Arkivfoto: Monika Aune

Öppet brev om biblioteket: ”Kultur behövs, även i glesbygd!”

Debatten om Ramsbergs bibliotek är en debatt som aldrig sover. Igår, tisdag, innan kommunstyrelsens eftermiddagsmöte, lämnade ”Biblioteksupproret i Rasmberg” in ett öppet brev. Och för att följa upp det här var flera av biblioteksvännerna på plats vid allmänhetens frågestund för att få svar på sina frågor.

Igår, tisdag, lämnade biblioteksvännerna i Ramsberg in ett öppet brev till kommunfullmäktige, vilket löd likt följande:

”Öppet brev till kommunfullmäktige i Lindesberg
Ramsbergs bibliotek är stängt för tillfället. Det enda som finns kvar är en tom bibliotekslokal där de 4700 biblioteksböckerna, som nu gömts, inte längre får vara. Vi tycker det är dags att kommunen öppnar biblioteket igen.
För att få er att lyssna startade vi Biblioteksupproret. Vårt uppror har uppmärksammats i riks- och lokalmedia. Kampen för demokrati och kultur stöds av många, långt bortom kommunens gränser. När böcker värnas och ett bibliotek töms kan även en liten bergslagsby som Ramsberg hamna i centrum och sätta kommunen på kartan.
I många månader har vi väntat. Väntat på den politiska viljan. På att en insikt ska värka fram hos er om att man inte kan pressa landsbygdens folk hur långt som helst. På insikten om att kulturen också måste få ta plats, även utanför stan. Om kultur och upplysning försvinner fylls tomrummet av något annat. Detta mörka något kan vara en draksådd.
För ett år sedan fattade ni beslut om nedläggning. En besparing på 30.000 kr per år i lokalhyra. 30.000 kr. Betänk då att årshyran för huvudbiblioteket motsvarar hyra av Ramsbergs bibliotek i 100 år, och att kostnaden för nya platsvarumärket motsvarar 10 ramsbergsbibliotek. Det handlar, bokstavligt talat, om kaffepengar för en kommun av Lindesbergs storlek.
Ni har sagt att det inte bara handlar om lokalkostnaden, utan även om en besparing i personalkostnad.
Den besparingen bestod av en ej återbesatt pensionsavgång vid en annan biblioteksfilial. Att nedläggning av Ramsbergs bibliotek ledde till att vi blev en del av bokbussens kostnad (600.000 kr per år), och även ökade på den, tänkte visst ingen på.
Ni har sagt att ni ska försöka hitta en bibliotekslokal i skolan, men att ni först måste invänta en ombyggnation av skolan.
Skolan säger att det inte går, ni säger att det kanske går. Vad är det som gäller?
Ni har sagt att ni tycker bokbuss är ett alternativ när situationen ”är som den är”.
Det tycker inte vi. En bokbuss är ett komplement och inte en ersättning för ett bibliotek. Ramsberg är en levande bygd och inte en hållplats. Kan man ha sagostund för barnen i en bokbuss? Kan man släktforska i bokbussen? Hur ser tillgängligheten ut? Bokbussen har varit sju gånger i Ramsberg sedan juni.
Ni har sagt att församlingen erbjudit oss att fortsätta utnyttja lokalen som samlingsplats.
Det stämmer inte. Något sådant erbjudande finns inte och är ej heller aktuellt. Vi vill inte sitta i en tömd bibliotekslokal utan vare sig böcker eller möbler. Det är inte det vi menar med ”kultur”.
Ni har sagt att vi så väl vet att ni jobbar med frågan.
Vi hör vad ni säger. Men det börjar bli dags att visa det i praktisk handling. Den tidigare lokalen är fortfarande tillgänglig. Ni fick även erbjudande om en annan lokal. Men för er var ingen av dessa lokaler ett alternativ. De var ju inte kommunala. Fellingsbro bibliotek och bokbussens garage har externa hyresvärdar. Även ett bibliotek i Ramsberg kan ha en extern hyresvärd.
Ni har sagt att nedläggning av biblioteket är förenligt med kommunens mål och visioner. Ni har sagt att ni följer lagen om ett (1) folkbibliotek i kommunen.
Men läs då era egna ord igen, en gång till. Och en gång till. Bidrar nedläggning av ett bibliotek verkligen till att kommunen blir mer attraktiv och levande? Bidrar det till demokrati, integration, läsfrämjande och ett ökat antal biblioteksbesök? Och nog kan väl ett folkbibliotek ha filialer?
Öppna Ramsbergs bibliotek igen. Visa att ni står bakom era egna mål och visioner och att de inte bara är tomma ord. Låt oss ta fram de 4700 böckerna vi gömt så att de får lånas ut igen – till låntagare i alla åldrar. Låt läslusten frodas, liksom kunskapstörsten. Låt även oss häpna och glädjas och förfäras av all världens litteratur. För kultur behövs. Även i glesbygd. Nu mer än någonsin.”

När kommunfullmäktige sedan sammanträdde och punkten Allmänhetens frågestund uppenbarade sig, var flera medlemmar från Biblioteksupproret i Ramsberg också där.
– Vi ger oss inte, inledde Ingalill Eriksson när hon fick ordet, med ett leende men än dock så allvarligt.

Ingalill berättar hur hon ringt och talat med Henrik Arenvang som meddelat att det inte är så bara att flytta in biblioteket i skolans lokaler.
– Jag förstår inte er motvilja, det enklaste vore ju att öppna igen i pastorsexpeditionen, suckade Ingalill.

Frågan varför man inte bara kan få flytta tillbaka biblioteket i gamla prästgården ställs.
– För att vi ser inte någon långsiktig lösning. Vi har som mål nu att vi ska titta på skolan, bokbussen är det som gäller tills vidare, säger Irja Gustavsson (S).

Publicerad 25 november 2015 klockan 13:27

Ida Lindkvist , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt ...
9 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift ...
9 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 ...
8 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vattenmassorna dånar fram vid kraftstationen i Dalkarlshyttan. Foto: Fredrik Norman

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på egendom. Just nu ger dock Linde energi ett lugnande besked till de som berörs. Någon extrem vårflod ser man inte på kartan i dagsläget.

7 april 2021 klockan 11:14 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

Annons


Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer eleverna i årskurs 6 på Brotorpsskolan Södra i Lindesberg att undervisas på distans. Detta beslut har fattats av Barn- och utbildningsnämndens ordförande med anledning av ökad sjukskrivning hos personalen.

31 mars 2021 klockan 08:48 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken
PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa lokala rekommendationer om munskydd i offentliga inomhusmiljöer f...
30 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt
Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, då en katt hade fastnat med huvudet i en ...
30 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”
Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs ...
29 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-15 15:13