Klassiska ”Man ska ha husvagn” öppnade föreställningen ”Ska vi ha Chips?” Foto: Lotta Persdotter Andersson
Per Fritzells höstturné började med full aula
Redan en halvtimme före föreställningen kommer klungor med publik. Innan ridån går upp, hörs i publiksorlet förväntan om en husvagn. Och så står den där – husvagnen – visserligen som ett stort foto på en boardsskiva och litet kortare än en riktig husvagn. ” Man ska ha husvagn……..” Per Fritzells gulblå träningsoverallfamilj får fart på en full aula i Lindeskolan – efter några takter är handklappningen igång.
Det är vuxentid – för att låna ett ord ur föreställningen – när Per Fritzell med fyra musiker och sångerskan Anna Nordell gav föreställningen ”Ska vi ha Chips?”. En klar dominans av vuxen publik. Kidsen kanske var hemma och röstade på Chris och Per Fritzell var klart medveten om läget: ”ni kan gå hem och titta på play eller reprisen”.
Foto: Lotta Persdotter Andersson
Publiken vet vad den får och sjunger gärna med – som en kör med strofen ”Bingolotto” i Elvis-klassikern ”In the ghetto”. Per Fritzell levererar många galenskaper under kvällen – som Robinsson-Fritte (se bild: ”korvflöjten”) en karaktär full av spex-sex.
Eller den hemvävde gubben Torgny Assarsson från föreställningen ”Stinsen brinner”, den här gången från ”Gusselby hembygdsförening ” som berättar om den servettvikningskurs han varit på och som sjunger (”det är svårt att sjunga så där falskt”) och får publiken att råma som kor. ”Ni måste vara från Gusselby allihop”, blev hembygdsfigurens betyg. Till publikens förtjusning.
Det var fredagsmys som ensemblen ville bjuda på och under pausen märktes det att de som kommit den här kvällen hade det mysigt med familj och bekanta. Det sorlade rejält. Mycket att prata om.
Fredagsmys med Per Fritzell, innebar att han ännu en gång missade fredagsmyset – för han jobbade ju, för att roa oss. Men den här gången kunde han hinna hem för ett eget Fredagsmys med familjen – något som han oftast inte kunde under alla de år han turnerade med Aftershave och Galenskaparna.
35 år har det blivit och han har med sig en veteran från de åren – gitarristen Lars Lim Moberg. Efter fredagens premiär i Lindesberg blir det turné till sex orter till i höst. Den här gången på kortare pendlingsavstånd än resorna till Göteborg och Lorensbergsteatern.
Från scenen sjunger han om alla vackra platser som Umeå och Österlen och att kunna ”vara var jag vill. Jag bor i Lindesberg”.
Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan sedan man fått samtal om att en påverkad man hade beväpnat sig med en yxa, vilken han också skall ha slagit sönder en dörr med.
– Det verkar ha varit väldigt stökigt på platsen. Vi har bland annat fått använda spotthuva, pepparspray och handfängsel vid ingripandet, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små konstnärer det traditionsenliga bandet, som även det var skapat av barnen själva.
– Vi strävar hela tiden efter att barnen ska vara delaktiga, och vi har jobbat mycket med att få ner saker i barnens höjd, så det här blev verkligen jättebra, berättar rektor Stina Karlkvist.
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har legat runt 100 sjukdomsfall per vecka i kommunen, har nu siffran minskat till 76 under de senaste 7 dagarna. Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att man inför lättnader i restriktionerna för personer som fått minst en dos vaccin.
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.
Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...