Tidigare i veckan gästades Rotary av Synnöve Bergentz, överläkare på medicinkliniken vid Lindesbergs lasarett där hon gav sin syn på Region Örebros besparingsförslag, som återigen hotar bland annat Lindesbergsakuten och flera andra specialistmottagningar på lasarettet.
– Jag känner att man kanske inte riktigt förstår att den här strukturförändringen kommer att påverka norra länsdelen väldigt mycket. Därför vill jag informera om hur ett sådant här beslut tas, säger Synnöve Bergentz.
I mitten av november beslutade Region Örebro att 414 miljoner ska sparas på sjukvården i länet för att klara ekonomin, något som direkt kommer drabba invånarna i den norra länsdelen. I budgetförslaget står bland annat att förvaltningen ska ta fram en färdplan för specialistmottagningar och återkomma till nämnden med en plan för koncentration av hela eller delar av specialistmottagningar till USÖ, samt en plan för att avsluta kirurgisk/ortopedisk akut bedömning på Lindesbergs lasarett.
Synnöve Bergentz, överläkare på medicinkliniken vid Lindesbergs lasarett, upplever att det inte riktigt framgår hur strukturförändringen kommer att påverka länsborna och valde därför att bolla upp frågan under måndagens Rotarymöte.
– Under Regionfullmäktige i mitten av november så fick vi ta del av hur den ekonomiska planen ser ut. Jag vet inte om ni också reagerar på det, men det är väldigt översiktliga besparingsåtgärder, menade Synnöve när hon presenterade bilderna för Rotarymedlemmarna.
Som exempel räknade hon upp några av punkterna i den ekonomiska planen som fick henne att höja lite extra på ögonbrynen.
– Vakanshållning, där ska man spara in 10%, det vill säga 50 miljoner kronor. Det som är sagt från ledningshåll är att man ska i möjligaste mån undanta vakanshållning avseende sjuksköterskor i klinisk verksamhet. Vilka har man tänkt sig i övrigt att ta bort? Brist föreligger redan och inflödet till vårdutbildningar är inte jättestort.
Dan Johansson, president i Lindesberg Rotaryklubb påpekade då det motsägelsefulla – att samtidigt som man har planerar på att dra ner på personalstyrkan lagt ner stora resurser på att bygga ut sjukhusen.
– Angående att Region Örebro har dålig ekonomi så kan man fråga sig om det finns någon annanstans där det har byggts så mycket fina byggnader som runt våra sjukhus? På många av de arbetsplatser där jag har varit försöker vi måla om och underhålla husen men kring sjukhus måste man bygga jättestora nya anläggningar och om vi nu ska ha mindre personal så behöver vi inte ha större sjukhus. Vi kan ju inte ha fler sjuka om vi har mindre personal, är det inte då viktigare med personal än nya hus? Det är min fråga.
På funderingen från en av Rotarys medlemmar angående hur det kommer sig att man dessutom har råd med nya byggnader när situationen ser ut som den gör svarade Synnöve något syrligt:
– När vi lyfter den frågan så får vi alltid till svar att det är en annan budget, något som fick övriga deltagare att sucka och skratta om vartannat.
– En annan punkt på listan är eliminera lågvärdesvård, där ska vi spara 90 miljoner och ytterligare 90 miljoner ska vi spara på prioritera nödvändigt angeläget? Hur kan man spara 90 miljoner kronor där? Det är därför jag vill lyfta det här, detta är väldigt luddigt och tyvärr har våra politiker antagit detta utan någon konsekvensanalys eller detaljplan, förklarar Synnöve.
– Det här är så flummigt, jag förstår inte ens hur de kan få regionpolitiker att köpa det här om det inte finns mer substans och kött på benen. Man måste ju ha konkreta förslag, inflikar Sture Åtterås och Synnöve nickar instämmande.
– Jag får inte det här heller att gå ihop på något vis, det vi har fått höra är att man ska jobba med det här efter nyår. Det finns heller inga namn på det här dokumentet, men till sist och synes är det Jonas Claesson, Region Örebro läns hälso- och sjukvårdsdirektör, som tillsammans med sina medarbetare har tagit fram det här, menar Synnöve.
Synnöve påtalade även att besparingsåtgärderna kommer innebära att Lindesbergs lasarett får stryka på foten mer påtagligt då man vill ta bort kirurg och ortopedläkaren som är jour på akuten. Detta skulle innebära att man inte kan komma in till sjukhuset med en misstänkt bruten arm eller med ont i magen, kanske misstänkt blindtarmsinflammation, utan då måste man åka till Örebro.
– Sedan har man skrivit att det inte kommer bli så mycket mer transportkostnader vilket vi har opponerat oss emot. Då skriver man så här: ”strukturförändringarna mellan sjukhusen kommer sannolikt inte att leda till någon större ökning av hälso- och sjukvårdens transportbehov”. För oss är det helt absurt, konstaterar Synnöve.
När frågan angående Storå vårdcentrals vara eller inte vara kommer på tal menar Synnöve att oddsen är stora att den kommer att avvecklas trots att det är en välfungerande vårdcentral.
– Det sägs ju att vården ska vara nära våra patienter men jag tror tyvärr att den är illa ute, den ligger för nära Lindesberg. Det är synd för Storå vårdcentral är en bra och välbemannad vårdcentral precis som den i Nora. Det finns ju också såna här tjusiga fraser som att vi ska ha ”likvärdig vård”. Då undrar jag om det är rätt mot befolkningen som bor 5 mil norrut ska de åka 9 mil för att de har stukat foten och man inte vet om det är någon annan skada. Jag kan känna litegrann att det här inte riktigt är vad man har berättat i pressen, menar Synnöve.
Efter att många upprörda röster hörts under dagens möte råder inga tvivel om hur stark oron är för vad konsekvenserna kan komma att bli om man beslutar sig för att avsluta alla akuta kirurgiska och ortopediska bedömningar och ingrepp Lindesbergs lasarett.
– Många är rädda att det här är spiken i kistan för Lindesbergs lasarett. Att ha ett sjukhus påverkar hela vårt samhälle, för har vi inte det är man då lika lockad att flytta hit? Tappar vi sjukhuset så tycker jag det är alarmerande. Det vore bra att göra en konsekvensanalys innan man stänger akuten i Lindesberg, det känns som man sitter och väntar på att allt ska braka lös på något sätt och då är vi försent ute. När vi väl stänger vår kirurgakut kommer vi att förstå konsekvenserna, avslutar Synnöve.