Polisen i Lindesberg ser en oroande trend bland unga, där användandet av det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol blir allt vanligare. Ett läkemedel som kan få förödande konsekvenser, då det i kombination med till exempel alkohol eller andra substanser kan leda till döden.
– Många upplever att de törs mer, och i början kan de nog känna att det känns bra, men sedan brukar ångesten komma, och till och med självmordstankar, för att kroppen reagerar så starkt, berättar Henrik.
Det smärtstillande läkemedlet Tramadol tillhör klassen opioder som verkar i det centrala nervsystemet, och är besläktat med både morfin och heroin. I kombination med alkohol och andra substanser kan det vara direkt livsfarligt och risken vid överdosering är att tramadolen slår ut andningen eller orsakar kramper.
– Det har varit en ganska lång period nu som Tramadol har varit i hetluften, och det finns olika sorters Tramadol som varierar i utseende, både kapslar och tabletter. Vissa är också ordinerade av läkare som ungdomar har fått tag på genom föräldrars medicinskåp, så när vi är ute och föreläser för föräldrar pratar vi inte bara om barskåpet, utan även om medicinskåpet, berättar ungdomspolisen Henrik Andersson.
Idag är det oroväckande lätt för ungdomar att få tag på narkotika, via vanliga appar och sociala medier, något som polisen är oroade över.
– På sociala medier delas information om hur man får tag i narkotika och var man ska vara. Sedan är det fortfarande mycket som skickas, som beställts från utlandet, från till exempel Darknet, säger Henrik.
Just importen av Tramadol är något man är extra bekymrad över, då dessa preparat kan innehålla andra substanser, som exempelvis Fentanyl, då drogen kan bli 100 gånger starkare än morfin, och därmed lätt att nå upp till en dödlig dos.
– Så länge man inte får något från ett apotek eller liknande så vet man aldrig vad man stoppar i sig. Tramadol är ett läkemedel som är till för sjukvården och där är det reglerat, på gatan kan det aldrig någonsin vara det, säger Henrik.
För ungefär en vecka sedan avled en 14-årig flicka i Falun efter att ha kombinerat Tramadol och alkohol. Även om drogen förekommer i festsammanhang ser polisen i Lindesberg snarare att det är vanligare med ungdomar som självmedicinerar sitt mående med hjälp av preparatet.
– Det vi upplever nu är att ungdomar kan självmedicinera hemma, för att de tror att de ska må bättre. Många upplever att de törs mer, och i början kan de nog känna att det känns bra, men sedan brukar ångesten komma, och till och med självmordstankar, för att kroppen reagerar så starkt, berättar Henrik.
För många ungdomar är det redan under högstadiet som man först kommer i kontakt med både alkohol, droger och tobak. Polisen ser ett samband mellan rökning och att testa substanser som exempelvis hasch, men tablettmissbruk är desto svårare att upptäcka.
– Det är oftast i högstadiet många kommer i kontakt med det, och därför pratar jag jättemycket om tobak och rökning. När man börjar röka har man valt att ta ett avsteg, man vet att man inte får göra det, man får inte köpa cigaretter, men gör det ändå. Då är också steget att prova något annat lättare, speciellt när det gäller hasch där man röker. Men när det gäller tabletter som Tramadol, behöver de inte röka för att prova det, utan då vill man prova det för att det kanske inte luktar eller att det är enklare att smussla med, säger Henrik.
Tramadol är idag ett av de vanligaste narkotikapreparaten, då det är billigt att köpa, men effekten är att man väldigt snabbt blir beroende. Henrik Andersson vill därför uppmana föräldrar att hålla lite extra koll på sina ungdomar för att upptäcka tecknen i tid.
– De ungdomar som vi upplever tar tabletter får ofta någon form av beteendeförändring, och det är det vi vill trycka på. Håll koll på din ungdom, känner du att den har förändrats på ett sätt som du inte förstår, gör den saker som den aldrig gjort förut, går den undan, finns det några speciella summor på Swish, har den börjat umgås med andra kompisar, kanske äldre. När man känner att det är något som inte riktigt stämmer, då är det jätteviktigt att ta samtalet med ungdomen och prata kring det, avslutar Henrik.