Foto: Hans Andersson / Fredrik Norman

Örebrotjejen som flyttade till Göteborg och landade i Linde

Carin Fritzell Hamnlund har snart bott fem år med sin familj i Lindesberg. Hon lockades hit till en tjänst som lärare på judogymnasiet. Maken Per kunde lockas med att det  är närmare till fjällen och inte alls långt från båten på Västkusten och i Oxelösund.

Carin Fritzell Hamnlund (det första efternamnet gifte hon till sig och det andra är mammas flicknamn) kom till Frövi för 25 år sedan. Ingen lång resa för en Örebro-tjej. Hon gick på judogymnasiet. Sedan drog hon vidare till Göteborg både för att plugga och för att få en träning för seniorer som passade henne. Fyra år senare fick hon en allvarlig skada i benet. Det blev operation och judon såg ut att vara över för hennes del.


Lindesberg har en fantastisk judohall, säger Carin Fritzell Hamnlund. Foto: Hans Andersson

Men så blev det inte. Hon har tränat och tävlat efter det – och är instruktör och judolärare. Judoprofilen Björn Nyberg i Frövi ,där judogymnasiet huserade tidigare, började deltid med idrottscollege. Han lockade Carin tillbaka till Lindesberg – nu som judolärare på de timmar han släppte till att börja med. Sedan blev det trekvart och nu är det fullt upp för henne. Att hon också fick vara med i uppbyggnadsfasen av Lindesberg Arena – med den fantastiska judohallen – gjorde inte saken sämre för henne. I Lindesberg skapas den internationella eliten inom judo.

Skadan i benet kom sig inte av judo utan under brottning. Carin Fritzell Hamnlund är ovanligt energisk. Hon hade sammanlagt 10 år i landslaget – den sista landslagsperioden när hon var mellan 32 och 34 år. Carin har varit aktiv långt efter den snittålder på 26 – 27 år som är vanlig inom judosporten. Det har blivit en hel del medaljer och många SM och internationella tävlingar – jag räknar till tre internationella och sju SM-guld. Men hon började med gymnastik som liten flicka, men det blev ”för allvarligt för tidigt”, menar Carin:

– Jag tränade i stort sett varje kväll i veckan. Min mamma stoppade mig inte, men ville att jag skulle prova något annat också och då valde jag judo. Jag gillar den allsidiga träningen och precis som i gymnastiken – ordning och reda.

I Lindesberg cyklar hon ( ”de nya mountainbikelederna i skogen ligger där jag brukar cykla” ), åker skidor, springer, paddlar och är mycket med familjen i skogen ( ” tänk att steka pannkakor ute – naturen är oslagbar”).

Hon säger att Lindesberg är fantastiskt – hur nära det är till allting. På lunchen sprang hon på en politiker som hon kunde prata direkt med. Barnen har nära till allting och det är förstås viktigt i en idrotts- och kulturfamilj, där det är piano- och fiollektioner och hockey, judo, volleyboll mm som gäller:

– Det är sådan skillnad mot Göteborg, där man behövde skjutsa barnen till träningar t ex. Det gick många timmar, säger Carin Fritzell Hamnlund.

Familjen Fritzell Hamnlund har bott här i snart fem år. Carin tycker att det är ett rikt idrotts- och kulturliv i Lindesberg och har svårt att komma på något som hon saknar. Nu har det ju också kommit ett sushiställe till stan, något som hela familjen gillar, försäkrar Carin. De hittade ett hus ganska snabbt, som de gillar och som ligger nära till allt. Också maken Per var beredd att flytta in direkt ( ” här finns ju kyl, frys och ismaskin, som han känner igen”, säger Carin). Men det var inte helt lätt, till en början, för honom ( med sitt stora seglarintresse) att flytta från Västkusten. Enligt Carin underlättade golfbanan här hans beslut – ”Per sa redan innan att Lindesbergs golfbana är den finaste i Sverige”.

Hur ska man då få folk att upptäcka Lindesberg? Carins svar kommer blixtsnabbt:
– Jag har två konkreta råd. Locka folk att passera genom stan – skapa en ”Genomfart Lindesberg” med den vackra södra infarten.

– Koppla ihop olika utbildningar i Lindesberg med universiteten. Så att t ex idrottseleverna fortsätter att utbilda sig här och stannar kvar i Lindesberg. Masugnen kan vara med i en sådan utveckling.


Carin Fritzell Hamnlund är judolärare och instruktör. Foto: Hans Andersson

När vi träffas under en träning i judohallen på Lindesberg Arena pekar hon på två av killarna, Jonas och Sebastian, med färska fina VM-placeringar ( femteplaceringar) som tränar och som stannat i stan för att det är så bra träningsmöjligheter – kanske Europas bästa ( och vackrast belägna) träningshall har en av de aktiva sagt till Carin. Judon har blivit en magnet för Lindesberg.

– Det brukar vara fyra, fem som stannar kvar ett tag efter utbildningen och jag tror nog att det är ett tjugutal från judon, som blivit bofasta i Lindesberg.

Publicerad 8 december 2014 klockan 11:08

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Det glada Solbergagänget visar upp sina nya förskolebuss. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en cirka 12 meter lång buss som från och med hösten kommer fungera som en mobil förskoleavdelning. Under lördagen finns bussen uppställd på parkeringen utanför Mejk, så att både stora och små kan beskåda den.
– Jag vill nästan flytta in, den är så häftig! berättar vd Maria-Pia Karlsson.

15 maj 2021 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misstanke om grovt rattfylleri i fyrhjulingsolycka

En man i 50-årsåldern skadades lindrigt när han på torsdagen körde omkull med en fyrhjuling. Polisen misstänker att föraren var påverkad av alkohol vid olyckstillfället.
– Mannen misstänks för grovt rattfylleri, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

14 maj 2021 klockan 10:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Sju gymnasieelever döms för ofredande efter hotfull och kränkande ”nollning”

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom i målet mot de ...

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst ...

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

Foto: Camilla Lagerman

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu är det personer över 18 år, som är i de utpekade riskgrupperna som ska boka tid för vaccination. Dessutom planerar man nu för nästa steg i prioriteringsordningen, då personer i fas fyra ska erbjudas vaccin.

10 maj 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!
På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig ...
7 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta
En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav ...
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning
Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Barndietisten Sara Ask håller digital föreläsning om barns "matkrångel". Foto: Jan Åke Eriksson

Barndietistens råd ger mindre matkrångel

Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med maten. Dietisten Sara Ask vet hur det fungerar – nu kommer hon med tips och råd.

6 maj 2021 klockan 08:06 av Hans Andersson Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framfö...

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad ...

Annons

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, möter deltagarna människor som verkligen har något att berätta. Den här veckan funderar poeten Arne Johnsson över att ” få fatt i ett ögonblick”.

4 maj 2021 klockan 09:13 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Fältassistent Claes Lamourin tillsammans med ungdomspolis Henrik Andersson. (Johan Andersson saknas dock på bilden.) Foto: Hans Andersson

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar. Trots att de offentliga evenemangen är inställda även i år till följd av coronaviruset uppmanar fältassistenterna och ungdomspolisen i Lindesbergs kommun föräldrar att hålla koll på sina ungdomar.
– Vi upplever att ungdomarna träffas mer över kommungränserna nu eftersom de är bilburna, så det är inte säkert att de befinner sig där man tror, säger ungdomspolis Henrik Andersson.

29 april 2021 klockan 14:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet
PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefråga i negativ mening. Eftersom man inte var...
29 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga
Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året har lärarbehörigheten minskat med 2,8...
28 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka
Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den misstänkte uppges vara i 35-årsåldern...
28 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-27

2021-04-27

2021-04-26

2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-05-15 15:46