Foto: Camilla Lagerman

Planeringen av Region Örebro Läns sjukvård måste bli bättre.

INSÄNDARE/DEBATT: Myndigheten för vård- och omsorgsanalys är en statlig myndighet vars styrelse utses av regeringen. 2018 färdigställde den en rapport med titeln ”En akut bild av Sverige. Kartläggning av akutsjukvårdens organisation och arbetsfördelning.” Det finns fyra slutsatser som är av speciellt intresse för vår region.

Den första är att de använder begreppet akutsjukhus för de sjukhus som har en akutmottagning med två eller flera samlokaliserade medicinska specialiteter, till exempel medicin och kirurgi. Dessvärre hävdar administratörer och därmed politiker i vår region med emfas att så inte är fallet. Det räcker i Lindesberg med att vi på jourtid har en jourlinje för medicinkliniken och att det står jourmottagning på en skylt vid entrén. Då har vi ett akutsjukhus.

Den andra slutsatsen är att jourtid bör definieras som mellan 17.00 och 8.00 på vardagar samt dygnet runt vid helger. Helg är, enligt Svenska Akademins ordlista, tiden från fredag kväll till måndag morgon. Med den definitionen utgörs drygt 70 procent av veckans timmar av jourtid. Regionens hälso- och sjukvårdsnämnd beslöt den 25 september 2019 att hälso- och sjukvårdsdirektören ska genomföra åtgärder för att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger vad gäller jour och beredskap. Som underlag för beslutet användes en utredning som presenterats 2019-06-16. Den presenteras som en jämförelse mellan länets tre sjukhus. Men det är uppenbart att syftet är att finna motiv för indragningar i Lindesberg och då på kirurgkliniken. På uppdrag av tf områdeschefen inom Område operation och onkologi, Region Örebro län gjordes i januari/februari 2020 en riskanalys av indragningarna av jourlinjer inom 00-området. Vad nu 00 står för? Analysledare hämtades från Närsjukvårdsområde väster, det vill säga Karlskoga. Man har identifierat 53 risker vid indragningar i Lindesberg. Presentationen är rörig och säger mig ingenting.

En tredje slutsats är att kompetensnivån på akutmottagningarna måste säkerställas. Det synes mig därför som synnerligen oförsiktigt att ledningen för sjukvården har agerat så att de flesta kirurger som fanns i Lindesberg för två år sedan har lämnat sjukhuset.

Den fjärde slutsatsen är att antalet sängplatser på sjukhusen i Sverige är för få. 2018 togs 7046 personer om hand av kirurg på akutmottagningen i Lindesberg. Av dessa kom 3860 på jourtid. Många av jourpatienterna läggs in och de utgör normalt merparten av de som över huvud taget läggs in på kirurgkliniken. Om de akuta patienterna hänvisas till Örebro så kanske antalet vårdavdelningar, och därmed personalstaben, I Lindesberg måste reduceras. Men samhället behöver ju fler vårdplatser och befolkningen i norr behöver sina arbetstillfällen. De får inte flyttas till Örebro.

Hela debatten kring akutmottagningen i Lindesberg har varit snedvriden. Befolkningen och de lokala politikerna i norr har presenterats en felaktig, för att inte säga förfalskad, bild av verkligheten. De har levt i den tro att det endast har handlat om att 25 personer som behöver opereras nattetid ska transporteras till Örebro eller Karlskoga. De närmare 4000 besökare som måste slussas vidare från lasarettet har inte nämnts. Alla de som behöver läggas in, utan att för den skuld opereras akut, har förtigits. Personalens oro för sina arbetsplatser ha nonchalerats. Det har rått en tystnadskultur.

Jag noterar med glädje att många företagare i norr har sett riskerna och nu engagerar sig för akutmottagningens och därmed lasarettets fortlevnad. Representanter för flera politiska partier har även de sett den verkliga bilden.
Nerikes Allehanda har efter påstötningar skrivit ett fåtal artiklar om akuten i Lindesberg. Men massmedia i övrigt visar sjukvården i norr ringa intresse.

Det har sagts att regionen avser att genomföra förändringarna vid lasarettet i Lindesberg vecka 40 i år. Det vore förödande för alla i den norra länsdelen.

Jag har en önskan att det ska finnas några politiska ledare i regionen som vågar träda fram och rensa upp i ledningen. Vi måste i börja om från början och starta en diskussion kring hur vi bäst ger personalen möjlighet att disponera våra fina och välutrustade sjukhus så att de, tillsammans med primärvården, kommer alla till del.

Ingemar Engstrand. Pensionär med förflutet i Örebro läns Landsting.

Publicerad 3 september 2020 klockan 11:42

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

14 april 2021 klockan 08:08 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bostäder. I båda fallen har gärningspersonerna lurat sig in i bostäderna på olika sätt.

12 april 2021 klockan 12:52 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift ...
9 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 ...
8 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...
7 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första sabotage mot den påskprydda installationen, som skapats av personalen vid Samhällsbyggnad Bergslagen. Då hade en av påskkärringarna slitits upp och lämnats på en annan plats i närområdet.
– Det är naturligtvis jättetråkigt att det blir så här, men på något sätt var det nästan väntat att det inte skulle få vara i fred, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

6 april 2021 klockan 13:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

En personbil totalförstördes i en anlagd brand i Storå. Läsarbild.

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så kallad molotovcocktail – en flaska med brännbar vätska – mot en parkerad bil. Bilen blev helt utbränd, uppger polisen.
– En svartklädd person sågs kasta en flaska med brännbar vätska mot bilen och sprang sedan från platsen i riktning mot ån, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

6 april 2021 klockan 10:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Annons


Bild från Region Örebro län

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.

2 april 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Livsmedelsaffär. Foto: Sami Rahkonen. Gunlög Rasmussen. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa lokala rekommendationer om munskydd i offentliga inomhusmiljöer för att minska smittspridning av covid-19. Rekommendationerna gäller från och med den 1 april till den 12 maj.

30 mars 2021 klockan 14:00 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt
Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, då en katt hade fastnat med huvudet i en ...
30 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”
Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs ...
29 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!
INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett njurstensanfall. Ni som varit med om det vet hur fruktansvärt ...
29 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-15 02:11