Årligen rinner miljontals kronor ut i sanden istället för att gå till företagets vinstkassa. Anledningen är osäkerheten i valutakurserna. Ett företag som ser stora ekonomiska förluster på grund av detta är ArvinMeritor i Lindesberg.
– Inget företag gillar osäkerhet, och en osäker valutakurs innebär att man får ta onödiga risker med ekonomiska förluster som resultat av det, berättar Dan Johansson, platschef vid Meritor.
Lindesbergsfabriken gör sina affärer helt med svensk valuta idag. På senare år har företaget gjort beräkningar över hur mycket av den egentliga vinsten som gått i förlust på grund av kronans värde jämfört med euron. Meritor köper årligen euro för många miljoner kronor och det har visat sig att företaget förlorat miljontals kronor på grund av osäkra valutakurser.
– De senaste åren har vi sett över hur det påverkat oss, och det visade sig att vi förlorat ca 20 miljoner kronor per år. På längre sikt är det alltså väldigt mycket pengar som företaget förlorar på grund av en osäker valutakurs, säger Dan Johansson.
Dan Johansson är övertygad om att euron är bra för Sverige och att vi kommer att vänja oss vid en ny valuta ganska snart, det vill säga om blir ett ja i valet om en månad.
Och kronan är ju inte så speciellt gammal, menar Dan.
– Går vi tillbaka några hundra år så betalade man med mjölk och fick en bulle tillbaka. Under tidens gång har Sverige haft flera olika valutor, och inte ens kronan är speciellt gammal med sina ca 100 år. Visst är det kul att se kungen på en krona, men det kommer vi att inte sakna med tiden. Kungen kan vi se på TV istället, säger Dan skrattande.
Utifrån egenskapen som platschef för ett stort internationellt företag menar Dan Johansson att det är självklart att gå med i EMU. Även om Sverige kanske inte kan påverka så jättemycket som det lilla landet i norr, så är det ändå en säkrare väg att vandra sett utifrån ett längre tidsperspektiv.
– Eftersom vi är ett internationellt företag är vi ute och reser mycket. Har vi samma valuta som de andra länderna blir det självklart mycket lättare att jämföra kostnader med andra företag i Europa. Det innebär också att vi lättare kan planera för framtiden. Idag är det helt omöjligt att se hur morgondagen ser ut när vi har problemet med osäkerhet och risktagande – en valutakurs vi inte med säkerhet kan utgå ifrån när vi planerar framtida affärer, säger Dan Johansson.
Fotnot: ArvinMeritor i Lindesberg har 670 anställda och omsätter i år cirka 1,9 miljarder kronor. Meritor på nätet>>
Tidigare artiklar i serien:
Läs om Linde Maskiner>>
Läs om Tormek>>