Ju närmare jul vi kommer, desto fler julkonserter bjuds det på. Idag kunde man gå till Kristinakyrkan för att gästa en något annorlunda variant. En flickkör från Österrike gjorde ett stopp i Sverige och i Lindesberg. En imponerande konsert med ljuva toner, unga proffs och allt framfördes på tyska.
Klockan halv sju denna fredagsafton tar den österrikiska flickkören Kristinakyrkans scen i besittning. Det är många, både äldre och yngre, som tagit plats för att avnjuta den kulturella julkonserten. Det är inte några amatörer vi har framför oss, nej, det är en grupp unga, men ack så välövade och professionella förmågor. Programmet är en variation av körsång, solosång och instrumentala bitar på både orgel, dragspel och flöjt. Konserten är också uppdelad i olika teman, vilket inleds med en liten del av kören.
– De ska sjunga traditionella julsånger. De kommer direkt från Holland där de haft en väldigt fin konsert. Det är en flickkör från St. Ursula, ett gymnasium i Salzburg, berättar Gun-Britt Bikfalvy.

Thomas Olsson, präst vid Kristinakyrkan, inleder kvällen med några få ord:
– Ikväll blir det mycket sång och musik. Ett särskilt tack till Gun-Britt som ordnat allt. Varmt välkommen till kören, och varmt välkommen till allesammans.
Och just precis så är det, det är tack vare Gun-Britts tidigare samarbete och kontakt med kören som möjliggjort kvällen. Och efter många timmars förberedelser är det äntligen dags för kören att få börja och beröra publiken. Bakom dem brinner adventsljusen, julgranen är upptänd och det råder ett stillsamt lugn i kyrkan.
– De är fantastiska, och de har på sig dirndlklänningar, säger Gun-Britt, och mycket riktigt. Flickorna är uppklädda i österrikiska klänningar med förkläden och hela paketet.
Sången är vacker och även fast man kanske inte förstår just ett enda ord, känner man tydligt av julstämningen. En ung pojke, Christoph Klieber, spelar ackompanjerar på dragspel oh dirigenten Erich Wild sjunger till en början tillsammans med flickorna, vilket kryddar framträdandet med en baston. Det är först när det ges ett par av flickorna tillfälle att sjunga solo som man ökar förståelsen för deras musikaliska skicklighet och kunnighet. En av flickornas röster går över i en klassisk, ljus, ren och otroligt hög och mäktig stämma. Det är svårt att inte få gåshud, inte bara av hennes otroliga, glasklara röst, utan också av den känslan och den blicken hon har. Just då är scenen helt och hållet hennes.

Den ena flöjtisten, en medelåldersman vid namn Oliver Kraft, är en välkänd och mycket skicklig flöjtist. Tillsammans med sin elev, Teresa Lindner, spelar de flera stycken på tvärflöjt. De är mycket samspelta och Oliver Kraft har en gripande inlevelse när han spelar. Vid orgeln sitter Josef Grain och han spelar både ensam och tillsammans med flöjtisterna. Det är inte så mycket av de välkända jullåtarna som vi känner igen här i Sverige, och Lindesberg, men än dock kan man inte undgå att känna av den julkänslan som lägger sig likt en tunn dimma i lokalen.
Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson samt vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson om det aktuella coronaläget, som just nu dessvärre ser ut att gå åt fel håll igen.
Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.
Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.
Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla under söndagen, står man nu istället med två raka förluster och en förlorad bonuspoäng. Trots en förlust under söndagens förlängning mot Kumla, åker Lindlöven inte lottlösa hem.