Skogsägaren Sveaskog planerar nu att avverka skog i den östra kommundelen – vilket upprör och oroar boende i det aktuella området: Bergshyttan. I en insändare påpekar man att avverkningen bland annat utgör ett hot mot den rödlistade lappugglan, som har sina jaktmarker i just detta område. Området gränsar dessutom till den plats där man funnit ett häckande par med ungar.
INSÄNDARE/DEBATT
Nedanstående skrev jag för några år sedan.
Men när man läser detta gamla brev (insändare) kan man bara konstatera att ingenting har hänt sen dess trots att klimatförändringarna blir allt påtagligare.
VÅRA SKOGAR
Drabbas i allt högre grad av, vad man kan kalla Ulf Lundell-sjukan, eller skogslänens motsvarighet till Öppna Landskap. Dock med den skillnaden att istället för vajande sädesfält, åstadkommer man stubbåkrar med några få spinkiga träd, som vid nästa storm försvinner.
Dessa stubbåkrar, eller kalhyggen, har nu nått till området mellan Grönbo och Bergshyttan, d.v.s. Lindesbergs närområde som tidigare har nyttjats av naturvänner, turister och skolungdom.
Är detta naturvård?
Även om naturvård och hänsyn till miljön är begrepp som våra politiker gärna använder när man försöker göra Sverige till föregångsland vad gäller långsiktiga lösningar till renare vatten och reducerat Co2-utsläpp.
Men vad med våra skogar? Jo, där avlöser det ena kalhygget det andra trots sporadiska protester, som sällan eller aldrig kommenterats av våra natur- och miljövårdande politiker.
Gårdagens gallring har ersatts av slutavverkning där man, med jättemaskiner, i stort jämnar skogen med marken, bortsett från att man lämnar cirka 10 träd per hektar. Dessa 10 träd/Ha står väl kvar till bästa blåsväder då och de försvinner.
Dessutom tar man överhuvudtaget inte någon hänsyn till de markskador som är ofrånkomliga eftersom skogsmaskiner (som blir större och tyngre) körs dag och natt oavsett markens bärighet, d.v.s. djupa marksår är ofrånkomliga.
Som sagt inledningsvis, INGEN FÖRÄNDRING HAR SKETT, trots klimatförändringar med ett betydligt varmare och torrare klimat. Tvärtom, man har ökat effektiviteten på så sätt att nuvarande avverkningsområden, efter skördning, i hög grad påminner om KRIGSSKÅDEPLATSER då man inte tar hänsyn till varken djurliv eller risk för skogsbränder.
Således är det så att människor som bor i eller i närheten av avverkningsområden numera är livrädda för skogsbrand, då det effektiviserade skogsbruket innebär att man, efter avslutad avverkning, lämnar kvistar och ej användbara träd kvar som tändved.
Djurliv bryr man sig inte heller så mycket om eftersom den rödlistade lappugglan nästar i ett planerat område för avverkning.
Boende tar man dessutom inte så stor hänsyn till, då man gärna avverkar ända fram till husväggen.
Slutligen, detta är Lindesbergs närområde som tidigare gav förutsättningar för turism, fiske och ungdomsaktiviteter, som nu förändrats av det ”MODERNA SKOGSBRUKET”.
Bergshyttan 06-25-2020
Lars Flamme
I somras träffade jag personal om en idé som växte fram. Arbetsnamn UNGVUX. Unga vuxna (på väg in i vuxenlivet) Ett antal elever varken studerar eller jobbar. De erbjuds endast skola men det funkar inte. De vill inte vara där och gymnasiet är frivilligt.
INSÄNDARE/DEBATT: För några veckor sedan startade höstterminen i Lindesbergs grundskolor. Med höga förväntningar och kunskapstörst ska nu elever lära sig böja engelska verb och addera tal. För att ge alla goda förutsättningar och samtidigt garantera likvärdig utbildning bör tillgången till fysiska läroböcker stärkas.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Kommunfullmäktige beslutade på sitt sammanträde i juni att lägga 10 miljoner kronor i besparing på Barn- och utbildningsförvaltningen. Av dessa kommer merparten av pengarna att tas från gymnasieskolan, det meddelade Lillemor Bodman (M) under torsdagen.
– Nu är det upp till förvaltningen att jobba med det här, men 10 miljoner sparar man inte in i en handvändning, utan det kommer ske succesivt, säger hon till LindeNytt.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till gynekologmottagningen. Här ser man stora farhågor för kvinnosjukvården och kvinnorna som riskerar att försvinna i vårdköer.
– Vi har många kvinnor som går på kontroller för diverse åkommor, vart ska de kvinnorna ta vägen? säger Uroterapeut Rebecca Blomberg.