Arkivfoto: Monika Aune

Öppet brev om biblioteket: ”Kultur behövs, även i glesbygd!”

Debatten om Ramsbergs bibliotek är en debatt som aldrig sover. Igår, tisdag, innan kommunstyrelsens eftermiddagsmöte, lämnade ”Biblioteksupproret i Rasmberg” in ett öppet brev. Och för att följa upp det här var flera av biblioteksvännerna på plats vid allmänhetens frågestund för att få svar på sina frågor.

Igår, tisdag, lämnade biblioteksvännerna i Ramsberg in ett öppet brev till kommunfullmäktige, vilket löd likt följande:

”Öppet brev till kommunfullmäktige i Lindesberg
Ramsbergs bibliotek är stängt för tillfället. Det enda som finns kvar är en tom bibliotekslokal där de 4700 biblioteksböckerna, som nu gömts, inte längre får vara. Vi tycker det är dags att kommunen öppnar biblioteket igen.
För att få er att lyssna startade vi Biblioteksupproret. Vårt uppror har uppmärksammats i riks- och lokalmedia. Kampen för demokrati och kultur stöds av många, långt bortom kommunens gränser. När böcker värnas och ett bibliotek töms kan även en liten bergslagsby som Ramsberg hamna i centrum och sätta kommunen på kartan.
I många månader har vi väntat. Väntat på den politiska viljan. På att en insikt ska värka fram hos er om att man inte kan pressa landsbygdens folk hur långt som helst. På insikten om att kulturen också måste få ta plats, även utanför stan. Om kultur och upplysning försvinner fylls tomrummet av något annat. Detta mörka något kan vara en draksådd.
För ett år sedan fattade ni beslut om nedläggning. En besparing på 30.000 kr per år i lokalhyra. 30.000 kr. Betänk då att årshyran för huvudbiblioteket motsvarar hyra av Ramsbergs bibliotek i 100 år, och att kostnaden för nya platsvarumärket motsvarar 10 ramsbergsbibliotek. Det handlar, bokstavligt talat, om kaffepengar för en kommun av Lindesbergs storlek.
Ni har sagt att det inte bara handlar om lokalkostnaden, utan även om en besparing i personalkostnad.
Den besparingen bestod av en ej återbesatt pensionsavgång vid en annan biblioteksfilial. Att nedläggning av Ramsbergs bibliotek ledde till att vi blev en del av bokbussens kostnad (600.000 kr per år), och även ökade på den, tänkte visst ingen på.
Ni har sagt att ni ska försöka hitta en bibliotekslokal i skolan, men att ni först måste invänta en ombyggnation av skolan.
Skolan säger att det inte går, ni säger att det kanske går. Vad är det som gäller?
Ni har sagt att ni tycker bokbuss är ett alternativ när situationen ”är som den är”.
Det tycker inte vi. En bokbuss är ett komplement och inte en ersättning för ett bibliotek. Ramsberg är en levande bygd och inte en hållplats. Kan man ha sagostund för barnen i en bokbuss? Kan man släktforska i bokbussen? Hur ser tillgängligheten ut? Bokbussen har varit sju gånger i Ramsberg sedan juni.
Ni har sagt att församlingen erbjudit oss att fortsätta utnyttja lokalen som samlingsplats.
Det stämmer inte. Något sådant erbjudande finns inte och är ej heller aktuellt. Vi vill inte sitta i en tömd bibliotekslokal utan vare sig böcker eller möbler. Det är inte det vi menar med ”kultur”.
Ni har sagt att vi så väl vet att ni jobbar med frågan.
Vi hör vad ni säger. Men det börjar bli dags att visa det i praktisk handling. Den tidigare lokalen är fortfarande tillgänglig. Ni fick även erbjudande om en annan lokal. Men för er var ingen av dessa lokaler ett alternativ. De var ju inte kommunala. Fellingsbro bibliotek och bokbussens garage har externa hyresvärdar. Även ett bibliotek i Ramsberg kan ha en extern hyresvärd.
Ni har sagt att nedläggning av biblioteket är förenligt med kommunens mål och visioner. Ni har sagt att ni följer lagen om ett (1) folkbibliotek i kommunen.
Men läs då era egna ord igen, en gång till. Och en gång till. Bidrar nedläggning av ett bibliotek verkligen till att kommunen blir mer attraktiv och levande? Bidrar det till demokrati, integration, läsfrämjande och ett ökat antal biblioteksbesök? Och nog kan väl ett folkbibliotek ha filialer?
Öppna Ramsbergs bibliotek igen. Visa att ni står bakom era egna mål och visioner och att de inte bara är tomma ord. Låt oss ta fram de 4700 böckerna vi gömt så att de får lånas ut igen – till låntagare i alla åldrar. Låt läslusten frodas, liksom kunskapstörsten. Låt även oss häpna och glädjas och förfäras av all världens litteratur. För kultur behövs. Även i glesbygd. Nu mer än någonsin.”

När kommunfullmäktige sedan sammanträdde och punkten Allmänhetens frågestund uppenbarade sig, var flera medlemmar från Biblioteksupproret i Ramsberg också där.
– Vi ger oss inte, inledde Ingalill Eriksson när hon fick ordet, med ett leende men än dock så allvarligt.

Ingalill berättar hur hon ringt och talat med Henrik Arenvang som meddelat att det inte är så bara att flytta in biblioteket i skolans lokaler.
– Jag förstår inte er motvilja, det enklaste vore ju att öppna igen i pastorsexpeditionen, suckade Ingalill.

Frågan varför man inte bara kan få flytta tillbaka biblioteket i gamla prästgården ställs.
– För att vi ser inte någon långsiktig lösning. Vi har som mål nu att vi ska titta på skolan, bokbussen är det som gäller tills vidare, säger Irja Gustavsson (S).

Publicerad 25 november 2015 klockan 13:27

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ny dumpning av ruttet hö utanför kommunhuset. Foto: Camilla Lagerman

Kommunhuset utsatt för ny hödumpning

Under natten mot söndag dumpades ett tiotal balar med ruttet hö på flera platser i Lindesberg, bland annat utanför kommunhuset. Larmet inkom till polisen klockan 00:49 under natten mellan lördag och söndag, då förbipasserande uppmärksammade tilltaget och kontaktade polisen. Vem eller vilka som ligger bakom detta är just nu okänt.

19 september 2021 klockan 02:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsArkivbild. Foto: Hasse Persson

Slarvig förlust i den Allsvenska premiären

Premiären i Allsvenskan blev nog inte som LIF Lindesberg hade tänkt sig. Trots en tidig tremålsledning mot Torslanda så började slarvspelet att visa sig, vilket bjöd tillbaka motståndarlaget in i matchen. I den andra halvleken låg LIF dessutom i ett åttamålsunderläge, vilket blev för många mål att hämta in.

18 september 2021 klockan 17:57 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vaccinering av unga från 12 år inleds efter höstlovet

Barn mellan 12 och 15 år kommer att erbjudas vaccin i höst, det meddelade statsminister Stefan Löfven...

Miljonbesparingar att vänta för barnomsorg och skola

Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg måste återigen spara pengar, närmare bestämt 4,5 miljoner ...

Dags för Allsvensk premiär!

På lördag är det äntligen dags för säsongspremiär i Handbollsallsvenskan! Försäsongen är färdigspelad och till helgen g...

Foto: Camilla Lagerman

Regionen: ”Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd”

En banderoll med ett missvisande budskap har dykt upp på flera platser den senaste tiden. Bland annat vid Kristinaskolan i Lindesberg. Den som läser texten kan uppfatta det som att akutmottagningen i Lindesberg är stängd – vilket den alltså inte är.
– Vi misstänker att det är en frustration över att mottagningen har förändrats som ligger bakom de felaktiga budskapen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson i ett pressmeddelande.

16 september 2021 klockan 12:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linda Svahn lämnar sina uppdrag inom kort. Magnus Storm tar tillfälligt över ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Svahn lämnar över ordförandeklubban tillfälligt till Storm

Linda Svahn (S) meddelade under sommaren att hon avsåg att lämna sina uppdrag som kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden under hösten. Redan den 1 oktober tillträder hon som ny kanslichef på kommunalrådskansliet i Örebro, och lämnar därför över ordförandeklubban tillfälligt till Magnus Storm (C) tills dess att en ersättare är utsedd.

16 september 2021 klockan 09:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vittne skrämde tjuv på flykt i natt
Strax efter klockan ett, natten till torsdag, fick polisen samtal från en privatperson i området Västra Bohr strax utanför Lindesberg. Vederbö...
16 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som ...
15 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Regionen tar kontakt med ovaccinerade
I Örebro län kan man fortfarande se en ökning av bekräftade covid-19-fall. Samtidigt som smittspridningen ökar, kommer Region Örebro län nu att...
15 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Socialförvaltningens chef, Madde Gustafsson. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Två av kommunens särskilda boenden drabbade av covid-19

Sedan i slutet av förra året har coronaläget på kommunens särskilda boenden sett bra ut, och vaccineringen har fortlöpt enligt plan. Under de senaste dygnen har dock smittan återigen dykt upp på två boenden och man arbetar nu med att säkra upp rutinerna.
– Vi har inarbetade rutiner och det är viktigt att hålla dem, berättar Socialförvaltningens chef, Madde Gustavsson.

14 september 2021 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Brandmännen vid Guldsmedshyttans Brandkår tillsammans med Anders hund Troja, som är stationens maskot. Foto: Privat

20 år sedan terrorattackerna i USA: Brandmännens hyllning till räddningsarbetarna som offrade sina liv

På lördagen var det 20 år sedan de ofattbara terrorattackerna som drabbade USA och som lamslog en hel värld. På station 3200 i Guldsmedshyttan ville man hylla de bortgångna räddningsarbetarna som gjorde sina sista utryckningar den 11 september 2001, genom ett känslosamt inlägg Facebook. ”Station 3200 Guldsmedshyttan hedrar dom brandmän samt övrig utryckningspersonal som åkte på sitt sista larm 11/9 2001. Var rädda om er därute!”

14 september 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klart med artister till Världens Barn-konserten

Bara några dagar kvar till konserten för Världens Barn och biljettförsäljningen är i full gång. Nu är ...

Tortyrmördaren från Aspa ansöker om tidsbestämt straff

Kjell-Åke Johansson, som i november 2002 dömdes till livstids fängelse vid Lindesbergs Tingsrätt f...

AnnonsArkivbild. Foto: Bob Linger

Ingen Caprice i höst trots lättnaderna – tar sikte på våren

För bara några dagar sedan kom beskedet, att konserter och andra stora publikevenemang får genomföras utan restriktioner från och med 29 september. Trots detta har vissa arrangörer valt att ta glädjebeskedet med en rejäl nypa salt och övervägande. En av dessa är Manskören Harmoni, som nu meddelar att Capricen i november ej kommer att genomföras – och att man istället flyttar fram den till våren nästa år.
– Trots att Regeringen och Folkhälsomyndigheten har öppnat upp för samtliga publika evenemang fr.o.m. 29 september har vi efter moget övervägande beslutat att skjuta upp Capricen som skulle ha gått av stapeln 6 november, meddelar Manskören Harmoni i ett pressmeddelande på fredagen.

10 september 2021 klockan 09:36 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Folkdans och hålligång vid Kägelbanan när kulturarvet uppmärksammas

På lördag arrangeras Kulturarvsdagen, vilket är en del av Europarådets och ...

Smittspridningen fortsätter att öka – då lyfts restriktionerna

Under tisdagen kom ett för många efterlängtat besked, de flesta kvarvarande ...

Byggstart för ny busshållplats, torg och parkeringsplatser

För ett år sedan meddelade Samhällsbyggnad Bergslagen att en ny busshållplats, ett nytt torg och...

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta ...

Färre men större kräftor fiskades upp

Det blev färre men större kräftor i burarna, när allmänhetens kräftfiske genomfördes i fredags. - Det kanske ...

Den nyblivna svenska mästaren i poker heter Thomas Fernqvist och kommer från Lindesberg. Foto: Privat

Thomas Fernqvist svensk mästare i poker

Sverige har fått en ny mästare i poker, han heter Thomas Fernqvist och kommer från Lindesberg. Efter tre dagars intensivt spelande stod det klart att Lindesbergaren kammade hem vinsten och den åtråvärda titeln.
– Det är så stort, det har fortfarande inte riktigt sjunkit in, jag anser mig ju fortfarande vara nybörjare, säger han.

6 september 2021 klockan 13:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man i 60-årsåldern anhållen misstänkt för att ha misshandlat kvinna
En man i 60-årsåldern har frihetsberövats sedan denne delgivits misstanke om att ha misshandlat en kvinna i 35-årsåldern. Mannen greps på en ort...
6 september 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”
Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lä...
3 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fängelse och dagsböter blev domen i omtalade cannabismålet
Två bröder och deras gemensamma vän har stått åtalade vid Örebro Tingsrätt för narkotikabrott samt grovt narkotikabrott efter polisens ...
2 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-09-02

2021-09-02

2021-09-01

2021-09-01

2021-08-31

2021-08-31

2021-08-30

2021-08-30

2021-08-27

2021-08-27

2021-08-27

2021-08-26

2021-08-25

2021-08-25

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-19 09:10