Almarna och kastanjeträden i Flugparken är döende och måste ersättas med nya träd ganska snart. Den bedömningen gör stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher på Bergslagens Kommunalteknik.- Det är kort resttid på träden och min bedömning är att träden måste ersättas med nya inom en femårsperiod, säger han.
Träden i Flugparken sjunger på sista refrängen. Rötan och tidens tand har haft ett framgångsrikt samarbete att sätta punkt för trädens existens i stadens centrum. Samtliga träd i parken är i sådant skick att man nu måste börja planera för en ny era av grönska. Stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher har konstaterat att träden försämras i sådan takt och att man bör vidta åtgärder inom en femårsperiod.
– Hade träden levt i naturen så hade de säkert kunnat leva längre, men i stadsmiljö kan man inte resonera så. Det finns alltid risker med gamla träd och särskilt när rötan etablerat sig och växer inne i stammarna, förklarar Arne.

Trädkronorna har kapats för att minska belastningen och riskerna att grenarna knäcks.
För ett år sedan nådde den fruktade almsjukan Lindesberg. Svampsjukdomen, som primärt sprids av almsplintborren, var ingen glad nyhet för stadsträdgårdsmästaren.
– Flugparkens trädbestånd består av alm och kastanj. Eftersom bägge dessa trädslag är drabbade av sjukdomar så ser jag inte någon anledning med att ersätta dagens bestånd med samma trädslag. Inte heller linden är lämplig, trots ortnamnet Lindesberg, ler Arne.
Istället tror stadsträdgårdsmästaren att man bör finna svaret i ett trädslag som härstammar från sydöstra Europa och sydvästra Asien. En Corylus colurna. Detta hokuspokus blir översatt till begripligt tal: Turisk hassel, eller trädhassel som den också kallas.
– Jag är bara lite orolig för att vi befinner oss i fel klimatzon för detta trädslag. Vi har gjort en provplantering av trädhassel i Nora och Frövi så inom ett par års tid bör jag veta om det går att plantera detta träd som ersättning för almarna och kastanjeträden i Flugparken, säger Arne Tschentscher.
Enligt honom har trädhassel planterats med framgång så nära som i Örebroregionen.
– Trädet är väldigt lämpligt att plantera i stadsmiljö då den klarar torra, dränerade platser. Dessutom är det väldigt vackert och skiftar i färg på hösten och trädets nötter hänger kvar och liknar nästan ”julpynt”, skrattar Arne Tschentscher.
Fotnot: Grovt räknat skulle en nyplantering av 20 träd kosta kommunen minst 150 000 kronor.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.