Foto: Hans Andersson / Fredrik Norman

Örebrotjejen som flyttade till Göteborg och landade i Linde

Carin Fritzell Hamnlund har snart bott fem år med sin familj i Lindesberg. Hon lockades hit till en tjänst som lärare på judogymnasiet. Maken Per kunde lockas med att det  är närmare till fjällen och inte alls långt från båten på Västkusten och i Oxelösund.

Carin Fritzell Hamnlund (det första efternamnet gifte hon till sig och det andra är mammas flicknamn) kom till Frövi för 25 år sedan. Ingen lång resa för en Örebro-tjej. Hon gick på judogymnasiet. Sedan drog hon vidare till Göteborg både för att plugga och för att få en träning för seniorer som passade henne. Fyra år senare fick hon en allvarlig skada i benet. Det blev operation och judon såg ut att vara över för hennes del.


Lindesberg har en fantastisk judohall, säger Carin Fritzell Hamnlund. Foto: Hans Andersson

Men så blev det inte. Hon har tränat och tävlat efter det – och är instruktör och judolärare. Judoprofilen Björn Nyberg i Frövi ,där judogymnasiet huserade tidigare, började deltid med idrottscollege. Han lockade Carin tillbaka till Lindesberg – nu som judolärare på de timmar han släppte till att börja med. Sedan blev det trekvart och nu är det fullt upp för henne. Att hon också fick vara med i uppbyggnadsfasen av Lindesberg Arena – med den fantastiska judohallen – gjorde inte saken sämre för henne. I Lindesberg skapas den internationella eliten inom judo.

Skadan i benet kom sig inte av judo utan under brottning. Carin Fritzell Hamnlund är ovanligt energisk. Hon hade sammanlagt 10 år i landslaget – den sista landslagsperioden när hon var mellan 32 och 34 år. Carin har varit aktiv långt efter den snittålder på 26 – 27 år som är vanlig inom judosporten. Det har blivit en hel del medaljer och många SM och internationella tävlingar – jag räknar till tre internationella och sju SM-guld. Men hon började med gymnastik som liten flicka, men det blev ”för allvarligt för tidigt”, menar Carin:

– Jag tränade i stort sett varje kväll i veckan. Min mamma stoppade mig inte, men ville att jag skulle prova något annat också och då valde jag judo. Jag gillar den allsidiga träningen och precis som i gymnastiken – ordning och reda.

I Lindesberg cyklar hon ( ”de nya mountainbikelederna i skogen ligger där jag brukar cykla” ), åker skidor, springer, paddlar och är mycket med familjen i skogen ( ” tänk att steka pannkakor ute – naturen är oslagbar”).

Hon säger att Lindesberg är fantastiskt – hur nära det är till allting. På lunchen sprang hon på en politiker som hon kunde prata direkt med. Barnen har nära till allting och det är förstås viktigt i en idrotts- och kulturfamilj, där det är piano- och fiollektioner och hockey, judo, volleyboll mm som gäller:

– Det är sådan skillnad mot Göteborg, där man behövde skjutsa barnen till träningar t ex. Det gick många timmar, säger Carin Fritzell Hamnlund.

Familjen Fritzell Hamnlund har bott här i snart fem år. Carin tycker att det är ett rikt idrotts- och kulturliv i Lindesberg och har svårt att komma på något som hon saknar. Nu har det ju också kommit ett sushiställe till stan, något som hela familjen gillar, försäkrar Carin. De hittade ett hus ganska snabbt, som de gillar och som ligger nära till allt. Också maken Per var beredd att flytta in direkt ( ” här finns ju kyl, frys och ismaskin, som han känner igen”, säger Carin). Men det var inte helt lätt, till en början, för honom ( med sitt stora seglarintresse) att flytta från Västkusten. Enligt Carin underlättade golfbanan här hans beslut – ”Per sa redan innan att Lindesbergs golfbana är den finaste i Sverige”.

Hur ska man då få folk att upptäcka Lindesberg? Carins svar kommer blixtsnabbt:
– Jag har två konkreta råd. Locka folk att passera genom stan – skapa en ”Genomfart Lindesberg” med den vackra södra infarten.

– Koppla ihop olika utbildningar i Lindesberg med universiteten. Så att t ex idrottseleverna fortsätter att utbilda sig här och stannar kvar i Lindesberg. Masugnen kan vara med i en sådan utveckling.


Carin Fritzell Hamnlund är judolärare och instruktör. Foto: Hans Andersson

När vi träffas under en träning i judohallen på Lindesberg Arena pekar hon på två av killarna, Jonas och Sebastian, med färska fina VM-placeringar ( femteplaceringar) som tränar och som stannat i stan för att det är så bra träningsmöjligheter – kanske Europas bästa ( och vackrast belägna) träningshall har en av de aktiva sagt till Carin. Judon har blivit en magnet för Lindesberg.

– Det brukar vara fyra, fem som stannar kvar ett tag efter utbildningen och jag tror nog att det är ett tjugutal från judon, som blivit bofasta i Lindesberg.

Publicerad 8 december 2014 klockan 11:08

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Arkivfoto: Fredrik Norman

Tillfällig distansundervisning för coronadrabbad klass

Efter att ett flertal elever i en och samma klass testat positivt för covid-19, och ytterligare ett antal klasskamrater uppvisade symptom, beslutade Lindeskolans ledning att låta den berörda klassen övergå till distansundervisning för att undvika smittspridning.

18 september 2020 klockan 12:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Karin Sundin och Andreas Svahn. Pressbilder: Region Örebro Län.

(S)vek av Karin (S)undin och Andreas (S)vahn!

INSÄNDARE/DEBATT: Ni två svarar inte! Som tidigare talar ni två mångordigt om antal operationer jourtid… Men ni två talar aldrig om att effekterna av att ni två stänger hela året halva dygnet primärjouren på Akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett för tusentals patienter inom kirurgi/ortopedi/urologi! Istället talar ni två om likvärdig sjukvård – blir det likvärdigt när alla akuta patienter i länet hänvisas till Örebro? En resa på ytterligare 10 mil tur och retur bekostad av patienterna eller anhöriga.

18 september 2020 klockan 08:18 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

PRO: ”Gör om gör rätt”

INSÄNDARE/DEBATT: PRO i Lindesberg har tidigare framfört vår oro över Lindesbergs lasaretts framtid. Skulle ...

Uppgifter: Konstaterad covidsmitta på skola i Lindesberg

Minst två elever vid Stadsskogsskolan i Lindesberg har konstaterats smittade med covid-19, detta ...

KD: Så stoppar vi våldsvågen

INSÄNDARE/DEBATT: Kommer våldsvågen aldrig att ta slut? Det är vad många frågar sig efter dödsskjutningen av en tolvårig ...

Foto: Region Örebro Län

Centralisering – en pandemi i hela länet!

INSÄNDARE/DEBATT: Vad nästan värre är, är den fördumning som råder inom Region Örebro län. Varför upprepar dess ledning, med Andreas Svahn i spetsen, de misstag andra gjort och sedan ångrat?

17 september 2020 klockan 08:35 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Stängning av Stripa är resursslöseri!

INSÄNDARE/DEBATT: I det vackra Bergslagen kan man inte låta bli att häpna över det smått fantastiska byggnadsminnet Stripa Gruva, med många välbevarade byggnader och en i stort sett intakt gruvmiljö från brytningens glansdagar. Samtidigt kan man heller knappast låta bli att förundras och bli sorgsen över kommunens bristande intresse, och till och med inkompetens, för att driva besöksmålet vidare.

16 september 2020 klockan 15:16 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

FRAMTIDENS VÅRD FINNS I LINDESBERG
INSÄNDARE/DEBATT: En gång i tiden var sjukvård bara förunnat den som bodde nära en doktor, en sjukstuga eller ett sjukhus. Bäst vård fick den ...
16 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindqvist till Sundin: ”Upprörd och besviken”
I tisdags meddelades att förberedelserna pågår inför genomförandet av de jourförändringar på Lindesbergs lasarett, som innebär att antalet ...
16 september 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Jourförändringar i Lindesberg verkställs den 28 september
PRESSMEDDELANDE: Förberedelserna pågår för fullt inför genomförandet av de jourförändringar vid Lindesbergs lasarett som hälso- och sjukvå...
15 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Besöksförbud på äldreboenden upphävs från 1 oktober

Under tisdagseftermiddagen meddelade socialminister Lena Hallengren att det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden upphör från och med 1 oktober.
– Argumenten för det tillfälliga besöksförbudet är betydligt svagare nu än när förbudet infördes, samtidigt som de negativa effekterna ökar med ett långvarigt besöksförbud, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell i ett pressmeddelande.

15 september 2020 klockan 14:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hillstreet på Kullgatan i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

Efter coronauppehållet – nu öppnar ungdomsgården igen

I februari i år var det premiär för den nya ungdomsgården i Hillstreets lokaler på Kullgatan i Lindesberg. Knappt hade verksamheten hunnit komma igång då man valde att stänga ner det hela – detta på grund av att coronapandemin slog till med kraft i Sverige. Nu öppnas dock ungdomsgården på nytt, men med vissa förändringar.
– När coronapandemin kom så märkte vi ganska snabbt att betydligt färre dök upp hos oss, så då beslutade vi oss för att stänga ner och avvakta till läget blev bättre. Nu känner vi att vi är där och att de allra flesta idag har rutiner för att motverka smittspridning, säger Christer Pilblad som tillsammans med Christoffer Wilhelmsson.

15 september 2020 klockan 13:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hur vågar ni, Andreas Svahn och Karin Sundin?

INSÄNDARE/DEBATT: Har ni förtroendevalda politiker på regional nivå förstått vilka konsekvenser en nedlä...

Fler hastighetskontroller denna vecka

- Hastigheten är en starkt bidragande orsak till dödsfall och skador. Det är därför viktigt att få fler förare att f...

Tuff inledning för LIF

Det blev en trist inledning inom Allsvenskans nya säsong för LIF Lindesberg. Det orangea laget inledde starkt med två inledande mål ...

Annons


Matilda Kleber är ansvarig för gastrons kök, och ser fram emot helgens invigning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Gastropuben är nu redo att ta emot sina gäster

Imorgon, lördag, är det dags för LindeGastro att slå upp portarna till den delen av restaurangen som hittills varit under ombyggnad och därför hemlig, nämligen gastropuben.
– Vi hoppas att det är många som kommer, och att det bli väl mottaget, säger Matilda Kleber som är ansvarig för gastrons kök.

11 september 2020 klockan 13:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hur gick det för årets Drömjobbare?

I maj utsågs årets Drömjobbare, som under sommaren fick prova sina vingar som egna företagare. När nu hösten har ...

Mackpersonal tog tjuv på bar gärning

På fredagsmorgonen ertappades en tjuv av personalen på Circle K i centrala Lindesberg. Polis kallades till platsen. - ...

Kotten & Co har fått ny ägare

När Sara Lindlöf lade ut Kotten & Co till försäljning i början av sommaren hade hon en önskan om att företaget skulle...

Dags för en Allsvensk säsongsinledning

Den Allsvenska säsongen för 2020/2021 närmar sig med stormsteg och redan på lördag spelar LIF Lindesberg sin fö...

Världens Barn tar inte paus!

12 kronor och 28 öre - så mycket bidrog varje Lindesbergsinvånare med i förra årets insamling till Världens Barn. Det är nä...

Coronaläget: Klustersmitta upptäckt

Varje dag testar sig 500-600 personer i Örebro län för pågående smitta av covid-19, vilket är en fördubbling sedan n...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Dystra siffror i brottsstatistiken under pandemin

Antalet anmälningar om våld i nära relationer, brott mot barn och våldtäkter har ökat under de månader som coronapandemin pågått, något som framkommer i den färska lägesbild som Länsstyrelsen skickat till regeringen.

9 september 2020 klockan 11:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rädda Lindesbergs akutsjukhus!
INSÄNDARE/DEBATT: Jag flyttade till Lindesberg 1972 för att börja arbeta på Volvofabriken. Mina äldre arbetskamrater från Lindesberg pratade ...
9 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Älgolycka i Grönbo
En personbil kolliderade med en älg på onsdagsmorgonen i höjd med Grönbo i östra kommundelen. Enligt polisen skall föraren, en man i 20-årså...
9 september 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Bergslagspraliner tackar för sig med festlig finalhelg
Efter fem år av kreativt chokladskapande och försäljning av smaskiga praliner i Stripa, lägger nu Bergslagspraliner ned sin verksamhet. Det hela ...
8 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-09-08

2020-09-07

2020-09-07

2020-09-07

2020-09-06

2020-09-04

2020-09-04

2020-09-04

2020-09-03

2020-09-03

2020-09-03

2020-09-03

2020-09-03

2020-09-02

2020-09-19 20:15