Foto: Camilla Lagerman

Planeringen av Region Örebro Läns sjukvård måste bli bättre.

INSÄNDARE/DEBATT: Myndigheten för vård- och omsorgsanalys är en statlig myndighet vars styrelse utses av regeringen. 2018 färdigställde den en rapport med titeln ”En akut bild av Sverige. Kartläggning av akutsjukvårdens organisation och arbetsfördelning.” Det finns fyra slutsatser som är av speciellt intresse för vår region.

Den första är att de använder begreppet akutsjukhus för de sjukhus som har en akutmottagning med två eller flera samlokaliserade medicinska specialiteter, till exempel medicin och kirurgi. Dessvärre hävdar administratörer och därmed politiker i vår region med emfas att så inte är fallet. Det räcker i Lindesberg med att vi på jourtid har en jourlinje för medicinkliniken och att det står jourmottagning på en skylt vid entrén. Då har vi ett akutsjukhus.

Den andra slutsatsen är att jourtid bör definieras som mellan 17.00 och 8.00 på vardagar samt dygnet runt vid helger. Helg är, enligt Svenska Akademins ordlista, tiden från fredag kväll till måndag morgon. Med den definitionen utgörs drygt 70 procent av veckans timmar av jourtid. Regionens hälso- och sjukvårdsnämnd beslöt den 25 september 2019 att hälso- och sjukvårdsdirektören ska genomföra åtgärder för att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger vad gäller jour och beredskap. Som underlag för beslutet användes en utredning som presenterats 2019-06-16. Den presenteras som en jämförelse mellan länets tre sjukhus. Men det är uppenbart att syftet är att finna motiv för indragningar i Lindesberg och då på kirurgkliniken. På uppdrag av tf områdeschefen inom Område operation och onkologi, Region Örebro län gjordes i januari/februari 2020 en riskanalys av indragningarna av jourlinjer inom 00-området. Vad nu 00 står för? Analysledare hämtades från Närsjukvårdsområde väster, det vill säga Karlskoga. Man har identifierat 53 risker vid indragningar i Lindesberg. Presentationen är rörig och säger mig ingenting.

En tredje slutsats är att kompetensnivån på akutmottagningarna måste säkerställas. Det synes mig därför som synnerligen oförsiktigt att ledningen för sjukvården har agerat så att de flesta kirurger som fanns i Lindesberg för två år sedan har lämnat sjukhuset.

Den fjärde slutsatsen är att antalet sängplatser på sjukhusen i Sverige är för få. 2018 togs 7046 personer om hand av kirurg på akutmottagningen i Lindesberg. Av dessa kom 3860 på jourtid. Många av jourpatienterna läggs in och de utgör normalt merparten av de som över huvud taget läggs in på kirurgkliniken. Om de akuta patienterna hänvisas till Örebro så kanske antalet vårdavdelningar, och därmed personalstaben, I Lindesberg måste reduceras. Men samhället behöver ju fler vårdplatser och befolkningen i norr behöver sina arbetstillfällen. De får inte flyttas till Örebro.

Hela debatten kring akutmottagningen i Lindesberg har varit snedvriden. Befolkningen och de lokala politikerna i norr har presenterats en felaktig, för att inte säga förfalskad, bild av verkligheten. De har levt i den tro att det endast har handlat om att 25 personer som behöver opereras nattetid ska transporteras till Örebro eller Karlskoga. De närmare 4000 besökare som måste slussas vidare från lasarettet har inte nämnts. Alla de som behöver läggas in, utan att för den skuld opereras akut, har förtigits. Personalens oro för sina arbetsplatser ha nonchalerats. Det har rått en tystnadskultur.

Jag noterar med glädje att många företagare i norr har sett riskerna och nu engagerar sig för akutmottagningens och därmed lasarettets fortlevnad. Representanter för flera politiska partier har även de sett den verkliga bilden.
Nerikes Allehanda har efter påstötningar skrivit ett fåtal artiklar om akuten i Lindesberg. Men massmedia i övrigt visar sjukvården i norr ringa intresse.

Det har sagts att regionen avser att genomföra förändringarna vid lasarettet i Lindesberg vecka 40 i år. Det vore förödande för alla i den norra länsdelen.

Jag har en önskan att det ska finnas några politiska ledare i regionen som vågar träda fram och rensa upp i ledningen. Vi måste i börja om från början och starta en diskussion kring hur vi bäst ger personalen möjlighet att disponera våra fina och välutrustade sjukhus så att de, tillsammans med primärvården, kommer alla till del.

Ingemar Engstrand. Pensionär med förflutet i Örebro läns Landsting.

Publicerad 3 september 2020 klockan 11:42

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Mio och Dagfinn Aarum segrade Lennart Arvidssons Minneslopp. Foto: Timmy Lundegård

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade dessutom vinnarcirkeln direkt efter sitt körda lopp. Förutom höga farter bjöds det även på många galopper, där många ledande hästar fick sina vinstchanser förstörda.

27 juli 2021 klockan 19:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi fira har man sagt i Riksdagen. I Region Örebro län bör vi i det sammanhanget fundera på om vi förvaltar arvet på ett värdigt sätt.

26 juli 2021 klockan 08:53 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador p...

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda ...

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och ...

Skinny Dipping med segerkusken Kenneth Gorski och delar av ägarkretsen. Foto: Timmy Lundegård

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnarglädjen var däremot större där man även fick ta del av en svalkande hemmaseger, genom Skinny Dipping och Kenneth Gorski.
– Det var tacksamt att de körde i ett långsammare tempo där framme, säger vinnarkusken.

18 juli 2021 klockan 17:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Det blev en fulländad succékväll när Martin Almgren och hans vänner intog Råsvalen under lördagen. Foto: Jennie Larsson

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev precis en sådan magisk kväll som många hade hoppats på och längtat efter, och för en stund kändes det som att pandemin var långt borta.

18 juli 2021 klockan 11:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249
En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Rä...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg
Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme ...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen
En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett ...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu tas bland annat begränsningen om ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser bort. Arkivfoto: Jennie Larsson

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner som har införts med anledning av covid-19-pandemin ska anpassas och avvecklas. En rad nya lättnader i restriktionerna genomförs, bland annat tas regleringen om ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser, gym, museer, nöjesparker med mera bort.

15 juli 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fyndläge under helgens stora loppis. Foto: Bergslagen.se

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för tredje året i rad. Över 100 olika säljare, från Silverhöjden i norr till Fellingsbro i söder, öppnar dörrarna för fyndsugna loppisälskare mellan klockan 10.00-16.00 både lördag och söndag.

14 juli 2021 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in ...

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Hovrätten ändrar domslutet efter kränkande nollningen – frikänns för ofredande mot killarna

Den 10 maj i år dömdes sju elever vid Lindeskolan för ofredande, sedan de i början av höstterminen 2020 utsatt andra elever för en kränkande nollning. Nu har domen överklagats och Göta Hovrätt ändrar delar av domslutet, där samtliga sju elever istället frikänns för ofredande mot killarna. Domen gällande ofredande mot flickorna kvarstår dock.

13 juli 2021 klockan 09:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det...

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Double Exposure och Örjan Kihlström vinner Bergslagsloppet på nytt banrekord. Foto: Timmy Lundegård

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som segrade i Bergslagsloppet, så bjöds segrarna på höga jubel och applåder från den glada publiken.
– Det här måste vara ett nytt publikrekord i landet efter den eländiga pandemin, menar Örjan Kihlström.

8 juli 2021 klockan 00:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev
Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret
48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan
När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

2021-06-29

2021-06-29

2021-07-27 21:38