OS-simmerska flyttade till Lindesberg

Många har säkert sett henne i de stora simtävlingarna i TV. Såväl i olympiska sammanhang som på nationell nivå har hon representerat de svenska färgerna. Numera har hon dock dragit sig tillbaka från elitsimningen och bosatt sig i Lindesberg. LindeNytt träffade den nu 28-åriga SM och EM-medaljören Linda Olofsson i hennes nya hemstad.
Efter drygt 20 år inom simningen har nu Sveriges f d storstjärna Linda Olofsson lagt allt vad simning heter bakom sig och flyttat hit.
Senast vi fick se henne i sitt rätta element var i OS i Atlanta, USA. Då presterade hon vad hon själv beskriver som ett halvhjärtat resultat med en sjätte placering. Det var även i Atlanta som hennes karriär som elitsimmare tog slut. En mycket otursam matförgiftning lamslog hela hennes kropp och försatte henne i rullstol en tid. Idag är hon återställd och har inga men efter det tragiska slutet rent fysiskt, men att en comeback gärna hade varit på sin plats hörs i hennes röst när hon pratar om händelsen.

Anledningen till att Linda bosatt sig i Lindesberg är den gamla klassiska, förklarar hon. –Det är kärleken, säger hon spontant och skrattar.
–Jag och min pojkvän tyckte att det passade bäst att jag lämnade Sundsvall och kom hit eftersom han hade sitt arbete i Lindesberg, som judolärare, som han tycker så mycket om och är väl insatt i.

Linda om Linde
Även om det bara gått drygt två månader sedan paret flyttade in i den nya bostaden på Hagaberg så har Linda redan förälskat sig i staden och omgivningarna. Född och uppväxt i Piteå menar hon att mycket i Lindesberg påminner om hennes hemstad. –Det är nästan som hemma i Pite faktiskt! Man har nära till naturen, vilket är bra eftersom jag gärna springtränar i sådana miljöer. Sen är det så nära till större städer om man vill känna av lite storstadspuls. Just att det är så vackert landskap och natur gör att jag känner att jag trivs och kommer att fortsätta trivas här.

Vad vet du om Linde, historik m.m.?
Hmm, jag kan ingenting faktiskt! Men visst brann det väl i stan för länge sen. Det var väl 1846 eller så, så stan måste vara bra gammal ändå?, frågar Linda tillbaka. Efter att jag harklat fram att vi firade 350 år för en tid sedan erkänner jag att jag inte här och nu kan svara exakt på hennes fråga och går vidare med intervjun.

Namnet Linda Olofsson kan betyda fin reklam för Lindesberg, skulle du ställa upp i div jippon för att främja staden?
-Jag är ju ambassadör för såväl Piteå som Sundsvall, så varför inte. Det beror ju lite på i vilket sammanhang det gäller, men visst skulle jag ställa upp om det passar mig.

Åter till simningen, hur många medaljer har du egentligen skrapat ihop?
–Oj! Jag vet inte exakt, jag slutade räkna dem för länge sen. Räknar jag med precis alla medaljer jag kammat hem så ligger det säkert runt 400 stycken, av dem är 27 SM-Guld.

Vad är ditt starkaste minne från simningen?
(tankepaus) –Det är så mycket så det är svårt att säga någon speciell händelse. Men…jo, nu vet jag, utbrister hon. –Det är ändå EM-guldet –95, inte för själva guldet även om det var helt otroligt, utan min reaktion. Den kom först en tid senare när jag var på väg till träning och plötsligt insåg att jag faktiskt var Europamästarinna, det var en otrolig känsla när det väl sjönk in.

Saknar du simningen idag?
-Jag saknar inte själva simningen i sig så mycket, det är nog allt runt omkring man saknar mest. Visst spelar simningen in mycket där, men det är nog helheten som man gärna skulle uppleva igen. Det har varit otroligt kul, men nu får man acceptera att den tiden är förbi och man måste se framåt i livet.

Kommer du att engagera dig inom simningen här i Linde?
-Det är inte helt omöjligt. Jag tycker det är kul om man på något sätt kan hjälpa barn och ungdomar att satsa på sporten. Man kanske kunde bli en inspirationskälla till dem, det vore skoj i så fall.

Slutligen: Vad gör du idag?
-Jag jobbar på Länsförsäkringar i Örebro och har hand om livförsäkringar av olika slag. På fritiden tränar jag fortfarande en hel del, och sen blir det mycket utflykter i naturlandskapen runt om i trakterna.

Publicerad 10 maj 2001 klockan 16:16

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Foto: Camilla Lagerman

Misstänkt rånare har häktats

Den man i 35-40-årsåldern, som greps och senare anhölls misstänkt för rånet mot apoteket i centrala Lindesberg, är fortsatt frihetsberövad. Enligt uppgift från Ola Andersson, utredningschef vid polisen i Lindesberg, har mannen nu häktats.

2 december 2021 klockan 15:24 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg

Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter, sportevenemang och även biobesök. Lindesbergs Bio väljer dock att genomföra vissa visningar med covidbevis och andra med begränsat antal besökare istället, för att bion ska kunna vara tillgänglig för alla.

1 december 2021 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu kan Britt och Göran äntligen gå på opera igen!

- Om Folkets Hus i Lindesberg inte fanns, då skulle det inte bli mycket opera. Det säger Britt Lindkvist...

Trygg Vuxen-grundaren en av sex som prisas av Linde Energi

Det av Linde energi instiftade "Energiklappen", som ger allmänheten chans att nominera personer de ...

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom...

Axel Schylström avslutade sin Sverigeturné i Lindesberg på måndagskvällen. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Både skratt och tårar när Axel Schylström avslutade sin turné i Lindesberg

Närmare 300 personer hade tagit sig till Lindeskolans aula under måndagskvällen för att lyssna till Axel Schylströms fantastiska föreläsning och musik i showen Bränd. Det blev en kväll med både tårar, skratt och nya insikter om vad som är viktigt i livet.
– Det kändes jättebra, det är alltid roligt att vara i Linde, berättar Axel för LindeNytt efter showen och kallar skämtsamt Lindesberg för sitt andra hem.

30 november 2021 klockan 10:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Linde energi

Gammal högspänningsledning i Brodalen byts ut

En äldre högspänningsledning i Brodalen, som har orsakat strömavbrott för boende i området, kommer nu att ersättas med en ny. Arbetet påbörjas denna vecka och planeras att slutföras lagom till julhelgen. Det här innebär att vissa gator i området kommer att grävas upp – men ingreppet görs med hänsyn till trafik och boende.
– Vi kommer främst att hålla oss till vägkanten, för att inte skapa hinder och störningar för de boende i området, säger Ola Andersson, anläggningschef på Linde energi, i ett pressmeddelande.

29 november 2021 klockan 09:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Efterlängtad seger togs i hyllningsmatchen!
Adventsmatchen mot Anderstorp blev en speciell tillställning. I veckan kom beskedet att en av LIF Lindesbergs stora föreningsnamn och eldsjälar ...
28 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlust mot Linköping trots en setseger
Den tuffa säsongen fortsätter för Linde Volley. Mittenplacerade Linköping gästade Lindesberg under lördagen där man trots ett bra spel i ...
28 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Guld och brons till hemmadistriktet i judons riksmästerskap
Riksmästerskapen för distriktslag i judo avgjordes under lördagen i Lindesberg Arena. Efter en dag med tuffa och bitvis otroligt jämna matcher ...
27 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Timmy Lundegård

Femte raka segern för WSK Lindesberg!

Segertrenden fortsätter för både WSK Lindesberg och Lindbackahallen! Under fredagskvällen kom lagets femte raka seger, där man ännu står obesegrade i den nya hemmaarenan. En tidigt säkrad seger höll däremot på att glida WSK ur händerna, där säsongscomebackande Filip Livén fick säkra segern med mål i öppen kasse.

26 november 2021 klockan 23:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Efter åtta förluster och två oavgjorda matcher, låter det positivt från Algot Hane. Foto: Hasse Persson.

Seger direkt med nya tränaren?

Den nya huvudtränaren ”Preben” har visat sig för LIF Lindesbergs spelarkår och söndagens match blir debutframträdandet. Laget kommer från en oavgjord match mot Rimbo, men kommer med positiva rapporter inför söndagens match mot Anderstorp. Är det äntligen dags för seger?
– Jag tror på två riktigt sköna poäng, säger Algot Hane.

26 november 2021 klockan 16:38 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa å...

Unga och porr: ”Vuxna måste ta ansvar”

Pornografin har blivit hårdare, den brer ut sig på nätet. 15-åringar söker vård för skador i ...

En höjning med 66 procent!!

INSÄNDARE/DEBATT: Alla PRO:are och alla äldre som betalar och får matlådor genom Lindesbergs kommuns försorg fick förmodligen ...

Annons


Eva Karlsson, Carin Green, Birgitta Wiberg, Berit Nygren, Marja-Lena Lindkvist och Ingalill Senneryd dekorerar blomsterarrangemang till några av kommunens äldre. Foto: Camilla Lagerman

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor från Lions Kristina samlades för att arrangera vackra julblommor som sedan ska delas ut bland de äldre som behöver en extra guldkant på tillvaron inför jul.
– Vi har plockat mossa och granris för att göra blommorna extra fina, säger Carin Green medan hon omsorgsfullt dekorerar en blomma.

25 november 2021 klockan 13:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man gripen och anhållen för apoteksrånet

En man i 35-40-årsåldern har frihetsberövats misstänkt för rånet mot Apoteket Hjärtat. Mannen greps knappt tv...

Trafikolycka med flera fordon utanför Frövi

UPPDATERAD. En trafikolycka med en personbil och lastbil inträffade på torsdagsmorgonen strax utanför Frövi. ...

Apoteket rånat: ”Kommit över mediciner”

Just nu pågår en polisinsats i centrala Lindesberg. Detta sedan personalen på Apoteket Hjärtat utlöst...

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

Socialnämndens förslag: Höj priset på hemtjänstens matlådor med 66 procent

Brukare som får sina matlådor levererade av hemtjänsten kan snart tvingas att...

Anna Takanen med pappa Timos lapp från "Hjälpkommittén för Finlands barn". Fotograf Stefan Bremer

Stark pjäs om finska krigsbarn

80 000 barn skickades från Finland till Sverige under krigsåren i Finland. Ett av dem var Timo , en fyraårig pojke. Hans dotter Anna Takanen har i boken ”Sörjen som blev” skildrat de känslor som det väcker.
– Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj, har hon sagt i intervjuer.

22 november 2021 klockan 09:38 av Hans Andersson Visa hela artikeln

”Preben” är ny tränare för LIF Lindesberg!
Carlsson tar över efter Karlsson. Under lördagen stod det klart att Martin Carlsson, mest känd som ”Preben”, kommer att ta över som huvudträ...
21 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fjärde raka segern togs på bortaplan
Trots en seg säsongsinledning med två förluster på bortaplan inom de första tre matcherna, så har WSK Lindesberg gått upp starkt. På lördagen...
20 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En poäng med mersmak!
Trots frånvaron av en huvudtränare i LIF Lindesberg så blev det poäng. Trots en mycket stark inledning blev tappet stort i den andra halvleken, d...
20 november 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-11-19

2021-11-19

2021-11-19

2021-11-18

2021-11-18

2021-11-17

2021-11-17

2021-11-16

2021-11-15

2021-11-15

2021-11-15

2021-11-14

2021-11-14

2021-11-13

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-12-02 22:17