Efter en sjätte plats i uttagningsloppet så var Ploquepin bäst i Midsommarloppets final. Här stoltserar femåringen med krans och täcke tillsammans med kusk Torbjörn Jansson och skötare Sofia Eriksson. Foto: Timmy Lundegård

Ploquepin skräller till i Midsommarloppet

Årets upplaga av Midsommarloppets final blev ett underhållande lopp att följa, som dessutom slutade med en överraskning. Efter att Värmlandskusken Petter Karlsson hade segrat i både uttagningsloppen, så var det Torbjörn Jansson som fick hämta ut den största segern. Finalsegern kom med Ploquepin, en 23-oddsare som tog sig till finalen genom målfoto i uttagningsloppet.

Midsommar innebär det årliga midsommarloppet ska avgöras på Fornaboda Travbana. Totalt var det 22 hästar som fördelades upp till 11 ekipage i två olika försökslopp, där de sex främsta i varje lopp tog sig till en final senare under tävlingsdagen.

Den Örebrouppväxta kusken, Petter Karlsson, blev snabbt att ta fokuset i årets upplaga då han körde till seger i båda uttagningsloppen. Förutom att han körde till uttagningsseger med fjolårsvinnaren, Lord Horse, så kunde den 32-åriga kusken även segerfira som tränare efter seger med Livingstone. Spets och slut blev segerkonceptet vid båda tillfällena.

Petter Karlsson segrar i det första uttagningsloppet med Livingstone. Foto: Timmy Lundegård

– Han var fin hela vägen och låg fint på bettet. Det var väl i sista sväng som han kände sig lite lat, då blev jag nästan lite orolig men då petade jag lite på honom och då tog han tag i linorna igen. Jag hade nog dessutom lite krafter kvar över mål. Mycket med honom ligger i humöret, han springer inte alltid tills han storknar men han gillar att gå i ledningen, berättade Petter Karlsson efter uttagningssegern med Livingstone.

Eftersom att Petter är tränare till Livingstone så blev han enligt travets regelverk tvungen att köra sin femåring till finalloppet. Magnus Jakobsson ersatte istället Petter bakom den starka fjolårsvinnaren Lord Horse, medan segerkusken fick hoppas att stallets valack klarade av dubbla lopp under dagen.

– Jag har absolut ingen aning om han klarar två lopp under samma dag. Det är ändå en häst som normalt sett inte brukar rusa i loppen. Jag brukar skoja om att han är lite av en myglare, att han har lite krafter kvar, det talar ju för sig. Han tar sig inte i mål på tunga ben men vi får se hur det går.

Ägarna var nöjda efter sin uttagningsseger med Lord Horse. Foto: Timmy Lundegård

Väl till finalen så visade Livingstone att två lopp inte var några större problem. Duon kom till ledningen efter ett halvvarv men fick rejäl press från Bollnäskusken Tomas Pettersson som laddade med allt han hade mot ledande Livingstone. Även om duon stod för en tuff prestation så gynnades de bakre hästarna som kom snabbt på upploppet.

Mot mål såg det ut som att Fornabodas forne kuskchampion Carl-Erik Lindblom skulle plocka hem sin sjätte titel i Midsommarloppet, men så blev det inte.

Torbjörn Jansson hittade ut från sitt invändiga läge, lagom innan mållinjen skulle skäras och avgjorde med den Gävletränade 23-oddsaren Ploquepin. En häst som tidigare under dagen slutade sexa och fick den sista finalplatsen från sitt uttagningslopp på målfoto, där det handlade om hårfina marginaler mellan finaldeltagande och utslagning.

– Det blev ju tyvärr att gå utvändigt ledaren i ett hårt tempo till uttagningsloppet, då ledsnade han mot slutet och gav upp rent mentalt. Nu till finalen kändes han jättefin men det strulade en del under det första varvet och då smög jag ner invändigt. Därifrån kom jag ut fint och kunde följa med i ryggar till upploppet, därifrån kunde han avgöra säkert. Att det blev ett tufft tempo gynnade ju såklart oss där bakom som hade sparade hästar, berättar segerkusken som gav den femåriga vinnaren ett femstjärnigt betyg.

Ploquepin på väg mot seger med en glad Torbjörn Jansson. Foto: Timmy Lundegård

Noterbart är att uttagningsvinnarna Livingstone och Lord Horse slutade trea respektive nia i finalen. Detta var dessutom Torbjörn Janssons första seger i det klassiska loppet.

Midsommartävlingarnas vinnare:
Lopp 1:
Naiade D’Inverne – Carl Johan Jepson (Stefan Melander) – 5,00
Lopp 2: Ola Islet – Tomas Pettersson (Jenny H Åsberg) – 38,70
Lopp 3: Livingstone – Petter Karlsson – 5,49
Lopp 4: Lord Horse – Petter Karlsson (Mats Karlsson) – 5,21
Lopp 5: Baccarat Time – Per Lennartsson (Petri Salmela) – 11,81
Lopp 6: B.T’s Vencor – Magnus Jakobsson – 4,45
Lopp 7: Patton – Kenneth Haugstad – 10,49
Lopp 8: Azrael R.B. – Mattias Djuse – 1,94
Lopp 9: Ploquepin – Torbjörn Jansson (Fredrik Wallin) – 23,15
Lopp 10: Staro Royal Mark – Per Lennartsson (Petri Salmela) – 1,63
Lopp 11: Cedric Di Poggio – Marc Elias – 1,49

Publik: 1 481 personer (249 personer fler gästande jämfört med fjolårets midsommardag)

Nästa tävlingsdag: Fredagen 7:e juli med första start kl. 18.30
FRI ENTRÉ!!!

Publicerad 24 juni 2023 klockan 19:55

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Både Lindlöven och Skövde gjorde sig klara för Allettan innan söndagens möte i Lindehov. Skövde plockade fyra poäng mot Lindetruppen under HockeyEttan men lagen möts vid dubbla tillfällen i Allettan. Revansch då? Foto: Hasse Persson

Förlust i serieavslutningen: Nu väntar Allettan

Med platsen i Allettan säkrad så var det inget större allvar på spel när Lindlöven gick ut på isen för HockeyEttans säsongsavslutning. Äran är däremot viktig nog för en trupp idrottsmän, men trots en förlust mot serievinnaren Skövde så kan Lindlöven ladda om. Söndagens hemmamatch blev ingen succé men den 28:e december börjar allvaret på riktigt.

10 december 2023 klockan 21:23 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Frövi judo

Nytt rekord: Frövi judos damer svenska mästare för sjunde året i rad

Under lördagen avgjordes årets upplaga av Lag-SM i judo, som den här gången hölls i Eriksdalshallen i Stockholm. Frövi judos herrar revanscherade förra årets medaljmiss med att ta ett efterlängtat brons, medan damerna slog nytt rekord genom att bli guldmedaljörer för sjunde året i rad!

9 december 2023 klockan 18:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bråda dagar för vitvaruhandlare när hemelektronik flyttar in

Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon p...

bildspel Första hyreskontrakten klara för gamla Kristinaskolan

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu ...

Man i 60-årsåldern döms till fängelse för grov våldtäkt mot barn

Den man i 60-årsåldern från Lindesbergs kommun, som i juni frikändes från åtal gä...

Lindlöven plockade full poäng mot Falu IF under säsongens HockeyEtta. Onsdagens seger välkomnade Lindetruppen till Allettan fram mot våren. Arkivfoto: Hasse Persson

Lindlöven är klara för Allettan

Under onsdagskvällen säkrade Lindlöven de sista poängen som krävdes för att säkra sin plats i Allettan. Truppen tog resan till tabelljumbon Falu IF, där man efter en stark tredje period avgjorde poängjakten. Trots att det första delmålet är avklarat så kom tråkiga nyheter från Lindlöven under torsdagen, där två toppspelare spelare är aktuella.

7 december 2023 klockan 12:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kyrkoherde Matilda Hedrén och diakon Susanne Lindblom från Linde bergslags församling fick ett fint tillskott till kassan av Mauritz Forslund och Lars-Olov Green från Lions Club Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

Mer pengar från Lions till behövande i svåra juletider

På onsdagen fick Linde bergslags församling ett välbehövligt tillskott till kassan inför den stundande julen, när Lions Club Lindesberg lämnade över sin årliga julgåva. I år var bidraget större än tidigare till glädje för församlingen, som redan nu upplever att allt fler familjer söker stöd inför den kommande högtiden.
– Vi är jättetacksamma, pengarna kommer verkligen till nytta, tyvärr får man väl säga, konstaterar kyrkoherde Matilda Hedrén.

6 december 2023 klockan 15:29 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

RÖL:s avvecklingsplan: 80 varv runt jorden
INSÄNDARE/DEBATT: Ta ansvar Andreas Svahn, Bechet Barsom och Jenny Steen!
6 december 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Julandan i fokus när Rejmes och Lindlöven slår sig ihop: ”Antalet utsatta blir bara fler”
Lördagen den 16 december bjuder Rejmes och Lindlövens IF in till ett gemensamt event för att sprida julstämning inför högtiden. Under dagen ...
5 december 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

”Vaffö gör di på detta vis?”
INSÄNDARE/DEBATT: Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) hade nämndmöte 16 november 2023 och då beslutade majoriteten (S, KD, C) att ge uppdraget ...
5 december 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Gymnasiet får dåligt betyg – 37 procent utan examen

Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

4 december 2023 klockan 15:29 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Det var familjeaktiviteter och hockey på samma ställe under lördagen. Medan stämningen höll sig god under familjedagen, så blev det tråkigare på isen. Foto: Lindlöven

Förlust under Lindlöven och Libos familjedag

Trots en trevlig stämning i Lindehov, så blev det desto bittrare på isen. Med tre insläppta mål i boxplay följt av tre raka mål i den tredje perioden, så fick Lindlöven svårt att hämta in den sista poängen som behövs för att leda laget till Allettan. Under söndagen blev det dessutom seger för Forshaga, vilket gör att det ännu finns en risk över att Lindlöven får spendera våren i HockeyEttans vårserie.

3 december 2023 klockan 22:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Överlägsen hemmaseger av LIF

Med en bortamatch där inget stämde för LIF Lindesberg så var det viktigt att samla ihop truppen för revansch på hemmaplan. ...

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter ...

Världens musik samlad i en konsert: ”Väldigt kul”

Efter en höst fylld av repetitioner bjuder nu Kulturskolan Garnalia och den kulturella fö...

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Polisinsats utanför Lindesberg – man slagen och rånad

En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, misstänkt för rån alternativt grovt rån.
– Det här kom in som ett ärende rörande en grov misshandel, men det har senare framkommit uppgifter som har ändrat rubriceringen till rån alternativt grovt rån. Det är ännu lite oklart vad det landar i, kommenterar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

1 december 2023 klockan 12:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindlöven och Libo välkomnar till en gemensam familjedag

Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlö...

Elev grovt misshandlad – och avstängd från skolan

I slutet av förra veckan inträffade en grov misshandel i anslutning till Lindbackaskolan i Lindesberg...

Unik, fantastisk och magisk opera – från Amazonas till Linde

Det är inte många dagar kvar till jul, när Folkets Hus i Lindesberg bjuder på riktig ...

Bortaförlust i säsongens första straffläggning

Det blev en match med få skott när Lindlöven gästade tabellfemman HC Dalen, som kämpar för en säkrad ...

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är ...

Kommunen går mot ett minusresultat: ”Kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut”

Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge...

Foto: Pavel Koubek

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige beslutat om en höjning av avgifterna för bland annat Folktandvården. Detta innebär en tioprocentig höjning av patientavgifterna från och med den 15 januari 2024, meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande.

28 november 2023 klockan 13:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-...
27 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Se läsarnas egna bilder från norrskenet
Under lördagskvällen bjöds stora delar av landet på en mäktig uppvisning över himlavalvet, när norrskenets gröna skimmer dansade över skyarna...
27 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kontrollerad hemmamatch i Lindehov
Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots många skott från gästande...
26 november 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-11-26

2023-11-26

2023-11-25

2023-11-24

2023-11-24

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-23

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-22

2023-11-21

2023-11-21

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-11 16:20