Almarna och kastanjeträden i Flugparken är döende och måste ersättas med nya träd ganska snart. Den bedömningen gör stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher på Bergslagens Kommunalteknik.- Det är kort resttid på träden och min bedömning är att träden måste ersättas med nya inom en femårsperiod, säger han.
Träden i Flugparken sjunger på sista refrängen. Rötan och tidens tand har haft ett framgångsrikt samarbete att sätta punkt för trädens existens i stadens centrum. Samtliga träd i parken är i sådant skick att man nu måste börja planera för en ny era av grönska. Stadsträdgårdsmästare Arne Tschentscher har konstaterat att träden försämras i sådan takt och att man bör vidta åtgärder inom en femårsperiod.
– Hade träden levt i naturen så hade de säkert kunnat leva längre, men i stadsmiljö kan man inte resonera så. Det finns alltid risker med gamla träd och särskilt när rötan etablerat sig och växer inne i stammarna, förklarar Arne.

Trädkronorna har kapats för att minska belastningen och riskerna att grenarna knäcks.
För ett år sedan nådde den fruktade almsjukan Lindesberg. Svampsjukdomen, som primärt sprids av almsplintborren, var ingen glad nyhet för stadsträdgårdsmästaren.
– Flugparkens trädbestånd består av alm och kastanj. Eftersom bägge dessa trädslag är drabbade av sjukdomar så ser jag inte någon anledning med att ersätta dagens bestånd med samma trädslag. Inte heller linden är lämplig, trots ortnamnet Lindesberg, ler Arne.
Istället tror stadsträdgårdsmästaren att man bör finna svaret i ett trädslag som härstammar från sydöstra Europa och sydvästra Asien. En Corylus colurna. Detta hokuspokus blir översatt till begripligt tal: Turisk hassel, eller trädhassel som den också kallas.
– Jag är bara lite orolig för att vi befinner oss i fel klimatzon för detta trädslag. Vi har gjort en provplantering av trädhassel i Nora och Frövi så inom ett par års tid bör jag veta om det går att plantera detta träd som ersättning för almarna och kastanjeträden i Flugparken, säger Arne Tschentscher.
Enligt honom har trädhassel planterats med framgång så nära som i Örebroregionen.
– Trädet är väldigt lämpligt att plantera i stadsmiljö då den klarar torra, dränerade platser. Dessutom är det väldigt vackert och skiftar i färg på hösten och trädets nötter hänger kvar och liknar nästan ”julpynt”, skrattar Arne Tschentscher.
Fotnot: Grovt räknat skulle en nyplantering av 20 träd kosta kommunen minst 150 000 kronor.
En man i 35-årsåldern greps på söndagen misstänkt för grov misshandel och olaga hot. Brottsoffret är den misstänktes fru.
– Mannen lämnade bostaden och tog sig ut i skogen. Vi fick snart kännedom om att han hade hotat med att ta sitt eget liv. Då inleder vi en stor sökinsats i området runt Stadsskogen i Lindesberg för att hitta honom, berättar polisens vakthavande befäl, Jens auf der Heide.
Extra allt. Så har Manskören Harmoni beskrivit showen man skulle sätta upp när Capricen firade 40 år. När man på lördagen skulle leva upp till detta, var det nog ingen som kände sig besviken.
Det närmar sig Valborgsmässoafton 30 april och på flera platser runt om i kommunen laddas det nu för ett traditionsenligt firande. LindeNytt har sammanställt en lista med platser där vårens intåg firas.
INSÄNDARE: Det finns två partier i Sverige som kallar sig liberala. Vårt Liberala parti och Centerpartiet. Jag, och sannolikt de flesta, har svårt att för sig själv visualisera en bild av de bägge partiernas program och vad de står för. Liberalerna lägger stor vikt vid utbildningsfrågor och Centerpartiet betonar klimat och miljö. Så sägs det.
En polis har under lördagsförmiddagen förts till sjukhus med ännu oklara skador efter att ha blivit påkörd av en motocross. Även föraren skall ha avförts till sjukhus med ambulans, uppger polisens presstalesperson, Gabriel Henning.
– Skadeläget är fortfarande okänt för mig, säger han.
Jag måste få börja denna veckas fotokrönika med att önska er alla en Glad Påsk. Just idag är det självaste långfredagen och vad passar du inte bättre än att temat för krönikan får bli långa exponeringstider (långa slutartider).
Med plockare och hink i högsta hugg arrangeras, på privat initiativ, promenader för att plocka skräp i parker och naturområden. På tisdagseftermiddagen genomfördes den senaste promenaden, en insats för en renare miljö i Lindesberg. Under drygt en timme promenerade de från Flugparken, över till Kyrkberget och avslutade vid Fingerboäng. Den här gången fylldes sex soppåsar med allehanda skräp – samtidigt som deltagarna njöt av solsken och gott sällskap.
– Det var riktigt lyckat! Det var dubbelt så många som första gången, både nya och gamla deltagare, säger initiativtagaren Oscar Karlsson om dagens Skräpplockarpromenad.
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.