INSÄNDARE/DEBATT: Det är med stor oro vi ser hur majoriteten fördröjer ytterligare en viktig satsning med ännu mer utredning. Vi var överens om att en ny återvinningscentral ska byggas stadsnära. Först i Lindesberg, sedan i norra och södra kommunen. Ingen formell reservation gavs.
Även om en KS-ledamot menade att vi inte ska ha en ”sopstation” i centrala Lindesberg. När personen i fråga sedan förstod att det handlar om framtidens återvinning, att vi ska tänka att det blir mindre och mindre fraktioner som går att återanvända eller använda i ny produktion, blev man mer positiv.
När de dessutom såg vinsterna med en central placering, nära Rv 50 och med gång- och cykelavstånd från olika bostadsområden såg de mycket positivt på det. Vägar, vatten, avlopp finns på plats. Att bygga ut södra Måle är inget bra alternativ enligt utredningen. Då måste ny mark brytas som fördyrar för taxekollektivet.
Tillgängligheten förbättras inte. Dessutom kan vi ha reparationsverkstad för cyklar och möbler mm samt vara nära Erikshjälpen och Röda korset för återförsäljning. Ja, då var vi överens. Vad kommer härnäst?
Förvaltningen har lagt ned mycket arbete på detta. Det har varit en workshop med bred politisk representation där ingen protesterade, tvärtom. Pratar aldrig majoriteten med varandra? (Samma hände ju med Sjövallen i Frövi!) Fokus har inte varit att ta industrimark i anspråk, som majoriteten felaktigt påstår utan att använda SBBs område vid mellersta infarten. Där är infrastrukturen klar. Nu vänder majoriteten totalt. Det ska ut perifert någonstans.
Utveckling pausas. Ännu mer illa är det att den nya majoriteten lovat den tekniska förvaltningen – där fyra kommuner samverkar – att inte behöva jobba med Agenda 2030, och inte behöver delta i planering för laddinfrastruktur för elbilar eftersom det inte finns någon framtid för elbilar enligt dem. Agenda 2030 är ett marxistiskt påfund, menar representant för kommunledningen. Vad säger de andra tre kommunerna i norra länet om det? På sakupplysningen om att Agenda 2030 ingår i kommunens riktlinjer blir svaret att – Det får kommunen stå för! Men kommunledningen är väl kommunen…?
Majoriteten anger Agenda 2030 i sitt samarbetsavtal, som något de ska jobba med. De första beskeden utifrån miljöfrågorna är då mycket märkligt: Ingen stadsnära nyskapande station för återvinning och återbruk och ingen laddinfrastruktur för elbilar. Framtiden är alltså bensin och diesel, inte grön omställning!
Har majoriteten missat att hela industrin ställer om, att de företag som överlever är de som tar hänsyn till Agenda 2030, att dagens och morgondagens människor allt mer kräver hållbar produktion och konsumtion? Lindesbergs kommun har skrivit under Agenda 2030 tillsammans med landshövdingen, Regionen och länets alla kommuner. Backar de på det också?
Bengt Storbacka, Oppositionsråd (S), Lindesbergs kommun
Magnus Storm, Oppositionsråd (C), Lindesbergs kommun