I fredags höll Svenska industriminnesföreningen prisutdelning för utmärkelsen Årets industriminne, som i år tilldelades Frövifors pappersbruksmuseum. Under en stämningsfull ceremoni på museet mottog museichef Mikael Tiderman och museipedagogen Pernilla Hjelt gjutjärnsplaketten.
– Det är så roligt att vi har kunnat utveckla den här platsen på så kort tid till vad museet har blivit och jag är väldigt stolt och glad över arbetet som vi utför, sade Mikael Tiderman.
Det var i våras som museichef Mikael Tiderman nåddes av den glädjande nyheten att man utsett Frövifors Pappersbruksmuseum till Årets industriminne av Svenska industriminnesföreningen. Priset som har delats ut sedan 1995 har till syfte att ”uppmärksamma vårt industriella kulturarv och viktiga insatser som görs för att vårda och förmedla detta”.
Under en stämningsfull ceremoni på fredagen i Frövifors Pappersbruksmuseum räcktes priset över av Roine Viklund från Svenska Industriminnesföreningen efter att ha läst upp motiveringen.
Delar av motiveringen löd:
”I museets maskinhall står maskinerna kvar så som de lämnades när den nya fabriken invigdes år 1980.
Frövifors pappersbruksmuseum har förmått att vidga sin berättelse och göra den aktuell och angelägen. Papperstillverkningen vid bruket har därmed satts in i en historisk och samhällelig kontext. I museets lokaler förmedlas kunskap om träråvarans väg till färdig produkt, om papprets historia och tillverkningens industrialisering, om pappersarbetarnas vardag, om papper som förpackningsmaterial och om papper som material för kreativt konstskapande. Människan står hela tiden i centrum för upplevelsen och förmedlingen.
Genom lokala, regionala och nationella samarbeten och en mångfald av aktiviteter har Frövifors Pappersbruksmuseum utvecklats till en mötesplats som bidrar till social hållbarhet för Fröviborna och utgör en attraktion för hela landet.”
– Återigen vill jag bara uttrycka ett stort grattis och bra jobbat! Det var på tiden att ni fick det här priset, avslutade Roine.
Märkbart rörda tog museichef Mikael Tiderman och museipedagogen Pernilla Hjelt emot priset av det tyngre slaget.
– Jag vill rikta ett stort tack till mina kollegor som sitter här i lokalen och Pernilla för det arbetet som vi faktiskt utför här. Det är så roligt att vi har kunnat utveckla den här platsen på så kort tid till vad museet har blivit och jag är väldigt stolt och glad över arbetet som vi utför.
Om man ska se lite orosmoln på horisonten, vilket jag ändå vill lyfta vid ett sånt här tillfälle så är det stärkandet av ekonomin för den här verksamheten vi driver som en stiftelse. Vår ambition är ett långsiktigt bevarande inför framtiden och här behöver ekonomin stärkas upp. Det är en pusselläggning varje år att få ekonomin att gå ihop, det ska vi inte sopa under mattan. Det är någonting som vi kommer behöva jobba mycket med, sade Mikael Tiderman och fortsatte:
– Då är det så himla fint när man får ett telefonsamtal från Roine, som säger att vi har blivit utsedda till Årets industriminne. Det är fantastiskt roligt och uppmuntrande för oss också som jobbar med den här verksamheten till att kämpa vidare och fortsätta driva en verksamhet som vi tycker är så otroligt viktig och som vi brinner så väldigt mycket för, så vi är otroligt glada och stolta. Jag vill rikta ett stort tack till Svenska industriminnesföreningen för att vi har blivit beviljade den här fina utmärkelsen. Sen vill jag också rikta ett tack till nyhetskanalen LindeKultur för att de har skickat in den fina nomineringen, avslutade Mikael Tiderman.