utbildning, för att bo och arbeta på orten.

Två arbetsplatser, Hinseberg och Tomatodlingen kommer att anställa ca 500 personer inom en snar framtid. Personer som väljer att flytta hit för jobb kommer även se om det finns skolgång för barn hela vägen från förskola till gymnasium. Finns inte utbildningen i kommunen så kommer de i första hand välja Örebroskola vilket kostar för en gymnasielev i snitt ca 140 000 kr per elev och läsår. Pengar som Lindesberg kommun är skyldiga att betala, interkommunal ersättning. En elev med NPF-diagnos kan välja att gå en friskola i Örebro och då blir kostnaden en helt annan. En elev kostar då ca 300 000 per läsår för studierna och då tillkommer övriga kostnader för mat och boende vilka är ännu högre. Vi har flera elever som i stället har valt att gå på Lindeskolan.

Ekonomiska konsekvenser

Lindeskolan är ett mycket viktigt nav i kommunens framtida kompetensförsörjning. Skolledningen har gjort en översyn över de konsekvenser som lagda förslag kommer att ge. Det framgår tydligt att förslagen inte ger den besparing som önskas utan tvärtom, det kommer att bli en ökad kostnad i stället. Det gäller även långsiktigt.
Det går att göra andra förändringar för fordons lokalproblem än den som beskrivs. Fordon har högt söktryck och eleverna har arbete efter utbildningen. De flesta stannar kvar i kommunen. Lindeskolans fordonsprogram är det enda i Örebro län som har QMT Certifierade av maskinleverantörer. Förutom i Lindesberg erbjuds QMT på endast 12 skolor i hela Sverige.

Även vård- och omsorgsprogrammet förser kommunen med utbildad personal till en bransch som skriker efter personal. Lindeskolan har ett välfungerande samarbete med olika vårdinrättningar för att få ut eleverna på APL. Enhetschefer och APL samordnare uttrycker en stark oro över bristen på utbildad personal.

Estetiska programmet har möjlighet att erbjuda både en teoretisk och kreativ utbildning. Genom samläsningslösningarna med andra studieförberedande program får man klasser som är försvarbara i antal elever. Kurserna i inriktning och fördjupning på programmet läses i B -form. Detta gör att ett mindre antal kurser ges per år och kostnaden hålls nere. Att det har sagts i förslaget att det behöver vara minst 15 behöriga elever blir då en ekonomisk ickefråga.
Samhällsprogrammet kan idag erbjuda 15 extra platser eftersom samläsningen med estetiska programmet ger utrymme till detta.

Utökad undervisningstid

Det förs även diskussioner om att utöka lärarnas undervisningstid. Läraryrket har förändrats under åren. Det har blivit mer och mer komplext och kringarbetet har ökat markant. Inte minst mentorsuppdraget. Kravet på tex betydligt mer dokumentation är påtagligt i arbetsbördan. Det man nu som lärare i många år har fått ge avkall på är planeringstiden både den enskilda och i olika övergripande grupper. Man borde ta hänsyn till detta och i stället sänka undervisningstiden.

Jäv och andra intressekonflikter

Angående Jäv och andra intressekonflikter kan man läsa i Sveriges kommuner och landstings vägledning:
Du kan också vara jävig om det finns någon annan särskild omständighet som skulle kunna rubba förtroendet för din opartiskhet, till exempel om du är
• vän eller ovän med någon som är part eller intressent i ärendet,
• ekonomiskt beroende av en part eller intressent,
• engagerad i saken på ett sådant sätt att misstanke lätt kan uppkomma att det brister i förutsättningarna för en opartisk bedömning.

I myndigheters verksamhet förekommer ibland situationer som inte är entydiga eller enkla att bedöma ur jävssynpunkt. Det kan finnas omständigheter som helt enkelt inte ”känns bra” och som därför kan ifrågasättas. I denna gråzon av olika förhållanden, bindningar eller intressekonflikter mellan dig som tjänsteman eller förtroendevald och någon part i ärendet kan omständigheterna vara av den karaktären att myndighetens trovärdighet skulle kunna skadas även om det inte är fråga om jäv i lagens mening. I alla sådana fall kan en försiktighetsprincip tillämpas som innebär att det kan vara bäst att avstå från att delta i hanteringen av ärendet ”för säkerhets skull”.

Ordförande i BUN är tjänstledig från Lindeskolan men deltar aktivt och driver dessa förslag i sin nuvarande befattning samt ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Personal på Lindeskolan

Publicerad 9 februari 2024 klockan 09:11

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

IFK Lindesberg kämpade bra under den första halvleken mot Skyllberg och såg även ut att kunna jämna ut ställningen inför den andra halvan. Många psykiska mål släpptes in och istället fick hemmalaget ta emot sin sjätte raka förlust. Foto: Timmy Lundegård

Mycket tung förlust för IFK Lindesberg

Det är tungt hos IFK Lindesberg. Under torsdagskvällen kom den sjätte raka förlusten för den unga truppen som ännu är rejält drabbat av skador och sjukdomar. Hemmalaget såg stridsvilliga ut inför den andra halvleken men visade inte alls samma motivation som vid den tidigare upphämtningen mot Örebro. Med flera raka förluster mot seriens tuffaste gäng så blir det allt svårare att kämpa sig tillbaka.

14 juni 2024 klockan 00:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Senaste hemmaförlusten blev den första på länge för IFK Lindesberg. Grabbarna visade däremot en fortsatt kämparvilja i ett hopplöst läge och kommer behöva göra en bra match på torsdag. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Inför IFK-Skyllbergs IK: ”Vi ska göra ett hårt jobb”

IFK Lindesberg är på väg ut ur en mycket tung period i spelschemat. På kort tid har det skadedrabbade laget fått möta seriens bästa lag i tabellen, där förlusttrenden har stigit. Enbart två lag saknas innan Lindelaget får börja möta tabellens nedra regioner. På torsdag gästas Fritidsbyn av tabellfemman Skyllberg innan spelschemats tuffa period avslutas med möte mot tabellfyran.

12 juni 2024 klockan 19:19 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Rivstart för rallyduo i jakten på SM-guldet

Spänningen stiger efter att den fjärde deltävlingen i Svenska Mästerskapet i rally 2024 avgjordes i Tierp. I ...

Amanda och Elin tog silver vid historiskt Kata-EM

Kata-EM i Sarajevo blev ett historiskt mästerskap, då den Europeiska Judo Unionen för första gången godkä...

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer

Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu ...

Tommy Allström har tagit sig an sitt största projekt någonsin. Foto: Jennie Einarsson

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt

Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB – Tommy Allström Byggproduktion – blivit ett välkänt namn inte bara i bygden utan även rikstäckande. Med stora logistikfastigheter har man tagit sig an en ny marknad under de senaste åren och omsätter idag otroliga 1,7 miljarder kronor om året.
– Jag är nog inte den som är rädd för att ta lite risker här och var, det kanske inte är alla som skulle ge sig på de här stora projekten, men för mig har det bara varit en välkommen utmaning, säger Tommy Allström.

10 juni 2024 klockan 14:43 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Klart: Ramsbergs förskola får leva kvar

I mitten av maj rapporterade LindeNytt om ett nytt sparförslag inom barn- och utbildningsnämnden, där man ville utreda möjligheterna att avveckla flera verksamheter inom förskolan, däribland Ramsbergs förskola. Efter ett ledamotsinitiativ från Magnus Storm, (C), kommer dock verksamheten att lämnas utanför utredningen – och kan därmed leva vidare.
– För mig och Centerpartiet känns det bra att kunna rädda Ramsbergs förskola från nedläggning, säger Storm (C).

10 juni 2024 klockan 12:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentkortegen 2024
Strax efter klockan 13.00 på fredagen utbröt total glädjeeufori, när Kristinavägen fylldes med festligt utsmyckade lastbilar med dunkande musik ...
7 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studenternas utspring
Lindeskolans torg var under fredagen fyllt till bredden med stolta familjer som ivrigt väntade på att få krama om sina nybakade studenter, och ...
7 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

FotoFredag: Björnar i Finland
I skrivande stund så är det nästan 10 år sedan jag och min pappa åkte till östra Finland i hopp om att kanske få se en vild brunbjörn. Vi har ...
7 juni 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Elever och lärare på Fröviskolan var uppklädda till max när det vankades avslutningsmiddag. Foto: Fröviskolan

bildspel Skolavslutningsfest i storslagen stil på Fröviskolan

Under onsdagskvällen var det dags för 73 elever från årskurs nio på Fröviskolan att fira skolavslutningen med en traditionsenlig högtidlig middag och underhållning. Kvällen startade med mingel på skolgården, där förväntansfulla elever och lärare samlades för att påbörja firandet.
– Vi i kollegiet tycker att vi är som bäst när vi lyckats genomföra detta för våra avgångselever, berättar lärare Maria Olofsdotter som planerar festligheterna.

7 juni 2024 klockan 10:20 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel En sista morgon med gänget – Champagnefrukost med BA21

Redan klockan fem i morse var de flesta av grabbarna i avgångsklassen på Lindeskolans Bygg- och anläggningsprogram vakna för att göra sig redo för den stora dagen. Iklädda stiliga kostymer och sina vita studentmössor samlades gänget tidigt på morgonen för en sista morgon tillsammans. LindeNytt fick följa med klassen på den sedvanliga champagnefrukosten, som är startskottet för hela studentdagen.
– Det känns bra, men man är ganska trött, skrattar Hannes Juneholm.

7 juni 2024 klockan 08:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Efter regn kom solsken över nationaldagsfirandet

Nationaldagen bjöd på skurar titt som tätt, men när det var dags för firandet i Oscarsparken strålade ...

Snabba upplopp under Nationaldagstravet

Trots en travdag med vissa förseningar och oklart väder, så blev det en lyckad dag på Fornabodas årliga ...

bildspel Följ med på rundvandring i nya förskolan Paletten

Under onsdagseftermiddagen fick barn- och utbildningsnämndens ledamöter en första rundvandring i det som ...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av Trollrallyt gick av stapeln under nationaldagen. Ett trettiotal modiga lådbilsförare begav sig ner för banan i jakten om att bli den snabbaste föraren.
– Det känns som att barnen tycker det är roligt och att de uppskattar det, konstaterar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.

6 juni 2024 klockan 12:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Häng med naturfotografen ut på jakt efter ett ”Kodak moment”

Med start fredag 7 juni kommer våra läsare få chansen att hänga med ut i ...

bildspel Bildspecial: Studentkarnevalen 2024

Inte ens ett riktigt busväder kunde hindra Lindeskolans traditionsenliga studentkarneval, som under onsdagen dundrade genom ...

Webb-TV: Karnevalen 2024

Gick du miste om när Lindeskolans avgångselever trotsade regnovädret och satte fart på staden med stoj och spex? Nu har du chansen ...

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten ...

Provsprängning gick fel – orsakade brand i terrängen

Räddningstjänsten har larmats ut till Nammofabriken i Lindesberg med anledning av en brand. Enligt...

Skogsbrand utanför Grönbo under kontroll

Räddningstjänsten befinner sig just nu (kl. 14.56) i ett område strax utanför Grönbo med anledning av en mindre ...

Det folkkära dansbandet Larz-Kristerz återvänder till Lindehov. Foto: Pressbild

Larz-Kristerz återvänder till Lindesberg: En afton med kräftor och dans

Nu står det klart att det populära dansbandet Larz-Kristerz kommer till Lindesberg för att sätta guldkant på årets kräftfest i Lindehov den 9 augusti. Med minnen av rekordåret 2009 i bagaget, ser arrangörerna fram emot en magisk återförening med både gamla och nya gäster.
– Vi tror att publiken i Linde kommer att uppskatta det här, berättar Lindlövens eventfixare Elin Olofsson som utlovar en en kväll fylld med musik, dans och läckerheter.

4 juni 2024 klockan 12:49 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Hög stämning när studenterna firade mösspåtagning
Stämningen var på topp när Lindeskolans avgångselever firade den traditionsenliga mösspåtagningen under måndagskvällen. Brasserie All In ...
4 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nationaldagen: En heldag med festligheter och tradition
Torsdag 6:e juni stundar årets nationaldagsfirande som i år blir en dag fylld med aktiviteter för hela familjen. Festligheterna inleds med det ...
3 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024
Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen ...
1 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-05-31

2024-05-31

2024-05-31

2024-05-31

2024-05-30

2024-05-30

2024-05-29

2024-05-28

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-27

2024-05-25

2024-05-24

2024-05-23

2024-06-14 03:55