OS-simmerska flyttade till Lindesberg

Många har säkert sett henne i de stora simtävlingarna i TV. Såväl i olympiska sammanhang som på nationell nivå har hon representerat de svenska färgerna. Numera har hon dock dragit sig tillbaka från elitsimningen och bosatt sig i Lindesberg. LindeNytt träffade den nu 28-åriga SM och EM-medaljören Linda Olofsson i hennes nya hemstad.
Efter drygt 20 år inom simningen har nu Sveriges f d storstjärna Linda Olofsson lagt allt vad simning heter bakom sig och flyttat hit.
Senast vi fick se henne i sitt rätta element var i OS i Atlanta, USA. Då presterade hon vad hon själv beskriver som ett halvhjärtat resultat med en sjätte placering. Det var även i Atlanta som hennes karriär som elitsimmare tog slut. En mycket otursam matförgiftning lamslog hela hennes kropp och försatte henne i rullstol en tid. Idag är hon återställd och har inga men efter det tragiska slutet rent fysiskt, men att en comeback gärna hade varit på sin plats hörs i hennes röst när hon pratar om händelsen.

Anledningen till att Linda bosatt sig i Lindesberg är den gamla klassiska, förklarar hon. –Det är kärleken, säger hon spontant och skrattar.
–Jag och min pojkvän tyckte att det passade bäst att jag lämnade Sundsvall och kom hit eftersom han hade sitt arbete i Lindesberg, som judolärare, som han tycker så mycket om och är väl insatt i.

Linda om Linde
Även om det bara gått drygt två månader sedan paret flyttade in i den nya bostaden på Hagaberg så har Linda redan förälskat sig i staden och omgivningarna. Född och uppväxt i Piteå menar hon att mycket i Lindesberg påminner om hennes hemstad. –Det är nästan som hemma i Pite faktiskt! Man har nära till naturen, vilket är bra eftersom jag gärna springtränar i sådana miljöer. Sen är det så nära till större städer om man vill känna av lite storstadspuls. Just att det är så vackert landskap och natur gör att jag känner att jag trivs och kommer att fortsätta trivas här.

Vad vet du om Linde, historik m.m.?
Hmm, jag kan ingenting faktiskt! Men visst brann det väl i stan för länge sen. Det var väl 1846 eller så, så stan måste vara bra gammal ändå?, frågar Linda tillbaka. Efter att jag harklat fram att vi firade 350 år för en tid sedan erkänner jag att jag inte här och nu kan svara exakt på hennes fråga och går vidare med intervjun.

Namnet Linda Olofsson kan betyda fin reklam för Lindesberg, skulle du ställa upp i div jippon för att främja staden?
-Jag är ju ambassadör för såväl Piteå som Sundsvall, så varför inte. Det beror ju lite på i vilket sammanhang det gäller, men visst skulle jag ställa upp om det passar mig.

Åter till simningen, hur många medaljer har du egentligen skrapat ihop?
–Oj! Jag vet inte exakt, jag slutade räkna dem för länge sen. Räknar jag med precis alla medaljer jag kammat hem så ligger det säkert runt 400 stycken, av dem är 27 SM-Guld.

Vad är ditt starkaste minne från simningen?
(tankepaus) –Det är så mycket så det är svårt att säga någon speciell händelse. Men…jo, nu vet jag, utbrister hon. –Det är ändå EM-guldet –95, inte för själva guldet även om det var helt otroligt, utan min reaktion. Den kom först en tid senare när jag var på väg till träning och plötsligt insåg att jag faktiskt var Europamästarinna, det var en otrolig känsla när det väl sjönk in.

Saknar du simningen idag?
-Jag saknar inte själva simningen i sig så mycket, det är nog allt runt omkring man saknar mest. Visst spelar simningen in mycket där, men det är nog helheten som man gärna skulle uppleva igen. Det har varit otroligt kul, men nu får man acceptera att den tiden är förbi och man måste se framåt i livet.

Kommer du att engagera dig inom simningen här i Linde?
-Det är inte helt omöjligt. Jag tycker det är kul om man på något sätt kan hjälpa barn och ungdomar att satsa på sporten. Man kanske kunde bli en inspirationskälla till dem, det vore skoj i så fall.

Slutligen: Vad gör du idag?
-Jag jobbar på Länsförsäkringar i Örebro och har hand om livförsäkringar av olika slag. På fritiden tränar jag fortfarande en hel del, och sen blir det mycket utflykter i naturlandskapen runt om i trakterna.

Publicerad 10 maj 2001 klockan 16:16

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Förskoleklassarna från Löa med fler av deras finurliga holkar. Foto: Jennie Einarsson

Löa friskola till final – i SM i fågelholk

Av totalt 450 inskickade bidrag till SM i fågelholk har Naturskyddsföreningen nu utsett 15 finalister. Bland dessa härstammar inte mindre än två stycken bidrag från förskoleklassen på Löa friskola, som med fantasi och finurlighet skapat bidragen ”Trulle” och ”Ugglis”.
– Vi såg när de presenterade finalisterna på en livesändning. De blev så glada när de visade upp de 15 finalisterna, däribland våra två bidrag, att de skrek rakt ut, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen på Löa skola.

30 mars 2023 klockan 14:49 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

AnnonsFoto: Fredrik Norman

Vårstädning på is efter snöfallet

På måndag i nästa vecka var det tänkt att Samhällsbyggnad Bergslagen skulle påbörja årets stora vårstädning av grus efter vinterns halkbekämpning. Efter gårdagens kraftiga snöfall har man dock tvingats att planera om det hela.
– Det här hade vi ju inte räknat med, men som jag sa tidigare så finns det alltid risk att vi måste planera om när vädret överraskar på det här sättet, förklarar Mikael Dahlin, enhetschef gata på Samhällsbyggnad Bergslagen.

30 mars 2023 klockan 11:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolans unga företagare prisades vid pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens...

Misstänkta föremålet bortforslat: ”Sannolikt inte helt ofarligt”

Strax innan klockan 20:30 på tisdagskvällen anlände Nationella bombskyddet ...

Större avspärrning i Gusselby – har kallat in bombskyddet

UPPDATERAT. Polisen har under tisdagen spärrat av ett område i Gusselby där ett misstänkt ...

Bild: Barnkalasfestivalen

Vinn biljetter till Barnkalasfestivalen

Söndagen den 7 maj arrangeras Barnkalasfestivalen i Lindesberg arena. En festival för de allra minsta, där de kan få uppleva idoler som Mamma Mu och Kråkan, Pettsson och Findus samt trollkarlen Daniel Kane. Efter föreställningarna ges även möjlighet att fotograferas med karaktärerna. Nu kan LindeNytt, i samarbete med Besök Linde, ge två av er chansen att vinna varsin biljett till den efterlängtade festivalen.
– Det här blir superkul för barnen! säger eventstrateg Jeanette Andersson.

28 mars 2023 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Piasavakvastens högtid är kommen. Foto: Fredrik Norman

Då drar vårstädningen igång

Som ett säkert tecken på att våren är i antågande drar Samhällsbyggnad Bergslagen igång vårstädningen under nästa vecka. Det innebär att körbanor i Lindesbergs kommun ska sopas rent från sand som använts för halkbekämpning under vintern.
– Vi vill informera fastighetsägare om att det är dags att börja sopa ut sand från sina fastigheter, säger Mikael Dahlin, enhetschef för avdelningen gata på Samhällsbyggnad Bergslagen.

27 mars 2023 klockan 12:43 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Man körde av vägen – blåste positivt
En man i 35-årsåldern misstänks för rattfylleri av normalgraden sedan denne kört av vägen strax utanför Vedevåg.
27 mars 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kommunen dementerar avtal gällande guidningar i Stripa
Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle mö...
24 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bil i lågor efter trafikolycka
En personbil har kört av vägen utanför Fellingsbro. Enligt polisen skall bilen ha börjat brinna efteråt. - Det rör sig om en singelolycka. ...
24 mars 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Markus Lundin, Kristdemokraterna. Foto: Camilla Lagerman

Mindre barngrupper i förskolan kan äntligen bli verklighet

INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna (KD) har länge arbetat för att mindre barngrupper ska bli verklighet i Lindesbergs kommun. Redan i en intervju inför valet 2014 presenterade Markus Lundin (KD) sina tankar om att minska barngrupperna i förskolan.

24 mars 2023 klockan 12:58 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Axel Schylström och Charlie Eriksson bjöd på en livsviktig show: ”Måste våga prata”

Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.

23 mars 2023 klockan 11:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sluthängt på arenan för ungdomar – tidigare stängning från och med fredag

Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i ...

Brotorpsskolan förlorade kvartsfinalen i Vi i femman

Efter gårdagens tuffa kvartsfinal i Vi i femman mot Karl Johans skola 5C så fick man slutligen erkänna ...

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa...

AnnonsBilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Fredrik Norman

Banarbete påverkar busstrafiken på sträckan Frövi-Örebro

Från lördag 25 mars till och med torsdag 30 mars är järnvägsövergången vid Avdala avstängd för trafik. Avstängningen medför att linje 314 mellan Örebro och Frövi tidvis leds om, samt att en extrabuss trafikerar sträckan Örebro till Avdala. Detta med anledning av att Trafikverket genomför ett banarbete på sträckan Frövi-Örebro.

21 mars 2023 klockan 10:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klass 5A laddar för kvartsfinal i Vi i femman

2440 klasser och närmare 50 000 elever kämpade för att kvalificera sig till kvartsfinalen i Vi i femman. Av de...

bildspel Derbyseger gör LIF Lindesberg obesegrade i serien

Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. ...

35 år som tränare: ”Har gjort mig till en bättre människa”

Efter hela 35 år som tränare brinner passionen för fotbollen fortfarande lika ...

Två män grovt misshandlade i natt

Natten till fredag skall två män i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern ha blivit misshandlade i centrala Lindesberg. G...

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten ...

Handbollsderby med Publikkronan avslutar säsongen

Handbollssäsongen i Lindesberg avslutas med ett handbollsderby med fri entré, där varje gästade person st...

Foto: Fredrik Norman

Undersökning visar att det preventiva arbetet mot självmord behöver förbättras

Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin kommunbarometer, en undersökning som beskriver kommunernas arbete med att förebygga suicid. Kommunernas enkätsvar poängsätts och rangordnas därefter utifrån sina totalpoäng. Lindesbergs kommun deltog i år för första gången, och fick totalt 10 poäng, precis över det ”röda strecket”.

15 mars 2023 klockan 13:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kosmetiska åtgärder löser inte skolstöket
INSÄNDARE/DEBATT: Vill man på riktigt komma tillrätta med stök i skolorna räcker det inte med kosmetiska åtgärder!
15 mars 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Fonus startar samtalsgrupp för människor i sorg: ”Lätt att bli ensam”
När en närstående avlider kan det kännas som att tiden stannar till, och för många blir praktiska vardagssysslor svåra att ta sig an. För att ...
14 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Miljöpartiets Per Bolund besökte Linde energis anläggningar i Fellingsbro
I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis nya solpark, Solvallen, i Vässlingby. Besöket var en del i den f...
14 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-03-13

2023-03-13

2023-03-13

2023-03-13

2023-03-13

2023-03-12

2023-03-11

2023-03-10

2023-03-09

2023-03-09

2023-03-08

2023-03-07

2023-03-06

2023-03-06

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-03-31 07:33