OS-simmerska flyttade till Lindesberg

Många har säkert sett henne i de stora simtävlingarna i TV. Såväl i olympiska sammanhang som på nationell nivå har hon representerat de svenska färgerna. Numera har hon dock dragit sig tillbaka från elitsimningen och bosatt sig i Lindesberg. LindeNytt träffade den nu 28-åriga SM och EM-medaljören Linda Olofsson i hennes nya hemstad.
Efter drygt 20 år inom simningen har nu Sveriges f d storstjärna Linda Olofsson lagt allt vad simning heter bakom sig och flyttat hit.
Senast vi fick se henne i sitt rätta element var i OS i Atlanta, USA. Då presterade hon vad hon själv beskriver som ett halvhjärtat resultat med en sjätte placering. Det var även i Atlanta som hennes karriär som elitsimmare tog slut. En mycket otursam matförgiftning lamslog hela hennes kropp och försatte henne i rullstol en tid. Idag är hon återställd och har inga men efter det tragiska slutet rent fysiskt, men att en comeback gärna hade varit på sin plats hörs i hennes röst när hon pratar om händelsen.

Anledningen till att Linda bosatt sig i Lindesberg är den gamla klassiska, förklarar hon. –Det är kärleken, säger hon spontant och skrattar.
–Jag och min pojkvän tyckte att det passade bäst att jag lämnade Sundsvall och kom hit eftersom han hade sitt arbete i Lindesberg, som judolärare, som han tycker så mycket om och är väl insatt i.

Linda om Linde
Även om det bara gått drygt två månader sedan paret flyttade in i den nya bostaden på Hagaberg så har Linda redan förälskat sig i staden och omgivningarna. Född och uppväxt i Piteå menar hon att mycket i Lindesberg påminner om hennes hemstad. –Det är nästan som hemma i Pite faktiskt! Man har nära till naturen, vilket är bra eftersom jag gärna springtränar i sådana miljöer. Sen är det så nära till större städer om man vill känna av lite storstadspuls. Just att det är så vackert landskap och natur gör att jag känner att jag trivs och kommer att fortsätta trivas här.

Vad vet du om Linde, historik m.m.?
Hmm, jag kan ingenting faktiskt! Men visst brann det väl i stan för länge sen. Det var väl 1846 eller så, så stan måste vara bra gammal ändå?, frågar Linda tillbaka. Efter att jag harklat fram att vi firade 350 år för en tid sedan erkänner jag att jag inte här och nu kan svara exakt på hennes fråga och går vidare med intervjun.

Namnet Linda Olofsson kan betyda fin reklam för Lindesberg, skulle du ställa upp i div jippon för att främja staden?
-Jag är ju ambassadör för såväl Piteå som Sundsvall, så varför inte. Det beror ju lite på i vilket sammanhang det gäller, men visst skulle jag ställa upp om det passar mig.

Åter till simningen, hur många medaljer har du egentligen skrapat ihop?
–Oj! Jag vet inte exakt, jag slutade räkna dem för länge sen. Räknar jag med precis alla medaljer jag kammat hem så ligger det säkert runt 400 stycken, av dem är 27 SM-Guld.

Vad är ditt starkaste minne från simningen?
(tankepaus) –Det är så mycket så det är svårt att säga någon speciell händelse. Men…jo, nu vet jag, utbrister hon. –Det är ändå EM-guldet –95, inte för själva guldet även om det var helt otroligt, utan min reaktion. Den kom först en tid senare när jag var på väg till träning och plötsligt insåg att jag faktiskt var Europamästarinna, det var en otrolig känsla när det väl sjönk in.

Saknar du simningen idag?
-Jag saknar inte själva simningen i sig så mycket, det är nog allt runt omkring man saknar mest. Visst spelar simningen in mycket där, men det är nog helheten som man gärna skulle uppleva igen. Det har varit otroligt kul, men nu får man acceptera att den tiden är förbi och man måste se framåt i livet.

Kommer du att engagera dig inom simningen här i Linde?
-Det är inte helt omöjligt. Jag tycker det är kul om man på något sätt kan hjälpa barn och ungdomar att satsa på sporten. Man kanske kunde bli en inspirationskälla till dem, det vore skoj i så fall.

Slutligen: Vad gör du idag?
-Jag jobbar på Länsförsäkringar i Örebro och har hand om livförsäkringar av olika slag. På fritiden tränar jag fortfarande en hel del, och sen blir det mycket utflykter i naturlandskapen runt om i trakterna.

Publicerad 10 maj 2001 klockan 16:16

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda
Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”Härifrån. Råvaror, recept och ...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg
I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig, och visar...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi
Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i Lindesberg. Enligt polisen skall man ha tagit sig in i den l...
22 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Magnus Storm vald till ny ordförande efter Jonas Kleber. Foto: Centerpartiet

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter tio år som ordförande.

22 februari 2021 klockan 08:43 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Jubel från bänken Foto: Hasse Persson

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, LIF Lindesbergs uppskruvade spel. Hela 23 mål spelades in i den andra halvleken, där ett lättat LIF kunde räkna in två nya poäng.
– Det här var en riktig ”måstematch” som vi bara skulle vinna, säjer Asso Eliassi.

21 februari 2021 klockan 18:05 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt ...

Partiell distansundervisning även efter sportlovet

Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till ...

Annons


Foto: Fredrik Norman

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram

Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka – men inte i den takt man hade hoppats på. Halkan är nämligen så svår att även maskinerna haft svårigheter att ta sig fram.
– Det är extremt, kommenterar Jan Gustafsson, som är arbetsledare för Samhällsbyggnads avdelning Park/Idrott.

19 februari 2021 klockan 10:03 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Färre nya coronafall i Lindesberg

Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i ...

Bibblan erbjuder digitalt sportlovsprogram

På måndag startar årets sportlov för kommunens barn och ungdomar, och precis som så mycket annat i pandemitider ...

Begränsade vaccinleveranser ger få tider att boka

I dagsläget har cirka 14 000 länsbor vaccinerats mot covid-19, men leveranserna av vaccin är fortfarande ...

Befarad ladugårdsbrand var kontrollerad eldning

UPPDATERAD. Strax före klockan 11 på torsdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår ut till en befarad brand ...

Varnar för plötslig ishalka i samband med väderomslag

SMHI har på torsdagen utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka. Varningen gäller för hela ...

Man anhållen misstänkt för misshandel

En man i 40-årsåldern greps på onsdagskvällen misstänkt för misshandel. Enligt polisen skall det röra sig om ett...

Årets Ekokock, Anders Johnsson, har tagit fram två helt nya röror till 37:an nyöppning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.

17 februari 2021 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hyresförhandlingarna klara – så mycket höjs hyrorna med i år
PRESSMEDDELANDE: Efter beslut i Hyresmarknadskommittén är LIBO’s hyresnivå för 2021 klar. Hyrorna höjs med 1,7 % från och med den 1 januari ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-10

2021-02-10

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-02-26 04:42