Tomas Molins besök i ödebyn utanför Lindesberg har dokumenterats i hans nya bok. Foto: privat

Övergivna hus och människors öden samlat i ny bok

Tomas Molin heter författaren som på torsdag släpper sin andra spännande bok om ödehus. Denna gång gör han bland annat ett besök i ödebyn Bromsjöbodar beläget söder om Mårdshyttan och strax norr om Norra Brunnsjön, som övergavs helt på 40-talet då man snöpligt blev utan den ack så viktiga anslutningen till kraftledningen i området.
– Det gjorde att byn hastigt började avbefolkas, berättar Tomas.

Redan som sjuåring kom Tomas Molin i kontakt med sitt första ödehus, vilket väckte en stor fascination. Hans far beskrev det som att Tomas blivit lite ”förhäxad” av den gamla kåken som låg ett par kilometer från barndomshemmet, och när tillfälle gavs rymde Tomas iväg för att beskåda huset på egen hand.

Ödehus i Bromsjöbodar. Foto: Tomas Molin

När han många år senare var ute tillsammans med sin fru för att fotografera i naturen så råkade han återigen på ett ödehus. Snabbt kastades han tillbaka i tiden och en gnista tändes som förde med sig en idé om att skapa en bok om dessa, vilket han också gjorde. Boken ”Bland tomtar och troll i Ödehusen!” blev snabbt en succé och Tomas fick mängder med nya tips och önskemål från sina läsare. Detta har resulterat i ytterligare en bok som släpps nu på torsdag den 20 april med namnet ”En magisk resa bland Ödehusen”.

– Man kan säga att bok nummer två är lite som en önskelista från läsare jag har träffat och från kommentarer på sociala medier. Jag har har fått mängder med synpunkter och återkopplingar och även mycket tips på nya ställen, berättar Tomas entusiastiskt.

I den nya boken har Tomas besökt och fotograferat ödehus i trakterna kring Närke, Västra Västmanland och Östra Värmland. Däribland även den gamla ödebyn Bromsjöbodar beläget söder om Mårdshyttan och strax norr om Norra Brunnsjön.

– I den här boken har jag valt att koncentrera mig på områden jag känner till och området kring Lindesberg känner jag till ganska bra tycker jag, dels för att har varit mycket i trakten då jag rest i jobbet och dels för att gjort en del utflykter dit. Jag blev tipsad om att besöka Bromsjöbodar och det var något utöver det vanliga, menar Tomas och förklarar att byn blivit något styvmoderligt behandlad.

– På 40-talet drogs en kraftledning genom området och då det fanns en hel del hus i byn så räknade folk med att få el – men blev utan. Det gjorde att byn hastigt började avbefolkas, konstaterar Tomas.

I kapitlet som handlar om Bromsjöbodar kan man läsa mer om händelsen och hur det ser ut idag. Bland bilderna som är tagna vid platsen finns ett gammalt släktfoto från 1928 med ett hus som används än idag – som jaktstuga.

Släktbilden är tagen i Bromsjöbodar 1928. Foto: Privat

– Bilderna utgör basen för allt jag skriver i boken, några bilder har jag fått men 95 % av bilderna har jag tagit själv. Emellanåt får bilderna tala för sig själva och ibland får man lite information av mig, sen får man själv försöka spåna vidare och tänka, förklarar Tomas och menar att fantasin är viktig i sammanhanget.

– Det som jag tycker är så fantastiskt med de här ödehusen är att det uppstår mängder av frågor. Sen när man får lite information så känner man att att man går in i någon slags ödehusbubbla som jag brukar kalla det för. Man fastnar lätt i tanken och stänger in sig lite i det.

Tomas beskriver boken som en resa i Närke, Östra Värmland och Västra Västmanland fylld med nostalgi och lokalhistoria, både sorgligt, vackert och spännande. Men även om en del av husen är på väg mot den eviga vilan så är tre på väg att få nytt liv – varav två har stått öde i omkring 60 år, men har helt plötsligt funnit nya ägare som har påbörjat renovering på helt olika sätt.
Ett av husen renoveras av ett par från Stockholm som har lagt upp en 10-årig plan för att återställa huset till sitt ursprung, och ett annat par har valt en annan väg.

”Mot alla odds” Foto: Tomas Molin

– Jag fick ett tips om att besöka ett hus i Bergslagen, och eftersom att det hade ett stort hål i taket där det hade regnat och snöat in under tio år, så var det bråttom innan det skulle försvinna helt, berättar Tomas.

Men när Tomas kom fram insåg han snabbt att det var något som inte stämde, det stod nämligen en byggnadsställning framför huset.

– Jag fick veta att ett par köpt huset och påbörjat renovering. I deras fall så handlar det om att göra en gammal kåk till en bra bostad på kortast möjliga tid, och de har kommit en god bit på väg, konstaterar Tomas glatt.

Kapitlet i boken som handlar om detta hus har Tomas döpt till ”Mot alla odds”.

– I det här fallet så trodde jag inte att det skulle vara möjligt att göra någonting av huset, men de är på väg att övertyga mig om att det faktiskt går, säger han hoppfullt.

Nu har Tomas och andra i omgivningen lagt om sitt dagliga promenadstråk för att följa förvandlingen som väckt stort intresse i bygden.

Mer om detta och mycket annat finns att läsa i boken som släpps på torsdag 20 april, och finns till försäljning på bland annat Blombergska bokhandeln i Lindesberg.

Publicerad 18 april 2023 klockan 09:55

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rektor Eva Valtonen och Emma Elvenäs från styrelsen framför den pampiga skolbyggnaden. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Friskolan i Löa firade 30 år – fick besök från svunna tider

På tisdagen bjöd Löa Friskola in till ett festligt 30-årsfirande med öppet hus. Skolan är en av de första friskolorna som tog form i Sverige på 90-talet. Detta firades denna dag med grillade hamburgare, hoppborg, ponnyridning och visning av skolans olika klassrum och områden. På plats fanns bland annat skolans allra första ”mattant och busschaufför som kikade in på besök.
– Under de år som jag var mattant hände det inte en enda gång att någon elev sa att maten var äcklig, inte någon. De var helt otroliga, vilka fina ungar vi hade och nu är de stora och har egna barn, berättar Maud Råstock, före detta mattant på Löa Friskola.

27 september 2023 klockan 13:59 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons



SVT:s Henrik Kruusval intervjuar en färgstark karaktär i Second Hand-butiken i Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Erikshjälpens upptakt – i danstakt för Världens Barn

Erikshjälpen hade en spektakulär kickoff för höstens insamling för Världens Barn på tisdagen. Ett team från Sveriges Television var på plats och kunde föreviga en dansshow, som många av personalen deltog i. Till och med TV-teamet Hampus Eurenius och Henrik Kruusval drog på sig dräkter. Det blev en pangstart.

27 september 2023 klockan 09:04 av Hans Andersson Visa hela artikeln

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen ...

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att ...

SVT besöker Erikshjälpen

På tisdagen besöker Sveriges Television Lindesberg för att spela in ett reportage inför den stora TV-galan för Världens Barn i n...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin

Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde Judo Open precis den idrottsfest man hade hoppats på. Det bjöds på jubel, skratt och tårar när den sjätte upplagan av tävlingen genomfördes i Lindesberg arena. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens tävling.

25 september 2023 klockan 17:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Daniel Ekström (t.v.) och Oliver Lindberg är mycket nöjda med sitt beslut att slå sig ned i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Krögarparet som gick ”all in”: ”Otroligt glad att jag flyttade hem”

Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström hunnit med hel del, allt från räkfrossor och skumparty till att ha blivit husägare för första gången. Nu börjar man så sakteliga landa efter flytten från Stockholm, där både Oliver och Daniel tidigare arbetade på flertalet stora restauranger.
– Jag är otroligt glad att jag flyttade hem, det känns som det var en bra idé, vi har otroligt roligt, säger Oliver.

25 september 2023 klockan 09:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sparförslag skapar oro på hudmottagningen i väntan på beslut
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit...
25 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta ...
22 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv...
22 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open

Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin, med närmare 500 tävlingsstarter på lördagen.
– Om den här trenden håller i sig till nästa år behöver vi nog köpa lite mer grejer, skrattar Johan Orrbo.

22 september 2023 klockan 11:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Behåll Lasarettet i Lindesberg!

INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa.
Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar medelåldern. Andelen invånare 65 år och äldre är i Örebro län 18,6, Lindesberg 25,7, Nora 28,0, Hällefors 29,5 och Ljusnarsberg 32,5 procent. Vi var därför många som tyckte att det lät bra med nära vård som regionen började med 2022. Nära vård är ett invecklat begrepp men sammanfattningsvis flyttar man både vård, hälsa och omsorg närmare invånarna.

22 september 2023 klockan 10:18 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Seriefavoriten blev för tuff när de gästade LIF

Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. ...

Antalet intensivvårdsplatser på Lindesbergs lasarett halveras

De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att ...

Gynmottagningen om oron för kvinnorna: ”De kommer försvinna i det här”

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs ...

Annons



Foto: Camilla Lagerman

Nu stängs mellersta infarten

På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta infarten till Lindesberg. All trafik till industriområdet kommer därför ledas om till norra infarten under de fyra veckor som man beräknar att arbetet kommer pågå.
-Vi har sett rostangrepp på trumman vid besiktning, så är det dags att byta ut den innan den går sönder, förklarar Kenneth Persson, Byggprojektledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

21 september 2023 klockan 10:41 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Storbacka: ”En fråga om anständighet – vägra angiverilagen”

INSÄNDARE/DEBATT: Jag vill att Lindesbergs kommun säger nej till anmä...

Ögonmottagningen riskerar försvinna: ”Tänker mycket på patienterna”

I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs ...

Lindesberg bottenrankad – igen

Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjol...

Bred uppslutning – musik för alla vid Världens Barn-konserten

Musikaliskt fulladdat för Världens Barn-konserten på söndag. Några är favoriter i ...

Ungdomar skrämde hästar och hotade gårdsägare som ingrep

En gårdsägare strax utanför Lindesberg fick på måndagskvällen ovälkommet besök av ett gäng ...

Så många kräftor gick in i burarna: ”Vi är nöjda”

Drygt 7000 kräftor blev den sammanlagda fångsten när allmänhetens fiske hölls i fredags.

Vårdadministratör Lena och sjuksköterska Anna Åberg är mycket bekymrade över sparförslaget. Foto: Camilla Lagerman

ÖNH-mottagningen om sparförslaget: ”Låt oss få bli ett gott exempel, lägg inte ner oss!”

Enligt sparförslaget som presenterats av sjukvårdsdirektör Jonas Claesson ska den akuta kirurgin vid akutmottagningen i Lindesberg flyttas till USÖ, något som väckt starka reaktioner. Men det är även specialistmottagningarna på lasarettet som berörs av detta, något som LindeNytt kommer att belysa i en ny artikelserie. Först ut är Öron-Näsa-Halsmottagningen.
– Samma antal patienter ska tas om hand inne på USÖ som vi har förstått det, där ser vi inte riktigt ekvationen gå ihop eftersom de inte klarar köerna som det ser ut idag, säger Sektionsansvarig sjuksköterska Anna Åberg.

19 september 2023 klockan 15:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Svahn efter demonstranternas besvikelse: ”Jag kommer gärna tillbaka”
Efter måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg väcktes starka reaktioner över att regionrådet Andreas Svahn (S) aldrig mötte ...
19 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

TV: Se demonstranternas kritik efter uteblivet möte med Svahn
När klockan hade passerat 16:00 hade fortfarande inte Andreas Svahn (S) synts till vid kommunhuset i Lindesberg. Istället för regionrådet kom ...
18 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Massiv uppslutning i demonstration – men Andreas Svahn tog bakvägen
Måndagens demonstration utanför kommunhuset i Lindesberg fick en massiv uppslutning från medborgare som ville visa sitt stöd i kampen om sjukvå...
18 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-09-18

2023-09-17

2023-09-17

2023-09-16

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-15

2023-09-14

2023-09-14

2023-09-13

2023-09-13

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-09-27 21:16