Foto: Camilla Lagerman

Planeringen av Region Örebro Läns sjukvård måste bli bättre.

INSÄNDARE/DEBATT: Myndigheten för vård- och omsorgsanalys är en statlig myndighet vars styrelse utses av regeringen. 2018 färdigställde den en rapport med titeln ”En akut bild av Sverige. Kartläggning av akutsjukvårdens organisation och arbetsfördelning.” Det finns fyra slutsatser som är av speciellt intresse för vår region.

Den första är att de använder begreppet akutsjukhus för de sjukhus som har en akutmottagning med två eller flera samlokaliserade medicinska specialiteter, till exempel medicin och kirurgi. Dessvärre hävdar administratörer och därmed politiker i vår region med emfas att så inte är fallet. Det räcker i Lindesberg med att vi på jourtid har en jourlinje för medicinkliniken och att det står jourmottagning på en skylt vid entrén. Då har vi ett akutsjukhus.

Den andra slutsatsen är att jourtid bör definieras som mellan 17.00 och 8.00 på vardagar samt dygnet runt vid helger. Helg är, enligt Svenska Akademins ordlista, tiden från fredag kväll till måndag morgon. Med den definitionen utgörs drygt 70 procent av veckans timmar av jourtid. Regionens hälso- och sjukvårdsnämnd beslöt den 25 september 2019 att hälso- och sjukvårdsdirektören ska genomföra åtgärder för att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger vad gäller jour och beredskap. Som underlag för beslutet användes en utredning som presenterats 2019-06-16. Den presenteras som en jämförelse mellan länets tre sjukhus. Men det är uppenbart att syftet är att finna motiv för indragningar i Lindesberg och då på kirurgkliniken. På uppdrag av tf områdeschefen inom Område operation och onkologi, Region Örebro län gjordes i januari/februari 2020 en riskanalys av indragningarna av jourlinjer inom 00-området. Vad nu 00 står för? Analysledare hämtades från Närsjukvårdsområde väster, det vill säga Karlskoga. Man har identifierat 53 risker vid indragningar i Lindesberg. Presentationen är rörig och säger mig ingenting.

En tredje slutsats är att kompetensnivån på akutmottagningarna måste säkerställas. Det synes mig därför som synnerligen oförsiktigt att ledningen för sjukvården har agerat så att de flesta kirurger som fanns i Lindesberg för två år sedan har lämnat sjukhuset.

Den fjärde slutsatsen är att antalet sängplatser på sjukhusen i Sverige är för få. 2018 togs 7046 personer om hand av kirurg på akutmottagningen i Lindesberg. Av dessa kom 3860 på jourtid. Många av jourpatienterna läggs in och de utgör normalt merparten av de som över huvud taget läggs in på kirurgkliniken. Om de akuta patienterna hänvisas till Örebro så kanske antalet vårdavdelningar, och därmed personalstaben, I Lindesberg måste reduceras. Men samhället behöver ju fler vårdplatser och befolkningen i norr behöver sina arbetstillfällen. De får inte flyttas till Örebro.

Hela debatten kring akutmottagningen i Lindesberg har varit snedvriden. Befolkningen och de lokala politikerna i norr har presenterats en felaktig, för att inte säga förfalskad, bild av verkligheten. De har levt i den tro att det endast har handlat om att 25 personer som behöver opereras nattetid ska transporteras till Örebro eller Karlskoga. De närmare 4000 besökare som måste slussas vidare från lasarettet har inte nämnts. Alla de som behöver läggas in, utan att för den skuld opereras akut, har förtigits. Personalens oro för sina arbetsplatser ha nonchalerats. Det har rått en tystnadskultur.

Jag noterar med glädje att många företagare i norr har sett riskerna och nu engagerar sig för akutmottagningens och därmed lasarettets fortlevnad. Representanter för flera politiska partier har även de sett den verkliga bilden.
Nerikes Allehanda har efter påstötningar skrivit ett fåtal artiklar om akuten i Lindesberg. Men massmedia i övrigt visar sjukvården i norr ringa intresse.

Det har sagts att regionen avser att genomföra förändringarna vid lasarettet i Lindesberg vecka 40 i år. Det vore förödande för alla i den norra länsdelen.

Jag har en önskan att det ska finnas några politiska ledare i regionen som vågar träda fram och rensa upp i ledningen. Vi måste i börja om från början och starta en diskussion kring hur vi bäst ger personalen möjlighet att disponera våra fina och välutrustade sjukhus så att de, tillsammans med primärvården, kommer alla till del.

Ingemar Engstrand. Pensionär med förflutet i Örebro läns Landsting.

Publicerad 3 september 2020 klockan 11:42

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Långdragen pandemi ger förändrade öppettider på jourmottagningen

Under våren och sommaren har vårdcentralen i Lindesberg samarbetat med kommunens tre andra vårdcentraler för att kunna upprätthålla en bra bemanning och förstärkning inom verksamheterna. När coronapandemin nu börjar bli en långdragen historia behöver man återgå till sina gamla rutiner, vilket medför en förändring i jourmottagningens öppettider.

23 september 2020 klockan 14:23 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild på Fabian Wallouch Lindholm från förra säsongens hemmamatch mot Amo Foto: Hasse Persson

Säsongens första hemmamatch väntar

Med två tunga förluster bakom sig så gör LIF Lindesberg sin första hemmamatch för säsongen, på grund av situationen med covid-19 kommer dock arenans läktare att stå tomma.
– Publiken är alltid en stor faktor och de kommer att vara avsaknade.

23 september 2020 klockan 11:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Spara inte på akuten Lindesberg

INSÄNDARE/DEBATT: Regionpolitikerna borde väl inse att en ”besparing” på akutverksamheten på Linde lasarett inte bara ...

13-årig flicka påkörd: ”Nackskada och brutna ben”

En 13-årig flicka har förts till USÖ med befarad nackskada och benbrott efter att ha blivit p...

Rickard Simonsson, regiondirektör. Pressbild. Foto: Region Örebro Län.

Region Örebro län har visat sin styrka – nu väntar en föränderlig tid

INSÄNDARE/DEBATT: 2020 har varit ett omtumlande år för oss alla. En ny sjukdom har svept över världen på ett sätt som ingen av oss kunnat tänka oss. I Sverige har nästan 6 000 människor avlidit, företag har gått omkull och människor har förlorat jobb och inkomster. Vårt samhälle har drabbats och satts på prov.

22 september 2020 klockan 14:33 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

AT-läkaren om vardagen och oron inför framtiden

INSÄNDARE/DEBATT: Klockan är ungefär ett på natten en vanlig natt på Lindesbergs akutmottagning. Jag som AT-läkare och nattjour på kirurgen har precis undersökt två patienter. Tillsammans med min bakjour har vi beslutat att patienterna får gå hem och återkomma för röntgen under dagtid imorgon. Under tiden har medicinjouren, en annan AT-läkare, precis undersökt en patient som inkommit med akut bröstsmärta.

22 september 2020 klockan 09:04 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolan hyllade sina giganter med sång av Martin Almgren
Under festliga former tackade Lindeskolans ledning under måndagen flera av sina mest trogna kollegor för lång och trogen tjänst, med både blommor...
21 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett var bäst i Sverige 2018
INSÄNDARE/DEBATT: När jag arbetade i Örebro Läns Landsting fick vi av och till gå kurser med målsättningen att arbeta med kvalitet och patientn...
21 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Storförlust i Västerås
VästeråsIrsta är tillbaka i Allsvenskan efter att spelat upp sig från Division 1 och blev LIF Lindesbergs andra motståndare för säsongen. ...
20 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Tillfällig distansundervisning för coronadrabbad klass

Efter att ett flertal elever i en och samma klass testat positivt för covid-19, och ytterligare ett antal klasskamrater uppvisade symptom, beslutade Lindeskolans ledning att låta den berörda klassen övergå till distansundervisning för att undvika smittspridning.

18 september 2020 klockan 12:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Karin Sundin och Andreas Svahn. Pressbilder: Region Örebro Län.

(S)vek av Karin (S)undin och Andreas (S)vahn!

INSÄNDARE/DEBATT: Ni två svarar inte! Som tidigare talar ni två mångordigt om antal operationer jourtid… Men ni två talar aldrig om att effekterna av att ni två stänger hela året halva dygnet primärjouren på Akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett för tusentals patienter inom kirurgi/ortopedi/urologi! Istället talar ni två om likvärdig sjukvård – blir det likvärdigt när alla akuta patienter i länet hänvisas till Örebro? En resa på ytterligare 10 mil tur och retur bekostad av patienterna eller anhöriga.

18 september 2020 klockan 08:18 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

PRO: ”Gör om gör rätt”

INSÄNDARE/DEBATT: PRO i Lindesberg har tidigare framfört vår oro över Lindesbergs lasaretts framtid. Skulle ...

Uppgifter: Konstaterad covidsmitta på skola i Lindesberg

Minst två elever vid Stadsskogsskolan i Lindesberg har konstaterats smittade med covid-19, detta ...

KD: Så stoppar vi våldsvågen

INSÄNDARE/DEBATT: Kommer våldsvågen aldrig att ta slut? Det är vad många frågar sig efter dödsskjutningen av en tolvårig ...

Annons

Foto: Region Örebro Län

Centralisering – en pandemi i hela länet!

INSÄNDARE/DEBATT: Vad nästan värre är, är den fördumning som råder inom Region Örebro län. Varför upprepar dess ledning, med Andreas Svahn i spetsen, de misstag andra gjort och sedan ångrat?

17 september 2020 klockan 08:35 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Stängning av Stripa är resursslöseri!

INSÄNDARE/DEBATT: I det vackra Bergslagen kan man inte låta bli att häpna över det smått fantastiska byggnadsminnet...

FRAMTIDENS VÅRD FINNS I LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT: En gång i tiden var sjukvård bara förunnat den som bodde nära en doktor, en sjukstuga eller ett ...

Lindqvist till Sundin: ”Upprörd och besviken”

I tisdags meddelades att förberedelserna pågår inför genomförandet av de jourförändringar på ...

Jourförändringar i Lindesberg verkställs den 28 september

PRESSMEDDELANDE: Förberedelserna pågår för fullt inför genomförandet av de jourförändringar ...

Besöksförbud på äldreboenden upphävs från 1 oktober

Under tisdagseftermiddagen meddelade socialminister Lena Hallengren att det nationella besöksförbudet...

Efter coronauppehållet – nu öppnar ungdomsgården igen

I februari i år var det premiär för den nya ungdomsgården i Hillstreets lokaler på Kullgatan ...

Andreas Svahn och Karin Sundin. Foto: Region Örebro Län

Hur vågar ni, Andreas Svahn och Karin Sundin?

INSÄNDARE/DEBATT: Har ni förtroendevalda politiker på regional nivå förstått vilka konsekvenser en nedläggning av akutmottagningen i Lindesbergs kommun egentligen får för de norra delarna av Örebro län? Alltså för berörda samhällen, närheten, tryggheten och värdigheten och vad händer med människors förtroende för regionala politiker?

15 september 2020 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Fler hastighetskontroller denna vecka
- Hastigheten är en starkt bidragande orsak till dödsfall och skador. Det är därför viktigt att få fler förare att följa hastighetsgränserna...
14 september 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tuff inledning för LIF
Det blev en trist inledning inom Allsvenskans nya säsong för LIF Lindesberg. Det orangea laget inledde starkt med två inledande mål mot seriens ...
12 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Gastropuben är nu redo att ta emot sina gäster
Imorgon, lördag, är det dags för LindeGastro att slå upp portarna till den delen av restaurangen som hittills varit under ombyggnad och därför ...
11 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-09-11

2020-09-11

2020-09-10

2020-09-10

2020-09-10

2020-09-09

2020-09-09

2020-09-09

2020-09-09

2020-09-08

2020-09-08

2020-09-07

2020-09-07

2020-09-07

2020-09-24 01:27