Valborgsfirande i Linde. Foto: Miklós Kelecsényi. Henrik Andersson, kommunpolis i Lindesberg. Foto: Hans Andersson
Polisen inför Valborg: ”Det är okej att uppfostra varandras barn”
Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar. Den festliga kvällen innebär inte helt sällan alkoholdebut för ungdomar, men polisen ser en oro även för andra typer av berusningsmedel.
– Det vi känner nu är en stor oro för boffning med torrschampo och lustgas, sedan pratas det en hel del alkohol inför Valborg, säger områdes- och kommunpolis Henrik Andersson.
Kommunpolisen Henrik Andersson, som för många kanske är mest känd som ungdomspolis, menar att det är en oroväckande utveckling bland dagens ungdomar, där man romantiserar kriminalitet.
– Symbolmässigt är det att ungdomar går runt i sina dyra jackor och dyra märkeskläder överhuvudtaget, becknarväskor, de har huva och keps och vill inte synas. Men vi upplever ändå att de har en god attityd mot polisen, och det jobbar vi mycket med, säger Henrik.
Inför söndagens Valborgsmässoafton, som är en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar, berättar Henrik om polisens oro för olika typer av berusningsmedel.
– Det vi känner nu är en stor oro för boffning med torrschampo och lustgas, sedan pratas det en hel del alkohol inför Valborg. Vi
trycker jättehårt på att föräldrar och syskon inte ska langa alkohol, eftersom det är ett brott och de utsätts för fara. Prata med barnen om riskerna, prata ihop er med föräldrar till andra ungdomar och håll kontakten under kvällen. Det är okej att uppfostra varandras barn, säger han.
Till skillnad från exempelvis alkohol, som man lättare kan känna lukten av, kan det vara svårare att upptäcka om någon boffar. Men det finns flera saker man som förälder kan hålla utkik efter.
Henrik Andersson, ungdomspolis. Arkivfoto: Hans Andersson
– Om man ser lustgasflaskor eller patroner, patronerna är små och silvriga, flaskorna är större och har ofta en betäckning med ”fast gas” eller liknande på sig. Sedan framförallt ballonger, det är väldigt få ungdomar som har ballonger i fickorna om de inte håller på med lustgas, men även torrschampo och plastpåsar, förklarar Henrik.
Även om det är i dagsläget inte är olagligt att boffa, menar Henrik att det är extremt olämpligt och otroligt farligt. Det arbetas även för fullt med att få till en lagändring för att kunna skydda ungdomar.
– Det är jättefarligt, för det påverkar hjärnan och syret i blodet. Vi har konkreta fall där vi har avsvimningar och medvetslöshet, och i slutändan kan det ge nervskador. Många spelar med sina liv när de hanterar det här, berättar Henrik.
I slutet av maj kommer polisen tillsammans med skola, socialtjänsten och Maria ungdom att hålla en informationskväll i Lindeskolans aula för att informera om läget bland ungdomarna.
– Vi behöver hjälpas åt nu, alla vuxna, föreningar och näringsidkare, att vi engagerar oss för ungdomar, för nu behöver de stöttning och vägledning, avslutar Henrik.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.
FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.
Valet mellan ”tegel eller undervisning”
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det ...
Vedbod i lågor – spred sig till garage
På fredagen larmades Nerikes Brandkår ut till en adress i Storå där en brand uppstått i en vedbod och utgjorde ett direkt hot mot närliggande ...