Foto: Hans Andersson / Fredrik Norman

Örebrotjejen som flyttade till Göteborg och landade i Linde

Carin Fritzell Hamnlund har snart bott fem år med sin familj i Lindesberg. Hon lockades hit till en tjänst som lärare på judogymnasiet. Maken Per kunde lockas med att det  är närmare till fjällen och inte alls långt från båten på Västkusten och i Oxelösund.

Carin Fritzell Hamnlund (det första efternamnet gifte hon till sig och det andra är mammas flicknamn) kom till Frövi för 25 år sedan. Ingen lång resa för en Örebro-tjej. Hon gick på judogymnasiet. Sedan drog hon vidare till Göteborg både för att plugga och för att få en träning för seniorer som passade henne. Fyra år senare fick hon en allvarlig skada i benet. Det blev operation och judon såg ut att vara över för hennes del.


Lindesberg har en fantastisk judohall, säger Carin Fritzell Hamnlund. Foto: Hans Andersson

Men så blev det inte. Hon har tränat och tävlat efter det – och är instruktör och judolärare. Judoprofilen Björn Nyberg i Frövi ,där judogymnasiet huserade tidigare, började deltid med idrottscollege. Han lockade Carin tillbaka till Lindesberg – nu som judolärare på de timmar han släppte till att börja med. Sedan blev det trekvart och nu är det fullt upp för henne. Att hon också fick vara med i uppbyggnadsfasen av Lindesberg Arena – med den fantastiska judohallen – gjorde inte saken sämre för henne. I Lindesberg skapas den internationella eliten inom judo.

Skadan i benet kom sig inte av judo utan under brottning. Carin Fritzell Hamnlund är ovanligt energisk. Hon hade sammanlagt 10 år i landslaget – den sista landslagsperioden när hon var mellan 32 och 34 år. Carin har varit aktiv långt efter den snittålder på 26 – 27 år som är vanlig inom judosporten. Det har blivit en hel del medaljer och många SM och internationella tävlingar – jag räknar till tre internationella och sju SM-guld. Men hon började med gymnastik som liten flicka, men det blev ”för allvarligt för tidigt”, menar Carin:

– Jag tränade i stort sett varje kväll i veckan. Min mamma stoppade mig inte, men ville att jag skulle prova något annat också och då valde jag judo. Jag gillar den allsidiga träningen och precis som i gymnastiken – ordning och reda.

I Lindesberg cyklar hon ( ”de nya mountainbikelederna i skogen ligger där jag brukar cykla” ), åker skidor, springer, paddlar och är mycket med familjen i skogen ( ” tänk att steka pannkakor ute – naturen är oslagbar”).

Hon säger att Lindesberg är fantastiskt – hur nära det är till allting. På lunchen sprang hon på en politiker som hon kunde prata direkt med. Barnen har nära till allting och det är förstås viktigt i en idrotts- och kulturfamilj, där det är piano- och fiollektioner och hockey, judo, volleyboll mm som gäller:

– Det är sådan skillnad mot Göteborg, där man behövde skjutsa barnen till träningar t ex. Det gick många timmar, säger Carin Fritzell Hamnlund.

Familjen Fritzell Hamnlund har bott här i snart fem år. Carin tycker att det är ett rikt idrotts- och kulturliv i Lindesberg och har svårt att komma på något som hon saknar. Nu har det ju också kommit ett sushiställe till stan, något som hela familjen gillar, försäkrar Carin. De hittade ett hus ganska snabbt, som de gillar och som ligger nära till allt. Också maken Per var beredd att flytta in direkt ( ” här finns ju kyl, frys och ismaskin, som han känner igen”, säger Carin). Men det var inte helt lätt, till en början, för honom ( med sitt stora seglarintresse) att flytta från Västkusten. Enligt Carin underlättade golfbanan här hans beslut – ”Per sa redan innan att Lindesbergs golfbana är den finaste i Sverige”.

Hur ska man då få folk att upptäcka Lindesberg? Carins svar kommer blixtsnabbt:
– Jag har två konkreta råd. Locka folk att passera genom stan – skapa en ”Genomfart Lindesberg” med den vackra södra infarten.

– Koppla ihop olika utbildningar i Lindesberg med universiteten. Så att t ex idrottseleverna fortsätter att utbilda sig här och stannar kvar i Lindesberg. Masugnen kan vara med i en sådan utveckling.


Carin Fritzell Hamnlund är judolärare och instruktör. Foto: Hans Andersson

När vi träffas under en träning i judohallen på Lindesberg Arena pekar hon på två av killarna, Jonas och Sebastian, med färska fina VM-placeringar ( femteplaceringar) som tränar och som stannat i stan för att det är så bra träningsmöjligheter – kanske Europas bästa ( och vackrast belägna) träningshall har en av de aktiva sagt till Carin. Judon har blivit en magnet för Lindesberg.

– Det brukar vara fyra, fem som stannar kvar ett tag efter utbildningen och jag tror nog att det är ett tjugutal från judon, som blivit bofasta i Lindesberg.

Publicerad 8 december 2014 klockan 11:08

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Elvis Karaosmanovic ser fram emot årets säsong. Foto: Camilla Lagerman

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.

4 mars 2021 klockan 17:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Det misstänkt farliga föremålet var – välling

I slutet av förra veckan upptäcktes en väska vid polisstationens bakgård - i vilken man hittade ett ...

Genrebild. Foto: Jennie Larsson

Polisen varnar för vaccinationsbedrägerier

Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura människor på deras besparingar. Därför varnar nu polisen för vaccinationsbedrägerier och uppmanar allmänheten att vara vaksam och att informera anhöriga om vad man ska tänka på.

3 mars 2021 klockan 11:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet
Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas ...
2 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”
Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen ...
2 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ett glatt gäng som fick mysa med Reidargårdens djur under sportlovet. Gårdens ägare, Johanna Reidarsdotter i mitten. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.

1 mars 2021 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kollagebild Foto: Lindlöven och Hasse Persson

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, för fjärde året i rad, väljer att hylla sin stora eldsjäl Ernst Röös.
– Han har på ett eller annat sätt, hjälpt till med allt som han kan bidra med, berättar Henry Nordlund.

1 mars 2021 klockan 10:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt

Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på baksidan av polisstationen. Kort därefter kunde polisen gripa en misstänkt person i närområdet som kunde knytas till denna väska. Nu uppger polisen att föremålet i väskan tagits om hand och förvaras på en säker plats i väntan på att nationella bombskyddet tar hand om det.
– Jag kan inte gå in på detaljer just nu, men det här rör sig inte om något explosivt ämne i alla fall, men det kan vara hälsofarligt om det hanteras på felaktigt sätt, säger Lars Hedelin vid polisen.

26 februari 2021 klockan 13:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan ...

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlö...

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Minskade öppettider på kommunens bibliotek
Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till ...
23 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda
Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”Härifrån. Råvaror, recept och ...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg
I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig, och visar...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-22

2021-02-22

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-17

2021-03-05 05:30