Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar. Den festliga kvällen innebär inte helt sällan alkoholdebut för ungdomar, men polisen ser en oro även för andra typer av berusningsmedel.
– Det vi känner nu är en stor oro för boffning med torrschampo och lustgas, sedan pratas det en hel del alkohol inför Valborg, säger områdes- och kommunpolis Henrik Andersson.
Kommunpolisen Henrik Andersson, som för många kanske är mest känd som ungdomspolis, menar att det är en oroväckande utveckling bland dagens ungdomar, där man romantiserar kriminalitet.
– Symbolmässigt är det att ungdomar går runt i sina dyra jackor och dyra märkeskläder överhuvudtaget, becknarväskor, de har huva och keps och vill inte synas. Men vi upplever ändå att de har en god attityd mot polisen, och det jobbar vi mycket med, säger Henrik.
Inför söndagens Valborgsmässoafton, som är en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar, berättar Henrik om polisens oro för olika typer av berusningsmedel.
– Det vi känner nu är en stor oro för boffning med torrschampo och lustgas, sedan pratas det en hel del alkohol inför Valborg. Vi
trycker jättehårt på att föräldrar och syskon inte ska langa alkohol, eftersom det är ett brott och de utsätts för fara. Prata med barnen om riskerna, prata ihop er med föräldrar till andra ungdomar och håll kontakten under kvällen. Det är okej att uppfostra varandras barn, säger han.
Till skillnad från exempelvis alkohol, som man lättare kan känna lukten av, kan det vara svårare att upptäcka om någon boffar. Men det finns flera saker man som förälder kan hålla utkik efter.
– Om man ser lustgasflaskor eller patroner, patronerna är små och silvriga, flaskorna är större och har ofta en betäckning med ”fast gas” eller liknande på sig. Sedan framförallt ballonger, det är väldigt få ungdomar som har ballonger i fickorna om de inte håller på med lustgas, men även torrschampo och plastpåsar, förklarar Henrik.
Även om det är i dagsläget inte är olagligt att boffa, menar Henrik att det är extremt olämpligt och otroligt farligt. Det arbetas även för fullt med att få till en lagändring för att kunna skydda ungdomar.
– Det är jättefarligt, för det påverkar hjärnan och syret i blodet. Vi har konkreta fall där vi har avsvimningar och medvetslöshet, och i slutändan kan det ge nervskador. Många spelar med sina liv när de hanterar det här, berättar Henrik.
I slutet av maj kommer polisen tillsammans med skola, socialtjänsten och Maria ungdom att hålla en informationskväll i Lindeskolans aula för att informera om läget bland ungdomarna.
– Vi behöver hjälpas åt nu, alla vuxna, föreningar och näringsidkare, att vi engagerar oss för ungdomar, för nu behöver de stöttning och vägledning, avslutar Henrik.