Tomas Molins besök i ödebyn utanför Lindesberg har dokumenterats i hans nya bok. Foto: privat

Övergivna hus och människors öden samlat i ny bok

Tomas Molin heter författaren som på torsdag släpper sin andra spännande bok om ödehus. Denna gång gör han bland annat ett besök i ödebyn Bromsjöbodar beläget söder om Mårdshyttan och strax norr om Norra Brunnsjön, som övergavs helt på 40-talet då man snöpligt blev utan den ack så viktiga anslutningen till kraftledningen i området.
– Det gjorde att byn hastigt började avbefolkas, berättar Tomas.

Redan som sjuåring kom Tomas Molin i kontakt med sitt första ödehus, vilket väckte en stor fascination. Hans far beskrev det som att Tomas blivit lite ”förhäxad” av den gamla kåken som låg ett par kilometer från barndomshemmet, och när tillfälle gavs rymde Tomas iväg för att beskåda huset på egen hand.

Ödehus i Bromsjöbodar. Foto: Tomas Molin

När han många år senare var ute tillsammans med sin fru för att fotografera i naturen så råkade han återigen på ett ödehus. Snabbt kastades han tillbaka i tiden och en gnista tändes som förde med sig en idé om att skapa en bok om dessa, vilket han också gjorde. Boken ”Bland tomtar och troll i Ödehusen!” blev snabbt en succé och Tomas fick mängder med nya tips och önskemål från sina läsare. Detta har resulterat i ytterligare en bok som släpps nu på torsdag den 20 april med namnet ”En magisk resa bland Ödehusen”.

– Man kan säga att bok nummer två är lite som en önskelista från läsare jag har träffat och från kommentarer på sociala medier. Jag har har fått mängder med synpunkter och återkopplingar och även mycket tips på nya ställen, berättar Tomas entusiastiskt.

I den nya boken har Tomas besökt och fotograferat ödehus i trakterna kring Närke, Västra Västmanland och Östra Värmland. Däribland även den gamla ödebyn Bromsjöbodar beläget söder om Mårdshyttan och strax norr om Norra Brunnsjön.

– I den här boken har jag valt att koncentrera mig på områden jag känner till och området kring Lindesberg känner jag till ganska bra tycker jag, dels för att har varit mycket i trakten då jag rest i jobbet och dels för att gjort en del utflykter dit. Jag blev tipsad om att besöka Bromsjöbodar och det var något utöver det vanliga, menar Tomas och förklarar att byn blivit något styvmoderligt behandlad.

– På 40-talet drogs en kraftledning genom området och då det fanns en hel del hus i byn så räknade folk med att få el – men blev utan. Det gjorde att byn hastigt började avbefolkas, konstaterar Tomas.

I kapitlet som handlar om Bromsjöbodar kan man läsa mer om händelsen och hur det ser ut idag. Bland bilderna som är tagna vid platsen finns ett gammalt släktfoto från 1928 med ett hus som används än idag – som jaktstuga.

Släktbilden är tagen i Bromsjöbodar 1928. Foto: Privat

– Bilderna utgör basen för allt jag skriver i boken, några bilder har jag fått men 95 % av bilderna har jag tagit själv. Emellanåt får bilderna tala för sig själva och ibland får man lite information av mig, sen får man själv försöka spåna vidare och tänka, förklarar Tomas och menar att fantasin är viktig i sammanhanget.

– Det som jag tycker är så fantastiskt med de här ödehusen är att det uppstår mängder av frågor. Sen när man får lite information så känner man att att man går in i någon slags ödehusbubbla som jag brukar kalla det för. Man fastnar lätt i tanken och stänger in sig lite i det.

Tomas beskriver boken som en resa i Närke, Östra Värmland och Västra Västmanland fylld med nostalgi och lokalhistoria, både sorgligt, vackert och spännande. Men även om en del av husen är på väg mot den eviga vilan så är tre på väg att få nytt liv – varav två har stått öde i omkring 60 år, men har helt plötsligt funnit nya ägare som har påbörjat renovering på helt olika sätt.
Ett av husen renoveras av ett par från Stockholm som har lagt upp en 10-årig plan för att återställa huset till sitt ursprung, och ett annat par har valt en annan väg.

”Mot alla odds” Foto: Tomas Molin

– Jag fick ett tips om att besöka ett hus i Bergslagen, och eftersom att det hade ett stort hål i taket där det hade regnat och snöat in under tio år, så var det bråttom innan det skulle försvinna helt, berättar Tomas.

Men när Tomas kom fram insåg han snabbt att det var något som inte stämde, det stod nämligen en byggnadsställning framför huset.

– Jag fick veta att ett par köpt huset och påbörjat renovering. I deras fall så handlar det om att göra en gammal kåk till en bra bostad på kortast möjliga tid, och de har kommit en god bit på väg, konstaterar Tomas glatt.

Kapitlet i boken som handlar om detta hus har Tomas döpt till ”Mot alla odds”.

– I det här fallet så trodde jag inte att det skulle vara möjligt att göra någonting av huset, men de är på väg att övertyga mig om att det faktiskt går, säger han hoppfullt.

Nu har Tomas och andra i omgivningen lagt om sitt dagliga promenadstråk för att följa förvandlingen som väckt stort intresse i bygden.

Mer om detta och mycket annat finns att läsa i boken som släpps på torsdag 20 april, och finns till försäljning på bland annat Blombergska bokhandeln i Lindesberg.

Publicerad 18 april 2023 klockan 09:55

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Linda Bååth, Malin Ragnegård. Foto: Kommunal

Därför varslar Kommunal om strejk

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen, bland annat genom att säkerställa att våra yrkanden inte är kostnadsdrivande. Trots detta har SKR och Sobona vägrat att gå oss och medlemmarna i Kommunal till mötes. De är inte redo att garantera att lön betalas ut i tid, de säger nej till ett nytt och mer rättvist lönesystem och de vägrar förenkla processen för räddningstjänst och i LSS-verksamheter att kunna jobba arbetspass på upp till 24 timmar. Det lämnar oss tyvärr med inget annat val än att varsla om strejk på Sveriges största kollektivavtal. 

16 april 2024 klockan 13:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott har nu dömt vid Örebro Tingsrätt. De två tonårspojkarna döms för grov misshandel, medan den äldre mannen döms för grovt hemfridsbrott. En fjärde ung man som ingick i åtalet frikändes helt.

16 april 2024 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mä...

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för...

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din ...

Inriktningen tunga fordon fick det glädjande beskedet under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt hälsade på under fredagen för att höra reaktionerna.
– Det är ju fantastiskt att vi äntligen får vara kvar, och att de tog sitt förnuft till fånga. Det här är ju viktigt för våra elever, bygden och branschen, säger läraren Per-Anton Olsson.

12 april 2024 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ett glatt gäng som nu kan komma iväg på sin efterlängtade klassresa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad klassresa till Parken Zoo. För att kunna ha råd att åka buss dit och hem bad man Odd Fellow 125 Bergsmannen om ett bidrag, som beviljades.
– Igår kväll fattade vi beslutet att bevilja det med 7000 kronor, så de kan komma iväg på sin resa och titta på djuren, säger Kjell Karlsson från Odd Fellow 125 Bergsmannen.

12 april 2024 klockan 12:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”
Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt överraskade under torsdagen när de fick beskedet via media att tunga fordon skulle ...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan
Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB
När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning till Sveriges befolkning att förbereda sig för krig, spred ...
11 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Hemmatrenden håller i sig! IFK Lindesberg höll nollan i 89 minuter mot IFK Askersund och tog en behaglig seger i Frövi. IFK Lindesberg har med detta ännu inte förlorat en hemmamatch sedan juni 2023. Foto: Timmy Lundegård

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin första hemmamatch för säsongen. Hemmatruppen gick ut hårt till den första halvleken och svarade för en toppinsats med 3-0 efter matchens första tjugo minuter. Nollan höll sig länge och även om det blev trötta ben mot slutet, så blev det en behaglig seger som gav tre poäng.

10 april 2024 klockan 23:16 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Bechet Barsom (KD) tillsammans med Andreas Svahn (S). Foto: Camilla Lagerman

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”

Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om förslaget i hälso- och sjukvårdsnämnden röstas igenom, det framgick under onsdagens sammanträde i regionfullmäktige där Conny Ärlerud (M) ställde frågor till nämndens ordförande.
– Sedan blir det kanske att man har läkare på vårdcentralen i Storå på onsdags- och torsdagsförmiddagar istället för att vara där hela dagen, och då kan man också nå flera, svarade Bechet Barsom (KD).

10 april 2024 klockan 16:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”

Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småfö...

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nödställd hund undsattes av räddningstjänsten

Vid 18-tiden på måndagskvällen larmades räddningstjänsten till ett vattendrag i Fellingsbro, då en hund ramlat ner i det kalla vattnet. Det hela fick ett lyckligt slut, då räddningstjänsten lyckades undsätta vovven som sedan kunde återförenas med sin ägare på land.

9 april 2024 klockan 10:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tonårspojke utsatt för utpressning

Under natten till måndag kontaktades polisen av en tonårspojke som blivit utsatt för utpressning. En flörtig ...

Projektgrupp rör om i grytan – nu ska maträtterna moderniseras

Det handlar om att minska klimatavtrycket, dra ner på kostnaden och samtidigt servera en ...
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev ...

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan

Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets ...

Inför beslut om Storå vårdcentrals framtid

INSÄNDARE/DEBATT: Jag är säker på att vi alla vid det här laget är medvetna om de besparingar som regionen st...

Det är snart dags att börja ro!

INSÄNDARE/DEBATT: Kan vi bygga om några skolhus på västra delen av Lindeskolan, till lägenheter med ett fantastiskt läge ...

Roland Hellsing tar ton under capricen 2018. Arkivbild: Fredrik Stenfelt

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig information kring evenemanget. Bland annat råder det totalt väskförbud, samt obligatorisk garderob, på grund av det rådande säkerhetsläget.

4 april 2024 klockan 12:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hannez svensk mästare i armbrytning – knep både guld och silver: ”Känns riktigt bra”
Med endast tio månaders träning bakom sig, kan nu Hannez Eriksson, 15 år gammal från Guldsmedshyttan, titulera sig som svensk mästare i ...
3 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Liberalerna vill att Region Örebro län ser över förskrivningen av narkotikaklassade läkemedel
PRESSMEDDELANDE: Liberalerna i Region Örebro har lämnat in en motion till Regionfullmäktige om att säkerställa att narkotikaklassade preparat ...
3 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Storbacka om sjukvården, lasarettet och vårdcentraler
INSÄNDARE/DEBATT: Vi Socialdemokrater i Lindesbergs kommun vill att primärvården i Storå, Lindesberg, Frövi och Fellingsbro erbjuder en trygg och...
2 april 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-02

2024-04-02

2024-04-01

2024-03-28

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-26

2024-03-25

2024-03-25

2024-03-22

2024-03-21

2024-03-21

2024-03-21

2024-04-17 04:38