Många oroliga röster hördes under måndagens Rotarymöte. Foto: Jennie Einarsson

Överläkaren om hotet mot lasarettet: ”Många är rädda att det här är spiken i kistan”

Tidigare i veckan gästades Rotary av Synnöve Bergentz, överläkare på medicinkliniken vid Lindesbergs lasarett där hon gav sin syn på Region Örebros besparingsförslag, som återigen hotar bland annat Lindesbergsakuten och flera andra specialistmottagningar på lasarettet.
– Jag känner att man kanske inte riktigt förstår att den här strukturförändringen kommer att påverka norra länsdelen väldigt mycket. Därför vill jag informera om hur ett sådant här beslut tas, säger Synnöve Bergentz.

I mitten av november beslutade Region Örebro att 414 miljoner ska sparas på sjukvården i länet för att klara ekonomin, något som direkt kommer drabba invånarna i den norra länsdelen. I budgetförslaget står bland annat att förvaltningen ska ta fram en färdplan för specialistmottagningar och återkomma till nämnden med en plan för koncentration av hela eller delar av specialistmottagningar till USÖ, samt en plan för att avsluta kirurgisk/ortopedisk akut bedömning på Lindesbergs lasarett.

Synnöve Bergentz, överläkare på medicinkliniken vid Lindesbergs lasarett, upplever att det inte riktigt framgår hur strukturförändringen kommer att påverka länsborna och valde därför att bolla upp frågan under måndagens Rotarymöte.

– Under Regionfullmäktige i mitten av november så fick vi ta del av hur den ekonomiska planen ser ut. Jag vet inte om ni också reagerar på det, men det är väldigt översiktliga besparingsåtgärder, menade Synnöve när hon presenterade bilderna för Rotarymedlemmarna.

Som exempel räknade hon upp några av punkterna i den ekonomiska planen som fick henne att höja lite extra på ögonbrynen.

– Vakanshållning, där ska man spara in 10%, det vill säga 50 miljoner kronor. Det som är sagt från ledningshåll är att man ska i möjligaste mån undanta vakanshållning avseende sjuksköterskor i klinisk verksamhet. Vilka har man tänkt sig i övrigt att ta bort? Brist föreligger redan och inflödet till vårdutbildningar är inte jättestort.

Dan Johansson, president i Lindesberg Rotaryklubb påpekade då det motsägelsefulla – att samtidigt som man har planerar på att dra ner på personalstyrkan lagt ner stora resurser på att bygga ut sjukhusen.

– Angående att Region Örebro har dålig ekonomi så kan man fråga sig om det finns någon annanstans där det har byggts så mycket fina byggnader som runt våra sjukhus? På många av de arbetsplatser där jag har varit försöker vi måla om och underhålla husen men kring sjukhus måste man bygga jättestora nya anläggningar och om vi nu ska ha mindre personal så behöver vi inte ha större sjukhus. Vi kan ju inte ha fler sjuka om vi har mindre personal, är det inte då viktigare med personal än nya hus? Det är min fråga.

Synnöve Bergentz, överläkare på medicinkliniken vid Lindesbergs lasarett. Foto: Jennie Einarsson

På funderingen från en av Rotarys medlemmar angående hur det kommer sig att man dessutom har råd med nya byggnader när situationen ser ut som den gör svarade Synnöve något syrligt:

– När vi lyfter den frågan så får vi alltid till svar att det är en annan budget, något som fick övriga deltagare att sucka och skratta om vartannat.

– En annan punkt på listan är eliminera lågvärdesvård, där ska vi spara 90 miljoner och ytterligare 90 miljoner ska vi spara på prioritera nödvändigt angeläget? Hur kan man spara 90 miljoner kronor där? Det är därför jag vill lyfta det här, detta är väldigt luddigt och tyvärr har våra politiker antagit detta utan någon konsekvensanalys eller detaljplan, förklarar Synnöve.

– Det här är så flummigt, jag förstår inte ens hur de kan få regionpolitiker att köpa det här om det inte finns mer substans och kött på benen. Man måste ju ha konkreta förslag, inflikar Sture Åtterås och Synnöve nickar instämmande.

– Jag får inte det här heller att gå ihop på något vis, det vi har fått höra är att man ska jobba med det här efter nyår. Det finns heller inga namn på det här dokumentet, men till sist och synes är det Jonas Claesson, Region Örebro läns hälso- och sjukvårdsdirektör, som tillsammans med sina medarbetare har tagit fram det här, menar Synnöve.

Synnöve påtalade även att besparingsåtgärderna kommer innebära att Lindesbergs lasarett får stryka på foten mer påtagligt då man vill ta bort kirurg och ortopedläkaren som är jour på akuten. Detta skulle innebära att man inte kan komma in till sjukhuset med en misstänkt bruten arm eller med ont i magen, kanske misstänkt blindtarmsinflammation, utan då måste man åka till Örebro.

– Sedan har man skrivit att det inte kommer bli så mycket mer transportkostnader vilket vi har opponerat oss emot. Då skriver man så här: ”strukturförändringarna mellan sjukhusen kommer sannolikt inte att leda till någon större ökning av hälso- och sjukvårdens transportbehov”. För oss är det helt absurt, konstaterar Synnöve.

När frågan angående Storå vårdcentrals vara eller inte vara kommer på tal menar Synnöve att oddsen är stora att den kommer att avvecklas trots att det är en välfungerande vårdcentral.

– Det sägs ju att vården ska vara nära våra patienter men jag tror tyvärr att den är illa ute, den ligger för nära Lindesberg. Det är synd för Storå vårdcentral är en bra och välbemannad vårdcentral precis som den i Nora. Det finns ju också såna här tjusiga fraser som att vi ska ha ”likvärdig vård”. Då undrar jag om det är rätt mot befolkningen som bor 5 mil norrut ska de åka 9 mil för att de har stukat foten och man inte vet om det är någon annan skada. Jag kan känna litegrann att det här inte riktigt är vad man har berättat i pressen, menar Synnöve.

Efter att många upprörda röster hörts under dagens möte råder inga tvivel om hur stark oron är för vad konsekvenserna kan komma att bli om man beslutar sig för att avsluta alla akuta kirurgiska och ortopediska bedömningar och ingrepp Lindesbergs lasarett.

– Många är rädda att det här är spiken i kistan för Lindesbergs lasarett. Att ha ett sjukhus påverkar hela vårt samhälle, för har vi inte det är man då lika lockad att flytta hit? Tappar vi sjukhuset så tycker jag det är alarmerande. Det vore bra att göra en konsekvensanalys innan man stänger akuten i Lindesberg, det känns som man sitter och väntar på att allt ska braka lös på något sätt och då är vi försent ute. När vi väl stänger vår kirurgakut kommer vi att förstå konsekvenserna, avslutar Synnöve.

Publicerad 14 december 2023 klockan 11:39

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter önskar förslag från allmänheten. Foto: Camilla Lagerman

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”

Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill fastighetsägaren, Lindesbergs Fastigheter, veta vad allmänheten helst vill se i lokalen.
– Vi är jätteöppna för roliga idéer, och är inte omöjliga på något sätt, säger Ann-Louise Hytter.

24 april 2024 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Befolkningens närhet till sjukvård i den norra delen av Region Örebro län ska begränsas

INSÄNDARE/DEBATT: I september 2023 presenterade Hälso- och sjukvårdsdirektören vid Region Örebro län en Utvecklingsplan för hälso- och sjukvården. Han föreslog en nedläggning av jourverksamheten för kirurgi i Lindesberg, en stängning av de fyra specialistmottagningarna samt stängning av psykiatrins slutenvårdsavdelning. På medicinkliniken skulle man fokusera på utbildning och forskning. Efteråt har man även föreslagit nedläggning av sjukhusets kök. Mat ska beställas från USÖ i små kartonger, såsom nu sker från kommunen till hemmen, inom kommunens äldrevård. Hur det blir om en patient läggs in på medicinkliniken mitt i natten och ska ha viss diet framkommer ej.

24 april 2024 klockan 11:04 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Ibland är vägen fram till rätt beslut lite väl krokig!

INSÄNDARE/DEBATT: Det har den senaste tiden skrivits en hel del om fordonsprogrammet på Lindeskolan ...

Inför IFK Lindesberg-Pålsboda GoIF: Hemmalaget i favoritposition

Med ett rejält flyt på hemmaplan så är det inte samma tryck borta. I lördags blev det fö...

Poet ska sammanställa ungas tankar och visioner om Frövis framtid

I ett nytt projekt ska Region Örebro län tillsammans med flera samarbetspartners ta ...

Louise Tapper från Lindesberg tävlade med sin hund Bonzo. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Hemvärnets patrullhundar gjorde upp i lokalt mästerskap

Under söndagen avgjordes Distriktsmästerskapet i patrull för hemvärnshundar i skogarna kring Lindesberg. Totalt tre tävlande från Närkedistriktet gjorde upp om titeln, medan fyra andra ekipage från Värmland och Skaraborg tävlade inom sina egna distrikt.

22 april 2024 klockan 15:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med gemensamma krafter blir klädbytardagen ännu större: ”Nu rensar vi garderoberna!”
Genom ett nytt samarbete ska årets klädbytardag i Lindesberg bli större än någonsin tidigare. Detta hoppas både Elin Olofsson, grundare av Gå...
19 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Starkt folkligt stöd att bevara vårdcentralen i Storå: ”Förstår att folk är upprörda”
Utanför Storå vårdcentral lämnades på fredagen protestlistor, med 2 300 namnunderskrifter mot nedmonteringen av Storå vårdcentral, över till ...
19 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bassängträningen håller seniorerna starkare och friskare
Region Örebro län vill utreda evidensen med bassängträning, för att se om det finns tydliga fördelar jämfört med annan träning. Detta i ett ...
19 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

DJ Nyström fixar feststämningen på nya nattklubben för ungdomar - KlubbMaze. Foto: Privat

Ny klubb riktad till ungdomar och EPA-häng

En ny satsning ska få ungdomar i bygden att ”klubba” och dansa loss – eller bara hänga med andra. Genom hårt slit av ideellt arbetande föräldrar och fritidsledare har traktens ungdomar nu fått en ny mötesplats – KlubbMaze på Hillstreet.
– På 80-talet fanns mängder av ställen att träffas på under helgen, så vi tyckte att det var på tiden att vi tog tag i det här nu, förklarar Elinor Strömberg, en av initiativtagarna till ungdomssatsningen.

18 april 2024 klockan 16:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Fotograf: Patrik Svedberg

Dömd 16-åring motanmäler – två män åtalas för misshandel och olaga hot

Den 16-årige pojke som under tisdagen dömdes till ungdomsövervakning för grov misshandel har gjort en motanmälan, där båda offren i domen nu är åtalade för olaga hot respektive misshandel. Detta ska också vara upprinnelsen till den grova misshandel som pojken sedan dömdes för.

17 april 2024 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Örongodis utlovas när det bjuds på ”En strut kaRAMELler”

En härligt uppknäppt musikalisk stund utlovas när Linde Symphonic Band tillsammans med...

Därför varslar Kommunal om strejk

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunal har gått in i årets förhandlingar med rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar fö...

Trio från Lindesberg döms för grov misshandel och grovt hemfridsbrott

De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov ...

Elin Kämpe och Amanda Orrbo fick med sig ett silver hem från Nederländerna. Foto: Frövi judo

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtjänt silver vid World Kata Games i Nederländerna, medan Ingrid Nilsson kämpade hem en bronsmedalj vid Junior European Cup i Polen.

15 april 2024 klockan 10:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Storbackas svar till ”Socialdemokrat i norr”

INSÄNDARE/DEBATT: Hej ”Socialdemokrat i norr”. Jag talar som förtroendevald och företrädare för...

Tala för dig själv, Bengt Storbacka!

INSÄNDARE/DEBATT: Med vilken rätt gör du dig till talesman för Socialdemokraterna i norra Region Örebro län i din ...

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Nämndledamöter förvånade efter beskedet: ”Inte fått någon information”

Flera ledamöter i barn- och utbildningsnämnden blev minst sagt ö...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Signes Tiktokvideo blev snabbt viral. Foto: Printscreen

Signe lugnade skrämda barn och ungdomar efter krigsvarningen från ÖB

När Sveriges överbefälhavare, Micael Bydén, tidigare i år gick ut med en uppmaning till Sveriges befolkning att förbereda sig för krig, spred sig en stark oro bland barn och ungdomar. Detta uppmärksammade 15-åriga Signe Hedén från Lindesberg, som snabbt gjorde en video på TikTok där hon på ett enkelt sätt förklarade situationen för den yngre generationen. Videon blev snabbt viral med över 600 000 visningar och fångade även Sveriges Radios uppmärksamhet.
– Det var jättemånga som la ut videor på TikTok när de grät och skrev att det skulle bli krig i Sverige, då kände jag att jag behövde göra något, berättar Signe.

11 april 2024 klockan 10:14 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning
Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin första hemmamatch för säsongen. ...
10 april 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Barsoms svar till Ärlerud: ”Jag kommer stödja förslaget”
Läkarbemanning två förmiddagar i veckan kan bli verklighet på Storås vårdcentral om förslaget i hälso- och sjukvårdsnämnden röstas igenom, ...
10 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Företagarna: ”Rekordmånga jobb i små företag”
Enligt en ny kommunrapport från företagarorganisationen Företagarna är antalet jobb i småföretag med färre än 50 anställda större än nå...
10 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-09

2024-04-09

2024-04-09

2024-04-08

2024-04-08

2024-04-06

2024-04-05

2024-04-05

2024-04-04

2024-04-04

2024-04-03

2024-04-03

2024-04-02

2024-04-02

2024-04-25 06:39