Ju närmare jul vi kommer, desto fler julkonserter bjuds det på. Idag kunde man gå till Kristinakyrkan för att gästa en något annorlunda variant. En flickkör från Österrike gjorde ett stopp i Sverige och i Lindesberg. En imponerande konsert med ljuva toner, unga proffs och allt framfördes på tyska.
Klockan halv sju denna fredagsafton tar den österrikiska flickkören Kristinakyrkans scen i besittning. Det är många, både äldre och yngre, som tagit plats för att avnjuta den kulturella julkonserten. Det är inte några amatörer vi har framför oss, nej, det är en grupp unga, men ack så välövade och professionella förmågor. Programmet är en variation av körsång, solosång och instrumentala bitar på både orgel, dragspel och flöjt. Konserten är också uppdelad i olika teman, vilket inleds med en liten del av kören.
– De ska sjunga traditionella julsånger. De kommer direkt från Holland där de haft en väldigt fin konsert. Det är en flickkör från St. Ursula, ett gymnasium i Salzburg, berättar Gun-Britt Bikfalvy.

Thomas Olsson, präst vid Kristinakyrkan, inleder kvällen med några få ord:
– Ikväll blir det mycket sång och musik. Ett särskilt tack till Gun-Britt som ordnat allt. Varmt välkommen till kören, och varmt välkommen till allesammans.
Och just precis så är det, det är tack vare Gun-Britts tidigare samarbete och kontakt med kören som möjliggjort kvällen. Och efter många timmars förberedelser är det äntligen dags för kören att få börja och beröra publiken. Bakom dem brinner adventsljusen, julgranen är upptänd och det råder ett stillsamt lugn i kyrkan.
– De är fantastiska, och de har på sig dirndlklänningar, säger Gun-Britt, och mycket riktigt. Flickorna är uppklädda i österrikiska klänningar med förkläden och hela paketet.
Sången är vacker och även fast man kanske inte förstår just ett enda ord, känner man tydligt av julstämningen. En ung pojke, Christoph Klieber, spelar ackompanjerar på dragspel oh dirigenten Erich Wild sjunger till en början tillsammans med flickorna, vilket kryddar framträdandet med en baston. Det är först när det ges ett par av flickorna tillfälle att sjunga solo som man ökar förståelsen för deras musikaliska skicklighet och kunnighet. En av flickornas röster går över i en klassisk, ljus, ren och otroligt hög och mäktig stämma. Det är svårt att inte få gåshud, inte bara av hennes otroliga, glasklara röst, utan också av den känslan och den blicken hon har. Just då är scenen helt och hållet hennes.

Den ena flöjtisten, en medelåldersman vid namn Oliver Kraft, är en välkänd och mycket skicklig flöjtist. Tillsammans med sin elev, Teresa Lindner, spelar de flera stycken på tvärflöjt. De är mycket samspelta och Oliver Kraft har en gripande inlevelse när han spelar. Vid orgeln sitter Josef Grain och han spelar både ensam och tillsammans med flöjtisterna. Det är inte så mycket av de välkända jullåtarna som vi känner igen här i Sverige, och Lindesberg, men än dock kan man inte undgå att känna av den julkänslan som lägger sig likt en tunn dimma i lokalen.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.